Makanan dengan kehidupan tidak dapat dipisahkan. Begitulah juga wanita dengan dapur tidak dapat dipisahkan. Walau letih bagaimanapun ada kalanya dek kerana keinginan yang ada ia mampu mengatasi rasa malas yang bersarang. Sayang pada ubi-keladi yang dibawa dari kampung. Buang rasa malas lalu ubi dan keladi digandingkan menjadi satu di dalam periuk dengan niat untuk menjadi pemanis mulut seisi keluarga.
1. Ubi kayu sudah direbus dengan sedikit garam |
2. Keladi juga direbus dengan sedikit garam |
4. Sedia untuk disantap kepada yang sudi. |
Sayangnya mama dan papa saja yang menikmatinya. Anak-anak semua hanya tahu makan ubi rebusnya saja. Akhirnya mama bawa ke pejabat menjadi hidangan bersama kawan-kawan mama.
~~ Anak-anak tidak tahu ubi-keladilah yang dulu menjadi sarapan mama selalu.~~
wahhhh...pagi2 ni tgk pengat ubi kayu dan ubi keladi akak...terus rasa lapar.... heheee
ReplyDeletesedapppp...:)
sama saya..tak reti mkn keladi..huuu..tapi bubur ni kegemaran!
ReplyDeleteSedapnya kak !
ReplyDeleteSamalah anak2 saya kakzakie,kalau pengat susah sangat nak makan tapi ubi dan keladi rebus diulang berkali2
ReplyDelete# saya kat Kulai je kak Zakie...tak jauh pun kita.InsyaAllah,mungkin satu hari nanti kita akan dipertemukan Nya.
ini yang tersedap kak..
ReplyDeleteterus teringin hihi
Ye kakzakie..
ReplyDeleteSaya dulu membesar dengan ubi kayu dan keladi ni..
Anak2 sekarang mereka tak mengenalinya..
Kalau anak2 nak makan pun digoreng atau rebus lepas tu letak gula merah...
Baru lah laju menjamahnya :)
Sedapnya ubi keladi, yam tu memang yumm :) oh letak santan cair dulu ye baru yang pekat. Betul terus teringin :)
ReplyDeleteSedapnyaaaa...Ubi saya makan tapi keladi tu tak makan ☺☺
ReplyDeleteYa Allah sedap ni kak...lagilah kalau kenyal kenyalkan...hari tu PC beli keladi...ralat sikit sebab ganyut lah kak...buat pengat juga...
ReplyDeleteLama dah tak makan pengat ni.. Dulu mak saya rajin buat.
ReplyDeleteaduh kak...nikmat Allah manekah yg mau ko dustakan.....
ReplyDeleteini sedap ni kak...tapi kat umah lieya takleh buat, tak laku pengat ubi gini...kalo pengat pisang ke...bubur cha cha ke laju laaaa....so nak taknak mmg kene beli laaaa...ubi selalu rebus pastu goreng ngan tepung cecah sambal tumis...fuhhhh meletops....ish akak ni bikin lieya nak cari ubi plak....
Betul tu kakzakie..ank2 nur pun x tahu mkn ubi/keladi ni rugi rasanyaa
ReplyDeleteTengok pengat tu terliur japp
ubi makan cicah gula jer pon sedap..
ReplyDeletedapat pulak pengat cam akak ni bertambag tambah sedap..
selalunya kalo teringin zee beli jer kak kat kedai tomyam siam..2hengget sebungkus okay la banyak jugak..
walau[un sy org muda sy suka makan dua2 lg2 klu atuk yg buat...perggg resepi org lama mmg besttt...skrg ni klu kt kedai2 ssh nak cari yg sedap...tak kena ngan selera tekak je...
ReplyDeletefeveret yaya ni.
ReplyDeletebuat pengat sedap.makan yg rebus je pun sedap. sira ubi kayu pun sedap, kak..ubi kayu sah-sah lah ubi, jgn lupa keledek pun ubi..hihi..tp kita dah terbiasa dengan nama timangan kan.
sedap ni kak bila makan petang2 ni..
ReplyDeleteSedap tu kak.. ai is suka.. ;)
ReplyDeletekeladi ngn ubi kayu mmg peberet dana kak.... mmg sedap lah pengat gini...
ReplyDeleteSebab orang2 dulu banyak makan ubi ke keladi rebus la kurang penyakit kan kak, zaman sekarang ni makan macam2 so orang muda pun dah banyak dapat penyakit..
ReplyDeletesedap tu kak.lama dah tak makan ni..
ReplyDeletesedapnya kakzakie
ReplyDeleteUBI YG RASANYA BERBEZA DIBUAT PENGAT SEDAP TU..
ReplyDeletesedapnya ubi keladi tu dibuat pengat..
ReplyDeleteanak2 zaman sekarang mana nak pandai makan mcm kita ni..
Sedapnya kakzakie.Kak Zai suka pengat ini tp anak2 kurang itulah sbbnya klau ada keladi tau goreng aje.
ReplyDeleteSedap tu. Kalau kakcik mungkin tambah sagu sedikit... :)
ReplyDeleteAssalam. Sedapnya Kak Zakie.. tadi ke blog Kakcik Nur jumpa kek.. datang sini jumpa bubur pulak..
ReplyDeleteKalau mama tukang kebun suka lecek-lecek ubi keladi dengan nasi panas.
ReplyDeleteKatanya dulu dia biasa makan gitu masa zaman susah.
Sekarang dah diajar pun cucu-cucu suka makan gitu juga.
Dulu kat kmpung keladi nor cabut jer belakang rmh,,, main masak2 sambil garuk2..
ReplyDeleteTak hinggaat dunia masa tu..,keladi tu cicah dgn gula sedapppp buat bubur tak pernah lagi rasanya...mcm sedppp jer
sedapnya kak zakie...
ReplyDeleteSaya suka ni, kak. Sedap. Teringat zaman dulu-dulu. Mak rajinlah buat. Kalau sekarang ni memang nampak ubi, buat ubi rebus aje.
ReplyDeletetengok ubi kayu tu rasa nak buat ubi getuk plak weekend ni
ReplyDeleteSedapnya lah ahi pengat ubu keladi...saya suka bila dah disejukkan dlm peti ais kak....nikmatnya....
ReplyDeleteSA tak leh makan ni kak..sure semput kejap lagi...tp memang nampak sedap tu
ReplyDeleteSedapnyaaaaa!!! Kat kampung sabah ibu selalu masak macam ni..bila kakzakie post entry ni terus terliur dan teringin pula nak makan..
ReplyDeletesedapnye pengat ubi dan keladi...makan panas2 mesti tak pandang kiri kanan dah...memang gitu la kak saya dulu kekecik pon tak suka sangat makan makanan pesen2 gini...bila dan berumur ni baru la keinginan tu tinggi...cam tengok pengat akak ni terus saya jadi terlior... :)
ReplyDeletesedapnya buat pengat..ubi tu direbus makan dengan sambal hijau pun sedap
ReplyDeleteHmmmmm...tak pernah lak saya makan pengat keladi....tak gatal ke tekak kak zakie?
ReplyDeleteKak.....nekcik pun cam anak kkak juga...ubi rebus..keladi rebus..cicah sambal kelapa..uuiii nikmat..klau pengat x suka..he..he
ReplyDeleteKak.....nekcik pun cam anak kkak juga...ubi rebus..keladi rebus..cicah sambal kelapa..uuiii nikmat..klau pengat x suka..he..he
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya..
ReplyDeleteala sedapnya!!! sy suka makanan berasaskan ubi
ReplyDeleteDah lama tak makan ubi keladi...kalau dibuat masak gulai pun sedap... masa sekolah dulu selalu minum bobo caca ala2 A B C campur keladi ...kat kedai cina...sedap...
ReplyDeleteNampak sedap pengat ubi dan keladi ni.
ReplyDeletenyum...rasa nak buat pengat pisang, sebab ade pisang yg dah masak menguning... tringin lak bila tgk pengat ubi kak zakie ni...
ReplyDeleteamboi sedap tu kak
ReplyDeleteSedapnya kak.. Mkn sejuk2. Saya suka buat byk pastu sejuk kan klu pengat2 gini
ReplyDeleteKanda hantarlah bubur tu ke KL barang semangkuk dua,.....dinda suka jugak tu tau...lama tak makan keladi
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletetapi dh lama xmkn keladi..
sedapnya..
ReplyDeletetapi dh lama xmkn keladi..
makan sejuk2 sedap
ReplyDelete