kita org jawa mmg sinonim dgn bubur merah n putih kan kak.. klu nenek lia kat kg tiap kali ada buat kenduri mesti kene buat bubur merah/putih ni..kdg2 buat guna beras biasa jer...
Ish kak....peberet ni kak...org panggil bubur merah kan kak...kalo ade 'niat' ke atau raikan something mmg wajib ade bubur ni kan kak...mak lieya pun rajin buat kalo kenduri doa selamat nih...
mak mertua amie suka sgt buat bubur merah putih ni kak. amie sebelum ni kat perak tak pernah dgr atau tengok atau makan bubur ni. sebab tu first time macam pelik je makan..huhu. lama2 dah terbiasa dah 4 tahun kahwin ni.espcly kalau ada majlis mak mertua amie memang akan masak bubur ni.
akak..ngences saya kak..kegemaran saya ni kak..2 mangkuk pun boleh habis..kalau kat negeri johor dan daerah2nya buat bubur merah bubur putih ni biasanya doa selamat,,ulangtahun atau meraikan apa apa..macam buat syarat sekali sedekahkan kak..muai..nanti balik kampung nak mintak mama buatkan..lama tak rasa air tangan mma nih..
Bubur abang (merah) kat situ menyimbolkan apa-apa ke, kakzakie? Kali terakhir arwah emak buat (dengan beras biasa), dalam hujung tahun 50-an! Terasa mengidam sangatlah sekarang ni. Mungkin nak ke dapurlah nanti....
alhamdulillah... rezeki buat jiran2 kak zakie ye. hujung minggu baru ni pun jiran kami buat kenduri tahlil. dpt juga berkat dan 2 bekas dadih bubur merah ni.
duduk johor ni baru izan tau yg bubur merah dibuat drp beras pulut. kalau mak izan biasanya buat dgn beras biasa tu.
Wah..doa selamat apa ni kak? Kendui sunat 2 abdul tahun lalu, saya buat juga.. Paksa rakan2 dan jiran2 utara makan.. Walaupun 1st time makan dan kenal nama, depa kata sedap!!!
Bubur merah ini sebenarnya sangatlah sinonim dgn masyarakat Jawa khasnya dan Johor umumnya. Ianya sangat sinonim bila ada sesuatu kenduri atau hajat. Buat keluarga kakak bila ada sesuatu kesyukuran, hajat atau yg baik-baik selain pulut kuning, bubur merah ini juga bagaikan satu dari cara memanjat tanda kesyukuran tersebut.
Terima kasih kepada semua yang memberikan komen N3 kakak ini:-
:: Mrs.Eady ::, adarnadzmie, Acik Erna (kakak percaya sebab di Tg Karang ramai komuniti Jawa kan Acik), norhidana miswan, sanitadiana, redza, ummuaidan, NM03, ZazaMyMoon, Kesuma Angsana, Kakcik, Shaiful Zaidi, Siti Rohaida Yusof (begitulah Eda), ieja amieja, ieda immi, Cik Puan Fadli (bukan kenduri tetapi sekadar tanda kesyukuran), duniafana, are_lin@yu, Rinna, ♥ Cmª shIemª ♥ (ye... rasa dia manis tapi yg putih tu tak manis), Ismaliana Sulaiman (betul Lia, keluarga kita mesti sinonim sangat), Nafira usof, lieyalatif (Lieya mesti maklum mengapa ianya dibuat), azi (oh.. pulut kacau ye), Knor, Nini D.., che mid (merene CM angger arek telong mangkok yo kenek), ct rahani (ct pun tahu ye..), With Julia, Sura Mohd, umi alya, Aiza Hamdan, Seri Kandi Tanah Jauhar (kenduri kawen pun tak ada 20kg SR - habis dah), amirah (Amie bersaudara dgn org Jawa ke?), Mizz Aiza, faraherda.razalan, wahida (kalau boleh pos macam wajik tak apa ini tak bolehlah wahida hihi...), (Lizz) http://haslizalizz.com, JunAina (ye memang beras pulut biasalah), nurbijen, Cikda, My Little Diary, Eye_nee, NoEn (tapi ini bukan beras ye Noe ianya pulut tau), mama_ka0ri, Azian Elias (kakak masih kekalkan Yan), PeRdU cINta (betul tu... kakak pun buat atas salah satu sebab itulah), QueeN TerataI, munna, Deqla Manjew, LiYa HaNiF ::, Zee Suhaini (tapi ini pulut Zee dan betul kadang dibuat campur dgn durian), aizu's life, aizamia3 (kakak akan buat N3 sekejap lagi), NURSHAKIRA ABDUL HALIM (slam kenal juga dari kakak), Cho Zila, ❤Kamsiah❤, C.M.A @ CikMoonAdnan (negeri mana kakak tak pasti tapi tradisi Jawa), inazamri, Qashmere, Temuk (ada simbol tanda kesyukuran biasanya Pak Temuk), hainom OKje (Keluarga kanda biasa buat tak campur beras, kami buat 100% pulut baik yg mearh mahupun yag putih), Papa Mifz, Bin Muhammad, wawa syaida, Puan Kutu, ainnoraini, Lydia Miza (sempena tanda kesyukuran - banyak kalau nak disenarai. Tapi cukuplah kakak kata Alhamdulillah), yan's cottage, Izan Ishak, sal, Zaitun, QasehnyaRania (ala buat aje sendiri sebab ianya mudah sangat), ANIM (bagus Anim ajar mereka merasa tradisi kita), zulaikha megat (senang aje Zu, kacau dgn santan aje dan bila agak kembang masukkan gula melaka dan sedikit garam), Ummi Iman, tenku butang, Aine Ainun dan Juhariah Johari.
Di sini resepi mudahnya:-
Pulut, santan kelapa, gula merah, sedikit garam dan daun pandan. Pulut direndam sekejap kemudian masak dengan santan. Kacau tak boleh tinggal sehingga agak kembang. Ambil sedikit utk yg putih. Kemudian yg banyak masukkan gula Melaka dan sedikit garam. Kacau sehingga kembang, kalau pekat sangat tambah santan. Pulut putih pula asing hanya masak dgn santan, pandan dan garam. Bila masak dah boleh makan. Cara makan masuk dlm mangkuk yg merah dulu kemudian sesudu/dua letak di atas yg merah. Siap.
Mak Long aka Kunang-Kunang (org macam kita aje suka Kak Ani, bebudak kurang suka), Falsya, Deq Qienz, Aishah Jahirah, Nur_nba dan Henrietta Jose (kalau di sini bagai sudah biasa Rietta).
sedap nyer :)
ReplyDeletesukanya saya klu dpt jd jiran akak...suka saya ngan bubur merah (kt tempat saya panggil pulut kacau)... selalu dpt time pi kenduri kahwin...hehe
ReplyDeleteassalam kakzakie..sedapnya..lama dah tak makan..acik tak pernah buat..tapi selalu makan masa dok Tanjung karang..teringin pulak rasa nak makan lagi..
ReplyDeletetime balik kg time ada tahlil, atau tahlil`selametan` msti ada bubur nih... sedap lemak2 gitu
ReplyDeletesedapnya kak lama tak makan bubur ne..ingat dulu makcik yg ajar mengaji suka bagi kita org makan ne...tak pernah buat pun..
ReplyDeletesedapnya kak..
ReplyDeletesedapnya bubur merah tuh..lama dah tak makan..nak jadi jiran kakaklah..:)
ReplyDeletealhamdulillah, murah rezeki akak sekeluarga...
ReplyDeletealhamdulillah..
ReplyDeletesedapnya kak ;)
sedap tu mudah2an bertambah rezeki akak yer
ReplyDeleteAlhamdulillah. Kita memberi, orang merasa. Semoga sama2 mendapat rahmat dan keberkatan. :)
ReplyDeleteterliur tengok..
ReplyDeletesllu klu buat bubur merah putih nie utk lepas hajat...hehehe
ReplyDeletesedapnya bubur tu klu panas2 kan kak...
assalam..
ReplyDeletelama x jenguk cni..tenet pun kejap ok kejap x ok..
sedap bubur ni ieja pun suka makan ..semoga murah rezki akk skluarga :D
alhamdulillahhh
ReplyDeletesedapp nye !
buat kenduri ye kak...hehehehe..sodap tgk...
ReplyDeletenyum2 delicious
ReplyDeleterajin akak..nmpk sedap tu.hehe
ReplyDeleteWaahh sedapnyaa bubur tuh.. nyum2..:)
ReplyDeleteSalam K.Zakie..
ReplyDeletenmpk menarik!
ni pulut rasa manis tu ye?
kita org jawa mmg sinonim dgn bubur merah n putih kan kak.. klu nenek lia kat kg tiap kali ada buat kenduri mesti kene buat bubur merah/putih ni..kdg2 buat guna beras biasa jer...
ReplyDeletesedapnyeeeee.. terliur~
ReplyDeletebertuah jiran2 Tihara~ hehehe
*eh.. silap nama plak..
ReplyDeletebertuah jiran2 akak.. hehehe..:)
Ish kak....peberet ni kak...org panggil bubur merah kan kak...kalo ade 'niat' ke atau raikan something mmg wajib ade bubur ni kan kak...mak lieya pun rajin buat kalo kenduri doa selamat nih...
ReplyDeleteLieya suke makan sejuk2 kak...nyummmmm...
Kakzakie..
ReplyDeleteBubur merah sama dengan wajik ke? kalau kat kedah ni, kami panggil Pulut kacau...
p/s bertambah rezeki kakak sekeluarga, lagi banyak bersedekah, lagi banyak rezeki masukkan...:)
wajik ke...bubur...nampak sedap dan manis...eemmm telan aiur liur ni..
ReplyDeletelama sgt tak mkn pulut...
ReplyDeleteBubur abang!!!.. enak eee.. arek sitik..
ReplyDeletemakanan tradisi org jawa nih.. sedapnya kak..
ReplyDeleteBest yer jadi jiran akak hehehhe :)
ReplyDeletesekali jer sy pernah makan bubur ni..tu pun mak kawan sy yg buat..memang sedap..abiss sy makan..hehehe..
ReplyDeleteuntung la berjiran ngan kakzakie..:)
sedapnya kak, meh le ke sini semangkuk..
ReplyDeletesedapnye..dh nak jadi wajik dh tuh..arrrggghhhh...lama nye x makan wajik..aduyai...
ReplyDeletehaaaaaaaa.. cemanalah tadi sy leh baca 20 kilo pulut, hehehehe..
ReplyDeletesaya sangat suka makan bubur merah bubur putih... ada lagi tak??
mak mertua amie suka sgt buat bubur merah putih ni kak. amie sebelum ni kat perak tak pernah dgr atau tengok atau makan bubur ni. sebab tu first time macam pelik je makan..huhu. lama2 dah terbiasa dah 4 tahun kahwin ni.espcly kalau ada majlis mak mertua amie memang akan masak bubur ni.
ReplyDeleterajinnya kakak memasak bubur.. mesti sedap.. :D
ReplyDeleteNmpk sdp kak tp sy tak pndi makan bubur ni. Huhuhuhuhu....
ReplyDeleteya Allah kak...feveret saya ni kak...bubur merah putih ni lama dah tak mkn kak...huhu...
ReplyDeletesedapnya kak...ada lagi tak?? pos kan utk saya kat rawang kak...heheh...
ermm sedapnyer kak...terlio saya kak..dah lama tak makan bubur gini...
ReplyDeleteBubur ni Aina kenal bila mak saudara kawen dgn org Johor. Beras pulut biasa tukan kak?
ReplyDeletesedapnya... nak sikit, tahan kot kalau pos ke sini, ekekkeke
ReplyDeletela.. naper cikda tak dapat pun?? heheheh.. oooo bubur ini memang sedapppp...lagi dimakan lepas berbuka... wahhh..!!!
ReplyDeletesy mmg suka bubur ni sejak dari kecik lagi....sedapnya....
ReplyDeletesedappppppnyaaaaa....jiran alam maya tak dapat pun kakzakie....hehehe...
ReplyDeletesedapnya...teringat kat mak..mak suka buat pulut ni..huhu..
ReplyDeletekalau kenduri dulu2 mak suka sangat buat bubur merah bubur putih ni..
ReplyDeleteakak..ngences saya kak..kegemaran saya ni kak..2 mangkuk pun boleh habis..kalau kat negeri johor dan daerah2nya buat bubur merah bubur putih ni biasanya doa selamat,,ulangtahun atau meraikan apa apa..macam buat syarat sekali sedekahkan kak..muai..nanti balik kampung nak mintak mama buatkan..lama tak rasa air tangan mma nih..
ReplyDeletekak... miza suka betul dgn bubur ni.. dah lama x makn tau.. nnt nk buat jugalah.. sedekah pd jiran2..
ReplyDeletealhamdulillah.... sedap nampaknya kak
ReplyDeleterajinnya bagi kat jiran2.. sempena apa ni kak?
ReplyDeletelama dah tak makan pulut cenggini... :)
ReplyDeleteooo ni nasi manis ni zee panggil..sedap ni..
ReplyDeleteakak suka durian??kalo kacau sekali ngan durian memang lagi sedap,pada tekak zee la..hihi..
selalo dapat masa pi kenduri jer..
sedapnye kak.. lame dah x makan.. mai smangkuk :D
ReplyDeleteAlhamdulillah.. rezeki.. ;)
ReplyDeletepsstt: macam mana rupa sarung tangan khas tu ye kak zakie..?
ReplyDeletesedapnya! pos sini sikit! hehehe
ReplyDeleteanyway tahniah menang jawab betul POKOK TEMBAKAU! :)
salam perkenalan!
bubur merah yerk... ehm lama tak kacau pulut... nak raya dahni...
ReplyDeletedikedah dipanggil pulut kacau..biasa buat masa nak kenduri atau raya...kat kelantan dipanggil nasi manis...ada yg tambah durian ..mmg umphh..
ReplyDeleteermmm..akak.... saya ni 1st time tau pasal bubur merah nie.. ermm... ni masakan negeri mana?
ReplyDeletekat kg ina bubur merah buat dr beras biasa..tak pakai beras pulut.
ReplyDeletesedapnya kak
ReplyDeleteKAKZAKIE
ReplyDeleteAssalam, kakzakie.
Bubur abang (merah) kat situ menyimbolkan apa-apa ke, kakzakie? Kali terakhir arwah emak buat (dengan beras biasa), dalam hujung tahun 50-an! Terasa mengidam sangatlah sekarang ni. Mungkin nak ke dapurlah nanti....
Kanda.... semata mata pulut yeh kanda...tak yah campur beras?
ReplyDeleteOkje pun ingat nak buat gak ni sebab mcam ada niat masa TLBD baik demam hari tu!
seronoknya kalau dapat berjiran dgn akak...:)
ReplyDeleteInilah di namakan rezeki secupak di makan bersama, semoga kakzakie dimurahkan rezeki... Kenapalah saya xberjiran dgn akak...hehe
ReplyDeletesedap dan nampak sedap...alhamdulillah rezeki dikongsi bersama :)
ReplyDeletesedapnya..inilah dinamakan rezeki dikongsi bersama. sy yg sekadar dpt melihat ni pun berkongsi rasa gembira..hehe
ReplyDeletealhamdulillah..ramai yg dpt merasa..
ReplyDeletemurah rezeki...
Meraikan sempena apa ni kak zakie? Lama x buat. Dulu tiap kali besday kami mak buatkan bubur merah bubur putih ni
ReplyDeletesedapnya....lama Yan tak buat...teringin lah tu he heee....
ReplyDeletealhamdulillah... rezeki buat jiran2 kak zakie ye. hujung minggu baru ni pun jiran kami buat kenduri tahlil. dpt juga berkat dan 2 bekas dadih bubur merah ni.
ReplyDeleteduduk johor ni baru izan tau yg bubur merah dibuat drp beras pulut. kalau mak izan biasanya buat dgn beras biasa tu.
Alhamdulillah...murah rezki kakzakie...amin..
ReplyDeleteKalau sebut bab pulut memang kegemaran kak Zai...sedapnya.
ReplyDeleteas-salam.
ReplyDeleteke kl ada tak ?
alhamdulillah
Wah..doa selamat apa ni kak?
ReplyDeleteKendui sunat 2 abdul tahun lalu, saya buat juga..
Paksa rakan2 dan jiran2 utara makan..
Walaupun 1st time makan dan kenal nama, depa kata sedap!!!
kak ,ada resepi tak..saya tak pernah makan bubur merah ni..
ReplyDeleteSuka. Ruginya tak jd jiran akak ;)
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaaa.. ada kenduri ke??
ReplyDeleteJohor mmg femes bubur merah,
ReplyDeletesomi saya org n9 x tau pasal bubur merahni kak...
niat ape ni kak..?
Salam.
ReplyDeleteLama betul tak makan bubur tu. Rindu!
Salam.
ReplyDeleteLama betul tak makan bubur tu. Rindu!
Alhamdulillah.. syukur dapat bersedekah pada jiran tertangga...
ReplyDeleteBubur merah ini sebenarnya sangatlah sinonim dgn masyarakat Jawa khasnya dan Johor umumnya. Ianya sangat sinonim bila ada sesuatu kenduri atau hajat. Buat keluarga kakak bila ada sesuatu kesyukuran, hajat atau yg baik-baik selain pulut kuning, bubur merah ini juga bagaikan satu dari cara memanjat tanda kesyukuran tersebut.
ReplyDeleteTerima kasih kepada semua yang memberikan komen N3 kakak ini:-
:: Mrs.Eady ::, adarnadzmie, Acik Erna (kakak percaya sebab di Tg Karang ramai komuniti Jawa kan Acik), norhidana miswan, sanitadiana, redza, ummuaidan, NM03, ZazaMyMoon, Kesuma Angsana, Kakcik, Shaiful Zaidi, Siti Rohaida Yusof (begitulah Eda), ieja amieja, ieda immi, Cik Puan Fadli (bukan kenduri tetapi sekadar tanda kesyukuran), duniafana, are_lin@yu, Rinna, ♥ Cmª shIemª ♥ (ye... rasa dia manis tapi yg putih tu tak manis), Ismaliana Sulaiman (betul Lia, keluarga kita mesti sinonim sangat), Nafira usof, lieyalatif (Lieya mesti maklum mengapa ianya dibuat), azi (oh.. pulut kacau ye), Knor, Nini D.., che mid (merene CM angger arek telong mangkok yo kenek), ct rahani (ct pun tahu ye..), With Julia, Sura Mohd, umi alya, Aiza Hamdan, Seri Kandi Tanah Jauhar (kenduri kawen pun tak ada 20kg SR - habis dah), amirah (Amie bersaudara dgn org Jawa ke?), Mizz Aiza, faraherda.razalan, wahida (kalau boleh pos macam wajik tak apa ini tak bolehlah wahida hihi...), (Lizz) http://haslizalizz.com, JunAina (ye memang beras pulut biasalah), nurbijen, Cikda, My Little Diary, Eye_nee, NoEn (tapi ini bukan beras ye Noe ianya pulut tau), mama_ka0ri, Azian Elias (kakak masih kekalkan Yan), PeRdU cINta (betul tu... kakak pun buat atas salah satu sebab itulah), QueeN TerataI, munna, Deqla Manjew, LiYa HaNiF ::, Zee Suhaini (tapi ini pulut Zee dan betul kadang dibuat campur dgn durian), aizu's life, aizamia3 (kakak akan buat N3 sekejap lagi), NURSHAKIRA ABDUL HALIM (slam kenal juga dari kakak), Cho Zila, ❤Kamsiah❤, C.M.A @ CikMoonAdnan (negeri mana kakak tak pasti tapi tradisi Jawa), inazamri, Qashmere, Temuk (ada simbol tanda kesyukuran biasanya Pak Temuk), hainom OKje (Keluarga kanda biasa buat tak campur beras, kami buat 100% pulut baik yg mearh mahupun yag putih), Papa Mifz, Bin Muhammad, wawa syaida, Puan Kutu, ainnoraini, Lydia Miza (sempena tanda kesyukuran - banyak kalau nak disenarai. Tapi cukuplah kakak kata Alhamdulillah), yan's cottage, Izan Ishak, sal, Zaitun, QasehnyaRania (ala buat aje sendiri sebab ianya mudah sangat), ANIM (bagus Anim ajar mereka merasa tradisi kita), zulaikha megat (senang aje Zu, kacau dgn santan aje dan bila agak kembang masukkan gula melaka dan sedikit garam), Ummi Iman, tenku butang, Aine Ainun dan Juhariah Johari.
Di sini resepi mudahnya:-
Pulut, santan kelapa, gula merah, sedikit garam dan daun pandan. Pulut direndam sekejap kemudian masak dengan santan. Kacau tak boleh tinggal sehingga agak kembang. Ambil sedikit utk yg putih. Kemudian yg banyak masukkan gula Melaka dan sedikit garam. Kacau sehingga kembang, kalau pekat sangat tambah santan. Pulut putih pula asing hanya masak dgn santan, pandan dan garam. Bila masak dah boleh makan. Cara makan masuk dlm mangkuk yg merah dulu kemudian sesudu/dua letak di atas yg merah. Siap.
Terima kasih semuanya sekali lagi:)
Terim kasih juga:-
ReplyDeleteSayangku Zie (alhamdulillah)
Memang menyelerakan. Kalau kak ani mesti habis semangkok tu.
ReplyDeleteMesti sedap manis bercampur lemak.
kakak..pulut nie mcm ala2 wajid ke?..
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletesama2 dapat merasa kesedapannya...
ReplyDeleteLama tak makan bubur pulut merah.. Kalau saya berjiran dengan akak, tentu dapat sebekas.. :)
ReplyDeleteBubur merah? Blom pernah rietta dgr nama tu....nmpak sgt sedap....
ReplyDeleteTidak ketinggalan terima kasih juga:
ReplyDeleteMak Long aka Kunang-Kunang (org macam kita aje suka Kak Ani, bebudak kurang suka), Falsya, Deq Qienz, Aishah Jahirah, Nur_nba dan Henrietta Jose (kalau di sini bagai sudah biasa Rietta).
Terima kasih sekali lagi:)
lamanya tak makan, selalu mak saya yang buatkan huhuhuhu tinginnya!
ReplyDeletesedapnyer.lama sgt tak makan.kalau blk kelate dulu ma suka masak pulut ni.nik ni cicah ngan gula pun dah sedap.haha
ReplyDelete