... mari kita lihat apa yang diperolehi en hubby sewaktu balik dari outstation.
|
Sepcies ubi keledek - Ubi kemili ini dulu almarhumah mak ada menanam hingga jemu-jelak kami adik-beradik makan. Tapi dek kerana kesempitan hidup, mahu tak mahu kami makan juga sebagai hidangan sarapan pagi. Tetapi kali ini apa yang kami dapat ini bukanlah hasil tanam sendiri tapi hubby membelinya di Air Hitam ketika dalam perjalanan balik dari kerja luar baru-baru ini. |
|
Cara masak - Setelah dibersihkan (tanpa buang kulit), direbus (letak sedikit garam) dan dikupas beginilah jadinya. Bermacam bentuk ubinya boleh didapati. Biasanya dimakan dengan kelapa parut yang diletak sedikit garam dan gula. Kepada anak kampung seperti aku sudah pasti dapat merasai nikmatnya tetapi tidak pada anak-anak. Mungkin sebab sudah lewat memperkenalkan kepada mereka. |
|
Keratan - Jika dilihat bahagian dalamnya beginilah texturenya. Usah dilihat luaran asalnya yang kelihatan hodoh tetapi cantik bersih di dalamnya. Begitulah juga kita sebagai manusia jangan dilihat luarannya kerana hati manusia tidak siapa mampu menilai/membacanya. |
~~ Selain manggis yang selalu dikaitkan hitam di luar putih di dalam, Ubi kemili juga punya sifat yang sama. ~~
Kami panggil ubi keling...tanpa merujuk kpd elemen rasis...hahaha
ReplyDeleteAcik tak pernah makan ni kakzakie..zaman acik dulu ubi kayu dan keladi telur jadi hidangan
ReplyDeleteSedapnya ubi ni. Cicah nyoq . Masak gulai campuq udang pun sedap betul. Sekarang nak jumpa ubi ni pun macam cari jarum dalam jerami.
ReplyDeleteLagi budak2 dulu selalu juga makan tapi takde lh tanam sendiri...kdg2 jiran2 beri.Sekarang ni kalau nak makan kenalah membeli kat Air Hitam kan...tapi makan sorang lah jawap nya.
ReplyDeletedah lama makan ubi ni...dlu masa kecik ada makan d rumah nenek...xigt pula ditanam sendiri atau diberi jiran...
ReplyDeleteBiar hodoh dipandang orang, asal mulia di sisi Ilahi... :)
ReplyDeletesedap..lps makan rasa manis2 kat mulut hehe
ReplyDeletekat utara ni dia org masak gulai campur dgn tulang atau ayam atau ikan keli..mcm2 boleh masak..
kak! 1st time saya tengok ubi ni kak. Tak pernah makan pun. Sure buah macam ni banyak kenangan akak adik beradik semasa kecik kan?
ReplyDeletenyum nyum..sdp tuu.
ReplyDeletesedapnyaaa...tetiba terasa nak makan ubi rebus dgn ikan kering dan sambal....haishh terliur hehe
ReplyDeleteKak..PC tak pernah nampak apatah lagi makan..comel-comel pulak tu..mesti sedap ni kak..orang jawa sebut pulen ya kak..
ReplyDeleteDulu2 ini juga sarapan pagi saya kak..
ReplyDeleteSkrg susah nak jumpa ubi kemili ini..
Kami panggil ubi telor..
Sebab lembut dimakan mcm telor..
Pastu licin bersih ubi nya..
Nak juga mencari benihnya..
Assalamualaikum..
ReplyDeletenieyl tak pernah jumpa lagi...
Klu jumpa teringin jugak..nak rasa...
sedapnya ubi kemili mudah ditanam n rajin berubi..dimasak gulai sedap tu.
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteselamat tahun baru..
rasanya pernah makan ubi ni tapi masa kecik dulu kot... cam susah jer nak jumpa kalau kat kpg kitorg kat Swk... maybe x ramai yang ade tanam..hihi
SA x pernah makan..kalau satu hari nanti jumpa akak kat johor..boleh la kenalkan pada SA..nak jugak rasa walau SA mmg org kg maybe x pernah jumpa di tempat SA
ReplyDeleteKakzakie, hari ni saya datang! hihi
ReplyDeleteSaya tak pernah dengar ubi kemili ni. Tengok hasil sudah direbus macam ubi kayu. Sedap tak?
haah la, lawanya dalam dia! nampak menyelerakan plak tu! mungkin tengah lapar jgak sekarang ni. haha
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...biasa mkn ubi yg biasa tu jer...yg ni masih tak pernah merasa lg kak...nampak mcm sedap jer ni...
ReplyDeletefirst time dengar dan nampak.. sedap ke?
ReplyDeleteSedap x kak ubi ni? Reen belum pernah makan lagi.. Tertanya2 juga bagaimana rasanya..
ReplyDeletehttp://www.reenri.com
sy tak pernah makan, tapi rasanya macam pernah nampak dijual di pasar
ReplyDeleteOrang jawa JDT panggilnya 'kentang jembut'.
ReplyDeleteNilah diantara diet sarapam WP masa kecik2 dulu.
sedapnya..time-time hujan lagi lah syok makan ni.
ReplyDeleteubi keling dan ubi kemili ni sama ke?? ke lain??nampak macam ye..huhu
ReplyDeleteInilah juga makanan ky masa kecik dulu. Lama dh tak makan. Rasanya ubi ni ada di jual di air hitam saja. Tak pernah nmpk di jual kat tmpt lakm..
ReplyDeleteCam tk pernah makan. Nama pun tk pernah dengar.
ReplyDeleteBak peribahasa omputeh..dont judge the book by its cover.
Macam pernah tengok tapi tak pernah makan. Heheh.
ReplyDeleteofismate ada dua tiga kali bawa ubi kemili rebus ni..gen Y mmg pelik sikit nak makan, kita yg veteran ni makan je...dah lama tk jumpa..
ReplyDeleteYang nampak hodoh di luar, cantik di dalam ini banyak kandungan nutrisi baik untuk badan kita kan Kak.
ReplyDeleteore kelate pangil ubi k*ling...
ReplyDeletePeberet saya hingga skrang..
Kalau Aisyah, suka sgt kalau dapat makan ubi ni...
Saya pun panggil ubi k3ling juga.. Sedap rebus makan masa hujan..
ReplyDeletekali pertama tengok ubi ni... mmg buruk rupanya...
ReplyDeleteFirst time falsya dgr ubi kemili..xsama dengan buah berangan nyeah kakak..ngeee..
ReplyDelete