Cuti Deepavali baru lepas semua anak-anak ada di rumah. Termasuk seorang lagi anak buah aku bermakna ada empat anak dara di rumah aku cuti baru ini. Kalau mahu memasak lebih sedikit sekurang-kurangnya berbaloilah sebab ramai yang boleh menikmatinya. Membuat mee kari kerana sebelum ini kami mendapat semangkuk mee kari dari ibu salah seorang anak yang mengaji dengan aku. Tidak puas sebab ramai ahli di rumah, itulah yang mama mereka ini masaklah untuk memberi kepuasan mereka.
|
Mee - Celur mee sebungkus. Bilas air masak supaya tidak melekat. |
|
Kuah - Blend serai, bawang besar, bawang kecil, bawang putih, halia, kunyit & buah keras. Kemudian tumis kari dan semua yang diblended itu bersama daun kari & 4 sekawan (bunga lawang, pelaga, kayu manis dan cengkih). Masukkan cili blended sehingga betul-betul masak. Masukkan santan cair dan hirisan daging yang sudah diempokkan (sebenrnya biasa guna ayam tetapi ayam belum disembelih). Masukkan kentang dan carrot. Masukkan juga asam keping. Bila sudah mendidih baru masukkan santan pekat dan masukkan fish-cake & asam keping. Sebaik mendidih baru masukkan tomato dan daun sawi. Tutup api sebab tomato dan sawi walau api sudah ditutup sebab kuah masih mengelegak tetap akan masak juga. |
|
Iringan 1 - Tauhu goreng dihiris. Daun sup juga untuk mendapatkan aroma sedap. |
|
Iringin 2 - Telur rebus dipotong dua. telur ayam kampung yang sudah sedia comel biarlah bergolek satu hihi... Limau kasturi juga sebagai menyedap hidangan. |
|
Iringin 3 - Taugeh dan hirisan cili. Kalau tidak ada taugeh bagaikan tidak ada krup-krap dan kurang menyengat jika tidak bercili. Tetapi adik makan tidak perlukan cili pun. |
|
Sedia - Ambil mee, Letak sedikit taugeh dan potongan tauhu. Curahkan kuah. Taburkan bawang goreng, hirisan cili dan daun sup. Letak telur dan limau. Sepinggan siap sedia untuk disantap. |
Secara kebetulan ada pula tetamu datang menjelang tengahari itu. Sepupu aku datang untuk menandatangani dokumen berkaitan pecah geran tanah milik kami bersama. Dapatlah mereka menjamah apa yang ada di rumah waktu itu.
~~ Sebaiknya menggunakan ayam bukan daging seperti yang aku buat ini. Tetapi anak-anak pula suka dengan daging.~~
sedapnye kak zakie...pagi2 nampak mee kari...lieya pun suke buat mee kari nih...tapi dah lama sgt2 tak membuatnyer....sedap nie...husben plak suke....bile2 free nanti nak buat lah....
ReplyDeletemee kari akak ni kalo jual semangkuk boleh letak rm6 heheeheh penoh bahan hah...puas hati dibuatnyer....
Sedapnya Mee kari akak buat. Mudah nak buat, boleh nak cuba juga.
ReplyDeleteAssalammualaikum kak...subhanAllah sedapnya la...terliur pulak PC kak...lama tak masak mee kari ni..sedapnya mkn ramai-ramai kan kak...kuah lebih..boleh hirup..hehe...
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeletemenitis air mata.
hihihihi...
sedapnya mee kari akak! puas makan kalau masak sendiri, kan.
ReplyDeletekalau saya suka juga letak daging dan air rebusannya daripada ayam...hihi
bestnya, kalau kak ni jiran saya lama dah saya pi makan
ReplyDeletealahai sedap nya lah kak... lama tak makan mee kari.. tak pernah lagi masak sendiri.. hihi.. rezeki lah dpt makan beramai2....
ReplyDeleteAlhamdulillah...masak sendiri, puas makan. Apatah lagi makan beramai-ramai, seronok tidak terkata... :)
ReplyDeleteAmboi...Meriahnya bahan² dia...
ReplyDeletenieyl pun suka ayam berbanding daging..
Menggoda selera pula dipagi hari ini bila tengok mee kari kak zakie ni..
ReplyDeleteSure dah habis kalau nak minta sepinggan hihihi..
Betul tu kak, bila buat sendiri boleh makan puas-puas.. berulang kali pun tak apa kan..
Saya pula suka dengan daging, pastu saya tambah dengan tulang.. emmm terasa manis tulang tu berbanding ayam..
Macam nak buat juga lah ni :)
Sedapnya mi kari kak! Ok juga tu sesekali guna daging ni kan, tukar2 selera :)
ReplyDeleteSedapnya mi kari kak! Ok juga tu sesekali guna daging ni kan, tukar2 selera :)
ReplyDeletenampak sedap mee kari kakzakie
ReplyDeleteanak-anak kaknoor mmg suka habis kalau jenis mee macam ni
yang pasti yang ada kuah2 merah gini
boleh try resepi kakzakie pulak lepas ni
menitik air liur huhuhu udahla tak sarapan lg nih kak...
ReplyDeletedana suke mee kari tp mls nya nk msk sndiri kt umah heheheh
kalu megi kari laju lah
sedapnye....dah lamajuga xmakan mee kari, ssah nk jmpa yang berkenan dengan selera....
ReplyDeleteNany pun suka mee kari. Lepas tuh suka lagi kalau buat sendirik. Takpun yang org masak. Makan kat rumah dia. Haha..lain rasenya. Lepas tuh buh kerang ..uishh..sedap nya.
ReplyDeleteSaya memang suka mee kari.
ReplyDeleteBila teragak nak makan tu beli mee maggie je.
kalau sy buat mee kari saya suka guna daging kak. lagi2 yang tetel. uih sedap. kolestrol btol hehehe
ReplyDeleteSedapnya mee kari...
ReplyDeleteTak pernah lagi masak mee kari...
Nanti kalau teringin, boleh rujuk entry kakak :)
melelehhhh...sedapnya mi kari kak..memang salah satu fav amie ni...buat aje yg malas ..hehe
ReplyDeletelamanya tak makan mee kari.. berliur tgk
ReplyDeletewahhh sedapnyaa.. tempting!
ReplyDeleteSedap kak, saya suka mee kari tapi mee tu saya tukar bihun.
ReplyDeleteCantik toge tu bersih je kena potong ekor, hihi..terkenang plak arwah makcik kawen dgn arwah pakcik org johor, kalo toge tu kena siang buang ekor, satu, satu.
ReplyDeleteKak, sedap nmpk mee kari tu, lama dah tak makan..
sedapnya mi kari..lama tak makan mi kari kak..
ReplyDeleteteringat telemovie kari sanjana
nampak macam sedap
ReplyDeletesedapnya mee kari tu..bila dapat makan dari air tangan akak ni...
ReplyDeleteLamanya Nur x buat mee kari...makan ramai2...seronoknya
ReplyDeleteRezeki tetamu yg dtg tu...
alhamdulillah..sdpnya kak.
ReplyDeleteTapi betullah kanda.....antara daging dengan ayam rasanya lagi sedap kalau guna daging. Kalau ayam, dinda ni pun dah naik jemu.
ReplyDeleteTp betullah kanda, nak buat benda benda gini kena tunggu umat manusia ramai sikit barulah berbaloi rasanya kan...
Yummy yummy, perut lapar nengok mi kari akak
ReplyDeleteerm...sedapnya mee kari
ReplyDeleteSedapnya kak zakie, cam nak masak mee kari jugop..
ReplyDeletesedapnya mee kari tambah mendung gini memang kena sangat lah, nk try resepi akak la, lain sket bahannya dari yang dok pernah buat
ReplyDeleteAdeh sdp ni..
ReplyDeleteLama xmkn mee kari..
lapar balik malam-malam ni.. terima kasih Kakak kerana respi yang dikongsikan..
ReplyDeleteAllahuuuu mee kari!! sedap nyer..laksa johor pun..sambal jawa pun..aaa johor banyak nyer makan sedapppp..
ReplyDeleteSedapnyaaa kak. Nani pun baru ni balik kampung makan mee kari. Heheh :D
ReplyDeleteadoiiii kakak..sedapnyeeee mee kari..falsya suke letak taugeh byk2 kalau mkn mee kari..ranguup2 bile gigit..;D
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya kak bila tengok mee kari ni...rasa nak buat juga la...;)
ReplyDeleteAmboi sedapnya kak...lama plak SA x makan mee kari air tangan mak SA...rindu plak rasanya
ReplyDeletesedapnyaa..
ReplyDeletesalam kz ..
ReplyDeletelangkah kanan sepupu kz tu !!!
Yang sebenarnya saya pun suka mi kari letak daging berbanding ayam. Kalau kari ayam tu, saya lagi suka meratah gitu aje daripada jadi kuah mi kari ^_^
ReplyDeleteLamanya tak makan mi kari. Patutkah saya buat mi kari juga di rumah? Oh, satu persoalana yang sendiri aje dapat menjawapnya. Silap pulak pura-pura bertanya ^_^