Wednesday, August 12, 2015

Badak berendam


Jus air pandan+tepung pulut+santan+sedikit garam. Uli rata.

Gula melaka diracik kecil untuk dijadikan inti doh di atas.

Siap doh dan inti buat bulat masukkan dlm air mendidih. Bila timbul angkat

Santan dimasak bersama sedikit garam. Ambil biji hijau yang timbul tadi dan masukkan dalam santan ini, siap!

~~ Hasil airtangan Kak Reen. ~~

52 comments:

  1. sedapnya badak berendam. tp dah lama sgt xmakan

    ReplyDelete
  2. wahh, sedapnya.. wawa tk thu plak nme die badak berendam.. tau makan je.. hihi

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak makan sejuk sejuk..
    letak ais kiub jer takyah masuk peti ais..nanti kuah pekat plak..

    ReplyDelete
  4. sempoiiii kuih badak berendam akak...sedappp aih mkn minum petang satgi..hihi

    ReplyDelete
  5. BADAK BERENDAM PUTRI MANDI
    SEDAPNYA XSARAPAN LAGI NI..

    ReplyDelete
  6. Baru tahu cara buat badak berendam... simple pulak tu...

    ReplyDelete
  7. senang rupenyer nk bt badak berendam nih... lenkali blh la try buat kak...
    ingatkan susah hehehehe

    ReplyDelete
  8. Rajin kak Reen masak kuih eh..
    Rasa nak ambil sikit badak berendam tu..
    Dah lama tak makan..
    kira ni versi onde-onde yg berendam dengan santan ye kakzakie, bukan disalut parutan kelapa :)

    ReplyDelete
  9. Salam...
    Singgah pagi di sini..
    kembali BW..=)
    nieyl pun rajin buat kuih nie =)
    mak mertua nieyl suka..

    ReplyDelete
  10. sedapnya
    tp serius belum pernah makan
    badak berendam dgn butir nangka sama tak ?

    ReplyDelete
  11. ya Allah..suka betul saya badak berendam ni kak.. tapi taktau buat..hee

    ReplyDelete
  12. sedapnyeeee!
    kalo ade mase nk try buat la..

    ReplyDelete
  13. Ohhhh lama tak merasa kuih ini.
    Menarik juga.
    Mesti budak-budak pun seronok bila buat bersama-sama.

    ReplyDelete
  14. rajinnye kak reen...beruntung akak dah ada anak dara yg rajin masak saya yg dah purba ni pon kadang2 malas nak buat kuih2 lama camni...kene tunjuk kak long n3 akak ni bagi dia motivasi sikit....hahaha

    ReplyDelete
  15. nyum nyum nyum..sedapnye kakak...

    ReplyDelete
  16. As salam kakak.. Selamat hari raya buat kakak sekeluarga..lama x jengah blog kakak nie. Semoga kakak dan keluarga sihat selalu.. Peberet saya kuih badak berendam nie kakak...walaupun gtu x penah cuba buat sendiri lg..hehehe..

    ReplyDelete
  17. Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Zakie... saya mohon ambil resepi Badak Berendam untuk hidangan buka puasa petang ni. Mudahan mendapat pahalanya. Ada resepi kuih Melaka tak. Saya buat, tak timbul pulak. Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)

    ReplyDelete
  18. macam suka plk...nak rasalah juga..

    kuih gini tgn mak2 sdp buat..
    nk sepiring..!

    ReplyDelete
  19. 47 thun saya bernafas kak...Sekalipun saya tak pernah makan kuih ni...raamainya yg komen kata sedap...

    ReplyDelete
  20. Wah...dah bole buat menantu kiranya kak Reen ni, hi hi...dah pandai buat badak berendam.

    ReplyDelete
  21. Untung ada anak perempuan. Lepas ni Kakzakie boleh goyang kakilah, buat pesanan aje apa nak makan untuk breakfast+lunch+dinner. Tau-tau dah siap terhidang atas meja!

    ReplyDelete
  22. Rajinnya kak reen mengentel bdk brendam..
    Sya suka mkn je,buat nya payah sekali.. Sbb suami xmkn kuih brasaskn pulut..sya bedal je.

    ReplyDelete
  23. Salam kakzakie..

    Senang dh kakzakie skrg klau nk makan...rajin kak reen buat...nmpk sedap tu...
    Lama juga nur x buat...

    ReplyDelete
  24. sedapnya kak...
    badak berendam ni kegemaran arwah ayah saya

    ReplyDelete
  25. yang warna hijau tu dipanggil badak erk?

    ReplyDelete
  26. Salam Syawal Kak.. harap sihat hendaknya.. lama tak berblog ni..hehe
    senang jugak nak buat kuih ni ye.. :)

    ReplyDelete
  27. Macam sedap aje badak berendam. Boleh nak cuba juga macam ni.

    ReplyDelete
  28. Sedap aje nampak. Boleh cuba juga nanti.

    ReplyDelete
  29. sedapnya kak...feveret saya nih...bulan puasa suka mkn nih....:)

    ReplyDelete
  30. dah lama tak jumpa kuih ni...

    teringat jiran saya kt kpg, takde gigi, tapi nak jg makan kuih ni, pakai telan je, terus sesak nafas..

    ReplyDelete
  31. hihih
    kakak, link kakak ada. cma saya masih bpm berkesempatan lg nk publish. sbb saya terjah satu satu link, kendian naru saya baru publish. maaf ye kakak.. :)

    ReplyDelete
  32. Masuk peti ais sekejap bagi sejuk...ermmmm...sedap...sedap...

    ReplyDelete
  33. Saya suka badak berendam. Sekali buat 1/2 dari tu sy mkn sorang. Hehehe.

    Biasanya sy buat inti kepala mcm inti kuih koci tu je kak. Klu ada inti buat koci, esok ketayap lusa badak berendam. Hehehe

    ReplyDelete
  34. thumbs up..dah boleh arap dah kak reen

    ReplyDelete
  35. Kalau bulan puasa wajib buat. Nak pulak masukkan dlm peti ais sedapnya.

    ReplyDelete
  36. badak berendam mmg sedap dan mudah... taim posa memang wajib utk saya dan famili

    ReplyDelete
  37. kesukaan suami ni...suka yg mak buat...terasa lemaknya

    ReplyDelete
  38. Feveret saya ni kak. Teringin nak buat sendiri. Tapi tak terbuat² lagi.

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok ni...

    ReplyDelete
  40. Tunggu blik ipoh nk buat la.. Blh bg mak abh rsa.. :)

    ReplyDelete
  41. Sedapnya kak...
    Untung ada anak pandai masak.
    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  42. Saya nak buat doh pun kadang2 tak jadi.
    Hihihi

    ReplyDelete
  43. terliur tengok gambar.. kena buat nih

    ReplyDelete
  44. Mak mila suka sangat buat kuih ni kak.
    Lagi lagi bila bulan puasa

    ReplyDelete