Walaupun tidak ditanam di halaman
berjasa terus tanpa halangan
bunganya cantik dijadikan hiasan,
daunnya dijadikan ulam hidangan.
Segar - Pink dan kuning gabungan dua warna yang menarik mata memandang |
Pudar - Lumrahnya bunga akan tiba waktunya akan layu dan pudar |
Gugur - Kelopak gugur, namun perginya kelopak meninggalkan baka |
Benih - Sudah sedia untuk disemai. Sekuntum bunga asal mampu memberi lebih dari 10 pokok. |
Subhanallah, walhamdulillah
Walailaha illallah
sungguh maha kasih Allah
rezeki diberi melimpah ruah
~~ Pokok ulam raja merupakan pokok ulam yang paling mudah membiak walau tanpa dijaga rapi.~~
alhamdulillah.
ReplyDeletetapi wawa tak pernah makan ulam raja ni. tak tahu macam mana rasa.hihi
Berbunga rupanya Ulam Raja ni ye kanda...Selalu tengok daunnya aje hihi.... Gitulah kalau tak pernah ambik tau pasal tanam menanam.
ReplyDeleteBanyak pengajaran dpd pokok boleh kita ambik sebenarnyakan kanda....
Sedap ulam raja. Saya pun suka makan nasi dengan ulam ni. Mudah tumbuh dan senang di jaga pokoknya.
ReplyDeleteOh, inilah bunga penyeri pokok ulam raya ya, Kakzakie. Tak pernah pun tengok dah ulam raja pun tak reti nak makan!
ReplyDeleteBuat ulam makan dengan sambal kelapa - ala2 urap... perghhhh... :)
ReplyDeleteAlhamdulillah
ReplyDeletesyukur atas Rahmatnya...amin........
p/s kabare bakyuku....
Teriam aksih bakyuku
ReplyDeletesudi mampir...
p/s.. hahahahahahha iyok jikok seng wes garing coklat colour ney..wah bakyu speaking german erk...mantap...keep iit up
ulam raja memang sedap makan. saya pon suka
ReplyDeleteJarang nak dapat tengok bunga pokok ulam raja, daunnya memang sedap dibuat ulam, masak nasi kerabu pun sedap juga
ReplyDeleteulam raja banyak khasiat ni herba yg baik diamalkan
ReplyDeleteAda lg satu yg bunga lebih besar warna oren..tak tau sedap diulam atau tak...
ReplyDeletesedapnya ulam raja kak!!
ReplyDeleteAlhamdulillah..
ReplyDeleteini ya pokok ulam raja..
cantik bunganya, berkhasiat daunnya..
ReplyDeletePC tak pernah makan kak..nak juga rasa makan dengan sambal belacan..mesti sedapkan kak..
ReplyDeleteNk mkn ulam rajalh tk pernah mkn lgi...
ReplyDeleteTpi peria yg pahit tu nor suka..hri2 pun tkpe..
Alhamdulillah
Pokok ulam raja kat rumah saya dah takde kakzakie.Kalau tidak banyak membiak2 sampai ada yang tertipu antara pokok ulam raja dgn pokok tahi ayam ...sebab dua2 ada tanam masa tu.
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya mkn ulam2an kan...
ReplyDeleteSedap dijadikan ulam dengan sambal belacan.Untung kakzakie tak payah beli kat tempat kak Zai segenggam kecil rm2.
ReplyDeleteSedap dijadikan ulam dengan sambal belacan.Untung kakzakie tak payah beli kat tempat kak Zai segenggam kecil rm2.
ReplyDeleteAssalaamu'alaikum wr.wb Kak Zakie Purvit...
ReplyDeleteKalau ulam raja ini saya suka pada bunganya kak. Tapi yang saya tanam bunganya berwarna kuning terang bukan pink seperti di atas. ternyata banyak spesis juga kak ya. Bunganya pun cantik. Saya tak suka ulam mentah kak, pernah merasa sekali, kelat dan seakan rasa daun sup pula dilidah saya ni. kalau dibuat kerabu, mungkin sedap juga agaknya. Salam manis dari Sarikei, Sarawak.
kat rumah kaknoor mmg banyak ulam raja ni kakzakie
ReplyDeletehari ni saya update ulam raja kat fb hehee
mcm sama selera lah kita kan
mudah sngt tanam bila dah subur sampai tak habis makan kan
Kak zakie.. besnya ada tumbuhan ulam kat rumah. Projek taman herba saya entah bila nak mulanya.. yang adapun daun pudina (tu pun kuruih)..hehe.. daun parsley dah mati.. :(
ReplyDeletebaru sy tahurupa pokok ulam raja.. teruknya saya.. malu3!
ReplyDeletealahai si ulam raja
ReplyDeletesedapnya dicicah sambal kelapa
dikunyah-kunyah, rasanya ala-ala buah mangga!
sedapkan kakzakie ulam raja ni...
rumah emak pun banyak juga dulu,
bila dah membiak tak terkawal, habis ditebas.
Sayapun suka ulam2an..
ReplyDeleteIh, ih, ih...ada org tak penah tengok bunga pokok ulam raja yek, al maklum, takde tanah nk menanam ye mak, nak makan beli ajeh, hehe..jangan mara
ReplyDeleteIh, ih, ih...ada org tak penah tengok bunga pokok ulam raja yek, al maklum, takde tanah nk menanam ye mak, nak makan beli ajeh, hehe..jangan mara
ReplyDeleteBetul tu, ulam raja senang sungguh nak membiak. =)
ReplyDeleteBukan sekadar senang membiak je kak malahan ulam raja byk khasiay nya kalau di makan...sy pon suka ulam raja...bau dia tu lain kan wangi dan membuka selera...utk orng diet memang x sesuai kang x sedo dah 3 pinggan di bedal...hahaha
ReplyDeleteBetul tu kakzakie..
ReplyDeleteSenang betul membiak..
Bila bunga dah menjadi benih..
gugur ke bumi lantas menjadi anak nya..
Kat rumah mak banyak sangat..
Selalu ambil buat ulam..
Sangat berkhasiat ulam raja ni..tapi kak jarang makan..seronok tanam ja..
ReplyDeleteBerkhasiat tapi siqah tak makan ulam.. Hee. Tak tahu bila nak makan nie. Tak leh telan rasa 😅
ReplyDeleteOwhhh... Ini pokok ulam raja. Saya tau makan jer kak ☺
ReplyDeleteRama-rama suka juga bunganya tu.
ReplyDeletesedap ulam raja ni, bunganya pun cantik
ReplyDeletecantiknya... huda harap suatu hari nanti rumah huda dikelilingi pokok-pokok, biar berseri sikit rumah
ReplyDelete