Tuesday, April 14, 2015

Masakan kampung daun selom

Hari ini makcik sedikit sibuk. Jadi makcik ingin membawa anak-anak melihat cara makcik masak masakan kampung ini. Mudah dan cepat. Buat mak-mak pastinya pejam mata, campak-campak boleh siap hidangan. Tetapi apalah salahnya sekadar melihat paparan gambar yang ada.

Bahan yang digunakan - Daun selom yang sudah dicuci dan dipotong ikut suka, taugeh hijau (tak guna taugeh putih sebab makcik malas mahu membuang ekor taugeh putih),  cili padi, udang kering, bawang merah dan bawang putih. Tumbuk saja udang, cili dan bawang kemudian tumis. Masukkan sedikit garam dan secubit gula. Bila sudah keperangan masukkan kedua daun tersebut. Gaul sebentar sudah boleh angkat - tidak perlu lama.
Siap - Masuk dalam mangkuk taburkan ikan bilis goreng.

Cubalah resepi makcik ini anak-anak. Mana tahu ianya dapat membuka selera mak-ayah yang makan.

~~ Resepi kampung dengan diri makcik tidak boleh dipisahkan.~~


55 comments:

  1. Resepi mak2 mmg terbaiklh...msklh apa pun kakkk..
    air tgn k.zakie ni jrg2 dpt..
    akn ku cooking juga nti...tq resepinya..

    ReplyDelete
  2. resepi kampung juga yang sedap

    ReplyDelete
  3. kak zakie sedapnya.taugeh n selom memang paberet kt rumah ni..terima kasih resepinya..nti sy Cuba buat..

    ReplyDelete
  4. tak pernah pulak goreng daun selom..selalu buat ulam je...

    ReplyDelete
  5. daun selom msk lemak cili api pun sedap ni..tq resepinya boleh dicuba.

    ReplyDelete
  6. baru tau boleh goreng. Selalu campur dlm laksa je. Hihihi

    ReplyDelete
  7. uuuuiii masyallah kak..bau sampai ke setapak..silaakan bersama asam pedas sembilang

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak...kita tak pernah lagi masak daun selom ni...

    ReplyDelete
  9. sedapnya resepi makcik.. tapi sungguhlaaa ya ampunnnn.. malunya saya tak kenal daun selom

    ReplyDelete
  10. sedapnyeeee.... daun selom lieya suke...bau dan rase die tu kak zakie unik...buat kerabu sedap....lepas ni leh try resepi akak plak....makan nasi kering2 ni pun sedap nie....

    ReplyDelete
  11. Nampak sedap. Thanks for the resepi kak.

    ReplyDelete
  12. sedap nih kakcik.... walaupun simple tp ini lah membangkitkan selera

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum kakzakie...resepi kg mcm ni la yg sedapnya...:)

    ReplyDelete
  14. Resipi kampong, simple, pembuka selera yang paling meletoppp..

    ReplyDelete
  15. tak pernah pulak buat resepi camni ,lain kali boleh buat ,selalu buat urap tapi mkn sorang je ,semua tak pandai makan...masa arwah mak ada suka sangat dia daun selom ni.

    ReplyDelete
  16. tak pernah pulak buat resepi camni ,lain kali boleh buat ,selalu buat urap tapi mkn sorang je ,semua tak pandai makan...masa arwah mak ada suka sangat dia daun selom ni.

    ReplyDelete
  17. Asslammualaikum kakak..lamanya x ziarah blog kakak..smoga kakak dan keluarga sihat selalu... Sedapnya daun selom..selalu ratah mcmtu je x penah plak goreng mcmni..blh la try nnt... :)

    ReplyDelete
  18. Emmmm tengok pun dah meleleh air liur saya kakzakie... nak cuba buat juga lah.. sayur-sayuran ulam ni memang sedap kan.. tq share resepi kakzakie.. nak save dulu resepi ni :)

    ReplyDelete
  19. nampak sedap kak..tapi kalo jenis yang tak makan sayur ni mampu telan airliur jer la..huhuu

    ReplyDelete
  20. tak pernah rasa dan tak pernah makan daun selom ni kak, macam nak cuba jer... he he he...

    ReplyDelete
  21. alahai sedapnya kak.. terliur pulak haihh..

    ReplyDelete
  22. Wana suka makan masakan kampung..boleh bertambah banyak kali..huhu

    ReplyDelete
  23. sedap kak lauk camni makan dgn nasi panas2 tak toleh kiri kanan dah =)

    ReplyDelete
  24. Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Memang selalu buat kak, sebab Adik kan peminat no. 1 ulam2an ni...

    ReplyDelete
  25. mudah ringkas berkhasiat
    mesti try resipi ni kak...

    ReplyDelete
  26. Saya kalau dapat ni makan dengan nasi panas laju je abis ni kak hehe

    ReplyDelete
  27. kakak...sodap nie..makan ngan nasik panas2 pastu ikan goreng garing n panas..

    nnt falsya nak ke muar..husband falsya ade hal..bile xsure lagi..tp mmg akan singgah jpo..nnt kalau smp sana falsya kol kakak okayh..insyaAllah..;D

    ReplyDelete
  28. Kzakie..apsal da udang kering? Dah viral dah pasal proses buat udang kering yg kotor tu, siap pijak2 dan tergolek2 anjing atas udang kering tu, nnt saya wasap akk ye

    ReplyDelete
  29. Adoi...tengok ni saya pulak teringin nak makan labu masak lemak! Adoiyai...

    ReplyDelete
  30. daun selom ni kami biasa guna dalam nasi kerabu..taktau boleh masak gini.. hehehe

    ReplyDelete
  31. resepi terbaik.semalam baru je masak taugeh hijau a.k.a. pucuk kacang.

    ReplyDelete
  32. Resepi yang mudah dan ringkas, tapi cukup berkhasiat. Banyak makan ulam ni memang bagus untuk jaga kesihatan.

    ReplyDelete
  33. Simple...tapi pasti menyelerakan kak zakie...:)

    Saya selalu dgr nama daun selom..tapi rasa rasanya tak pernah makan...hahaha

    ReplyDelete
  34. copy ..utk try masak.. di rumah... follow terus blog ni...

    ReplyDelete
  35. salam akak....lama saya tak merasa kerabu daun selom...sedap tu..

    ReplyDelete
  36. Boleh cuba ni tentu sedap masakan kampung. Terima kasih kakzakie.

    ReplyDelete
  37. Woaah... mcm menarik je resepi simple ni.... tapi tak pernah lagi makan daun selom tu.... =D Tq share resepi.. =D

    ReplyDelete
  38. tak pernah masak style gini..saya nak cuba la..ni makan saja pun sedap kak..lagi2 ikan bilis garing macam tu..sedap..

    ReplyDelete
  39. Hmm...nampak mengancam...nak suruh wife buat la ....

    ReplyDelete
  40. guna tauge kampung tu yang tak tahan tu...bukan senang nak cari. buat sendiri ka kakzakie...

    p/s kat sp ni...boleh cari udang kering buatan orang kita

    ReplyDelete
  41. assalam
    sedapnya.
    tp mana nk cr rauge kg tu kakak

    ReplyDelete
  42. Kak, ni mak budak nak tanya~ taugeh ada warna hijau ya? Huhuhu.... *malunaktutupmukadengantangan*

    Satu lagikan kak, bila tengok daun ni agaknya inilah daunnya yang kakak saya gaul dengan kelapa parut, udang kering dan udang segar kecil-kecil tu kot. Nampak macam serupa jerk. Of courselah saya tak ambil port pasal daun tu. Saya cuma mengerjakan udang jerk sampai licin :)

    ReplyDelete
  43. Salam Rabu kak..
    moga sihat hendak nya..lama sgt tak kemari...hehe
    wah! sedap2 makanan kampung..memang peberet sy.. kat sini mcm susah nk jumpa daun selom ni, padahal sy suka sgt mkn..:)

    ReplyDelete
  44. best juge nmpknya,
    selalunya saya makan gitu2 jer.. buat ulam..nt leh try la resipi kak zakie nih

    ReplyDelete
  45. kakzakie... masakan kg ni kadang2 buat selera meletop2 kan.. selum ni sedap... mkn ulam mentah2 pun oohsem :)

    ReplyDelete
  46. Tukang kebun malas nak buat taugeh sendiri walhal tak susah.
    Jarang beli sayur di pasar.
    Sekali minggu lepas anak tanya taugeh tu apa mama? Erkkkkk....

    Memang selera tu dengan nasi panas.

    ReplyDelete
  47. Tukang kebun malas nak buat taugeh sendiri walhal tak susah.
    Jarang beli sayur di pasar.
    Sekali minggu lepas anak tanya taugeh tu apa mama? Erkkkkk....

    Memang selera tu dengan nasi panas.

    ReplyDelete
  48. Kanda apa ke nama taugeh hijau tu....ada nama dia kan. Oh kanda suka buh bilis goreng atas sayur yer...dinda kalau dab ada udang kering, makanya tak de dah ikan bilis tu

    ReplyDelete
  49. terbayang rasa rangup-rangup.

    betul ke?

    ReplyDelete
  50. SA baru tau lauk kg yg ni...sebelum ni x tau....ermmm bokeh cuba nanti ni kak

    ReplyDelete
  51. nie ada nasi panas2 mmg sedap kan kak

    ReplyDelete