Sujud syukur bapak sewaktu aku kecil dulu kerana walau letih dan penat
masih boleh membesarkan kami untuk ke sekolah dengan pendapatan tidak
seberapa dari hasil jualan ini semua. Kini bapak masih juga tidak
tinggal sujud syukur selepas solat kerana anak-anak bapak tidak
lagi perlu menjual ini semua untuk menyara kehidupan yang kian rigid sekarang.
Baju jagung - Inilah semuanya kalau direbus dengan bajunya pasti boleh penuh tong sampah asrama. Kalau yang ada lembu/kambing ini juga boleh dijadikan makanan. |
Berpapan-papan - Lewat seminggu banyak yang sudah masak. Petai bila terlalu tua akan hitam kulitnya dan di dalam isinya akan disaluti dengan kulit merah/oren. Tapi ada jiran aku suka yang jenis begini katanya manis. Habuan bersama jiran-jiran. |
Betik - Aku agihkan pada budak yang datang mengaji. Mana yang ibu-bapa yang makan petai sekali aku bagi juga. Untuk diri sendiri manalah termampu untuk menghabiskan. Simpan lama pun tidak boleh. |
Sebenarnya ada cili, cempedak dan mangga juga aku bawa balik tetapi ianya tidak tersenarai dalam N3 ini sebab dulu kami adik-beradik tidak menjual itu sebagai sumber pendapatan keluarga.
~~ Setiap kali hasil ini dibawa balik setiap kali itu juga akan ada cerita lama menjadi habuan telinga anak. Betapa bersyukurnya anak-anak sekarang.~~
Sedapnya jagung rebus..
ReplyDeletesaya pun suka petai masak akak..
Syukur pada Allah.
Alhamdulillah..
tu semua hasil kebun bapak akak sendiri ya?
ReplyDeleteSaya suka makan jagung rebus dari dulu. Dulu2 masa duduk Sabah, emak dan ayah yus pun tanam jagung belakang rumah je, makan jagung hari2 pun tak muak...best!
arwah ayah pon jual jagung dulu, kalau buat bubur jagung sedap kan kak..
ReplyDeleteassalam kakzakie..acik juga selalu mengulang ulang cerita kesusahan arwah membesarkan anak2 pada anak2 acik..
ReplyDeletebetik tu..kegemaran acik tu kak zakie..sebiji boleh habis sekali makan..sorang2..dasyatkan he he
wah bestnya berbudi pd tanah ,inilah hasilnyakan..
ReplyDeletesuka sgt dgn betik..minta sebiji!
itulah bestnye dok kg dan ada tanah kebun.mcm2 kita leh tanam.Tingat gak kecik2 dulu selalu tolong wak tanam jagung selepas tanah kebun dibersihkan sementara nak tanam sawit.
ReplyDeleteKak seronoknya..kalau zarif tu memang suka jagung..Kalau dekat ngan akak, confirm saya tak malu nak mintak sikit limau kasturi dan juga betik tu, hehe..
ReplyDeleteSaya terliur tgk betik tu, kak..
ReplyDeleteRumah mak ni ada tanah lapang tp xde sape nk tanam apa2. Jadi semuanya perlu dibeli kalau nak mkn
dah lama tak makan jagung rebus
ReplyDeletepB tak makan petai :)
bess kan ada kebun sendri.. sndri tanam hasilnya boleh makan dan jual..
ReplyDeletenak jagung tu sket kak hehehe
ReplyDeletesalam akak..wow bestnye..berbudi pd tanah amat menguntungkan...bestnye akak..kalo dkat ngan akak..nak aje buat muka xmalu mintak cempedak,petai,jagung n limau tu..hehhehehe...jgn mare ye..hehhehe
ReplyDeleteseronok dengar cerita dari kakak..alhamdulillah hasil dari kampung ni lagi elok kan kak :)
ReplyDeleterasa bangga bila dapat tuaian dari hasil usaha sendiri kan kak.. ;) semua tu saya suka.. ;)
ReplyDeletepsstt: untuk gambar kenduri dak Nuha akak boleh singgah kat sini..
http://tdbi.blogspot.com/
inilah hasilnya berbudi pada tanah....meriah tanamannya..hehe
ReplyDeleteSyukur Alhamdulillah. Hasil yang boleh dimanfaat bersama mereka yang mahu. :)
ReplyDeleteskrg ni, kalau sy balik kmpung mmg penuh boot kereta dgn kiriman mak utk mak mertua... ubi kayu lah, cempedak lah..durian lah..ikan talapia lah..daun kesum ngn bunga kantan pun kirim...hihi..pengerat silaturrahim kan kak :)
ReplyDeletemasih terkenang2 ye kakzakie.. KA pun kdg teringat2 zaman susah kecik2 dulu! alangkah bertuahnyer anak2 kita sekarang ni
ReplyDeletesedap nye kalau buat sambal petai dengan udang :)
ReplyDeleteuntung kakzakie..banyak yang tak perlu dibeli bila berbudi dengan tanah kan..pokok petai ayah saya da rebah dimakan anai2..sayang..
ReplyDeletealhamdulillah - murah rezeki akak sekeluarga....
ReplyDeletejagung tu - iols suker buat serawa dan untuk sarapan pagi buat cekodok jagung... sedap banget!
wah..sedpnye..sy suke petai
ReplyDeletenk betik sebiji leh?
ReplyDeleteSubhanallah.. beruntungkan berbudi pada tanah? seronok tgk hasilnya. Seronok tgk gambar2 yg akak sharekan... semoga di limpahkan rezeki lagi dan lagi :)
ReplyDeleteni kalau kat kota leh ngecek sket kekekeke,... (eii tak malu ai ni kan? hehehe)
nostalgia petai tu..
syukur alhamdulillah tak perlu bersusah payah macam dulu
ReplyDeletekak suka la jagung rebus.. petai masak pun suka (kenapa la saya tak berjiran dengan akak hehehehhe)
rezeki balik kampung ker nih? wah bestnya kalau berjiran ngan akak. heheh petai masak tu rebus buat jeruk sedap..
ReplyDeletewOOw jagung rebus..sedappp..
ReplyDeletepetai..xsedap..saya xsuka hehe
terasa sebak ayu baca..pengalaman mendewasakan kita kan..
ReplyDeleteUntung berbudi pada tanahkan. Teringat kwn sek, ayah dia berkebun utk besarkan anak2. Alhamdulillah kwn saya bergelar doktor pakar skrg ni. Tumpang bangga dengan kejayaan dia. Apa pun yg kita lakukan jika ikhlas dan tekun pasti membuahkan hasil. Tp saya je yg tiada hasil ;) apa pun syukur kerana masih ada tempat disisiNya.
ReplyDeletepetai jagung betik..semua cheqna suker...sedapnyer.....
ReplyDeleteBestnya ada kebun..
ReplyDeletePetai kat Putrajaya la ni 3 papan RM4, dah la kami semua suka petai..
TQ Kak coz suke share citer dolu2, suke!
ReplyDeletesalam kak zakie..klu balik kg mmg mewah dgn pelbagai buahan yg dibawak balik.Cam atie gak..klu blk kg..mcm2 yg dipetik.
ReplyDeleteSedapnya tgk deroyan yg akak n3kan kat bawah tu.Kecur airliur rasanya..
Betul tu kan, zaman dulu itulah pendapatan mereka, bila anak2 dah semakin besar ni kita kena didik agar diorang mengerti kesusahan dulu mencari hasil
ReplyDeleteSuka makan petai. Tapi sebab skrg tgh sekolah, kena ngajar, takut2 pula mulut berbau. Huhuhuhu~
ReplyDeleteRindu petai!
feveret sy petai tuh kak.. sy suka makan camtu jer ngan budu.. klu berjiran ngan akak nih sure dh dpt sepapankan.. hehe.. :)
ReplyDeleteAlhamdulillah
ReplyDeleteanak-anak sekarang banyak beruntungnyer kan kak..hidup pun dah lebih senang dan selesa...:)
tapi seronoknya ader kebun buah-buah neh kakk..sayer suker sangat...!!balik leh lepak bawah pokok yang berbuah neh menambahkan rasa syukur dihatey betapa melimpahnyer rezki yang Allah bagi..Alhamdulillah.
Ctknya jagung. Klu makan lagilah ummph...teringat bubur jagung mak yg maveles tuhhh!
ReplyDeleteSalam Kak Zakie..
ReplyDeleteKakak, berbudi pada tanah, tak rygikan. seronok tengok hasil kebun bapak kakak...macam-macam ada...
kalau kita bersedekah, hasilnya lagi banyak yang kita dapatkan , kakak...:)
sedap jagung rebus..kalau ada masalah penghadaman..boleh makan jagung..heheheh... terliur kat petai
ReplyDeleteterliur nye tgk jagung tu...nak satu boleh...hehehehe...
ReplyDeletesemua sedap.. CH suka ^^
ReplyDeleteanak-anak sentiasa Nur ingatkan bertapa susahnya hidup di zaman dulu, sekarang senang semua ada.....
ReplyDeletesuka jagung rebus.....
sedapnya petai tu, kak...wat sambal tumis campur udang...
ReplyDeletejadi ni sume hasil sendiri? mcm2 ada..
ReplyDeletecerita2 lama tu bolehlah jadi ingatan buat anak2, moga bersyukur atas kesenangan zaman skrg.
lama tak makan jagung!!
ReplyDeletepetai tu kalau dah masak mmg manis rasanya
saya ada tanam limau kasturi kat umah...senang, nak buat sambal belacan, petik je depan umah...hehe..
ReplyDeleteAsmkm kak..bak kata org berbudi dgn tanah mmg tak rugi..malah hasilnya kdg amat membanggakan mampu menyara keluarga kan kak...
ReplyDeleteJagung kesukaan ayh mertua sy..buat bubur dan jemput jagung mmg sedap.Betik pula kegemaran en suami..petai tu kalau buat sambal udg atau bilis ok lh..kalau mkn mcm tu je agk kurang lh..
btol kak..anak2 sekarang patut lebih mensyukuri kesenangan hidup mereka
ReplyDeleteAlhamdulillah.. rezeki untuk dikongsi bersama..
ReplyDeletemak aihh rejeki kakkk
ReplyDeletepetai tuu besar2 macam tuu puas kan akk .. hhuhu buat sambal tumis petai kak .. terangkat ! huhuhu
mmg seronok ada kebun sendiri ni kan... sya ni xde.. umah mak mmglah kat kampung tp skrg dah jd bandar.. nama je kampung.. hehehe
ReplyDeleteSalam kakzakie...alhamdulillah kehidupan sekarang sudah berubah.
ReplyDeleteSemuanya kak Zai suka terutamanya petai hihihi...
Limau tu buat jus dicampur dengan asam boi...owh sedapnya....
Balik kampung ye kak..banyaknya hasil kampung..kalau kat bandar..semuanya kena beli..mahal pulak tu..
ReplyDeleteItulah nikmatnya berbudi pd tanah..
ReplyDeleteaduh bestnyer kak kalu balik kg, kalu balik mak bapak kite sume bnda nk dibekalkan utk kite blik heheheh... jagung tu sedapnyer... rebus je pun dh nikmat... petai yg dh tua feveret mak n adik2, manis yg dh oren tuh...
ReplyDeleteoh dh musim cempedak ye kak... tak sbr nk balik kg...
alhamdulillah... teringat kat arwah bapak..
ReplyDeletePengorbanan seorang bapak :)
ReplyDeletebaca entri ni..teringat mak,,masa kecik suripun selain menoreh,,mak tanam macam2 untuk cari rezeki...
ReplyDeletetq kakak sudi jenguk suri
besor betul mata petai tu kak..a
ReplyDeletejagung tu kalu rebus, sedap tu kak.. buat bubur pun sedap... adoiii semua sedaplah.. hihii
ReplyDeletefaveret sy ngan anak ni heee
ReplyDeletepandang jagung teringat arwah mak..
ReplyDeleteFeveret mak..
jagung rebus ke, bakar ke...semua mak suka..
Kak Zakie, teringat dulu zaman sek, bonda bekalkan sukun dan pisang goreng. Berebut2 dormates makan dan selalu menanti kepulangan Nur bila tiba masa "outing".
ReplyDeleteBagus pendekatan akak dengan bercerita pengalaman sukar pada zaman dahulu. Nur pun asal dari keluarga susah dan abah cuma menoreh getah. Abah sangat menekankan pelajaran dan akhirnya Alhamdulillah kesemua anaknya telah berjaya.
Ada sekali, Nur pernah temankan ayah menjual buah di pasar malam. Memang terlalu banyak pengorbanan bonda dan abah buat kami sekeluarga yang tak akan mampu kami balas. Moga Allah kurniakan ganjaran yang besar buat mereka berdua. (**bergenang air mata bila cerita pasal pengorbanan kedua2 ibu bapa**)
baru balik kampung memang macam2 di bawak balik... kalua mak datang sini tak sebanyak itu dia bawak balik...
ReplyDeleteehmmmmm gituler mak dan bapak yang membesarkan semuapun kalau boleh dianak bagi...
bestnye Kak Zakie...
ReplyDeletemacam-macam ada kat kampung.. hasil tanaman menjadi, dan sumber rezeki keluarga kan..
yg bestnye, ramai yg komen2 kat blog Kak Zakie, ku cemburu...uhuhuhu...
pst: Me ni tak pandai nak olah ayat, takot takde org nak baca, heeee~
tapi tak pela...
murah rezeki
ReplyDeletehasil kampung....zaman dulu inilah yang kita buat kan....jual hasil kampung....zaman skang bebudak nih, nak jual? kenal pun idak kadang2 tuh....alhamdulillah rezeki banyak boleh la di agih2kan
ReplyDeletekak, insyaAllah..memang tak rugi berbakti pd tanah ni..dpt mmbesrkan anak2 smp jd orang2 terpelajar belaka
ReplyDeletekakzakie nak le juga ^_~
ReplyDeleteByknya hasil dr kebun bapak Kakzakie,untung org yg berjiran ngan akak.
ReplyDeleteByk2 hasil dari kampung..
ReplyDeleteSaya kalau balik kg balik mesti petik buah limau kasturi balik buat air..sedap.. :)
saya pun suka petai yg kulitnya dah jadi pink tu. manis... :D
ReplyDeleteKakak mcm tahu je jagung, petai dan betik tu kegemaran saya...
ReplyDeleteBestnya kalau saya duduk sebelah rumah akak.Petai tu sedap buat sambal.
ReplyDeletesaya juga sering terpikir kenangan zaman masa kecik2 dahulu yang mana hanya ayah seorang bekerja & membesarkan kami semua 7 beradik dengan pendapatan yang ciput. sungguh terer arwah abah bila di pikir balik... cam menteri kewangan sebab kami semua tak pernah kelaparan. Alhamdulillah....
ReplyDeletebanyak hasil tu kak zakie..
ReplyDeletePotai... oh.. jauh sangat dari rumah kak zakie.
waaa... sonoknye kalau dapat tanam2 nih...
ReplyDeleteSebenarnya itu semua hasil tanaman kebun bapak kakak tapi yg menanam dan menjaga adalah pekerja bapak. Bapak hanya bertanam di sekeliling rumah seperti cili, kangkung, bendi, terung, mangga dsb. Itupun selalu kami adik-beradik yang lebih mengambil. Buat dia makan sebiji terung pun sudah lebih dari memadai.
ReplyDeleteTerima kasih kakak ucapkan kepada semua yg sudi memberi komen: -
Pokok Manggis Depan Rumah, Yus, Aju Mohit, Acik Erna, Knor, inazamri, Huda, Sufia Mahzan, pB, Bert, Bazilah, cikceriacorner, Tihara, aizamia3 (dapat juga kakak melihat gambar Nuha), Aien Alien, kakcik, Munnafendy, Kesuma Angsana, Acu Sayang, Rai, miloais milo, saya disini, Afasz, Peparidsign, Syeila, Zie, Are_linayu,redza, Ummi Iman, cheqna, makchaq, Haryati Hamzah, azatiesayang, Myra Jay, NoorVictory, ct rahani, CheNamNam, Faraheda.razalan, azi, MamaEma, Suraya Baharun, Cahaya Hidupku, sis intan, Qhaifa Nur, Ujir, izan mama mia, wahida, ariana (kakak sebenarnya dari banyak tu yg suka betik dan limau cikgu), Nini D, Ratu Kebaya, ieda, Queen Teratai, Zaitun, Lynn, zana@pb, norhidana, mulan, Ros, Suri Soleheh, fieda, IntanBerlian, Mummy Dahisya, cik lala, Nur-Nba (dulu meamng jauh dgn sekarang nur), Cho Zila, Emme, Ummiarissa, ellynadira, amirah, Liya Hanif, Nazayiena, Rinaa, gadisBunga, Cikli, Norzie hany, eelobor (banyak pertolongan Allah beri sebenarnya ee), ibundo dan L.
Terima kasih sekali lagi buat semuanya dari kakak.:)
kakak, nk order limau ais satu =)
ReplyDeletemelimpah-limpah rezeki nampaknya..macam-macam ada..bagi sy betik tu sikit..hihi
ReplyDeletebestnye ada kebun.....kampung rietta xde semua nie...ada la serba sedikit yang mampu....
ReplyDeletebanyaknya hasil...tak rugi berbudi dengan tanah....;) rindu suasana kampung sebab boleh tanam dan dapat dgn mudah.kat sini kena beli la nak apa pun.
ReplyDeleteberbakti pada tanah ni tak rugikan..alhamdulillah.
ReplyDeletesedapnya jagung tu kak..kat rumah ita si arisya dan papa mamang hantu jagung...murah rezeki akak rajin sedekah...petai tu pun cantik-cantik..
ReplyDeletewah...cempedak pun ada...sedapnya..
ReplyDeleteseronok eh ada kampung...buah2 mcm ni..
rumah nenek ala2 kampung juga..tapi tak banyak buah macam ni... :)
masa mula2 kawin dengan husband dulu.. kami tanam jagung pastu jual kat kilang...
ReplyDeleteseronoknya tiap2 hari makan jagung... baik dibakar mahupun direbus.. makan panas2 kat kebun.. sedap..
Terima kasih juga buat: -
ReplyDeleteeira eixora (men sini dtg kakak buat special dua pun boleh hihi...), izz izza, Henrietta Jose, Aishah Jahirah, yana-feehily, anitadiana, nabila_2908 dan Mia Liana (buat di kebun mesti bestkan... tapi kakak taklah sebab yg petik pun pekerja bapak kakak).
Sekali lagi terima kasih:)