Wednesday, August 26, 2015

Hidangan kami di hari Ahad

Hari Ahad kegiatan tiada
anak sekolah, suami bekerja
nasi dagang pula terbayang di mata
lalu ke dapur bersilat seketika

Beras + pulut rendam lebih kurang setengah jam sebelum di kukus
Ikan tongkol + asam gelugor + halia  rebus sekejap dan sejukkan.
Santan kelapa untuk kukus beras dan gulai ikan tongkol
Nasi setelah dikukus -  Bahan digunakan termasuk bawang merah, halia, daun pandan, halba, garam dan santan.
Gulai ikan - Apa pasal kuning pula bila difotokan. Warna sebenar merah sebab aku guna cili giling, kari daging, bawang-bawang, halia, lengkuas, serai. Air rebus ikan jgn buang gunakan balik utk gulai ini.
Citarasa sendiri - Anak-anak tanpa timun dan carrot tidak boleh. Jadi aku olah menjadi acar ini. Entahlah pucat pula bila difotokan warnya tidak hijau dan oren. Mana ada carrot kuning kan..kan...
Gambar kabur - Jemput makan:)

~~ Biarpun tinggal di JB tapi sebenarnya kami suka masakan ala-ala hidangan pantai timur.~~


54 comments:

  1. sedapnye nasik dagang.. pernah makan sekali je dulu mase kat kelantan.. rindu nak makan lagi.. =D

    ReplyDelete
  2. Erm..sedapnya kak..kebetulan wana belum breakfast ni..lapar..

    ReplyDelete
  3. nampak sedapp kakzakie,,, tapi tak pernah lagi menrasa nasi dagang ni hihi,

    ReplyDelete
  4. Sedapnya nasi dagang. Last makan masa raya hari tu di Kota Bharu! Melting habis!!
    Salam sihat, VitaminSuci.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok nasi dagang tu....lapar pulak rasanya...:)

    ReplyDelete
  6. sedapnye...xpe la colour hp pucat..yg penting rasa tu...

    ReplyDelete
  7. Rajin betul kakzakie..
    Terliur pulak tengok nasi dagang akak tu..
    Beras nasi dagang tu ada jual dimanya ye..
    Teringin pulak mencubanya..
    Saya suka ikan tongkol tapi en suami tak makan pulak..

    ReplyDelete
  8. air tangan akak ni pasti sedap ni... tengok gambar pun dah tau dah...

    ReplyDelete
  9. Selamat Pagi Rabu....
    Salam singgah pagi....
    teringin nak buat sendiri...

    ReplyDelete
  10. waaahhhhh...nasik dagang pun kak zakie buat sendiri...mmg kagum la'''

    ReplyDelete
  11. Feberet saya kak nasik dagang ni...saya suka gulai ikan tongkol tu...

    ReplyDelete
  12. Sedapnya ... jarang2 jumpa nasi ni kat Sabah. Tunggu bazar ramadhan baru ada orang yg menjualnya. :)

    ReplyDelete
  13. Ni.. sesekali layan bolehlah kak.. tapi kalau selalu.. mahu kembang balik badan.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. Allah..baca entri ni baru teringat ada sepeket beras nasi dagang kirim kat jiran aritu. aduii ntah jadi apa dah kat beras tu

    ReplyDelete
  15. wahhh...sedap sgt menu hari ahad kak zakie.... nasi dagang terbaik...hahaaa... saya suka nasi ni kak... nak baut memang x reti kak.... org pantai timur memang terror....

    saya pun klu weekend suka masak2 juga.... jemu makan nasi saya masakkan mee tulang, bihun sup, bihun tomyan dan laksa kak...pilih je salah satu menu tu.... hahaa...tu je menu saya dan keluarga suka....:)

    ReplyDelete
  16. adoiii sedapnya kak..
    teror akak masak..nampak senang jerk..
    zee ni tak pandai ler nasik dagang..huhuu

    ReplyDelete
  17. salam Kak Zakie,

    saya selalu buat .. tak menjadi...

    nak belajar buat dgn akak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak zakie : kami mahu naik belon ke seberang.. ;)

      Delete
  18. terus teringin nk msk nasi dagang time balik kg raya haji nnti kak... hehehe tp dana pandai msk style terengganu yg mil ajar beras biasa tambah beras pulut... adik2 yg tak suke ikan tongkol pun bila msk gulai nasi dagang terus bertambah2 mkn siap ratah lg ikan tuh....

    ReplyDelete
  19. sedapnya... teringin pulak tengok...

    ReplyDelete
  20. saya pon suka makan nasi dagang kak cuma sy tak makan ikan tongkol je....selalu kene cari kat paso malam sungai udang sebab situ ada jual dgn kari ayam...sedapnye lemak berkrim sangat...terliur dah ni ingat sabtu ni nak pi carik la...nak masak sendiri cam malas sebab saya sorang je yg suka makan....kalau duk berjiran dgn akak bole gak sy mengendeng sepingan....kikiki

    ReplyDelete
  21. Sya pun dh lma tringin nk masak sendiri nasi dagang tapi x tau nk beli kat mna berasnya.kat rumah sya ni kurng minat ikan tongkol...ganti gulai ayam boleh kn.

    ReplyDelete
  22. Sedapnya ikan tongkol tu kak.Allah..gulai pulak tu..

    ReplyDelete
  23. baru buat semalam...nasi dagang memang sedap...:-))

    ReplyDelete
  24. Saya pun penggemar nasi dagang walau duduk dan asal dari Pantai Timur...
    Baru nak tana pasal gulai ikan yg kaler kuning... terlebih cahaya agaknya kakak....

    ReplyDelete
  25. Pandai kakak bersilat. Akhirnya jadi nasik dagang yang sedap :-)

    ReplyDelete
  26. ala kak...kita tak reti buatlah kak...
    nak mkn air tgn kak zakie boleh...

    ReplyDelete
  27. Sedapnya kak. Sy br bljr buat ns ayam. Nasi dagang x lepas lagi.

    ReplyDelete
  28. biasa smlm juga rendam beras kak..
    mungkin jenis2 jgk kot

    ReplyDelete
  29. macam mudahhh jer tengok akak buat.. saya ta pernah lagi buat nasi dagang sendiri, tak berapa "berehi" kata orang pantai timur hehehee, tapi sekali sekala ada jugak terlintas perasaan nak merasanya tu, especially sekarang bila duk tatap gambar dan kaedah membuatnya.

    ReplyDelete
  30. macam mudahhh jer tengok akak buat.. saya ta pernah lagi buat nasi dagang sendiri, tak berapa "berehi" kata orang pantai timur hehehee, tapi sekali sekala ada jugak terlintas perasaan nak merasanya tu, especially sekarang bila duk tatap gambar dan kaedah membuatnya.

    ReplyDelete
  31. Salah kamera tu, kak. Saya percaya walaupun warnanya pucat dan lain daripada warna sebenar, rasanya tentu sedap. Kakzakie yang masakkan!

    ReplyDelete
  32. masakan pantai timur lebih berkhasiatkan Zakie. kurang berlemak dan berminyak..

    ReplyDelete
  33. pandainya akak buat nasi dagang..feberet ema...ema sendiri tak reti nak buat..huhuhu.

    ReplyDelete
  34. sedaplah kakzakie nasi dagang ni tak dpt nak tolak lah

    ReplyDelete
  35. nasi dagang mmg sedap dimakan.
    masa ddk jb ada mmber suami org kelantan.isterinya suka masak nasi dagang bila buat makan makan. blh la merasa. hihi
    sndiri masak belum pernah lagi..

    ReplyDelete
  36. Wah kakzakie boleh bukak kedai nasi dagang kat Johor ni..mesti ramai pelanggannya nanti

    ReplyDelete
  37. Wah kakzakie boleh bukak kedai nasi dagang kat Johor ni..mesti ramai pelanggannya nanti

    ReplyDelete
  38. nasi dagang....sedapnye kak.....sy suka mkn nasi dagang ni hehehehe...walaupun xduduk pantai timur....tetap suka nasi dagang hehehhe

    ReplyDelete
  39. Sedapnya KakZakie.
    Tukang kebun belum pernah buat lagi.

    ReplyDelete
  40. Sedap nmpk nasi dagang akk tu. warna jd lain lps difotokan mungkin sbb pencahayaan kot kak. Selalu juga gmbr lauk saya bertukar warna lps difoto.

    Sesekali naikkan resepi blh kak? Teringin pula nk cuba masak nasik dagang. Kari jenis apa kakzakie pakai?

    ReplyDelete
  41. Sedapnyaa tgk nasik dagang.. tuh mmg feveret laa..

    ReplyDelete
  42. Kami pun suka ! hihi....
    Ohhh kanda tak pakai rempah gulai nasi dagang ke? Pakai kari biasa je ek.... Sedap jugak tu ek...

    Jiran cakap hari tu org jual nasi dagang kat depan tu ha sedap..... Dari semalam teringin nak beli....esok ar

    ReplyDelete
  43. alaaaa sedapnya nasik dagang...

    nak jugakkkkk

    ReplyDelete
  44. Rajinnye akk buat nasi dagang.. Akk org klantan ke? Nasi dagang kelantan.. Yumm yumm yumm

    ReplyDelete
  45. Rajin sungguh akak ni..
    Saya nasi dagang ni..
    Saya sorang jer suka..
    Anak2 dan suami suka makan nasi kerabu..
    Saya semua negeri makanannya saya suka..
    Itulah kelebihan rakyat Malysia..
    Yang dari pelbagai negeri dgn pelbagai juadah makanan kan kak..

    ReplyDelete
  46. sedap sedap semua..rajin sis masak :)

    ReplyDelete
  47. sedapnya nasi dagang
    lama tak makan

    ReplyDelete