Usah dirindu merak kayangan
punah pengabdian tanpa diduga
sudah bertemu juadah hidangan
rempah pemberian teman blogger
Rempah - Sungguh tidak menjangka, akhirnya dapat juga aku merasa resepi izan mama mia ini |
Pada hari Sabtu lepas, sedang aku membersihkah porch dengan adik dan hubby, ada pula posmen datang menghulur surat. Bungkusan dari teman blogger izan mama mia. Tiada isyarat diberi tiba-tiba aku mendapat rezeki. Tengahari itu juga aku olah daripada rempah yang diberi memandangkan bahan diperlukan semuanya telah sedia ada.
Tradisi - Tumbuk menggunakan lesung lagi nikmat, barulah sedap rasa terangkat. |
Aku juga ada masukkan sedikit lada hitam, tumbuk bersama bawang-bawang dan halia. Tumis semua kemudian masukkan serai yang telah dititik. Tumisan masak masukkanlah daging yang telah diperap dengan rempah tadi, kemudian masukkan pula kicap. Tutup periuk, set anggaran masa biasa daging empok..
Dalam periuk - Walau hitam tapi menawan, rasa pula boleh tahan. |
20 minit - Dalam pressure cooker sekejap saja, buka penutup masaklah ia. |
Bila pressure cooker sudah berbunyi 'ting!', keluarkan wap dan buka penutup. Masukkan bawang besar yang telah dipotong-potong bulat. Kacau-kacau dan tidak perlu setting masa lagi sebab pressure cooker bila baru dibuka masih menggelegak dan mendidih lagi walau tutupnya dibuka. Apabila bawang sudah masak tuang dalam mangkuk hidangan. Hias dengan carrot yang separuh masak (aku buat sekali untuk berkongsi dengan sup) dan daun sup. Sedia untuk dimakan.
Sedia - Lobak dan daun sup sebagai penyeri, makanlah apa tunggu lagi. |
Sup bebola - Makan pun ada padanannya, sebagai membuka lebih selera. Perlukan kuah ketika makan |
Bungkus nasi dengan daun pisang - Bungkus begini sedap juga, sebaik dibuka semerbak aromanya. Masukkan ke dalam pinggan makanlah dengan lauk yang di hidangkan tadi. |
Burung selasih hinggap di tangga
niat menuju ke tanah rata
terima kasih tidak terhingga
buat Izan yang jauh dimata
~~ Ingin bersahabat atau membeli rempah masak hitam ini silalah berhubung dengan izan di sini.~~
Rezeki lg tu...alhamdulillah....
ReplyDeletePresure cooker amway tu kak....kenal sngt2....hehe...mmg mudah nak memasak kan...:-)
Rezeki tu dapat rempah homemade dari rakan blogger. Rasanya, sekarang ni dah tak ramai surirumah yang rajin nak buat rempah homemade ni. Biasa nak senang, terus beli yang dah siap je.
ReplyDeleteTapi part rasanya, awesome lagi rempah homemade dari yang dijual di kedai-kedai :)
Sedap tu kakzakie, zana pun plan nak masak daging hari ni.
ReplyDeleteSape potong karot tu? rajin bebeno..
Alhamdulillah....!
ReplyDeleteSedap nyer sup ayam kak...
waduh..terliur saya kat sini kak.feveret ni.hehehe
ReplyDeleteMengancam menu akak ni.. sedap betul.. rempah tu saya pun pernah beli..sedap kan kak? Akak dapat sebagai hadiah, lagilah best....
ReplyDeleteSesuailah semua menu akak masak ni ..
alhamdulillah dpt merasa rempah msk hitam kan kakak...sedap tuh makan dengansup bebola..boleh bertambah2 nasik jadinya..hheehe
ReplyDeleteAlhamdulillah..rezeki kan Kak..
ReplyDeletesama lah sy, ada jg dpt rempah hitam ni..tapi blm cuba masak lg kak...:)
sedapnyaa...nanti nak pegi umah akaklah..akak masak sedap2 camni tau..hehehe:)
ReplyDeletesedapnye masak kicap...
ReplyDeletemesti rasa pedas-pedas kan?
sedap nya..nak2 masak dalam pressure cooker mcm ni..jimat masa...tp yg lebih seronoknya dpt rempah tu...
ReplyDeleteterliur plak...=)
ReplyDeletefuhh kak.. tgk lauk hitam tu teringat org kawin.. hehe
ReplyDeleteAlhamdullillah rezeki,
ReplyDeletesedapnya tgk hasilnya bila dh siap dimasak..
Alhamdulilah..rezeki dari Allah. daging masak hitam sedap tu makan dgn nasi panas2.
ReplyDeleteberangkai rezeki kak zakie,Alhamdulillah..org memberi kita merasa kan..sng ye masak guna teknologi canggih.hehe
ReplyDeletepenuh berpantun.. cayalah kak
ReplyDeletedah tue, menu plak sedap2 belaka...
Assalammualaikum..daging korban ye kak..ermm makan dengan nasi panas pun sedap tu kak..tambah petai..terliur kak..inilah kemanisan ukhwahkan kak..kadangkala tidak terjangka..
ReplyDeleteyana pon dh cuba rempah kak izan... memang terbaik!! sedap bangat.. hehehh
ReplyDeletepuitis sungguh akak...daging masak itam tu sedapnyer kak...
ReplyDeleteAlhamdulillah rezeki. Terus mencuba pasti pengirim tersenyum ceria. Bila lah nak beli dari izan :)
ReplyDeletewah saya sgt suka masak hitam. bleh order lah gini =)
ReplyDeleteAlhamdulillah..rezeki murah kak zakie..
ReplyDeletefeberet hubby kita tu daging masak hitam..:)
sedapnya kak!
ReplyDeletebaru dapat makan kat rumah org kenduri..tapi yg ni nmpak meriah..
ReplyDeleteAlahai kak sedapnya...Saya pun suka tumbuk bahan dengan lesung batu baru best dari blender
ReplyDeletesedap masak dalam pressure cooker ni kak.. rasanya kekal manis.. carrot kentang..sedapp..
ReplyDeletesaya pun suka guna lesung batu.. bab ni ngikut mak saya..hehe.
sedap tu kakak.. alhamdulillah murah rezeki kakak.. :D
ReplyDeleteAlhamdulillah rezeki kakzakie..
ReplyDeletetentu sedap menu kakzakie hari tu kan
Assalamu'alaikum kakzakie
ReplyDeleteAlhamdulillah..dan semua masakan tu tentu sedap..erm, kak terliur meat ball sop tu.
hmmm..nyum nyumm..sedap tu :)
ReplyDeleteDaging masak hitam ni sedap tapi Aina tak reti nak memasaknya kak. Nampaknya lepas ni boleh sahaja oder dan masak je bila2 masa.
ReplyDeleteNasi berbungkus daun pisang tu beli ke buat sendiri kanda? Dinda nak investigate ni hehe...
ReplyDeleteDinda pun pernah dapat dan beli ...mmg sedapkan....
hehehe.. saya macam biasa.. kalau nak makan ni request kat chef hubby.. ;)
ReplyDeletesedapnya kakzakie...
ReplyDeletealhamdulillah...dapat rezeki lagi
Alhamdulillah. Rezeki.
ReplyDeleteAssalam kak.. nani kalau gi pasar malam gi cari nasi lemak.daun pisang utk anak2 ,, diorang makan sebungkus tak cukup.,kurang pun nak sorang dua bungkus tau.. berseri2 nampak daging masak hitam tu dengan hiasan carot.. sedapnya.
ReplyDeleteErmm.. menariknya tengok daging kakak tu.. terliur tengok.. :D
ReplyDeleteCantek lobak merah tu potong cenggitu.. Kalau akak dok dekat umah.. mau nyer saya pi jenguk.. hehehe..
selalu jugak nmpk orang jual rempah masak hitam ni kat FB tapi tak pernah merasa lagi lauk masak hitam ni. tak tau nak agak mcmana rasa dia.
ReplyDeleteSalam bertamu dan bertemu kembali Kakzakie..
ReplyDeleteWaa semuanya mengancam selera lauk-pauk tu Kakzakie. Ummi pun pernah try rempah hitam izan mama Mia tu, memang sedap!!. Nasi berbubgkus daun pisang, olala!!, bestnya!!
sedapnya...ada jugak tengok kat blog mama izan tu..kak..thanks mengikuti kisah saya...sayang akak...
ReplyDeletesedapp nya haiii, tambah tengahari hujan nii lapar nyaaaa
ReplyDeleteperghh terliur dah nih huhu
ReplyDeletesenang je masak bila dah ada rempah siap mcm ni...
ReplyDeleterajinnya kakak siap buat carrot bentuk bunga lagi...hehe..
Senangnya membuat rendang hitam ni. Boleh cuba...rasanya sedap tak jika mengikut tekak akak la?
ReplyDeleteoklertu dah rasakan ... kitajer yang belumnyer... nampak pun sedap...
ReplyDeleteermm nak kn try jugaklah...semua yang beli kata sedap...
ReplyDeleteAduh mak! Sedapnya tgk lauk akak tu. Yummeh! Kat umah ade lg dagingnya. Tk dikerjakan lg. Ntah bile nak msk.
ReplyDeletewahhh dah cuba ye rempah hitam kak izan.. mesti sdp kan...
ReplyDeleteAs-salam Kak Zakie..
ReplyDeleteAlhamdulillah.. murah rezeki.. bagusnya ada kawan yg baik budi.. sedapnya masak hitam tu.. presentation masakan kak zakie pun sungguh menggoda selera..
cepat mudah dan sedappp
ReplyDeletehehe rajin akak bungkus nasi guna daun pisang tuu ;)
waduhh..mengoderrr la kak...mesti sedap nie..
ReplyDeleteAlahaiiii...sedapnya tgk. Murah rejeki.
ReplyDeletesi hitam yg nampak memikat...stok daging masih banyak ye kak..
ReplyDeletesedapnya tgk kak.. murah rezeki akak..
ReplyDeleteTak pernah cuba resepi ni..murah rezeki kakzakie :)
ReplyDeletealhamdulillah murah rezeki akak
ReplyDelete"Cantiknya Merak Bagaikan Puteri
ReplyDeleteSinggah mari tepian Istana
Baik sungguh teman blogger Kak Zakie
Begitulah indahnya dunia maya"
assalamualaikum kakzakie....rezeki tu n pasti seronok dpt hadiah dr teman blogger...:)
ReplyDeletenasi bungkus daun pisang..
ReplyDeletewah..tak tertahan melihatnya..
cepat bebenor memasaknya kakzakie..
tu yg paling best
salam kz ..
ReplyDeletebaca doa makan dulu sebelum makan tu yer ...
nampak menyelerakan sungguh ..
kakak memang pengguna amway ek. saya belum mampu lagi nak beli pressure cooker tu.
ReplyDeletenampak sedap daging kakak masak siap bungkus daun pisang lagi naik...
Tengukpun dah nampak sedap, apa lagi klu merasa...
ReplyDeleteTuah ayam nampak di kaki. Tuah blogger nampak kat dapurnya..
ReplyDeletemmg sedap kak..lya pon pnh beli dulu
ReplyDeleteAssalam, KN pernah juga order rempah ini dari izan, memang sedap...
ReplyDeletewah rajinnya kakzakie, siap bungkus nasi dalam daun pisang :)
ReplyDeleteKalau bangsa kakak memanggil resepi masa hitam ini sebagai semur. Sebab bila kakak makan rasanya tidak lari dari resepi tersebut. Sedap dan menyelerakan kami sekeluarga.
ReplyDeleteTerima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-
asyifa mustaffa, Sylarius Yusof (rempah ini berbentuk serbuk bukan paste itu yg sedap dik), zana fahmi (carrot tu sebenarnya utk sup tapi kakak ambil sikit sebagai hiasan nak bagi seri sikit hihi...), :: Mrs.Eady ::, ct shah, Aisy Nasiha, ummuaidan, aTieYusof Family, Sura Mohd, Rapunzel Cikilolo, Eye_nee (kakak tiap hari gunakan periuk ini sebab nak cepat masak tak kiralah sayur pun sebab cepat panas Eye_nee), cheqna, ZazaMyMoon, Sweetmama, Sarah Talib, Puan Kutu, ::NureeN::, PeRdU cINta (ye PC daging korban rumah kakak banyak lagi), yana aina, (Lizz) http://haslizalizz.com/, Ummi Iman, Fazleyatul Aini (boleh hubungi izan dari link yg kakak beri itu Lya), mama_ka0ri, redza, nohas, Nurulhuda Abdul Latip (dgn lesung tak perlu tambah air kan Huda itu yg kakak suka), Rai Ourkizuna (lama kakak guna ni Rai bertahun-tahun dah, steamernya pun bagus), Mizz Aiza (Dunia Kecil), Acik Erna, Werdah (hubby dan anak kakak makan mesti nak berkuah Kak Werdah), C.M.A @ CikMoonAdnan, JunAina (order aje dari izan senang Aina), hainom OKje (nasi aje yg di daun pisang sebab nakkan aromanya), aizamia3 (fahamlah kakak Ai ada chef di rumah), Qhaifa Nur, wanariahamiza, JaSSNaNi (nasi putih biasa pun kalau bungkus daun pisang sedap Nani, sebab ada aroma special, makan dgn lauk yg kita masak), acik idah, mala (sedap mala, boleh cuba belilah dari izan), ummiross (lama Ummiross bercuti ke manalah ye baru timbul ni), Kisah Si Dairy (sama-sama eda), S..U..D..@..I..S, Ako Si AiN, aanie, Bin Muhammad (kalau ikut tekak family kakak sedap sebab anak dgn hubby kakak suka masakan berkicap), Cho Zila, Haryati Faizal, faraherda.razalan, Deqla Manjew, Hanis Azla (rempah izan tu memang sedap Hanis), Cik Ecah (sebab nak aroma daun pisan Ecah), Haslinda Sadiken, Fiza Rahman, Riedaffya ibrahim (yelah ffya ini daging korbanlah ni), ~aYu~, ZalinZalina, umi alya, Miss Mirror a.k.a Sam, Mas Zull, ANIM (kakak memang guna periuk ini tiap hari sebab balik dah petang nak cepat gunakan ini. Sayur kalau masak tak sampai 3 minit dah siap Anim), aby (dah habis pun aby), eira eixora (ye kakak pengguna amway eira), Juhariah Johari, insan marhaen (alhamdulillah IM), LYAfrina, BUNDA a.k.a KN (dah merasa tahulah rasanya KN) dan Nor Azimah (bukan rajin Azi, tapi nak sedapkan tekak hihi...).
Buat semua sekali lagi terima kasih dari kakak. Berkeinginan nak mencuba hubungi aje link yg kakak berikan itu. Terima kasih.
bilalah dapat merasa masakan Kakzakie, hihihi
ReplyDeletetq kakak zakie... sudi mencuba... lega kali ni pos sampai...sblm raya dl ntah pergi kemana yer..huhu..
ReplyDeletewah mmg cantik warna masak hitam akak tuu,...
nampak berselera lebih-lebih lagi sup itu..:D
ReplyDeletewah nampak sedap betul la...saya tak pernah beli lagi dari kak izan..teringin jugak nak try ni...
ReplyDeleteSedapnya tengok especially tang sup tu.. :)
ReplyDeletesedap sup bebola tu.. yummy
ReplyDeleteBestnya kak bungkus ns lemk cam gitu. Nmpk berselera. Akk ni hebat la berpantun. Ada je idea.
ReplyDeleteKak karot tu menarik. Sy pun suka buat gini gk klw ke dapo.
sup bebola tu menggodalah kak zakie.
ReplyDeletehmmm.. terbau2 keharuman nasi yg dibungkus daun pisang tu kak.
Mmg sedap kan KA pun dah pernah buat !
ReplyDeleteMmg sedap kan KA pun dah pernah buat !
ReplyDeletesy dapat jgk rempah hitam ni... x pernah cuba masak lg.. padahal daging ada jer.. tgh amik mood..
ReplyDeleteterima kasih akak selalu mendoakan kesihatan anak saya... terharu..