Thursday, July 12, 2012

Sujud syukur bapak

Sujud syukur bapak sewaktu aku kecil dulu kerana walau letih dan penat masih boleh membesarkan kami untuk ke sekolah dengan pendapatan tidak seberapa dari hasil jualan ini semua. Kini bapak masih juga tidak tinggal sujud syukur selepas solat kerana anak-anak bapak tidak lagi perlu menjual ini semua untuk menyara kehidupan yang kian rigid sekarang.
Bogelkan - Bersihkan semua masuk periuk besar. Curah air campur garam sikit kemudian rebus. Semua ini untuk di bawa ke asrama Nurienne sebab itulah kena buka semua baju. Boleh diagih pada teman-temannya agar tidak sesak bakul sampah asrama. Satu pesan mama asal saja jangan dihilangkan tupperwarenya sudah.
Baju jagung - Inilah semuanya kalau direbus dengan bajunya pasti boleh penuh tong sampah asrama. Kalau yang ada lembu/kambing ini juga boleh dijadikan makanan.

Berpapan-papan - Lewat seminggu banyak yang sudah masak. Petai bila terlalu tua akan hitam kulitnya dan di dalam isinya akan disaluti dengan kulit merah/oren. Tapi ada jiran aku suka yang jenis begini katanya manis.  Habuan bersama jiran-jiran.
Limau kasturi - Banyak berguguran terbiar tidak dihiraukan oleh bapak dengan bibik. Kami petik di atas pokok pun tidak terhabis. Sejak dua-tiga hari sejak balik dari kampung setiap kali makan kami buat air limau ini. Aromanya menyengat hidung.
Betik - Aku agihkan pada budak yang datang mengaji. Mana yang ibu-bapa yang makan petai sekali aku bagi juga. Untuk diri sendiri manalah termampu untuk menghabiskan. Simpan lama pun tidak boleh.

Sebenarnya ada cili, cempedak dan mangga juga aku bawa balik tetapi ianya tidak tersenarai dalam N3 ini sebab dulu kami adik-beradik tidak menjual itu sebagai sumber pendapatan keluarga.


~~ Setiap kali hasil ini dibawa balik setiap kali itu juga akan ada cerita lama menjadi habuan telinga anak. Betapa bersyukurnya anak-anak sekarang.~~


88 comments:

  1. Sedapnya jagung rebus..
    saya pun suka petai masak akak..
    Syukur pada Allah.
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. tu semua hasil kebun bapak akak sendiri ya?

    Saya suka makan jagung rebus dari dulu. Dulu2 masa duduk Sabah, emak dan ayah yus pun tanam jagung belakang rumah je, makan jagung hari2 pun tak muak...best!

    ReplyDelete
  3. arwah ayah pon jual jagung dulu, kalau buat bubur jagung sedap kan kak..

    ReplyDelete
  4. assalam kakzakie..acik juga selalu mengulang ulang cerita kesusahan arwah membesarkan anak2 pada anak2 acik..
    betik tu..kegemaran acik tu kak zakie..sebiji boleh habis sekali makan..sorang2..dasyatkan he he

    ReplyDelete
  5. wah bestnya berbudi pd tanah ,inilah hasilnyakan..

    suka sgt dgn betik..minta sebiji!

    ReplyDelete
  6. itulah bestnye dok kg dan ada tanah kebun.mcm2 kita leh tanam.Tingat gak kecik2 dulu selalu tolong wak tanam jagung selepas tanah kebun dibersihkan sementara nak tanam sawit.

    ReplyDelete
  7. Kak seronoknya..kalau zarif tu memang suka jagung..Kalau dekat ngan akak, confirm saya tak malu nak mintak sikit limau kasturi dan juga betik tu, hehe..

    ReplyDelete
  8. Saya terliur tgk betik tu, kak..

    Rumah mak ni ada tanah lapang tp xde sape nk tanam apa2. Jadi semuanya perlu dibeli kalau nak mkn

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan jagung rebus


    pB tak makan petai :)

    ReplyDelete
  10. bess kan ada kebun sendri.. sndri tanam hasilnya boleh makan dan jual..

    ReplyDelete
  11. salam akak..wow bestnye..berbudi pd tanah amat menguntungkan...bestnye akak..kalo dkat ngan akak..nak aje buat muka xmalu mintak cempedak,petai,jagung n limau tu..hehhehehe...jgn mare ye..hehhehe

    ReplyDelete
  12. seronok dengar cerita dari kakak..alhamdulillah hasil dari kampung ni lagi elok kan kak :)

    ReplyDelete
  13. rasa bangga bila dapat tuaian dari hasil usaha sendiri kan kak.. ;) semua tu saya suka.. ;)

    psstt: untuk gambar kenduri dak Nuha akak boleh singgah kat sini..
    http://tdbi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. inilah hasilnya berbudi pada tanah....meriah tanamannya..hehe

    ReplyDelete
  15. Syukur Alhamdulillah. Hasil yang boleh dimanfaat bersama mereka yang mahu. :)

    ReplyDelete
  16. skrg ni, kalau sy balik kmpung mmg penuh boot kereta dgn kiriman mak utk mak mertua... ubi kayu lah, cempedak lah..durian lah..ikan talapia lah..daun kesum ngn bunga kantan pun kirim...hihi..pengerat silaturrahim kan kak :)

    ReplyDelete
  17. masih terkenang2 ye kakzakie.. KA pun kdg teringat2 zaman susah kecik2 dulu! alangkah bertuahnyer anak2 kita sekarang ni

    ReplyDelete
  18. sedap nye kalau buat sambal petai dengan udang :)

    ReplyDelete
  19. untung kakzakie..banyak yang tak perlu dibeli bila berbudi dengan tanah kan..pokok petai ayah saya da rebah dimakan anai2..sayang..

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah - murah rezeki akak sekeluarga....

    jagung tu - iols suker buat serawa dan untuk sarapan pagi buat cekodok jagung... sedap banget!

    ReplyDelete
  21. Subhanallah.. beruntungkan berbudi pada tanah? seronok tgk hasilnya. Seronok tgk gambar2 yg akak sharekan... semoga di limpahkan rezeki lagi dan lagi :)

    ni kalau kat kota leh ngecek sket kekekeke,... (eii tak malu ai ni kan? hehehe)

    nostalgia petai tu..

    ReplyDelete
  22. syukur alhamdulillah tak perlu bersusah payah macam dulu

    kak suka la jagung rebus.. petai masak pun suka (kenapa la saya tak berjiran dengan akak hehehehhe)

    ReplyDelete
  23. rezeki balik kampung ker nih? wah bestnya kalau berjiran ngan akak. heheh petai masak tu rebus buat jeruk sedap..

    ReplyDelete
  24. wOOw jagung rebus..sedappp..
    petai..xsedap..saya xsuka hehe

    ReplyDelete
  25. terasa sebak ayu baca..pengalaman mendewasakan kita kan..

    ReplyDelete
  26. Untung berbudi pada tanahkan. Teringat kwn sek, ayah dia berkebun utk besarkan anak2. Alhamdulillah kwn saya bergelar doktor pakar skrg ni. Tumpang bangga dengan kejayaan dia. Apa pun yg kita lakukan jika ikhlas dan tekun pasti membuahkan hasil. Tp saya je yg tiada hasil ;) apa pun syukur kerana masih ada tempat disisiNya.

    ReplyDelete
  27. petai jagung betik..semua cheqna suker...sedapnyer.....

    ReplyDelete
  28. Bestnya ada kebun..

    Petai kat Putrajaya la ni 3 papan RM4, dah la kami semua suka petai..

    ReplyDelete
  29. TQ Kak coz suke share citer dolu2, suke!

    ReplyDelete
  30. salam kak zakie..klu balik kg mmg mewah dgn pelbagai buahan yg dibawak balik.Cam atie gak..klu blk kg..mcm2 yg dipetik.
    Sedapnya tgk deroyan yg akak n3kan kat bawah tu.Kecur airliur rasanya..

    ReplyDelete
  31. Betul tu kan, zaman dulu itulah pendapatan mereka, bila anak2 dah semakin besar ni kita kena didik agar diorang mengerti kesusahan dulu mencari hasil

    ReplyDelete
  32. Suka makan petai. Tapi sebab skrg tgh sekolah, kena ngajar, takut2 pula mulut berbau. Huhuhuhu~

    Rindu petai!

    ReplyDelete
  33. feveret sy petai tuh kak.. sy suka makan camtu jer ngan budu.. klu berjiran ngan akak nih sure dh dpt sepapankan.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  34. Alhamdulillah
    anak-anak sekarang banyak beruntungnyer kan kak..hidup pun dah lebih senang dan selesa...:)

    tapi seronoknya ader kebun buah-buah neh kakk..sayer suker sangat...!!balik leh lepak bawah pokok yang berbuah neh menambahkan rasa syukur dihatey betapa melimpahnyer rezki yang Allah bagi..Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  35. Ctknya jagung. Klu makan lagilah ummph...teringat bubur jagung mak yg maveles tuhhh!

    ReplyDelete
  36. Salam Kak Zakie..
    Kakak, berbudi pada tanah, tak rygikan. seronok tengok hasil kebun bapak kakak...macam-macam ada...

    kalau kita bersedekah, hasilnya lagi banyak yang kita dapatkan , kakak...:)

    ReplyDelete
  37. sedap jagung rebus..kalau ada masalah penghadaman..boleh makan jagung..heheheh... terliur kat petai

    ReplyDelete
  38. terliur nye tgk jagung tu...nak satu boleh...hehehehe...

    ReplyDelete
  39. anak-anak sentiasa Nur ingatkan bertapa susahnya hidup di zaman dulu, sekarang senang semua ada.....

    suka jagung rebus.....

    ReplyDelete
  40. sedapnya petai tu, kak...wat sambal tumis campur udang...

    ReplyDelete
  41. jadi ni sume hasil sendiri? mcm2 ada..

    cerita2 lama tu bolehlah jadi ingatan buat anak2, moga bersyukur atas kesenangan zaman skrg.

    ReplyDelete
  42. lama tak makan jagung!!

    petai tu kalau dah masak mmg manis rasanya

    ReplyDelete
  43. saya ada tanam limau kasturi kat umah...senang, nak buat sambal belacan, petik je depan umah...hehe..

    ReplyDelete
  44. Asmkm kak..bak kata org berbudi dgn tanah mmg tak rugi..malah hasilnya kdg amat membanggakan mampu menyara keluarga kan kak...

    Jagung kesukaan ayh mertua sy..buat bubur dan jemput jagung mmg sedap.Betik pula kegemaran en suami..petai tu kalau buat sambal udg atau bilis ok lh..kalau mkn mcm tu je agk kurang lh..

    ReplyDelete
  45. btol kak..anak2 sekarang patut lebih mensyukuri kesenangan hidup mereka

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah.. rezeki untuk dikongsi bersama..

    ReplyDelete
  47. mak aihh rejeki kakkk

    petai tuu besar2 macam tuu puas kan akk .. hhuhu buat sambal tumis petai kak .. terangkat ! huhuhu

    ReplyDelete
  48. mmg seronok ada kebun sendiri ni kan... sya ni xde.. umah mak mmglah kat kampung tp skrg dah jd bandar.. nama je kampung.. hehehe

    ReplyDelete
  49. Salam kakzakie...alhamdulillah kehidupan sekarang sudah berubah.

    Semuanya kak Zai suka terutamanya petai hihihi...

    Limau tu buat jus dicampur dengan asam boi...owh sedapnya....

    ReplyDelete
  50. Balik kampung ye kak..banyaknya hasil kampung..kalau kat bandar..semuanya kena beli..mahal pulak tu..

    ReplyDelete
  51. Itulah nikmatnya berbudi pd tanah..

    ReplyDelete
  52. aduh bestnyer kak kalu balik kg, kalu balik mak bapak kite sume bnda nk dibekalkan utk kite blik heheheh... jagung tu sedapnyer... rebus je pun dh nikmat... petai yg dh tua feveret mak n adik2, manis yg dh oren tuh...

    oh dh musim cempedak ye kak... tak sbr nk balik kg...

    ReplyDelete
  53. alhamdulillah... teringat kat arwah bapak..

    ReplyDelete
  54. baca entri ni..teringat mak,,masa kecik suripun selain menoreh,,mak tanam macam2 untuk cari rezeki...
    tq kakak sudi jenguk suri

    ReplyDelete
  55. besor betul mata petai tu kak..a

    ReplyDelete
  56. jagung tu kalu rebus, sedap tu kak.. buat bubur pun sedap... adoiii semua sedaplah.. hihii

    ReplyDelete
  57. pandang jagung teringat arwah mak..
    Feveret mak..
    jagung rebus ke, bakar ke...semua mak suka..

    ReplyDelete
  58. Kak Zakie, teringat dulu zaman sek, bonda bekalkan sukun dan pisang goreng. Berebut2 dormates makan dan selalu menanti kepulangan Nur bila tiba masa "outing".

    Bagus pendekatan akak dengan bercerita pengalaman sukar pada zaman dahulu. Nur pun asal dari keluarga susah dan abah cuma menoreh getah. Abah sangat menekankan pelajaran dan akhirnya Alhamdulillah kesemua anaknya telah berjaya.

    Ada sekali, Nur pernah temankan ayah menjual buah di pasar malam. Memang terlalu banyak pengorbanan bonda dan abah buat kami sekeluarga yang tak akan mampu kami balas. Moga Allah kurniakan ganjaran yang besar buat mereka berdua. (**bergenang air mata bila cerita pasal pengorbanan kedua2 ibu bapa**)

    ReplyDelete
  59. baru balik kampung memang macam2 di bawak balik... kalua mak datang sini tak sebanyak itu dia bawak balik...
    ehmmmmm gituler mak dan bapak yang membesarkan semuapun kalau boleh dianak bagi...

    ReplyDelete
  60. bestnye Kak Zakie...
    macam-macam ada kat kampung.. hasil tanaman menjadi, dan sumber rezeki keluarga kan..

    yg bestnye, ramai yg komen2 kat blog Kak Zakie, ku cemburu...uhuhuhu...

    pst: Me ni tak pandai nak olah ayat, takot takde org nak baca, heeee~
    tapi tak pela...

    ReplyDelete
  61. hasil kampung....zaman dulu inilah yang kita buat kan....jual hasil kampung....zaman skang bebudak nih, nak jual? kenal pun idak kadang2 tuh....alhamdulillah rezeki banyak boleh la di agih2kan

    ReplyDelete
  62. kak, insyaAllah..memang tak rugi berbakti pd tanah ni..dpt mmbesrkan anak2 smp jd orang2 terpelajar belaka

    ReplyDelete
  63. Byknya hasil dr kebun bapak Kakzakie,untung org yg berjiran ngan akak.

    ReplyDelete
  64. Byk2 hasil dari kampung..

    Saya kalau balik kg balik mesti petik buah limau kasturi balik buat air..sedap.. :)

    ReplyDelete
  65. saya pun suka petai yg kulitnya dah jadi pink tu. manis... :D

    ReplyDelete
  66. Kakak mcm tahu je jagung, petai dan betik tu kegemaran saya...

    ReplyDelete
  67. Bestnya kalau saya duduk sebelah rumah akak.Petai tu sedap buat sambal.

    ReplyDelete
  68. saya juga sering terpikir kenangan zaman masa kecik2 dahulu yang mana hanya ayah seorang bekerja & membesarkan kami semua 7 beradik dengan pendapatan yang ciput. sungguh terer arwah abah bila di pikir balik... cam menteri kewangan sebab kami semua tak pernah kelaparan. Alhamdulillah....

    ReplyDelete
  69. banyak hasil tu kak zakie..
    Potai... oh.. jauh sangat dari rumah kak zakie.

    ReplyDelete
  70. waaa... sonoknye kalau dapat tanam2 nih...

    ReplyDelete
  71. Sebenarnya itu semua hasil tanaman kebun bapak kakak tapi yg menanam dan menjaga adalah pekerja bapak. Bapak hanya bertanam di sekeliling rumah seperti cili, kangkung, bendi, terung, mangga dsb. Itupun selalu kami adik-beradik yang lebih mengambil. Buat dia makan sebiji terung pun sudah lebih dari memadai.

    Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yg sudi memberi komen: -

    Pokok Manggis Depan Rumah, Yus, Aju Mohit, Acik Erna, Knor, inazamri, Huda, Sufia Mahzan, pB, Bert, Bazilah, cikceriacorner, Tihara, aizamia3 (dapat juga kakak melihat gambar Nuha), Aien Alien, kakcik, Munnafendy, Kesuma Angsana, Acu Sayang, Rai, miloais milo, saya disini, Afasz, Peparidsign, Syeila, Zie, Are_linayu,redza, Ummi Iman, cheqna, makchaq, Haryati Hamzah, azatiesayang, Myra Jay, NoorVictory, ct rahani, CheNamNam, Faraheda.razalan, azi, MamaEma, Suraya Baharun, Cahaya Hidupku, sis intan, Qhaifa Nur, Ujir, izan mama mia, wahida, ariana (kakak sebenarnya dari banyak tu yg suka betik dan limau cikgu), Nini D, Ratu Kebaya, ieda, Queen Teratai, Zaitun, Lynn, zana@pb, norhidana, mulan, Ros, Suri Soleheh, fieda, IntanBerlian, Mummy Dahisya, cik lala, Nur-Nba (dulu meamng jauh dgn sekarang nur), Cho Zila, Emme, Ummiarissa, ellynadira, amirah, Liya Hanif, Nazayiena, Rinaa, gadisBunga, Cikli, Norzie hany, eelobor (banyak pertolongan Allah beri sebenarnya ee), ibundo dan L.

    Terima kasih sekali lagi buat semuanya dari kakak.:)

    ReplyDelete
  72. kakak, nk order limau ais satu =)

    ReplyDelete
  73. melimpah-limpah rezeki nampaknya..macam-macam ada..bagi sy betik tu sikit..hihi

    ReplyDelete
  74. bestnye ada kebun.....kampung rietta xde semua nie...ada la serba sedikit yang mampu....

    ReplyDelete
  75. banyaknya hasil...tak rugi berbudi dengan tanah....;) rindu suasana kampung sebab boleh tanam dan dapat dgn mudah.kat sini kena beli la nak apa pun.

    ReplyDelete
  76. berbakti pada tanah ni tak rugikan..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  77. sedapnya jagung tu kak..kat rumah ita si arisya dan papa mamang hantu jagung...murah rezeki akak rajin sedekah...petai tu pun cantik-cantik..

    ReplyDelete
  78. wah...cempedak pun ada...sedapnya..

    seronok eh ada kampung...buah2 mcm ni..

    rumah nenek ala2 kampung juga..tapi tak banyak buah macam ni... :)

    ReplyDelete
  79. masa mula2 kawin dengan husband dulu.. kami tanam jagung pastu jual kat kilang...

    seronoknya tiap2 hari makan jagung... baik dibakar mahupun direbus.. makan panas2 kat kebun.. sedap..

    ReplyDelete
  80. Terima kasih juga buat: -

    eira eixora (men sini dtg kakak buat special dua pun boleh hihi...), izz izza, Henrietta Jose, Aishah Jahirah, yana-feehily, anitadiana, nabila_2908 dan Mia Liana (buat di kebun mesti bestkan... tapi kakak taklah sebab yg petik pun pekerja bapak kakak).

    Sekali lagi terima kasih:)

    ReplyDelete