Ikan pertama besar - Terkejut sebaik buka kotak polystyrene yang hubby bawa balik. Tidak pernah membeli ikan ini. Mungkin pernah membeli tapi yang telah dipotong tidak nampak yang seekor begini. Alhamdulillah... orang memberi kita merasa. Dapat dari kawan hubby.
Menyiang - Sementara hubby menyiang ikan yang besar aku membantu ikan yang kecil-kecil. Nelayan sudah biasa makan ikan besar, ikan kecil begini mereka campak saja. Tapi buat kami janji fresh kami suka. Sisik pun masih membalut penuh seluruh ikan-ikan. Puas!
Ikan pertama - Memenuhi ruang kedua-dua sink di dapur. Biasalah kalau siang-menyiang ikan biasa hubby yang buat sebab hubby tidak pandai memasak. Kalau serah pada aku ikan ini mahu aku kapak-kapak semacam.
Ikan kedua besar - Tidak pernah membeli juga ikan Yu ini. Entah apa rasa aku pun tidak tahu. Tapi hubby sudah belajar dari temannya cara untuk menyiang. Leceh sebab ada kulit di lapisan luar. Siap sudah disiang belum aku sentuh lagi untuk masak. Kena menggoogle resepi yang boleh dibuat. Harap-harap aku boleh makan. Sayang sebab pemberian orang tidak baik ditolak.
~~ Betapa rezeki Allah berikan bukan sekadar di atas bumi. Dasar lautan dalam pun diteroka manusia untuk dijadikan habuan setiap hari.~~
Besar kan ikan2 tuh kakak..kalau beli tuh mesti mahal..kalau buat sambal cili sedap jugak tuh kakak.. kalau kat sini mostly ikan2 besar jer yg biasa dijual..tp byknyer yg dah siap potong dan frozen..dl abuaidan beli ikan yg panjangnya nak penuh bilik air..berbulan jgk nak menghabes..
besarnya kak......alhamdulillah rezeki...klu ikan yu tu kena pandai memasaknya kak sbb baunya kuat sikit. Kat sabah ikan yu dimasak Sinagol. Akak boleh google resepi ni...sedap kak.. :-)
kandaaaaa.... ikan apa ke namanya tu...tengok gambar kat sinki yg tak de kepala mcm seramlah pulak dinda hehe... Ikan yu tu dinda pernah rasa tau kanda...dia ada 'rasa' sikit, rasa apa? kanda kena rasa... kalau betul ada 'rasa' nanti kanda inform dinda yeh! Shark fin le apa lagi hehe
besaqnya ikan...ehe..mmg kalau hubby bw balik ikan...dia yg akan siang semua...sebab..kalau saiz besar kena gn pisau besar....ikan segar mmg sedap n manis rasanya
buat shark fin sup Kak Zakie, hehehe.. sunuk aih tgk ikan2 banyak.. suke makan ikan, dari ayam.. ikan lagi baik utk otak kan.. kan.. makan ayam, utk sihat kan badan, hehehee...yeye je, hehehe...
Tu dia...penuh 2 singki! Boleh buat kenduri nih! Satu periuk besar kalau memasaknya ni. Kalau saya...memang tolaklah, siapa yg nak makan... Menanti resepi apakahkah menjadi masakan akak nanti...
huhu..otometik bulu tengkuk meremang.. cma tak leh tgk ikan besaq2 ni.. ari tu hubby bwk balik ikan besar lengan pun dah juling mata.. eheh..*kejap je rasa mcm ni*
ape nama ikan besar tu kak? ikan yu ni pernah tgk & mkn,buat kari. tp cma tak gemar rasanye..pelik..
hohoho mmg besar ikan tu kak.. rezeki kakzakie sekeluarga dpt ikan bosar hehe ikan yu tu sll org buat sharksfin sup.. sedappp kalau mkn kat kedai sure mahal
memang betul besar ni kak zakie,MIL suka sgt dengan ikan yu tu.sy tak berapa gemar baunya,entah kenapa
en suami sy meniaga ikan,jadi mmg hari2 merasa ikan fresh.yg lecenya bila bawak balik ikan beso2 macam ni la..hangin sy satu badan nk siang.bukan tak reti tapi malas.haha
pastu pesan,len kali nk bawak balik ikan besar2 siang or potong siap2..:)
kakak..sayapun tak pandai nak siang ikan besaq-besaq ni, makan pun tidak...murah betul reseki kakak sekeluargakan....seperti kata pepatah " orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasaaa...:)
kalu x silap ikan besar yang pertama itu ikan kacangkan. biasa tengok yang saiz sederhana & kecil kat pasar tapi x pernah beli pun.. Orang Rumah Bapak x reti masak. ikan yu lagilah dia menjerit..hehehe...
Assalammualaikum kak..wah besarnya..terkejut tengok kak..alhamdulillah rezekikan..isi laut yang tak pernah habis..bukti kebesaran kekuasaan Allah kan kak..
Kakzakie..besarnya ikan tu, kalau ummi tak reti juga nak menyiang ikan besar2 macam tu. Tentu sedap dan fresh tu Kakzakie, kena google resepi best2 ni.
bayangkan...camtu lah yg saya hadap sekali dalam seminggu, kadang2 seminggu 2 kali utk catering, nak uruskan setiap sekor tenggiri yg seberat lebih dari 3kg, mmg berat sgt kak Ani...tp terpaksa...kalau suruh org pasar potongkan, manjang tak kena sizenya...malah makin hancur pun ada bila kita kena "repair" semula, jadi saya terpaksa potong sendiri, buat kerja duduk atas lantai beralaskan suratkabar lama tebal2...pisau wajib tajam kdg sampai makan jari sendiri..
tiapkali menu berlaukkan ikan, mmg nak nangis sangat! tp takleh tukar ikan lain, mesti nak tenggiri jugak, maklum sekolah anak2 org kaya ni...terpaksalah.
ooops lupa la kak Ani...dulu2 arwah mak saya akan siram air panas dulu pada kulit ikan yu utk bersihkan pasirnya...sedap dimasak kari atau digoreng kicap (letak rempah tumis - kayu manis & the gang tu)..
Kedua-dua jenis ikan yg diberi kakak tidak pernah membeli. Tetapi menurut abang yg no. satu ada beli tapi biasa beli yg sudah berpotong. Ikan yu kakak memang tak pernah membeli. Peluang ini akan kakak guna utk mencuba resepi baru. Ikan baracudda itu kakak sudah pun masak asam pedas 4 keping. Ikan kecik-kecik sudah 2-3 kali goreng dengan tepung tempura.
Terima kasih kepada yg sudi memberikan komen:-
mysha, Zee Suhaini, Aisy Nasiha, My Little Diary, Asyifa Mustaffa, Chot, Sharifah Nadzarah, adrianna syaz, redza, norhidana miswan, ummuaidan, Cik Puan Rara, selaseh, Nurulhuda Abdul Latip, Zul Fattah, Nor Azimah, Knor, Dr Singa, MaMa Rey, Mia Kassim, makchaq (kakak akan masak minggu ini makchaq), :: Mrs.Eady ::, hainom OKje (fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), Rapunzel Cikilolo, Acik Erna (kakak nak cuba masak kari seperti yg kakak dah google acik hihi...), Ayu azmir, Rai Ourkizuna, izan mama mia, mala, cik didiey, eMMe (shark aje yg tinggal Me, fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), aTieYusof Family, Ann Ishak, Bin Muhammad, Haryati Faizal, nohas, ♥ Cmª shIemª ♥, ,Qhaifa Nur, ZalinZalina (bukan abang yg memancing Lin, tapi kawan dia yg bagi), ZazaMyMoon, QueeN TerataI, Mizz Aiza (Dunia Kecil), JunAina (inysa-allah akak pun nak cubalah Aina), amirah (dah potong-potong dah ok Amie, sedap ikan yg pertama kakak dah masak pun), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Ummu Madihah (betul Mak Aji ada bau kurang sedap), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Sarah Talib, harumankasehvee, Zaitun, Puan Kutu, Sura Mohd, aizu's life, Ako Si AiN, Hazmin Hamudin, Deqla Manjew, azi, Eye_nee, Cinta Cinta, ros_reeza, Nafira usof, Qashmere, Nastyna, mama_ka0ri (samalah kita), Aku Bapak, aby, PeRdU cINta, Mat Gebu (kalau ikan ini beri CM macam-macam boeh diolah kan), Temuk (tak adalah Pak Temuk, semua dah masuk dlm fridge/freezer), eira eixora, Syira Qahira, nurbijen, BUNDA a.k.a KN, ANIM (ikan yu kakak tak pernah beli sebenarnya Anim, ini baru nak belajar masak - jakunlah ni hihi...), ummiross, Mas Zull, syuk shusuke, aizamia3, Papa Mifz, Lydia Miza, Mizz ErMa, Juhariah Johari, Queenie (kalau Q dah selalu menyiang ikan besar-besar ye - eh.. bila pulak nama kakak jadi Ani - tersasul ye hihi...), inazamri (kakak rasa ramai isteri kalau ikan besar suami yg buat Ina).
Salam, kakzakie. Sy pernah dapat ikan bersisik (taklah besar sangat) dari kawan yg memancing. Disebabkan kami dua2 sama naik tak pandai siang ikan, kami htr ke kedai mintak pembantu kedai tu siangkan. Upahnya RM5, oklah, ikan pun free, heheheh
en.somi saya pernah dapat ikan tu..makan bulan jugaklah nak perabihkanya..buat kari mmg sodap...goreng kunyit pun besh:-)ikan yu tu..kami buat kerabu..sodappp
Alhamdulillah bnyk rezeki akak sekeluarga..
ReplyDeleteKlo bg sha yang siang ikan tu kak alamatnye hancuss la ikan tu.. tak reti hehehe
Ikan Yu tu klo beli mahal akak kan? tak pernah mkn ikan tu.. teringin pulak nak rasa
besarnya kak..ikan ape tu??kalo masak kari pon sodap ni...
ReplyDeleteyang kecik2 tu zee suka..goreng biar garing..makan plak ngan nasik panas, kicap cili padi..perghhhh itu pon cukup sedap..
ikan tu yang fresh gini tak pernah try lagi tapi yang dah jadi ikan masin tu pernah..memang sedappp..
haa, besarnya ikan.... pandai memaning nampaknya.. tak snagka saya..
ReplyDeletemakkk....besarnya ikan!!!
ReplyDeletesy pun...x berapa pandai siang ikan klau dah besar2 cmni kak...
ReplyDeleteikan kecik dlm sinki tu kan...goreng...mkn ngan nasi panas...dapnya...:)
Sedapnya kalau dpt ikan fresh..maniss je
ReplyDeleteAlhamdulilah rezeki akak sekeluarga. Besar ikan tu :-)
ReplyDeletebesarnye...bestlah dpt ikan fresh...
ReplyDeletekak ikan yu sedap tau..anak2 sy suke...masak kari pon sodap kak...
Ikan yg sgt besar...sya x pndai siang ikan..huhu..
ReplyDeletebesarnya..murah rezeki kakak sekeluarga
ReplyDeletealhamdulillah rezeki kalu di kongsi lg berkat kan kak.... tu boleh tahan seminggu tuh kak jd lauk ikan2 tuh... ke lebih seminggu blh tahan...
ReplyDeleteBesar kan ikan2 tuh kakak..kalau beli tuh mesti mahal..kalau buat sambal cili sedap jugak tuh kakak..
ReplyDeletekalau kat sini mostly ikan2 besar jer yg biasa dijual..tp byknyer yg dah siap potong dan frozen..dl abuaidan beli ikan yg panjangnya nak penuh bilik air..berbulan jgk nak menghabes..
wow,ikan yu~ boleh buat sup sirip ikan yu ni.hehehe.suami sy pulak g mancing smlm.dpt ikan 2kg.hehe
ReplyDeleteuntung nye akak. Mana nak dpt ikan besar camtu free. Dah bleh buat resepi2 bess kat restoran2 seafood.
ReplyDeletewow, besarnya la ikan tu kak..Ikan apa tu saya pun tak tau..Siap ada ikan yu lagi, memang murah rezeki akak sekeluarga...
ReplyDeleteikan yg panjang tu rasa mcam pernah makan.. nama x tahu. Masa kluar di jalan Allah, baru dpat merasa tu..
ReplyDeleteOrang memberi kita merasa, syukur banyak2 atas rezeki yang tak dihisab ni kan kakzakie
ReplyDeletekak siang kat singki aje ke...
ReplyDeletejenuh nak bersihkan sisik tu nti..
kalau dpt siang kat luar rumah ni baru puasa..pandai aje nor ni mengajar ye..
tokojut nengok ikan besor gitu!!!!!
ReplyDeleteboleh buat kenduri ni kak!!
besarnya kak..ikan apa ni kak..
ReplyDeletesiang ikan besar mcm ni mmg tak pandai sy kak..
besarnya kak......alhamdulillah rezeki...klu ikan yu tu kena pandai memasaknya kak sbb baunya kuat sikit. Kat sabah ikan yu dimasak Sinagol. Akak boleh google resepi ni...sedap kak.. :-)
ReplyDeleteMurah rezeki...mesti penuh peti ais sebulan..
ReplyDeleteMakchaq pernah makan ikan yu masak kari, isi dia berulas2 dan kenyal macam ikan tuna, kalau goreng rasanya sedap jugak kot
Ikan tu tu masak ape??
ReplyDeletekandaaaaa.... ikan apa ke namanya tu...tengok gambar kat sinki yg tak de kepala mcm seramlah pulak dinda hehe...
ReplyDeleteIkan yu tu dinda pernah rasa tau kanda...dia ada 'rasa' sikit, rasa apa? kanda kena rasa... kalau betul ada 'rasa' nanti kanda inform dinda yeh!
Shark fin le apa lagi hehe
sedap tu...
ReplyDeletedapat makan ikan besar
:)
asalam kakzakie..ya allah beso nya ikan..acik tak pernah beli ikan2 beso ni..kot dapat free baru makan rasanya he he..kakzakie nak buat masak apa tu
ReplyDeletewow memang besar..
ReplyDeletekalau ayah saya mesti kenal ikan apa yg panjang tu.. kalau saya teka ikan kacang je..hahaha..
ReplyDeleteikan yu tu biasa mak saya buat masak kari..
besaqnya ikan...ehe..mmg kalau hubby bw balik ikan...dia yg akan siang semua...sebab..kalau saiz besar kena gn pisau besar....ikan segar mmg sedap n manis rasanya
ReplyDeleteyang atas tu ikan kacang -kacang (barracuda). sedap masak asam pedas, singgang, goreng taucu.
ReplyDeletewah!!!! besarnya..fresh plak tu..puas mkn
ReplyDeletebuat shark fin sup Kak Zakie, hehehe.. sunuk aih tgk ikan2 banyak.. suke makan ikan, dari ayam.. ikan lagi baik utk otak kan.. kan.. makan ayam, utk sihat kan badan, hehehee...yeye je, hehehe...
ReplyDeleteSalam Jumaat Kak..besar nya Ikan..rezeki kan? Alhamdulillah..fresh lg.. samalah sy, klu bab2 siang ikan mmg hubby yg buat..:)
ReplyDeletetengok rupa ikan yu macam takut pulak nak makan kak, teringat cerita josh hiksss
ReplyDeleteTu dia...penuh 2 singki! Boleh buat kenduri nih! Satu periuk besar kalau memasaknya ni. Kalau saya...memang tolaklah, siapa yg nak makan...
ReplyDeleteMenanti resepi apakahkah menjadi masakan akak nanti...
alhamdulillah...syukur atas rezekiNya
ReplyDeleteAlhamdulillah, rezeki lebih di kongsi bersama, InsyaAllah, akan bertambah lagi rezeki dan mengeratkan silaturahim..
ReplyDeleteKalau gi mkn Chinese course, tak nak ambik shark fin soup sbb ikut kempen Greenpeace..selamatkan ikan yu..tapi dah dapat free mcm ni, Alhamdulillah...
Salam K.Zakie..
ReplyDeletehuhu..otometik bulu tengkuk meremang..
cma tak leh tgk ikan besaq2 ni.. ari tu hubby bwk balik ikan besar lengan pun dah juling mata.. eheh..*kejap je rasa mcm ni*
ape nama ikan besar tu kak? ikan yu ni pernah tgk & mkn,buat kari. tp cma tak gemar rasanye..pelik..
alhamdulillah..murah rezeki :)
geram tengok ikan yang besar ni kak..
ReplyDeletepengalaman pergi kg nelayan tengok ikan memang terkejut...
Husben kakzakie suka memancing gak ye..husben saya rumah depan sungai tapi tak suka memancing lak..hehe..
ReplyDeletehohoho mmg besar ikan tu kak.. rezeki kakzakie sekeluarga dpt ikan bosar hehe
ReplyDeleteikan yu tu sll org buat sharksfin sup.. sedappp kalau mkn kat kedai sure mahal
besarnya ikan... ;) kalo queen tu dh x tau nk buat ape.. hehehe
ReplyDeletepanjangnya badan dia kakak.. mesti susah nak siang tu..
ReplyDeleteKalau tempat Aina ikan yu tu buat kari je kak.
ReplyDeletekalau amie kan kak memang mati kutu tak reti nak masak apa ikan besar2 camni. tp suka juga membeli - tapi yg dh siap potong la..huhu
ReplyDeleteTak pernah makan kedua-dua ikan tu kakzakie...
ReplyDeleteIkan besar selalunya kerapu, merah dan jenahak jer pernah makan... citer nanti sedap ke ikan Yu tu :)
Salam Kakzakie,
ReplyDeleteMurah rezeki dapat 2 ekor ikan besar! Teringat arwah mak Mak Aji ada nyebut ikan yu tu bau hancing sikit, ye ke??
waa besarnyer ikan tu kak...tak sabar nak tengok menu ikan akak ni..
ReplyDeleteRezeki jangan di tolak...musuh jangan di cari...hehehe
ReplyDeletesungguh banyak rezeki allah beri tu . ikan yu tu , masa kecik2 mak saya selalu masak sup . goreng pun ok gak ... stock sebulan tu ...
ReplyDeleteAlhamdulillah...rezeki orang bagi kita merasa.
ReplyDeleteTentu sedap sebab masih fresh.
memang betul besar ni kak zakie,MIL suka sgt dengan ikan yu tu.sy tak berapa gemar baunya,entah kenapa
ReplyDeleteen suami sy meniaga ikan,jadi mmg hari2 merasa ikan fresh.yg lecenya bila bawak balik ikan beso2 macam ni la..hangin sy satu badan nk siang.bukan tak reti tapi malas.haha
pastu pesan,len kali nk bawak balik ikan besar2 siang or potong siap2..:)
alhamdulillah rezeki lagi..sy kalau ikan besar2 pun suruh En Suami yg siang..masak apa tu kak?
ReplyDeletealhamdulillah, rezki.. byk lak tu.. segar2.. slamat memasak kakak! :)
ReplyDeleteikan yu tu nampak comel la pulak hehehe...
ReplyDeletewahhh.... alhamdulillah... besar tu rezeki akak sekeluarga...
ReplyDeletekakak..sayapun tak pandai nak siang ikan besaq-besaq ni, makan pun tidak...murah betul reseki kakak sekeluargakan....seperti kata pepatah " orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasaaa...:)
ReplyDeleteHrmmm sedapppnya dapat mkan ikan fresh mcm ni....
ReplyDeleteikan Yu tu masak rendang sedap ka.
ReplyDeletebesarnya ikan tu kak.. segar pulak kan.. Ros takpernah rasa pun ikan Yu.. apa rasanya gaknya?. nanti akak updated ek bila akak dah masak :)
ReplyDeleteAlhamdulillah~
ReplyDeleterezeki tuh kak~
bukan senang nak dapat ikan fresh kan~ ikan2 kecik tuh boleh lah wat ikan celop tepung.. hehehe
Ikan yu ke kak zakieeee.. takotttttttttt
ReplyDeleteBBesar nya ikann. Alhamdulillah rezeki akak sekeluarga. Tapi saya sendiri lagi suka ikan kecik2, hihihi. Tak reti nak masak pun jenis besar2 ni.
ReplyDeletebesarnya ikan kak zakie..
ReplyDeletekalau saya mesti tak reti nak bersiang..haha..
Alhamdulillah..rezeki..
kalu x silap ikan besar yang pertama itu ikan kacangkan. biasa tengok yang saiz sederhana & kecil kat pasar tapi x pernah beli pun.. Orang Rumah Bapak x reti masak. ikan yu lagilah dia menjerit..hehehe...
ReplyDeletesalam kz ..
ReplyDeletekira minggu ni makan ikan jer la yer ..agaknya mcm mana rasa ikan yu tu yer .. blm pernah cuba lg..
Assalammualaikum kak..wah besarnya..terkejut tengok kak..alhamdulillah rezekikan..isi laut yang tak pernah habis..bukti kebesaran kekuasaan Allah kan kak..
ReplyDeletesalam kak zakie....kalau ikan yu tu biasanya buat kari aje yang sedap.....
ReplyDeleteAssalam kakzakie
ReplyDeleteWaduuh, mujur ada 2 sinki. Kalau tak, tak cukuplah ruang nak proses ikan. Tak ada bahagian yang dimasin-keringkan ke, kakzakie?
alhamdulillah kakak. orang memberi kita merasa. besar ikan tu. kalau saya tak tahu bila lah boleh abes
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteseramnya tengok ikan besar, suka makan ikan kecil2 je, ikan besar tak berapa lalu, suka fikir mcm2 masa makan.. haha..
untung, rezeki melimpah ruah ;)
besar dan panjang....
ReplyDeleteAlhamdulillah murah rezeki kak... kalau kami dpt byk tu, sebulan boleh makan lauk ikan jer :)
nak masak apa ikan2 fresh tu....kalu panggang pun sodap..
ReplyDeletekakzakie...ikan (1) tu cam todak je..huhu..seminggu pun tak habis..
ReplyDeleteikan yu tu biasa kat Utara. saya pun rajin beli, elok untuk kecacingan, haha.. biasa masak kicap@berlada. tawar je rasa isi ikan tu..
Kakzakie..besarnya ikan tu, kalau ummi tak reti juga nak menyiang ikan besar2 macam tu.
ReplyDeleteTentu sedap dan fresh tu Kakzakie, kena google resepi best2 ni.
assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah rezeki tu dpt ikan besar...:)
ReplyDeletewah, kak zakie makan ikan yu ?
ReplyDeletesaya amat jarang menyiang ikan..
ReplyDeletedulu ayah yang siang.. sekarang en. suami yang siang + masak.. hehehe.. ;)
memang besar ikan tuh...!! boleh tahan untuk beberapa hari rasanya tuh...hoho
ReplyDeleteUish besarnya ikan kak. Kalau ikan lain tu berani mkn tp ikan yu belum berani mkn lg. teringat jerung. Hahaha( abaikan imiginasi adik ni)
ReplyDeleteDulu duk ganu byk org jual kat pasar mlm. Tgk ikan yu terkejut la jugak
ikan yu? xsangka kat sini pon ade jgk rupanya ikan yu nie..hehe
ReplyDeletebAIK SUNGGUH KAWAN TU , diberinya ikan yg paling beso! Nanti jgn lupa tayang , masak apa dan mcmmana rasanya!
ReplyDeletebAIK SUNGGUH KAWAN TU , diberinya ikan yg paling beso! Nanti jgn lupa tayang , masak apa dan mcmmana rasanya!
ReplyDeletesalam kak Ani...
ReplyDeletebayangkan...camtu lah yg saya hadap sekali dalam seminggu, kadang2 seminggu 2 kali utk catering, nak uruskan setiap sekor tenggiri yg seberat lebih dari 3kg, mmg berat sgt kak Ani...tp terpaksa...kalau suruh org pasar potongkan, manjang tak kena sizenya...malah makin hancur pun ada bila kita kena "repair" semula, jadi saya terpaksa potong sendiri, buat kerja duduk atas lantai beralaskan suratkabar lama tebal2...pisau wajib tajam kdg sampai makan jari sendiri..
tiapkali menu berlaukkan ikan, mmg nak nangis sangat! tp takleh tukar ikan lain, mesti nak tenggiri jugak, maklum sekolah anak2 org kaya ni...terpaksalah.
ooops lupa la kak Ani...dulu2 arwah mak saya akan siram air panas dulu pada kulit ikan yu utk bersihkan pasirnya...sedap dimasak kari atau digoreng kicap (letak rempah tumis - kayu manis & the gang tu)..
ReplyDeletetp saya tak makan ikan tu hehehe...
makoiiii besarnye ikan kak.memang murah rezeki akak sekeluarga.Best dpt ikan fresh mcm tu..Ikan besar2 selalunye bg asben yg siang.
ReplyDeleteKedua-dua jenis ikan yg diberi kakak tidak pernah membeli. Tetapi menurut abang yg no. satu ada beli tapi biasa beli yg sudah berpotong. Ikan yu kakak memang tak pernah membeli. Peluang ini akan kakak guna utk mencuba resepi baru. Ikan baracudda itu kakak sudah pun masak asam pedas 4 keping. Ikan kecik-kecik sudah 2-3 kali goreng dengan tepung tempura.
ReplyDeleteTerima kasih kepada yg sudi memberikan komen:-
mysha, Zee Suhaini, Aisy Nasiha, My Little Diary, Asyifa Mustaffa, Chot, Sharifah Nadzarah, adrianna syaz, redza, norhidana miswan, ummuaidan, Cik Puan Rara, selaseh, Nurulhuda Abdul Latip, Zul Fattah, Nor Azimah, Knor, Dr Singa, MaMa Rey, Mia Kassim, makchaq (kakak akan masak minggu ini makchaq), :: Mrs.Eady ::, hainom OKje (fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), Rapunzel Cikilolo, Acik Erna (kakak nak cuba masak kari seperti yg kakak dah google acik hihi...), Ayu azmir, Rai Ourkizuna, izan mama mia, mala, cik didiey, eMMe (shark aje yg tinggal Me, fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), aTieYusof Family, Ann Ishak, Bin Muhammad, Haryati Faizal, nohas, ♥ Cmª shIemª ♥, ,Qhaifa Nur, ZalinZalina (bukan abang yg memancing Lin, tapi kawan dia yg bagi), ZazaMyMoon, QueeN TerataI, Mizz Aiza (Dunia Kecil), JunAina (inysa-allah akak pun nak cubalah Aina), amirah (dah potong-potong dah ok Amie, sedap ikan yg pertama kakak dah masak pun), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Ummu Madihah (betul Mak Aji ada bau kurang sedap), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Sarah Talib, harumankasehvee, Zaitun, Puan Kutu, Sura Mohd, aizu's life, Ako Si AiN, Hazmin Hamudin, Deqla Manjew, azi, Eye_nee, Cinta Cinta, ros_reeza, Nafira usof, Qashmere, Nastyna, mama_ka0ri (samalah kita), Aku Bapak, aby, PeRdU cINta, Mat Gebu (kalau ikan ini beri CM macam-macam boeh diolah kan), Temuk (tak adalah Pak Temuk, semua dah masuk dlm fridge/freezer), eira eixora, Syira Qahira, nurbijen, BUNDA a.k.a KN, ANIM (ikan yu kakak tak pernah beli sebenarnya Anim, ini baru nak belajar masak - jakunlah ni hihi...), ummiross, Mas Zull, syuk shusuke, aizamia3, Papa Mifz, Lydia Miza, Mizz ErMa, Juhariah Johari, Queenie (kalau Q dah selalu menyiang ikan besar-besar ye - eh.. bila pulak nama kakak jadi Ani - tersasul ye hihi...), inazamri (kakak rasa ramai isteri kalau ikan besar suami yg buat Ina).
Buat semua terima kasih sekali lagi.
Salam, kakzakie. Sy pernah dapat ikan bersisik (taklah besar sangat) dari kawan yg memancing. Disebabkan kami dua2 sama naik tak pandai siang ikan, kami htr ke kedai mintak pembantu kedai tu siangkan. Upahnya RM5, oklah, ikan pun free, heheheh
ReplyDeleteen.somi saya pernah dapat ikan tu..makan bulan jugaklah nak perabihkanya..buat kari mmg sodap...goreng kunyit pun besh:-)ikan yu tu..kami buat kerabu..sodappp
ReplyDeleteNgeri plak rietta tgk ikan ikan tu akk...besar...maw bergenang air mata klu mak suruh rietta siang nie...hehehe...
ReplyDeletebesarnya ikan. Sedap ke kak ikan yu tu? Takut yus nak makan...huhu.
ReplyDeletekak zakie...
ReplyDeleteamboiiiii....byknya iwakkkkk....
masak apa je kak ikan yu tu hahh????hihi
masyaAllah kak...panjangnya ikan2 tu. murah rezki akak dpt merasa kan2 yg fresh gitu. kalau izan pun mmg surrender nak siang ikan2 tu.
ReplyDeletebesarnya ikan tu kak, kalau saya confirm tak reti siang dan tak tau nak masak apa
ReplyDeleteuiks..gurlp...!telan air liur sekejap tgk ikan2 sihat ni..xreti sy nak menyiang..hihi.
ReplyDeleterezeki besar tu..!
wah best dapat makan ikan yng fresh2 macm ni kak !
ReplyDeleteorg cakap sup ikan yu sedap kak.tp ema pun tak pernah rasa..
ReplyDeletebesarnyaaa ikan....sy klu ikan2 besar2 mcm tu xpandai nak siang hikss
ReplyDeletekak zakie yang atas tu ikan kaci, masak kari atau asam tumis pun sodap : )
ReplyDeletesaye pon suke mkn ikan2 fresh cmni,,selalu abah saye mancing trus masak,,lain sikit kn rasenye bile ikan fresh ni, nk2 yg besa, lg smangat nk mkn,haha
ReplyDeletewah,..murah rezeki akak..
ReplyDelete