Jus air pandan+tepung pulut+santan+sedikit garam. Uli rata. |
Gula melaka diracik kecil untuk dijadikan inti doh di atas. |
Siap doh dan inti buat bulat masukkan dlm air mendidih. Bila timbul angkat |
Santan dimasak bersama sedikit garam. Ambil biji hijau yang timbul tadi dan masukkan dalam santan ini, siap! |
~~ Hasil airtangan Kak Reen. ~~
sedapnya badak berendam. tp dah lama sgt xmakan
ReplyDeletewahh, sedapnya.. wawa tk thu plak nme die badak berendam.. tau makan je.. hihi
ReplyDeletesedapnya kak makan sejuk sejuk..
ReplyDeleteletak ais kiub jer takyah masuk peti ais..nanti kuah pekat plak..
sedapnya... yum yum..
ReplyDeletesempoiiii kuih badak berendam akak...sedappp aih mkn minum petang satgi..hihi
ReplyDeleteBADAK BERENDAM PUTRI MANDI
ReplyDeleteSEDAPNYA XSARAPAN LAGI NI..
Baru tahu cara buat badak berendam... simple pulak tu...
ReplyDeletesenang rupenyer nk bt badak berendam nih... lenkali blh la try buat kak...
ReplyDeleteingatkan susah hehehehe
Rajin kak Reen masak kuih eh..
ReplyDeleteRasa nak ambil sikit badak berendam tu..
Dah lama tak makan..
kira ni versi onde-onde yg berendam dengan santan ye kakzakie, bukan disalut parutan kelapa :)
Salam...
ReplyDeleteSinggah pagi di sini..
kembali BW..=)
nieyl pun rajin buat kuih nie =)
mak mertua nieyl suka..
sedapnya
ReplyDeletetp serius belum pernah makan
badak berendam dgn butir nangka sama tak ?
ya Allah..suka betul saya badak berendam ni kak.. tapi taktau buat..hee
ReplyDeletewahh sedapnya favs ni
ReplyDeletesedapnyeeee!
ReplyDeletekalo ade mase nk try buat la..
sedapnya...
ReplyDeleteOhhhh lama tak merasa kuih ini.
ReplyDeleteMenarik juga.
Mesti budak-budak pun seronok bila buat bersama-sama.
rajinnye kak reen...beruntung akak dah ada anak dara yg rajin masak saya yg dah purba ni pon kadang2 malas nak buat kuih2 lama camni...kene tunjuk kak long n3 akak ni bagi dia motivasi sikit....hahaha
ReplyDeletenyum nyum nyum..sedapnye kakak...
ReplyDeleteAs salam kakak.. Selamat hari raya buat kakak sekeluarga..lama x jengah blog kakak nie. Semoga kakak dan keluarga sihat selalu.. Peberet saya kuih badak berendam nie kakak...walaupun gtu x penah cuba buat sendiri lg..hehehe..
ReplyDeleteAssalaamu'alaikum wr.wb, Kak Zakie... saya mohon ambil resepi Badak Berendam untuk hidangan buka puasa petang ni. Mudahan mendapat pahalanya. Ada resepi kuih Melaka tak. Saya buat, tak timbul pulak. Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)
ReplyDeletemacam suka plk...nak rasalah juga..
ReplyDeletekuih gini tgn mak2 sdp buat..
nk sepiring..!
47 thun saya bernafas kak...Sekalipun saya tak pernah makan kuih ni...raamainya yg komen kata sedap...
ReplyDeleteWah...dah bole buat menantu kiranya kak Reen ni, hi hi...dah pandai buat badak berendam.
ReplyDeletefevret saya ni ..
ReplyDeleteUntung ada anak perempuan. Lepas ni Kakzakie boleh goyang kakilah, buat pesanan aje apa nak makan untuk breakfast+lunch+dinner. Tau-tau dah siap terhidang atas meja!
ReplyDeleteRajinnya kak reen mengentel bdk brendam..
ReplyDeleteSya suka mkn je,buat nya payah sekali.. Sbb suami xmkn kuih brasaskn pulut..sya bedal je.
Salam kakzakie..
ReplyDeleteSenang dh kakzakie skrg klau nk makan...rajin kak reen buat...nmpk sedap tu...
Lama juga nur x buat...
sedapnya kak...
ReplyDeletebadak berendam ni kegemaran arwah ayah saya
yang warna hijau tu dipanggil badak erk?
ReplyDeleteSalam Syawal Kak.. harap sihat hendaknya.. lama tak berblog ni..hehe
ReplyDeletesenang jugak nak buat kuih ni ye.. :)
Macam sedap aje badak berendam. Boleh nak cuba juga macam ni.
ReplyDeleteSedap aje nampak. Boleh cuba juga nanti.
ReplyDeletesedapnya kak...feveret saya nih...bulan puasa suka mkn nih....:)
ReplyDeletedah lama tak jumpa kuih ni...
ReplyDeleteteringat jiran saya kt kpg, takde gigi, tapi nak jg makan kuih ni, pakai telan je, terus sesak nafas..
Sedapnyaaa
ReplyDeletehihih
ReplyDeletekakak, link kakak ada. cma saya masih bpm berkesempatan lg nk publish. sbb saya terjah satu satu link, kendian naru saya baru publish. maaf ye kakak.. :)
Masuk peti ais sekejap bagi sejuk...ermmmm...sedap...sedap...
ReplyDeleteSaya suka badak berendam. Sekali buat 1/2 dari tu sy mkn sorang. Hehehe.
ReplyDeleteBiasanya sy buat inti kepala mcm inti kuih koci tu je kak. Klu ada inti buat koci, esok ketayap lusa badak berendam. Hehehe
thumbs up..dah boleh arap dah kak reen
ReplyDeleteSedapniii...
ReplyDeleteDone follow #1252
Kalau bulan puasa wajib buat. Nak pulak masukkan dlm peti ais sedapnya.
ReplyDeletebadak berendam mmg sedap dan mudah... taim posa memang wajib utk saya dan famili
ReplyDeletekesukaan suami ni...suka yg mak buat...terasa lemaknya
ReplyDeleteFeveret saya ni kak. Teringin nak buat sendiri. Tapi tak terbuat² lagi.
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok ni...
ReplyDeleteTunggu blik ipoh nk buat la.. Blh bg mak abh rsa.. :)
ReplyDeleteSedapnya kak...
ReplyDeleteUntung ada anak pandai masak.
Alhamdulillah
Saya nak buat doh pun kadang2 tak jadi.
ReplyDeleteHihihi
terliur tengok gambar.. kena buat nih
ReplyDeleteMak mila suka sangat buat kuih ni kak.
ReplyDeleteLagi lagi bila bulan puasa
ahhhhhh teringin nakk makannnn...
ReplyDeletesedapnya kak..
ReplyDelete