Tuesday, August 2, 2016

Tinggi kedudukannya, nama diberi ulam raja

Walaupun tidak ditanam di halaman
berjasa terus tanpa halangan
bunganya cantik dijadikan hiasan, 
daunnya dijadikan ulam hidangan.
Segar - Pink dan kuning gabungan dua warna yang menarik mata memandang
Pudar - Lumrahnya bunga akan tiba waktunya akan layu dan pudar
Gugur - Kelopak gugur, namun perginya kelopak meninggalkan baka
Benih - Sudah sedia untuk disemai. Sekuntum bunga asal mampu memberi lebih dari 10 pokok.
Subhanallah, walhamdulillah
Walailaha illallah
sungguh maha kasih Allah
rezeki diberi melimpah ruah

~~ Pokok ulam raja merupakan pokok ulam yang paling mudah membiak walau tanpa dijaga rapi.~~


37 comments:

  1. alhamdulillah.
    tapi wawa tak pernah makan ulam raja ni. tak tahu macam mana rasa.hihi

    ReplyDelete
  2. Berbunga rupanya Ulam Raja ni ye kanda...Selalu tengok daunnya aje hihi.... Gitulah kalau tak pernah ambik tau pasal tanam menanam.
    Banyak pengajaran dpd pokok boleh kita ambik sebenarnyakan kanda....

    ReplyDelete
  3. Sedap ulam raja. Saya pun suka makan nasi dengan ulam ni. Mudah tumbuh dan senang di jaga pokoknya.

    ReplyDelete
  4. Oh, inilah bunga penyeri pokok ulam raya ya, Kakzakie. Tak pernah pun tengok dah ulam raja pun tak reti nak makan!

    ReplyDelete
  5. Buat ulam makan dengan sambal kelapa - ala2 urap... perghhhh... :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah


    syukur atas Rahmatnya...amin........


    p/s kabare bakyuku....

    ReplyDelete
  7. Teriam aksih bakyuku

    sudi mampir...





    p/s.. hahahahahahha iyok jikok seng wes garing coklat colour ney..wah bakyu speaking german erk...mantap...keep iit up

    ReplyDelete
  8. ulam raja memang sedap makan. saya pon suka

    ReplyDelete
  9. Jarang nak dapat tengok bunga pokok ulam raja, daunnya memang sedap dibuat ulam, masak nasi kerabu pun sedap juga

    ReplyDelete
  10. ulam raja banyak khasiat ni herba yg baik diamalkan

    ReplyDelete
  11. Ada lg satu yg bunga lebih besar warna oren..tak tau sedap diulam atau tak...

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..

    ini ya pokok ulam raja..

    ReplyDelete
  13. cantik bunganya, berkhasiat daunnya..

    ReplyDelete
  14. PC tak pernah makan kak..nak juga rasa makan dengan sambal belacan..mesti sedapkan kak..

    ReplyDelete
  15. Nk mkn ulam rajalh tk pernah mkn lgi...
    Tpi peria yg pahit tu nor suka..hri2 pun tkpe..

    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  16. Pokok ulam raja kat rumah saya dah takde kakzakie.Kalau tidak banyak membiak2 sampai ada yang tertipu antara pokok ulam raja dgn pokok tahi ayam ...sebab dua2 ada tanam masa tu.

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum kakzakie...sedapnya mkn ulam2an kan...

    ReplyDelete
  18. Sedap dijadikan ulam dengan sambal belacan.Untung kakzakie tak payah beli kat tempat kak Zai segenggam kecil rm2.

    ReplyDelete
  19. Sedap dijadikan ulam dengan sambal belacan.Untung kakzakie tak payah beli kat tempat kak Zai segenggam kecil rm2.

    ReplyDelete
  20. Assalaamu'alaikum wr.wb Kak Zakie Purvit...

    Kalau ulam raja ini saya suka pada bunganya kak. Tapi yang saya tanam bunganya berwarna kuning terang bukan pink seperti di atas. ternyata banyak spesis juga kak ya. Bunganya pun cantik. Saya tak suka ulam mentah kak, pernah merasa sekali, kelat dan seakan rasa daun sup pula dilidah saya ni. kalau dibuat kerabu, mungkin sedap juga agaknya. Salam manis dari Sarikei, Sarawak.

    ReplyDelete
  21. kat rumah kaknoor mmg banyak ulam raja ni kakzakie
    hari ni saya update ulam raja kat fb hehee
    mcm sama selera lah kita kan
    mudah sngt tanam bila dah subur sampai tak habis makan kan

    ReplyDelete
  22. Kak zakie.. besnya ada tumbuhan ulam kat rumah. Projek taman herba saya entah bila nak mulanya.. yang adapun daun pudina (tu pun kuruih)..hehe.. daun parsley dah mati.. :(

    ReplyDelete
  23. baru sy tahurupa pokok ulam raja.. teruknya saya.. malu3!

    ReplyDelete
  24. alahai si ulam raja
    sedapnya dicicah sambal kelapa
    dikunyah-kunyah, rasanya ala-ala buah mangga!

    sedapkan kakzakie ulam raja ni...
    rumah emak pun banyak juga dulu,
    bila dah membiak tak terkawal, habis ditebas.

    ReplyDelete
  25. Ih, ih, ih...ada org tak penah tengok bunga pokok ulam raja yek, al maklum, takde tanah nk menanam ye mak, nak makan beli ajeh, hehe..jangan mara

    ReplyDelete
  26. Ih, ih, ih...ada org tak penah tengok bunga pokok ulam raja yek, al maklum, takde tanah nk menanam ye mak, nak makan beli ajeh, hehe..jangan mara

    ReplyDelete
  27. Betul tu, ulam raja senang sungguh nak membiak. =)

    ReplyDelete
  28. Bukan sekadar senang membiak je kak malahan ulam raja byk khasiay nya kalau di makan...sy pon suka ulam raja...bau dia tu lain kan wangi dan membuka selera...utk orng diet memang x sesuai kang x sedo dah 3 pinggan di bedal...hahaha

    ReplyDelete
  29. Betul tu kakzakie..
    Senang betul membiak..
    Bila bunga dah menjadi benih..
    gugur ke bumi lantas menjadi anak nya..

    Kat rumah mak banyak sangat..
    Selalu ambil buat ulam..

    ReplyDelete
  30. Sangat berkhasiat ulam raja ni..tapi kak jarang makan..seronok tanam ja..

    ReplyDelete
  31. Berkhasiat tapi siqah tak makan ulam.. Hee. Tak tahu bila nak makan nie. Tak leh telan rasa 😅

    ReplyDelete
  32. Owhhh... Ini pokok ulam raja. Saya tau makan jer kak ☺

    ReplyDelete
  33. sedap ulam raja ni, bunganya pun cantik

    ReplyDelete
  34. cantiknya... huda harap suatu hari nanti rumah huda dikelilingi pokok-pokok, biar berseri sikit rumah

    ReplyDelete