Balik dari majlis perkahwinan di Muar terus balik kampung. Kami berada di kampung pun sekadar satu malam saja. Tiba rumah petang cuti CNY hari pertama dan balik siang CNY hari ke dua. Itupun banyak yang dituai untuk dibawa balik. Apa lagi kakak dan abang Uda pun tiada di rumah kerana pergi makan angin. Sama juga kakak di Bangi juga pergi makan angin tidak balik. Hanya kami yang tidak pergi makan angin balik menjengah kampung.
Belimbing dan limau kasturi - Sayang sungguh melihat belimbing yang luruh bawah pokok tidak dipetik langsung. Begitu juga limau sehingga kuning-kuning terbiar di atas pokok. |
Buat kuih - Aku mengambil sedikit kelapa sawit untuk dijadikan kuih bakar. Labu, ubi kayu dan keladi pun ada juga. Keladi sudah ada yang aku goreng makan cecah sambal kicap. |
Musim hujan - Meriah bunga-bunga ini menutupi daun-daunnya. Kalaulah halaman rumah aku luas mahu aku tanam pokok bunga ini. Cantik bila bunga-bunganya lebih banyak dari daun. |
Hujan yang menyimbah bumi pada malamnya membuat tidur kami lena dibalut selimut tebal sebab sejuk yang menggigit hingga ke tulang sum-sum. Tahajjud malam langsung tidak tertunai. Subuh pagi merasa air paip yang keluar pun sejuk bagaikan ada ais. Makan tengahari pula kami tidak makan nasi tetapi kami makan mee udang yang kami beli. Selepas solat zuhor kami bertolak balik JB. Terkenang kucing-kucing yang ditinggalkan di rumah sudah kelaparan.
~~ Balik kampung kali ini tidak ada bau asap pembakaran sebab semuanya basah ditimpa hujan. ~~
Buat "sambal hitam"..sedap belimbing buluh tu Kak Zakie.
ReplyDeleteKelapa sawit buat kuih bakar..
ReplyDeleteBaru saya tahu kakzakie..
Nanti bila akak membuatnya , boleh lah dikongsi resepinya ye kak..
Itulah beruntungnya ada kampung..
Lepas tu rajin pula berbudi pada tanah..
Maka banyaklah hasil yg dituaikan kak..
Rindu pulak suasana begitu..
kalau duduk di kampung, bercucuk tanam
ReplyDeletesegalanya tak perlu beli..
seronok..
di rumah mak saya pun begitu
nak, ambil dan petik saja
saya baru tahu
buah sawit boleh buat kuih bakar
nanti share ye kak.
Untungnya berbudi dengan tanah
ReplyDeleteseronoknya kakak zakie..byk betul hasik tuaian kampung bawak balik ke jb ye..kelapa muda tu paling peberet..keladi goreng..labu..sedapnya..
ReplyDeletepasal pepatung tu memang sekarang dh pupus..balik kmpg pun dh tak jumpa..aiman afia klu dpt tgok live mesti jakun.hehe
fuhhh! gila banyak kak...Ya Allah besar haa labunyaaa...Sally ni suka betul makan labu!
ReplyDeleteSeronoknya masih ada hasil segar dari kampung... :)
ReplyDeletealahaii kak seronok nyer bertanah di kampung semua nyer ade! paling saya suka cili purple tu! serius saya tak pernah tgk cili purple..
ReplyDeleteBestnya masih ade kampung :'(
ReplyDeleteMemang puas betul macam-macam hasil boleh dituai :).
ReplyDeletemak mertua lea dtg kak. dia baw audang, pisang muda, ikan haruan, ikan lampam.meriah petiais rumah. hehehe. dok memikir nak masak apa..
ReplyDeletebestnya balik kampung..memang kalo balik sumer benda nak angkut balik sini.. blom lagi list jjcm..
ReplyDeleteBerbudi kepada tanah..hasilnya tidak pernah sia-sia kan kak...buat kuih bkar buah kelapa sawit kak??...nnt akk ceritakan lah yer bila akk dah buat tu...teruja pulak sbb first time dengar.
ReplyDeleteTamanan baru en.husband nieyl pokok cili kak...
ReplyDeleteAlhamdulillah...segar²..sejuk agaknya tangan dia..
sebab tanam apa pun la mesti menjadi...
klu nieyl...hmm...hihihi..
gitu la kalau rajin berbudi pada tanagh ye kak...macam2 jenis..kalau nak di beli kat pasa tu mau habis berbelas2 ringgit gak tu...saya kalau bab2 petik camni memang feberet...masuk part tanam tu ada lemah sikit...kikiki...dasar femalas gitu le...kuih bako dari buah sawit tu makngah saya penah buat...sedap lembut dan lemak2 manis...susah ke kak nak buat dia?
ReplyDeletebagusnya berbudi pada tanah..klu rumah sy mcm2 pokok buah ada..klu org lain rumah dalam taman sy punya rumah dalam kebun...
ReplyDeletetgk cili padi tu teringat cili di rumah mak abah saya di kampung kedah sana kak.... mak abah saya suka tanam cili belakang rumah.... x payah beli petik jer klu nak masak...heheee
ReplyDeleteselain tu ada pokok kepala pandan... memang x sah la klu balik kampung saya x kait dan minum kak.... pokok betik pun ada kak.... salah satu buah tangan saya klu nak balik ke penang.... hehe....
Banyak hasilan kampung yg dipungut tu...segar semuanya sesekali balik kampung boleh angkut apa saja yg berkenan.
ReplyDeleteKalau balik kampung memang macam2 ada
ReplyDeleteBerbudi pd tanah
ReplyDeleteIndahnya kmpung..
Kak nak balik kmpung kakak boleh takkkk??
bestnya kak....meriah!!
ReplyDeleteBanyak nya hasil dari kampung kakzakie...
ReplyDeleteKat rumah saya ni cili tak pernah sempat merah camtu pasti dah di petik,tapi bila anak2 dah balik u ni nnti tak sapa dah nk jenguk .Satu ketika dulu saya ada juga tanam cili purple tu tapi skg dh xde.
Bunga2 tu cantek2 nya kakzakie...
cantik2 dan segar bugar tanaman di kampung ni kan
ReplyDeletemak saya pon tengah excited menanam timun dengan terung
zaman ekonomi mencabar ni, saya rasa duduk dikampung lagi best..ada tanah, boleh tanam macam2...takda tol...pencemaran kurang
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...mmg seronoknya kalau ada kg yg begini semua yg diperlukan ada saja...ambil jer apa yg diperlukan utk dibawa ke bandar...kalau dibandar pasar jer la tempat hala tuju utk dicari...seronoknya berada di kg ni...
ReplyDeleteSeronoknya orang ada kampung macam2 ada tak macam kak Zai kampung dah tergadai. Kadang2 rindu nak balik tp apakan daya dah jadi hutan rimba.
ReplyDeletebestnya kak...kalau dapat cili padi tu kat saya, mmg saya suka sangat la..sebab saya ni kalau makan nasi panas, gigit cili padi tu mcm ulam je...
ReplyDeletesyoknya ada banyak tanaman...jeles tengok...
Kelapa sawit buat kuih bakar? Ini kali pertama saya mendengarnya, kak. Dan juga cili padi warna purple, first time tau saya tengok!
ReplyDeleteBest ya kak balik kampung? Kenapalah saya aje yang macam si Tanggang. Tak ingat nak balik kampung lagi. Lagi pun suasana di kampung tak macam dulu-dulu. Seronok tu dah kurang. Sebab faktor umur dan kemajuan jugalah kot...
Itulah nikmatnya bila ada kg..
ReplyDeleteMcm2 ada ni kakzakie..bestnya
Cili purple jarang tgk
seronokkan balik kampung..dgn suasana nyaman..segala hasil tanaman pon ada..fresh-fresh lagi
ReplyDeleteRindunya saya dengan suasana kampung.. belum berkesempatan nak balik kampung.. eemm..
ReplyDeleteCantiknya cili purple, dah masak jadi merah juga yek, pedasnya sama cam cili padi hijau tu ke?
ReplyDeleteSaya kalo blk terengganu bonet kereta mesti penuh, semua nak sumbat.
Seronoknya balik kampung... kami kalau balik Taiping pun macam2 jugak buah tangan yang dibawak balik...
ReplyDelete1st time tgk cili purple kak. Best nya ada kampung.
ReplyDeletewah macam2 ada kakzakie. bestnya ada kampung kan
ReplyDeleteKat kampung dah takde orang.. Atok nenek pindah bandar.. Sayang semua hasil tanaman nenek dulu2..
ReplyDeleteBuah kelapa sawit buat kuih ke kak.. tak permah dengar la..
ReplyDeletememang seronok ada kampung,.. akak pun balik kampung di bp juga tapi kampung dah jadi bandar, emak pun dah duduk di taman perumahan, rumah lama dah diroboh jadi kedai, almaklum tuntutan pembangunan di sekitar UTHO mengaburi mata mak untuk turut berniaga... melupakan nostalgia kami adik-beradik di rumah lama..
ReplyDeleteKak mcm teringin pulak nsk rasa kuih bakar sawit..x peenah makan....
ReplyDeleteKak mcm teringin pulak nsk rasa kuih bakar sawit..x peenah makan....
ReplyDeleteKalau tak kerana pokok dan kucing yang ditinggalkan..mau berminggu-minggu saya duk kat kampung..
ReplyDeletedamai yang luar biasa bila balik kampung kak...betul..pagi pagi ..buka air paip..menjerit jadinya..wooooo sejuk sangat...
ReplyDeletekat kampung saya, cekcibo dah jarang jumpa....
ReplyDeletecekcibo = pepatung...hehe...
ReplyDeletesejak umur meningkat..yan tak tahan minum air kelapa..badan terasa bisa2
ReplyDeletePernah dulu mak buat kuih bakar dari kelapa sawit. Wangi sgt bau dia.
ReplyDeleteSmua ada kat kampung.. Tinggal petik je kan kak zakie. Sekali tanam lama dpt mkn hasilnya berulang2 kali. Sbb tu sedih tgk org yg duk kg tp malas nk bercucuk tanam. Biar semak kawasan terbiar begitu saja. Ruginya
salam kak zakie..nanti kongsikn resepi kuih dibuat dari buah sawit tu yer....suami ada pkk sawit nanti blh try.
ReplyDeleteNampak belimbing tu teringat ceremai, untung ada kampung yang diusahakan dan mendatangkan hasil, tak banyak dah begini. Makan angin kat kampung bawa souviner lebih berharga ni :)
ReplyDelete