Tuesday, February 23, 2016

Bila ubi dan keladi bersatu

Makanan dengan kehidupan tidak dapat dipisahkan. Begitulah juga wanita dengan dapur tidak dapat dipisahkan. Walau letih bagaimanapun ada kalanya dek kerana keinginan yang ada ia mampu mengatasi rasa malas yang bersarang. Sayang pada ubi-keladi yang dibawa dari kampung. Buang rasa malas lalu ubi dan keladi digandingkan menjadi satu di dalam periuk dengan niat untuk menjadi pemanis mulut seisi keluarga.

1. Ubi kayu sudah direbus dengan sedikit garam

2. Keladi juga direbus dengan sedikit garam

3. Satukan keduanya ubi dan keladi ke dalam santan yang sudah di letak gula perang. Simpul daun pandan masukkan sama. Apabila gula sudah larut masukkan ubi dan keladi. Sebaik mereneh masukkan pula santan pekat.  Kacau supaya santan tidak pecah. Mendidih, tutup api. Siap.

4. Sedia untuk disantap kepada yang sudi.  
Sayangnya mama dan papa saja yang menikmatinya. Anak-anak semua hanya tahu makan ubi rebusnya saja. Akhirnya mama bawa ke pejabat menjadi hidangan bersama kawan-kawan mama.

~~ Anak-anak tidak tahu ubi-keladilah yang dulu menjadi sarapan mama selalu.~~


50 comments:

  1. wahhhh...pagi2 ni tgk pengat ubi kayu dan ubi keladi akak...terus rasa lapar.... heheee

    sedapppp...:)

    ReplyDelete
  2. sama saya..tak reti mkn keladi..huuu..tapi bubur ni kegemaran!

    ReplyDelete
  3. Samalah anak2 saya kakzakie,kalau pengat susah sangat nak makan tapi ubi dan keladi rebus diulang berkali2
    # saya kat Kulai je kak Zakie...tak jauh pun kita.InsyaAllah,mungkin satu hari nanti kita akan dipertemukan Nya.

    ReplyDelete
  4. ini yang tersedap kak..
    terus teringin hihi

    ReplyDelete
  5. Ye kakzakie..
    Saya dulu membesar dengan ubi kayu dan keladi ni..
    Anak2 sekarang mereka tak mengenalinya..
    Kalau anak2 nak makan pun digoreng atau rebus lepas tu letak gula merah...
    Baru lah laju menjamahnya :)

    ReplyDelete
  6. Sedapnya ubi keladi, yam tu memang yumm :) oh letak santan cair dulu ye baru yang pekat. Betul terus teringin :)

    ReplyDelete
  7. Sedapnyaaaa...Ubi saya makan tapi keladi tu tak makan ☺☺

    ReplyDelete
  8. Ya Allah sedap ni kak...lagilah kalau kenyal kenyalkan...hari tu PC beli keladi...ralat sikit sebab ganyut lah kak...buat pengat juga...

    ReplyDelete
  9. Lama dah tak makan pengat ni.. Dulu mak saya rajin buat.

    ReplyDelete
  10. aduh kak...nikmat Allah manekah yg mau ko dustakan.....

    ini sedap ni kak...tapi kat umah lieya takleh buat, tak laku pengat ubi gini...kalo pengat pisang ke...bubur cha cha ke laju laaaa....so nak taknak mmg kene beli laaaa...ubi selalu rebus pastu goreng ngan tepung cecah sambal tumis...fuhhhh meletops....ish akak ni bikin lieya nak cari ubi plak....

    ReplyDelete
  11. Betul tu kakzakie..ank2 nur pun x tahu mkn ubi/keladi ni rugi rasanyaa

    Tengok pengat tu terliur japp

    ReplyDelete
  12. ubi makan cicah gula jer pon sedap..
    dapat pulak pengat cam akak ni bertambag tambah sedap..
    selalunya kalo teringin zee beli jer kak kat kedai tomyam siam..2hengget sebungkus okay la banyak jugak..

    ReplyDelete
  13. walau[un sy org muda sy suka makan dua2 lg2 klu atuk yg buat...perggg resepi org lama mmg besttt...skrg ni klu kt kedai2 ssh nak cari yg sedap...tak kena ngan selera tekak je...

    ReplyDelete
  14. feveret yaya ni.
    buat pengat sedap.makan yg rebus je pun sedap. sira ubi kayu pun sedap, kak..ubi kayu sah-sah lah ubi, jgn lupa keledek pun ubi..hihi..tp kita dah terbiasa dengan nama timangan kan.

    ReplyDelete
  15. sedap ni kak bila makan petang2 ni..

    ReplyDelete
  16. keladi ngn ubi kayu mmg peberet dana kak.... mmg sedap lah pengat gini...

    ReplyDelete
  17. Sebab orang2 dulu banyak makan ubi ke keladi rebus la kurang penyakit kan kak, zaman sekarang ni makan macam2 so orang muda pun dah banyak dapat penyakit..

    ReplyDelete
  18. sedap tu kak.lama dah tak makan ni..

    ReplyDelete
  19. UBI YG RASANYA BERBEZA DIBUAT PENGAT SEDAP TU..

    ReplyDelete
  20. sedapnya ubi keladi tu dibuat pengat..
    anak2 zaman sekarang mana nak pandai makan mcm kita ni..

    ReplyDelete
  21. Sedapnya kakzakie.Kak Zai suka pengat ini tp anak2 kurang itulah sbbnya klau ada keladi tau goreng aje.

    ReplyDelete
  22. Sedap tu. Kalau kakcik mungkin tambah sagu sedikit... :)

    ReplyDelete
  23. Assalam. Sedapnya Kak Zakie.. tadi ke blog Kakcik Nur jumpa kek.. datang sini jumpa bubur pulak..

    ReplyDelete
  24. Kalau mama tukang kebun suka lecek-lecek ubi keladi dengan nasi panas.
    Katanya dulu dia biasa makan gitu masa zaman susah.
    Sekarang dah diajar pun cucu-cucu suka makan gitu juga.

    ReplyDelete
  25. Dulu kat kmpung keladi nor cabut jer belakang rmh,,, main masak2 sambil garuk2..
    Tak hinggaat dunia masa tu..,keladi tu cicah dgn gula sedapppp buat bubur tak pernah lagi rasanya...mcm sedppp jer

    ReplyDelete
  26. Saya suka ni, kak. Sedap. Teringat zaman dulu-dulu. Mak rajinlah buat. Kalau sekarang ni memang nampak ubi, buat ubi rebus aje.

    ReplyDelete
  27. tengok ubi kayu tu rasa nak buat ubi getuk plak weekend ni

    ReplyDelete
  28. Sedapnya lah ahi pengat ubu keladi...saya suka bila dah disejukkan dlm peti ais kak....nikmatnya....

    ReplyDelete
  29. SA tak leh makan ni kak..sure semput kejap lagi...tp memang nampak sedap tu

    ReplyDelete
  30. Sedapnyaaaaa!!! Kat kampung sabah ibu selalu masak macam ni..bila kakzakie post entry ni terus terliur dan teringin pula nak makan..

    ReplyDelete
  31. sedapnye pengat ubi dan keladi...makan panas2 mesti tak pandang kiri kanan dah...memang gitu la kak saya dulu kekecik pon tak suka sangat makan makanan pesen2 gini...bila dan berumur ni baru la keinginan tu tinggi...cam tengok pengat akak ni terus saya jadi terlior... :)

    ReplyDelete
  32. sedapnya buat pengat..ubi tu direbus makan dengan sambal hijau pun sedap

    ReplyDelete
  33. Hmmmmm...tak pernah lak saya makan pengat keladi....tak gatal ke tekak kak zakie?

    ReplyDelete
  34. Kak.....nekcik pun cam anak kkak juga...ubi rebus..keladi rebus..cicah sambal kelapa..uuiii nikmat..klau pengat x suka..he..he

    ReplyDelete
  35. Kak.....nekcik pun cam anak kkak juga...ubi rebus..keladi rebus..cicah sambal kelapa..uuiii nikmat..klau pengat x suka..he..he

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum kakzakie...sedapnya..

    ReplyDelete
  37. ala sedapnya!!! sy suka makanan berasaskan ubi

    ReplyDelete
  38. Dah lama tak makan ubi keladi...kalau dibuat masak gulai pun sedap... masa sekolah dulu selalu minum bobo caca ala2 A B C campur keladi ...kat kedai cina...sedap...

    ReplyDelete
  39. nyum...rasa nak buat pengat pisang, sebab ade pisang yg dah masak menguning... tringin lak bila tgk pengat ubi kak zakie ni...

    ReplyDelete
  40. Sedapnya kak.. Mkn sejuk2. Saya suka buat byk pastu sejuk kan klu pengat2 gini

    ReplyDelete
  41. Kanda hantarlah bubur tu ke KL barang semangkuk dua,.....dinda suka jugak tu tau...lama tak makan keladi

    ReplyDelete
  42. sedapnya..
    tapi dh lama xmkn keladi..

    ReplyDelete
  43. sedapnya..
    tapi dh lama xmkn keladi..

    ReplyDelete