Wednesday, February 12, 2014

Apabila yang kuning manis dan hitam pedas sepakat di dulang

73 comments:

  1. ouh ouh ouh...sedapnyer....
    lapar plak rasanya ni..kena g bekpes dulu la kakak =)

    ReplyDelete
  2. Alamak kak...sedapnya...apa ni kak sukun ke ubi manis goreng....tapi dua2 pun sedap cicah sambal tu....terliur pulak pagi2 ni...hehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)

    ReplyDelete
  5. Dah lama tak makan goreng2ngan, cicahan kicap pedas memang terbaik

    ReplyDelete
  6. ubi goreng ni kan...sedap nyaaa... dah lama x makan ubi goreng camni...ada pencicah lak tu...

    ReplyDelete
  7. salam k.zakie..

    hehe..pagi2 sudah buat cma kecoq lioq..
    sedap kalo dpt mkn petang2.. ^^

    ReplyDelete
  8. ASsalamu'alaikum kakzakie

    mIss tempe goreng cicah sambal kicap tu... di tempat kak pula ada satu gerai yang jual spt ni dah tutup...

    ReplyDelete
  9. sedapnya!!! saya diet nih! tapi kalau depan mata ni agak bahaya jugak laaa~

    ReplyDelete
  10. Kenangan pekena sambal kicap...
    Masa pertama kali sampai Johor dulu, pelik tengok orang makan pisang goreng dgn sambal kicap! Tapi bila dah pekena...xde sambal kicap xboleh pulak nak makan pisang goreng...hehe

    ReplyDelete
  11. aduh! sedapppnya lah kak..baru terasa dah lama tak makan pisang goreng...hehe

    ReplyDelete
  12. Kak...merembes ailio ku. Dulu masa kerja kat Faber Tower, slalu beli goreng pisang & ubi. Pastu dpt cili kicap. Sedap ☺

    ReplyDelete
  13. mahal kalau belikan.. emm sedapnya kalau dapat makan mcm ni.. x pg waktu ptg pun layan...

    ReplyDelete
  14. cucur udang atau cekodok biasa ni kak? Apapun memang nampak sedap

    ReplyDelete
  15. pisang goreng atau keledek goreng cicah sambal kicap, saya tau ni sebab masa sekolah dulu penah tinggal dngan mak sedara di Johor, suaminya org Jawa..

    ReplyDelete
  16. Style johor kan kak...mmg x sah la kalau hitam pekat tu...tp sy suka gak cmni...sedap!

    Tgk dekat baru tau kuning manis tu..keledek rupanya...hehe...

    ReplyDelete
  17. Saya memang taste Jawa kak...sebab tu saya ngences nengok gambar nie...uwaaaa!! Kena buat nie....cari pisang tanduk ah nanti.

    ReplyDelete
  18. johor style ye kak.. ingat lagi kalau ada wedding org2 johor ni selalu ada tenpe goreng cicah sambal kicap.. mmg sedap !

    ReplyDelete
  19. mula2 mkn dulu saya rasa pelik sgt...la ni dah boleh terima mkn goreng pisang dgn sambal kicap tu...

    ReplyDelete
  20. emm...sedap tu,apa lagi untuk minum petang .

    ReplyDelete
  21. wahhhh sedap nyer...

    origin sambal kicap ni dr johor kan...

    ReplyDelete
  22. yumyum... krup krap tuh boleh dengar sampai KL lerr hihihi

    ReplyDelete
  23. skanf ni dah mula suka kak zee makan cicah sambal kicap..memula dulu rasa cam pelik la jugak..maklumla ore kelate kan..

    ReplyDelete
  24. sapan pagi tadi ker akak !
    mmg serasi bersama tu..manis2 pedas je lalu kat anak tekak..tak sedo dah 2,3 ketoi masuk mulut hehe..

    ReplyDelete
  25. assalam k zakie yg sgt dirindui

    meleleh air liuq...hehe
    bg resepi kuah hitam tu..
    org jawa je pandai wat tu :)

    ReplyDelete
  26. UNTUK KAMU , TQ AKAK http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/gamaknyer-blogger-lelaki-tak-minat-baca.html

    ReplyDelete
  27. saya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..

    ReplyDelete
  28. saya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..

    ReplyDelete
  29. sedapnya kakzakie..memang gandingan mantap tu

    ReplyDelete
  30. GOreng ubi yer kakak ngan sambal kicap..kalau org kelate biasanya sambal cili buat cicah..kalau kat fiji lak sambal asam jawa...semua pun sedap ikut taste..:)

    ReplyDelete
  31. wah sedapnya lahai..
    duduk jb dlu slalu la makan gini. skrg nak makan buat sndiri je la.

    ReplyDelete
  32. Sedap bila dapat cicah cili kicap tu.. ;)

    ReplyDelete
  33. Olala..! sedapnya Kakzakie. Sepakat dan saling melengkap, tentu jadi sedap, hehe..

    ReplyDelete
  34. Keledek goreng ke kakak?
    sedapnyeeeee! terliur pulak tengok. tambah2 lagi perut tengah lapar nih. :)

    ReplyDelete
  35. Makan panas2 bertemankan secawan kopi o...

    ReplyDelete
  36. suami pernah belajar kat johor..so bila grg pisang kat rumah ni..dia sellau minta buatkan sambal kicap tu

    ReplyDelete
  37. sedap!!! mmg style johor kot kak, mkn ngan sambal kicap.. i loikkeee.. heheh..

    ReplyDelete
  38. ini memang sepakat membawa berkat kak.. hehehe

    ReplyDelete
  39. Oh cucuq manih cicah sambai ka, baru tau ni, mesti sedap :)

    ReplyDelete
  40. syg sekali SA x leh makan sebab cepat semput....terliur..tp apakan daya....

    ReplyDelete
  41. cucur ke apa tu kak...sedap jer nampak..

    ReplyDelete
  42. Salam kz,
    Apa wrna pun klu d cecah dgn smbal kicap mesti sedap.
    Apa yg d sebalik balutan kuning tu yer

    ReplyDelete
  43. sedapnya buat minum petang ditambah pulak dengan kopi o panas teh o panas ke..waahh

    ReplyDelete
  44. wah best tu kak..sedap makan petang2 gini ni..

    ReplyDelete
  45. laamanya tak makan pisang tandok goreng..kat sini susah dapat!!

    ReplyDelete
  46. apa yang bergoreng semua cicah sambal kicap. itulah style johor..hee

    ReplyDelete
  47. keledek goreng ngan sambal kicap? Saya first time makan ngan sambal kicap masa kat johor that day, mula2 tu macam pelik tapi sedap.

    ReplyDelete
  48. wah sedap n nikmatnya... cicah pulak ngan sambal kicap

    ReplyDelete
  49. Kuning campur yang hitam ni memang kena dengan selera.

    ReplyDelete
  50. Aduhai kawan-kawan kakak semua. Nampak gayanya ramai juga yg tidak dapat tangkap jelas hidangan kakak ye:) Maaflah sebab kakak memang tidak arif bidang memfoto. Sebenarnya apa yg terhidang adalah pisang tanduk goreng. Sinonimnya kalau di Johor memanglah sambal kicap sebagai pelengkapnya. Pedas meletop sambal kicap tetapi ada rasa manisnya juga.

    Terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen di N3 kakak ini:-

    cheqna, Mia Kassim (pisang tanduk Mia), Dr Singa (hahaha...), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Noraini @Nanie, Pokok Manggis Depan Rumah, n O e s u h a i m i (bukan ubi Noe, tapi pisang tanduk), ♥ Cmª shIemª ♥, umi alya, Werdah (Ini pisang tanduk Kak Werdah, tapi tempe pun kami cecah sambal kicap macam ini juga biasanya), gadisBunga™, LYAfrina, Bin Muhammad (style Johor ni BM),aTieYusof Family, Fiza Rahman, Masya, memmet lenggeng (bukan sebarang cucur hihi... ini pisang tanduklah Liza), Nor Azimah (betullah tu Azi), asyifa mustaffa (bukan keledek Syifa,tapi pisang tanduk), Aziela (Ziela org pertama tahu ini pisang tanduk),Kesuma Angsana (betul KA), Eye_nee, saniah ibrahim, lia, Kakcik, Nurulhuda Abdul Latip (kita dah biasa kan Huda:)), Mila@Rimbun, Zee Suhaini, ~ yus ~ (kita org Johor memang dah biasa Yus), Roha, Ati Masrif (alahai cilipadi+bawang putih seulas+gula tumbuk dah tu tuang kicap, siap!), Kesuma Angsana (terima kasih juga atas penghargaan diberi), izan mama mia (cubalah sesekali makan pisang goreng cecah sambal kicap, sedap Izan), Acik Erna, UmmuAidan-Arissa (pisang tanduk goreng UAA), Fazleyatul Aini, QasehnyaRania, aizamia3, ummiross, Nafira usof (bukan! ini pisang tanduk goreng zura), t.a.t.a, Kisah Si Dairy, JunAina, ❤Kamsiah❤, aizu's life, Rai Ourkizuna (kita org Johor dah biasa Rai), babYpose, Amanda Suria, MOKCIK AZWA, Kasih Salina (pisang tanduklah Ina), aby (ramai yg tak sangka ianya pisang tanduk aby), Azhafizah Md Nor, Daddy Ziyyad, mama_saly, NEKCIK (ramai yg tak kenal nekcik!), ANIM (betullah Anim), Cik Puan (hihi... ini pisang tanduk goreng Cik), Nastyna (bukan keledek Nas), Papa Mifz, Haryati Faizal, ohpanduan panduan.

    Sebenarnya kalau di Johor sudah biasa apa juga yg digoreng akan dicicah dgn sambal kicap. Mat Salleh pun pandai makan tau hihi...

    Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:)

    ReplyDelete
  51. mmg ngam betui tuh kak.... kt umah dana hari2 wajib ada sambal kicap

    ReplyDelete
  52. Untung sgt2...akak nih rajin tau memasak...mesti sodap ni

    ReplyDelete
  53. apa lagi, masuk ke mulut lah akhirnya.. hihi

    ReplyDelete
  54. Aduhai, kak! Terseksa jiwa raga saya tengok pisang tanduk goreng kegemaran saya ni. Dah lama tak dapat makan pisang goreng cicah sambal kicap. Oh, rindunya masakan Johor!

    ReplyDelete
  55. sambal kicap... nyum3, susah nak cari sambal kicap johor kat KL nieh, buat sndri pon x jadi.. kena tunggu balik kg minta mak buatkan n bungkus bawak balik kl... hehe

    ReplyDelete
  56. assalamualaikum kakzakie...sedapnya mencecah pisang goreng ngan cili hitam...:)

    ReplyDelete
  57. teringat dulu penah mkn mcm ni.. kwn yg ajar.. hihihi...

    ReplyDelete
  58. Masyaallah lama tak makan pisang tanduk kanda....mengidamlah pulak huhu

    ReplyDelete