Wednesday, May 28, 2014

Tat Bengkulu

Cuti sekolah pergi ke Sabah 
Gunung Kinabalu mahu di daki 
Acik Erna mengirim hadiah 
kuih bengkulu idaman hati 

Terkejut - Balik kerja tidak masuk rumah sebaliknya terus angkut anak keluar menuju ke Aeon Kulaijaya kerana mengejar waktu mahu menukar simcard telefonnya yang rosak.
Bungkusan yang sempurna - Membeli saja makan malam di Secret Receipe terus bawa balik sebab waktu sudah hampir maghrib. Tiba di rumah terus mandi dan solat maghrib. Sedang menadah tangan berdoa anak-anak mengaji sudah tiba. Tapi anak dara kecil aku biasalah sudah tidak sabar menghulur bungkusan ini. Sudah biasa anak-anak tidak akan membuka apa jua yg bukan miliknya. Bila nampak nama Acik Erna detik hati sudah tahu pasti kuih idaman hatiku TAT BENGKULU! Terpaksa tangguh dulu membuka sebab anak-anak mengaji sudah ada di depan mata.
Tat Bengkulu  - Allah hu robbi!  begitu Acik Erna ini pemurah betul. Sungguh tidak disangka bagaimana Acik Erna boleh mengirim ini buat aku. Dari mana beliau mendapat alamat tidak aku pasti
Isi di dalam - Ibarat kalau mengidam sewaktu mengandung sebaik dapat menikmatinya terasa enaknya Allah saja yang tahu. Doa kami sekeluarga moga kemurahan hati Acik Erna mendapat balasan Allah jua.

Cuti sekolah pergi ke Mekah
beribadah sujud di Baitullah
moga rezeki Acik Erna terus murah
dari keluarga kami jazakallah

Bahan-bahan ( 75biji )

  • 1kg tepung
  • *1/2 kg gula-kisar halus,ayak
  • *3 biji telur
  • *1/2 kg santan pati
  • 2 sudu teh baking powder
  • kuning telur+minyak
  • inti= 1 1/2 biji kelapa parut
  • gula merah& garam ikut rasa

Cara-cara

  1. INTI= masukan 1 cawan air dalam kuali dan campurkan gula merah dan garam.didihkan.masukkan kelapa parut kacau hingga kering.
  2. untuk kulit tat= tepung disanga dalam 5 minit dengan api perlahan.(sejukkan)
  3. bila tepung dah sejuk ayak tepung tadi dgn baking powder.
  4. pukul telur dengan gula dan masukkan santan.
  5. masukkan tepung yang dah diayak.gaul sehingga sebati
  6. biarkan setengah jam
  7. bulat-bulatkan inti sebesar guli.balutkan inti dengan kulitnya.bentukkan seperti daun.
  8. kepit-kepitkan kulitnya supaya berjalur seperti urat daun.
  9. sapukan kuning telur yang sudah dicampur dengan minyak .
  10. bakar setengah jam dengan 160 C.bakar hingga masak kalau belum masak 
Note: Resepi di atas ini aku dapat dari my resepi.

~~ Belum sempat mencuba tapi sudah merasa. Terima kasih Acik Erna.~~


55 comments:

  1. hah!!

    sila beli pantun itu Acik Erna!!

    ReplyDelete
  2. Salam Kak..
    wahh! mcm sedap Kak..
    kami tak pernah makan lg Tat ni..terima kasih pada yg memberi..:)

    ReplyDelete
  3. bungkusan rapi dan delivery pun berhati-hati sebab elok ja tak pecah'pecah atau terpenyet. Alhamdulillah dapatla nikmati kan hajat tercapai dari rakan blogger yang baik hati..:)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..dah sampai kakzakie..dah terima kasih dengan suka menerimanya..
    dah dengar suara lemak merdu kakzakie..dah tau dah memang peramah dan baikhati orangnya kan

    ReplyDelete
  5. biasa dengar tat nenas...tat bengkulu 1st time dengar...
    nampak sedap dan menarik!!
    alhamdulillah rezeki kakzakie..:)

    ReplyDelete
  6. Salam Kak..
    mcm sedap je kuih tat nii..pnh jgk terbaca psl tat ni kat majalah saji rsnya..dh igt2 lupa..xpe lah, copy resepi dulu..ada kerajinan boleh cuba..

    ReplyDelete
  7. Wah bestnya, ada resrpi lgi...mcm nk mkn tart plk...

    ReplyDelete
  8. wahhh wahhh....mcm sedappp jek tapi saya tak reti mkn tart..

    ReplyDelete
  9. Tat bengkulu ni kuih tradisi negeri mana yer? First time tengok. Hehe

    ReplyDelete
  10. Murah rezeki akak dan moga Allah s.w.t juga memurahkan rezeki kepada Acik Erna.

    ReplyDelete
  11. salam kak zakie...waa bestnyet kiriman dari acik erna..murah rezeki akak...saya ta pernah makan lagi kuih tat ni....special sungguh ni kak...

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah murah rezki lg kakak nie..tat pernah makan rsnya tat bengkulu nie..tp tgk yg acik kirim tuh nampak menyelerakan...:)

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah.. rezki yg x dsangka2.. smoga murah rezki acik erna :)

    ReplyDelete
  14. Subhanallah. Saya baru terbaca komen kakak di blog Acik mengenai tat ini. Tak sampai beberapa hari, dah sampai ke tangan yer. Murah rezeki kakak dan Acik Erna.

    ReplyDelete
  15. first time tengok rupa tat ni.. perasan aritu ada gambar kat FB kak erna..

    ReplyDelete
  16. sedapnya tat bengkulu...rezeki terbang melayang jauh dari sabah utk kakzakie...syukur alhamdulillah tq acik erna.

    ReplyDelete
  17. salam k.zakie..
    tat bengkulu? pertama kali dgr jg ni..
    nmpk sedap.. ngehehe..
    terima asih share resepi..

    alhamdulillah..rezeki :)

    ReplyDelete
  18. MasyaAllah...tak putus-putus rezeki kiriman buat kakzakie sekeluarga...
    Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  19. pertama kali tahu tentang tart bengkulu ni.. siap resepi ye kak, terbaekkklahh!!

    ReplyDelete
  20. murah rezeki kak zakie selalu dapat macam2 hadiah

    ReplyDelete
  21. yummy...baru pertama kali rietta tgk....kelihatannya sedap...

    ReplyDelete
  22. murah rezeki kakzakie...baik sungguh acik erna tu...noe x pernah rasa kuih ni lagi...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  23. Saya pun baru mendapatnya dari Acik Erna. Inilah kali pertama saya menrasanya, kak. Memang sedap! Semoga murah rezeki Acik Erna.

    ReplyDelete
  24. pertama kali saya dengar nama kuih ni..nampak campak bahulu pulak..

    ReplyDelete
  25. sdapnya first time ayu dgr nma kuih ni..inti kelapa eh..mst isdap mnis..

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah ummi pun dapat Kakzakie, sedap kan, susah nak dapat kuih tradisional ni. Moga murah lagi rezeki acik.
    ps:hari tu acik minta alamat kakzakie dari ummi, rupanya nak hantar tat ni lah ye, hihi..

    ReplyDelete
  27. sedapppnya...saya suka sgt..apa2 yg berintikan kelapa begini..

    ReplyDelete
  28. wahhh..syoknya! saya pun blm pnh rasa lagi.

    ReplyDelete
  29. ndelok waie gambar ki
    kayak teringin arek ngicipi kuih ney
    hehe..
    nang semenanjung ono opo orak yo kak?
    sedep banget ki :)

    ReplyDelete
  30. Tak pernah tau pasal kuih bengkulu ni...nampak macam enak jer. Kuih tradisi dari mana?

    ReplyDelete
  31. Salam kakak~
    nampak sedap sgt kuih tuh.
    boleh lah buat untuk raya nanti.. hehehe.

    murah rezeki kakak~ sentiasa menerima ole2 dari kawan2.. Alhamdulillah~

    ReplyDelete
  32. first time tengok tat bengkulu tu. ada inti ye. bertuah kak zakie. moga2 murah rezeki acik erna :)

    ReplyDelete
  33. Murah rezeki kakzakie dan Tq share resepi tu.. nanti boleh Cuba ;)

    ReplyDelete
  34. Wahhh.. nampak sangat menyelerakan..

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah...rezeki. Nampak mcm sedap jewr nih.

    ReplyDelete
  36. fist time dengar biskut tart Bengkulu
    ni...nampak mcm sedap...:)

    ReplyDelete
  37. Nampak macam sedap. Saya puntak pernah rasa lagi tat bengkulu macam ini. Murah rezeki kakak. :-)

    ReplyDelete
  38. As salam kakak.. wah nmpk sedap jerk tat tu...bentuk pun cantik jerk..
    Semoga bertambah murah rezeki Acik.. Aminnn...

    p/s: saya pun dah lama x jenguk ke rumah kakak nie...

    ReplyDelete
  39. ALHAMDULILAH....kalau mengidam ni ,anak tak ngences sbb dah dpt apa yg diidam...
    rasanya kat Johor ni ramai yg tak tau lagi tart bengkulu ni kan kakzakie..

    ReplyDelete
  40. Rasa mcm pernah tengok...tapi tak pasti dah pernah makan belum...

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah, murah rezeki kak zakie..

    ReplyDelete
  42. alhamdullilah..rezeki....
    Acik Erna, sila jawab pantun kak zakie...hihihih

    ReplyDelete
  43. Dapat rezeki merasa yeh kanda.....
    Syukur....rezeki Allah sampai kepada kanda dengan pelbagai cara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak menerainya buat bengkulu ni kanda ...

      Delete
  44. ada terbaca satu n3 di blog siapa..tak ingat dah.n3 pasal kueh tart bengkulu inilah. tempat membuatnya di melaka kalau tak silap.teringin juga nak merasa macamana rasanya :)

    ReplyDelete
  45. Assalam Kak Zakie..

    Sedap tak kuih tu? Dulu tat bengkulu ni hanya dibuat di kg mak saya; Kg Sg. Choh, Rawang sebab kebanyakan penduduk di situ berasal dari Bangkahulu, Sumatera Barat. Bangkahulu atau dipanggil Bengkulu. Sebab tu dinamakan kuih tu sebagai Tat Bengkulu.

    Time budak2 dulu kalau nenek atau sedara mara belah mak datang beraya ke rumah.. mesti bawak kuih tu.. hehe...

    Dulu saiz dia besar-besar. Kalau makan sebiji mesti tak habis tapi sekarang sejak dikomersialkan.. dikecikkan saiznya.. :)

    ReplyDelete
  46. tak pernah dengar lagi kuih tart bengkulu ni kak.. teringin pula nak rasa.. nanti nak try tanya mak Ros. pernah makan ke tak..

    ReplyDelete
  47. sedap nmpak, belum pernah makan kuih ni ...rezeki murah, semoga trusan murah

    ReplyDelete
  48. Alhamdulillah..rezeki akak..tahniah ya kak..^^

    ReplyDelete
  49. err...sy kali pertama kali dengar tat jenis ini..enak rasanya ya?

    ReplyDelete
  50. Sedapnya kak.....siap berpantun lg

    ReplyDelete
  51. Sedapnya nampak... :)

    Alhamdulillah rezeki akak :D

    ReplyDelete