igt dulu masa kt kg, pokok ni berbuah lebat tepi bilik mandi luar rumah,kalau nak mandi ambik 2/3 biji buat cuci kuku ;) dan kalau nak gi ngaji pun lalu depan pokok belimbing ni tepi surau, ambik pastu cicah dgn perencah megi makan dgn kengkawan :) budak dulu2 itu pun jd makanan
Dulu kecik suka sangat makan...walopon masam tapi sedap...lagi satu kalo nak bersihkan kuku selalu gak tonyoh belimbing ni kat tgn n kaki...kuku jadi bersih ..sekarang belimbing besi ni susah nak dpt
kelakar lah akak ne..tapi betul juga tang mana besinya tu.....ita pun panggil belimbing buluh,kalu belimbing besi tu yg besar...banyak gunanya ne..kalu ita suka buat sambal ikan bilis bubuh ne,masak ikan sungai di salai masak lemak cili api,daging salai pun sedap..buat kerabu pun boleh..buat sambal belacan pun boleh...meriah buah nya kak..lebat...kak kg ita ne sekejap aje...laku buah ne..
dulu mase kecik2 ni kan kak. suke kutip buat main masak2 ni.. ade setengah org2 tua duk kutip buat masak lemak kan kak .. masam2 sikit rasenye. gigit sambil pejam2 mata duk tahan masam hehehe
Akak kalau belimbing nie buat sambal hitam sedap kan rebus dia tanpa air sampai hitam pastu masak ermmmm mmg terangkat kan Akak :D... Xpun buat masak lemak cili api pun sedap kan :)
kat umah mak lia pun ada pokok belimbing besi ni kak..tp kaler kuning.. mmg x pernah putus buahnya.. sentiasa lebat n gemok2.. geram tgk.. klu balik kampung seplastik beso lia bawa balik.. nnti mcm2 menu belimbing lah lia masak.. masak lemak,sambal tumis,sambal belacan, sambal hitam (mcm kak yus _alam sari buat tu...)
lebat buahnya. buat masak lomak sedap, buat masak pindang pun sodap, buat perahan untuk sambal pun sedap! kat rumah adik ada pokok nya ni..sekali berbuah lebat macam ni la jugak kekdahnya. lama dah tak pi menuai hasil..hehe...
hahaha... kakak, penjodoh bilangan 'seurat besi' tu lawak tapi macam sesuai....
mak saya ada letak garam dan jemur buah ni... sedap juga macam makan asam2an... kadang2 letak buah yang dikeringkan ni dalam acar limau atau acar buah... sedap
Keluarga kakak panggil belimbing besi walau ada juga sahabat kita yg memanggilnyg belimbing buluh. Walau apapun belimbing ini tetap masam. Kurniaan Allah walau buah masam macam ini tetap ada nikmatnya buat kita hambaNya. Buat jeruk, masuk dlm resepi masakan, mencuci kuku dan banyak lagi yg kakak dapati dari komen teman-teman semua.
Kepada semua teman kakak ucapkan terima kasih: -
aizu's life, :: Mrs.Eady ::, Asyifa Mustaffa, Mia Kassim, Knor, maizira, Myra Jay, Bin Muhammad, Irfa (budak dulu boleh makan cecah garam lagi kan Irfa), fairus mohamad noor, Riedaffya ibrahim, aTieYusof Family, Pn.bayu, ummuaidan (mungkin juga ummu), *azni*, ~ yus ~, Siti Rohaida Yusof, Fazleyatul Aini, (Lizz) http://haslizalizz.com/, wawa syaida, NM02, ZazaMyMoon, CiKPuaNLawA, pena rozie, lieyalatif (kakak pun ada buat dah masak dgn sambal sardin Lieya), Acik Erna, ourkizunarai, Mimie_Zatun, Nurulhuda Abdul Latip, redza, Haryati Faizal, JunAina, man, Rapunzeel Cikilolo, Mila@Rimbun, inazamri, sZee Suhaini, ❤Kamsiah❤, Amie, Ibu Lala, azi, Werdah, anitadiana, Kesuma Angsana, Nini D.., aizamia3, Dr Singa (hebat org kita kan Doc.), Norizan J, izan mama mia, amirah, Ratu Hatiku, ummiross (oh betul tu ummiross, kakak suka ikan Aya masak gulai ada belimbing), m.u.l.a.n, Sayangku Zie, Kella, BUNDA a.k.a KN, Deqla Manjew, faraherda.razalan, mama_ka0ri, aby (kecut tapi enak), Shaiful Zaidi (logik tu juga shaiful), aniswany lazim, QueeN TerataI, Santri T.P.I.N.I, Qhaifa Nur, maszmadi, Zaitun, ♥ Cmª shIemª ♥, Ujie, Nisah Idham, Papa Mifz, Seri Kandi Tanah Jauhar, syuk shusuke, daddydee jedi, diela nahar (kakak belum pernah buat diela), Cho Zila, NORSHAHFEZA HAMSAN, Nafira usof, ismaliana sulaiman, ANIM (kakak sampai sekarang masih guna lagi Anim utk cuci kuku kalau lepas kerja di dapur), Sue Bee, Juhariah Johari, eelobor, hainom OKje, Murni Alfathunnisa, cikguNae dan Puan Kutu.
Keluarga kakak memang panggil besi tapi yg star-fruits kami panggil belimbing bintang. Kepada semua terima kasih sekali lagi.
nama yg unik, kan kakak?
ReplyDeletekat umah mak kite pun ada pokok ni.. jiran2 dtg amik je bile nk masak.. xyh beli2..
masak lemak ikan masin letak belimbing cili api sedap niii...
ReplyDeletesodap masak lemak cili api ikan keli salai...yum yumm...
ReplyDeleteCam nak meleleh air liur tengo buah ni kak....sedap ni campur masak lemak ikan....
ReplyDeleteassalamualaikum kak..
ReplyDeletesedap bt sambal.
kak bukan namanya belimbing buluh ke???
ReplyDeleteSedap kalau buat amsak lemak ataupun sambal masak ;D
ReplyDeleteSetahu saya nama belimbing ni belimbing buluh...
ReplyDeleteBelimbing besi yang berbucu 5 tu.
igt dulu masa kt kg, pokok ni berbuah lebat tepi bilik mandi luar rumah,kalau nak mandi ambik 2/3 biji buat cuci kuku ;)
ReplyDeletedan kalau nak gi ngaji pun lalu depan pokok belimbing ni tepi surau, ambik pastu cicah dgn perencah megi makan dgn kengkawan :)
budak dulu2 itu pun jd makanan
salam ramadhan yg ke 8 kakzakie..agak2 nape lah diorg pggil buah ni belimbing besi ek..
ReplyDeletem3h x mkn,masam..hehe
belimbing besi...taruk dalam gulai best ni kan..
ReplyDeleteBelimbing besi..sedap buat sambal atau campur kat ikan singgang...:)
ReplyDeletesedappp ni kalau masak sambal tumis / gulai cara mak saye...aduhh melelh ayaq liur..hahaha
ReplyDeletemungkin agaknya kandungan besi yg tiinggi ..ataupun sapa makan boleh jdkuat cam besi kan kakak..heheh..sapa makan actually muka semcam jer sbb masam..:)
ReplyDeletesedap ni kak buat masak lemak cili api..
ReplyDeletesaya tak pandai makan belimbing besi, belimbing yang biasa tu saya suka...:)
ReplyDeletesedap nie letak kat asam pedas or gulai...
ReplyDeletemakn gitu no way...
sedap buat masak lemak dengan telur itik !
ReplyDeleteDulu kecik suka sangat makan...walopon masam tapi sedap...lagi satu kalo nak bersihkan kuku selalu gak tonyoh belimbing ni kat tgn n kaki...kuku jadi bersih ..sekarang belimbing besi ni susah nak dpt
ReplyDeletebuat masak lemak sedap ni
ReplyDeleteui... sedap ni kak masuk dalam gulai. saya paling suker masuk dalam masak lemak cili api... pergghhh!!!!
ReplyDeletemasak lomak sodapp ni kak zakie ;)
ReplyDeletetetiba kecur liur...
ReplyDeletebuat sambal belacan belimbing besi ni pon sedap .... ganti binjai... makan lak dengan ulam2an.... tak sedar 2..3 pinggan tambah....
Betul x de kene mengena langsung kan.....
ReplyDeleteuih sedap ni kak....buat sambal sadin boh belimbing ni atau pun buat masak lemak cili api....masam2 die tu buat bertambah nasi .....
ReplyDeletepes time lieya tgk pokok die kak...
assalam kakzakie..acik tak kata ni belimbing besi..kalau acik belimbing besi yang besar tu..yang bersegi tu
ReplyDeleteassalam kakzakie..acik tak kata ni belimbing besi..kalau acik belimbing besi yang besar tu..yang bersegi tu
ReplyDeleteyang ni saya panggil belimbing buluh. sedap buat masak lemak ni.. adeh.. ngences saya..
ReplyDeleteCicah garam pun sedap ni..
ReplyDeleteHurmm... bestnyer..
Saya kurang suka makan belimbing kak...
ReplyDeletedah bertahun juga rasanya tak makan belimbing
ReplyDeletesedap ni...lama tak makan....
ReplyDeleteLebat buahnya kak. Semalam ada kawan pejabat telefon tanya pokok belimbing besi kat rumah ada buah tak dia nak buat gulai telur katanya...:)
ReplyDeleteBl mkn rasa mcm besi kot..hehe
ReplyDeletekecur air liur...
ReplyDeleteteringat masak lemak cili api...
dulu2 mak rebus belimbing ni dalam tin sbb kalau rebus dlm periuk mesti berlubang lepas tuh hihi
ReplyDeletesuka belimbing buluh ni .lebat sungguh buah.suka kalau buat masak lemak cili api
ReplyDeletesedap ni kak campur ngan masak lemak takpon wat sambal..nyummssss
ReplyDeletemasak lemak cili padi udang,taruk belimbing ni...mmg superb..
ReplyDeletekecurrr tengok belimbing buluh bergantung-gantungan...
ReplyDeletegeramnye tgk kak. nak sikit...
ReplyDeletegeramnye tgk kak. nak sikit.
ReplyDeleteKakak..
ReplyDeletebelimbing tu kami kat Kedah panggil belimbing buluh..kalau belimbing yang kita buat jus tu baru kita panggil belimbing besi...:)
p/s belimbing ni selalu emak akan keringkan sebagai salah satu bahan dalam acar buah..
Assalamu'alaikum kakzakie
ReplyDeleteKak kenal belimbing ni belimbing buluh..mmg sedap buat gulai lemak tak kiralah dgn udang atau ikan keli ..terliur la pula..
kelakar lah akak ne..tapi betul juga tang mana besinya tu.....ita pun panggil belimbing buluh,kalu belimbing besi tu yg besar...banyak gunanya ne..kalu ita suka buat sambal ikan bilis bubuh ne,masak ikan sungai di salai masak lemak cili api,daging salai pun sedap..buat kerabu pun boleh..buat sambal belacan pun boleh...meriah buah nya kak..lebat...kak kg ita ne sekejap aje...laku buah ne..
ReplyDeletebest ni kalau buat gulai telur itik.. takpun buat cuci kuku kasi kilat hehehe
ReplyDeleteletak dlm gulai lemak cili api sedap nih
ReplyDeletesedap.. daging salai masak lemak cili api campur belimbing ni..
ReplyDeletefuh.. kecur liur dah ni.. ;)
ubi 'kayu'
ReplyDeletebelimbing 'besi'
terrer orang melayu kan..
:)
puasa2 ni tengok belimbing pun boleh leleh huhu sadis
ReplyDeletekcur ayaq liuq kak
ReplyDeleteletak dlm masak lemak cili api ikan keli...sedapppnyaaa. mcm mak kat kampung selalu buat. rindu masakan mak
ReplyDeletesdpnya...dulu suka meratah mcm tu jerk :)
ReplyDeletePergh!!, teringat nasi dagang Terengganu ni Kakzakie, lauk gulai ikan Aya(tongkol)mesti ada belimbing ni,baru meletop!!
ReplyDeletekecoq ayaq lioq tengok si besi ni...
ReplyDeletebuat masal lomak sedap ni kakak..
ReplyDeletetq tips yg diberi semalam... hehehe
kan... tapi napa air liur terembes je bila tengok menda alah nih.. ishhh musykil la..
ReplyDeleteAduh! kemasamannya sampai terliur...walaupun sekadar lihat gambar jer...
ReplyDeletesalam ramadhan KZ..
belimbing besi.. x penah mkn lagi..huhuhu...
ReplyDeleteKak, belimbing buluh ni kak. klu belimbing besi, yg lagi satu tu. Ada bucu 5 mcm bintang kalau dihiris.
ReplyDeleteBelimbing ni sdp klu dimsk sekali dlm masak lemak cili api.
MIL panggil belimbing ni belimbing buluh..selalu letak lam gulai ikan..versi utara punya..hehe..
ReplyDeleteLama rasanya tk sebut perkataan kecut.
ReplyDeleteKlu dh belimbing besi mesti tk lari dr kecut nya
ada banyak zat ferum dlm belimbing tu kut...
ReplyDeleterumah anis pn ada tp pggil belimbing buluh :)
ReplyDeletex pernah la sya mkn belimbing ni kak.. ;)
ReplyDeleteagaknya orang yg jumpa pokok ni tumbuh dekat kawasan besi kot...hehehe cuma teka
ReplyDeletewalau tiada pelindung disisi..buahnya tetap cantik dan elok...
ReplyDeletesedapnya Kakzakie masak gulai ni..
eee masam.....
ReplyDeleteSedapnya kalau masak dengan telor itik.
ReplyDeleteKak Zai pernah tanam tapi mati.
Salam K.zakie..
ReplyDeletehihi.. rare ni!
ade mase, cma suka mkn buah ni cicah garam.. paling sedap letak dlm masak lemak telur itik.. :)
saya panggil belimbing buluh yang ni...
ReplyDeletelebat betul buahnya, kat kg buahnya sikit je.
dulu mase kecik2 ni kan kak. suke kutip buat main masak2 ni.. ade setengah org2 tua duk kutip buat masak lemak kan kak .. masam2 sikit rasenye. gigit sambil pejam2 mata duk tahan masam hehehe
ReplyDeletekakak, terima kasih ye kak. berkongsi ilmu dengan dengan Nisah . InsyaAllah Surah AL-Kauthar itu akan nisah amalkan juga. terima kasih berkongsi :)
ReplyDeletebuah belimbing biasa tuh saya makan lah , yang nih rasanya tak pernah makan lagi...
ReplyDeleteoh! Saya panggil belimbing buluh. Belimbing besi yg star fruit tu.. lain pulak panggilannya ek
ReplyDeletepersoalan , sedap ke benda tu ?
ReplyDeletebanyak khasiat belimbing besi ni
ReplyDeleteAkak kalau belimbing nie buat sambal hitam sedap kan rebus dia tanpa air sampai hitam pastu masak ermmmm mmg terangkat kan Akak :D... Xpun buat masak lemak cili api pun sedap kan :)
ReplyDeleteehm sedaptu.. kalau buat masak lemak ayam campur belimbing ini ehm walaweh...
ReplyDeletekak, kt umah saye pon ade ni=) hihihi
ReplyDeletekecur air liur tengok buah nih.. kalo masak lemak kuning letak buah nih memang sedap kan~
ReplyDeletekat umah mak lia pun ada pokok belimbing besi ni kak..tp kaler kuning.. mmg x pernah putus buahnya.. sentiasa lebat n gemok2.. geram tgk.. klu balik kampung seplastik beso lia bawa balik.. nnti mcm2 menu belimbing lah lia masak.. masak lemak,sambal tumis,sambal belacan, sambal hitam (mcm kak yus _alam sari buat tu...)
ReplyDeletezaman kanak2 saya suka ambil buah ni buat cuci kuku.sayu terkenang arwah nenak yang suka buat halwa belimbing besi..
ReplyDeletep/s geram tengok terjuntai2
ni belimbing buluh,kan..
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletePandai org dulu2 bg nama, apa disebaliknya agaknya. Ada pucuk paku,belimbing besi dll.
saya cuma pernah dengar nama jer, ini baru tengok gambar dia. huhuhu, selalunya belimbing biasa tuh kenal lah
ReplyDeleteKanda ni buat dinda tertanya tanya cerita di sebalik nama belimbing besi tu!
ReplyDeleteKenapa yeh kanda?
Jiran sebelah rumah dinda ada pokok tu
lebat buahnya. buat masak lomak sedap, buat masak pindang pun sodap, buat perahan untuk sambal pun sedap!
ReplyDeletekat rumah adik ada pokok nya ni..sekali berbuah lebat macam ni la jugak kekdahnya. lama dah tak pi menuai hasil..hehe...
hahaha... kakak, penjodoh bilangan 'seurat besi' tu lawak tapi macam sesuai....
ReplyDeletemak saya ada letak garam dan jemur buah ni... sedap juga macam makan asam2an... kadang2 letak buah yang dikeringkan ni dalam acar limau atau acar buah... sedap
tu la kan.terfikir jugak apesal la nama dia belimbing besi
ReplyDeleteKeluarga kakak panggil belimbing besi walau ada juga sahabat kita yg memanggilnyg belimbing buluh. Walau apapun belimbing ini tetap masam. Kurniaan Allah walau buah masam macam ini tetap ada nikmatnya buat kita hambaNya. Buat jeruk, masuk dlm resepi masakan, mencuci kuku dan banyak lagi yg kakak dapati dari komen teman-teman semua.
ReplyDeleteKepada semua teman kakak ucapkan terima kasih: -
aizu's life, :: Mrs.Eady ::, Asyifa Mustaffa, Mia Kassim, Knor, maizira, Myra Jay, Bin Muhammad, Irfa (budak dulu boleh makan cecah garam lagi kan Irfa), fairus mohamad noor, Riedaffya ibrahim, aTieYusof Family, Pn.bayu, ummuaidan (mungkin juga ummu), *azni*, ~ yus ~, Siti Rohaida Yusof, Fazleyatul Aini, (Lizz) http://haslizalizz.com/, wawa syaida, NM02, ZazaMyMoon, CiKPuaNLawA, pena rozie, lieyalatif (kakak pun ada buat dah masak dgn sambal sardin Lieya), Acik Erna, ourkizunarai, Mimie_Zatun, Nurulhuda Abdul Latip, redza, Haryati Faizal, JunAina, man, Rapunzeel Cikilolo, Mila@Rimbun, inazamri, sZee Suhaini, ❤Kamsiah❤, Amie, Ibu Lala, azi, Werdah, anitadiana, Kesuma Angsana, Nini D.., aizamia3, Dr Singa (hebat org kita kan Doc.), Norizan J, izan mama mia, amirah, Ratu Hatiku, ummiross (oh betul tu ummiross, kakak suka ikan Aya masak gulai ada belimbing), m.u.l.a.n, Sayangku Zie, Kella, BUNDA a.k.a KN, Deqla Manjew, faraherda.razalan, mama_ka0ri, aby (kecut tapi enak), Shaiful Zaidi (logik tu juga shaiful), aniswany lazim, QueeN TerataI, Santri T.P.I.N.I, Qhaifa Nur, maszmadi, Zaitun, ♥ Cmª shIemª ♥, Ujie, Nisah Idham, Papa Mifz, Seri Kandi Tanah Jauhar, syuk shusuke, daddydee jedi, diela nahar (kakak belum pernah buat diela), Cho Zila, NORSHAHFEZA HAMSAN, Nafira usof, ismaliana sulaiman, ANIM (kakak sampai sekarang masih guna lagi Anim utk cuci kuku kalau lepas kerja di dapur), Sue Bee, Juhariah Johari, eelobor, hainom OKje, Murni Alfathunnisa, cikguNae dan Puan Kutu.
Keluarga kakak memang panggil besi tapi yg star-fruits kami panggil belimbing bintang. Kepada semua terima kasih sekali lagi.
pernah rasa kt umh nenek dlu..msam jgk.hehe
ReplyDeleteAdalah, dia ada zat besi!
ReplyDeleteOk, saya main tembak je.. Saya pon tak tahu... Haha
nampak besar-besar jer
ReplyDeletesedapnya kalau letak dalam gulai ikan tongkol nasi dagang ni. terliurrrr..
ReplyDeleteemm masam.. hihi.. dah tersa -rasa kat tekak..
ReplyDeletebuat gulai asam sedap kan..
kat umah nenek bila buah bergayut2 buah dia, bila jatuh kat tanah, sampai becak di buatnya, masa kecik2 dulu jenuh nak menyapu tau
ReplyDeletebelimbing besi sedap kalau masuk dalam masakan. tak pyh pakai asam jawa
ReplyDeletebelimbing besi ni kalo buat gulai lemak cili api ngn ikan masin atau udang...sedap tuuu...
ReplyDelete