Monday, November 21, 2011

Rengginang

Tradisi keluarga aku
bila ada majlis mesti resipi ini kena ada
pulut kuning atau bubur merah
hingga anak-anak sudah jemu
biasanya kami lebih suka membuat pulut kuning
pulut kuning tahan lebih lama kerana ianya dikukus
sebaliknya bubur merah jarang dibuat
selain manis, bubur merah juga tidak tahan lama

Namun....
bersempena majlis ulangtahun bapak tempohari
pulut kuning yang dicecah rendang sedikit saja yang masuk ke perut
banyak berbaki tidak dimakan kerana lambakan makanan lain
selebihnya jadilah keropok tradisi
orang bangsa aku ada nama istimewa
'RENGGINANG'
bunyi macam meminang
atau orang minang
dan macam juga nama tarian inang

Cara membuat rengginang mudah saja
pulut kukus tadi bila sejuk di cubit sedikit dan dileperkan
jemur atau masuk oven biar garing (tetapi biasanya kami jemur)
bila sudah garing bolehlah goreng macam goreng keropok
saiz juga akan mengembang bila digoreng
boleh di makan begitu saja tanpa dicecah dgn sos/kicap

Rengginang - inilah pulut kuning birthday bapak tempohari yang tidak habis dan telah dikeringkan dan boleh digoreng.


~~ Terkenang dulu sewaktu aku kecil, rengginang ini jugalah salah satu kudapan kami adik-beradik. Aruah emak boleh membuat bermacam-macam warna biar kelihatan menarik walaupun rasa sebenarnya tidaklah berbeza.~~

75 comments:

  1. WAH BESTNYE..WAT SENDIRI...SY PUN SUKA MAKAN RENGGINANG NI...

    ReplyDelete
  2. oh dulu2 pnh jugak mkn ni. mak2 kita mmng kreatif.... langsung t.mmbazir

    ReplyDelete
  3. Di setengah tempat, disebut sebagai inang-inang dan ada pelbagai warna, kan? :)

    ReplyDelete
  4. 1st time dengar ni... tp mcm sedap ajer

    ReplyDelete
  5. Juadah wajib kalau kenduri kawin di kampung cklah...

    ReplyDelete
  6. ouhhh rengginang namanya?? baru tahu hari ini...ohhh..tapi pernah nampak sebelum ini.. =)
    tima kasih kak.. info yang bagus.. =)

    ReplyDelete
  7. kreatif kan org dulu2... skrg nih byk yg segera je.. hhhaaa...

    ReplyDelete
  8. xpernah makan lagi..unik namanya

    ReplyDelete
  9. aina pernah makan yang ada rasa masin2 sikit...

    ReplyDelete
  10. first time tengok..biasanya kalau pulut kuning, kami makan macam tu je...
    tak keras ke kak?

    ReplyDelete
  11. oohh..panggilnya rengginang.. yg komersial pun ada kan kak..tapi diorg buat warna warni..merah hijau semua tu..

    sedapnya pulut kuning dimakan dengan kari daging..teringat zaman khatam quran kecik2 dulu..

    ReplyDelete
  12. Assalamulaikum kak zakie,

    Ya Allah, cik ina tak tahu pun pulut tu boleh dikeringkan jadi renginang. Kat sini namanya inang, tahanlah cik ina beli kat pasar jawa klang. lenkali boleh wat cam kak zakie ni. suami suka.cam terus nak peluk kak zakie, ucap tima kacih.serius cik ina tak tahu sebelum ni.

    ReplyDelete
  13. rengginang memang kuih tradisi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas... bonda selalu buat ni...

    ReplyDelete
  14. 1st time saya dengar nama Regginang ni....pulut pun dah lama saya tak makan kak

    ReplyDelete
  15. dah lama tk mkn rengginang ni...org jawa punye ni kan? kdg kaler ijo,merah, :)

    ReplyDelete
  16. Sy tau nama dia pulut inang. Ouh, rengginang upanya! Suka kopok nie! Klu makan, tak ckp sekeping! Yummeh!

    ReplyDelete
  17. saya rasa mcm pernh dgr sebelum ni..kat melaka pun ada jugak pulut yang dikeringkan mcm ni kak...tp dileper2kan..sedapp..kat melaka orang panggil inang-inang..ada jugak sagu

    ReplyDelete
  18. acu suka..acu suka..mak acu pun akan buat begini kalau ada lebihan :)

    ReplyDelete
  19. oooo kat sini panggil rengginang erk???
    kat kampung saya lupalah panggil apa... tapi ingat lagi masa kecik2... mak suka buatkan... saya suka jemurkan... hehehe

    ReplyDelete
  20. Salam Kakzakie.
    kakak, saya tak makan lagi ...selalunya keluarga saya kalau buat pulut kuning, memang akan habisss sebab semua suka.....jadi tak de le lebihan untuk dikeringkan...he..he..

    ReplyDelete
  21. @ Lizz(mummycute): Keluarga kakak dulu kan org susah Lizz. So pulut pun kami jadikan macam keropok


    @ Sharifah nadzarah: Eh.. SN pun tahu juga ye. Kakak rasa kat Air Hitam banyak jual yg warna-warni kan


    @ So Shy Lady: Kerana tak nak membazir jadilah keropok ini SSL


    @ kakcik: A'ah...betullah tu kakcik. Cuma biasa yg dijual besar-besarlah saiznya


    @ Queen Teratai: Kalau tak biasa makan mungkin rasa kurang sedaplah


    @ @iiinam: Bangsa kita macam dah sinonim keropok ini ye cikgu


    @ Kella: Kakak sesaja buat bila pulut itu banyak tak dimakan sebenarnya kella - sayang


    @ mama maman: Betul Yana... tapi bila dah buat pandai juga anak-anak kakak makan


    @ Tiramisu Fatiema: Tampat TF mungkin sebut nama lain. Tapi kakak rasa kalau di bandar Hilir Melaka pun ada jual tau


    @ JunAina: Betullah Aina... yg ini kakak buat macam itulah hihi...

    ReplyDelete
  22. kak zakie orang jawa..
    bubur merah tu yg atas tu ada putih ye kak..selalu kalau kenduri orang jawa terutama utk baby (cukur jambul ye)selalu ada..sekarang payah nak jumpa.

    rengginang pun masa kecik2 memang selalu makan tapi sekarang pun dah susah jumpa..huhu.

    ReplyDelete
  23. @ Cik Tie@Akak: Family kakak kurang minat yg manis-manis Cik Tie


    @ aanie: Masa dah keringkan memang keras aanie. Baling kucing pun boleh luka tapi bila dah goreng dia akan kembang dan rangup macam keropoklah


    @ Rai: Betul tu Rai. Yg commercial tu diwarna-warnikan dan besar-besar. Kakak ni buat sebab baki pulut kuning tak habis


    @ Pena Rozie: Oh ye...:)


    @ Cik Ina DDC: Wa'alaikumsalam Cik Ina. Kakak malulah Cik Ina... sebab kakak bukan pandai, ini buat pun sebab dah dulu masa kecik-kecik selalu tengaok tahulah lainya tak tahu macam cik ina yg pandai masak.Hihi...


    @ bujal x: Dah...mengidam lah pulak...


    @ Amie: Kakak jarang buat Amie. Org sekarang pun ramai yg tak makan rengginang kan


    @ Daddy Ziyyad: Kakak pun kalau tak kerana ada majlis tak buat juga doc..


    @ Maya Mayana: Betullah tu yana... kalau goreng kembang, makan kerepek-kerpuk bunyinya hihi...


    @ Cik Ecah: Ye ke? Kat utara tak ada agaknya..


    @ Fara: Kalau org dah biasa makan bolehlah Fara, tapi kalau yg tak biasa mungkin hairan


    @ amirah: A'ah... itulah Amie. Betullah tapi yg bezanya dia jual besar-besar dan warna-warni. Kalau di bandar hilir banyak kan..


    @ Acu sayang: kakak rasa mak acu lagi pandai. Sebab buatnya pun simple ajekan...


    @ dwaty: Terkenang masa kecik-kecikkan dwaty. Kakak dulu pun selalu toogn jemur. Aruah mak kakak dulu siap jual lagi tau.

    ReplyDelete
  24. @ azi: Selalu pun kalau rumah kakak buat habis tapi kerana hari itu buat masa Hari Raya macam-macam makanan ada itu yg tak habis... so jadilah benda ini azi..


    @ lieynilaz: Betullah dik. Bubur pulut merah yg atasnya ada putih. Org Jawa tak boleh tinggal dua benda ini. Kalau tak macam kurang serinya hihi...

    ReplyDelete
  25. pernah makan kuih ni kak zakie ... masa kecik2 kecik dulu...

    ReplyDelete
  26. suka mkn inang2 ni.tptak pernah lg saya buat kak

    ReplyDelete
  27. iols tak penah jumpa lagi yg guna pulut ni
    tapi dedulu - arwah mak [enah buat yg camni
    tapi guna nasi - nasik lebihan cara yg sama jugak - dikeringkan dan kemudian goreng!
    sedap kak... rangup aje!

    ReplyDelete
  28. pernah makan.. tapi nilah 1st time saya tau nama dia renginang

    ReplyDelete
  29. first time dengar namanya...
    rupanya banyak lagi makanan tradisional yang kita tidak ketahui...

    ReplyDelete
  30. macam pernah nampak
    tapi baru pertama kali
    dengar namanya..

    makanan orang jawa kah?

    ReplyDelete
  31. kalau kat melaka di panggil inang2..sedap ni..

    ReplyDelete
  32. menarik...
    name pun unik...
    x tau plak pulut kukus klau x habis leh goreng balik......huhuhu

    ReplyDelete
  33. yeyeay pnh mkn!
    tp xpanggil rengginang. ntah ape ntah mak sebut...lupe =P

    ReplyDelete
  34. 1st time dgr pasal rengginang..
    lepas ni bole la try goreng pulut yg x abis..:)

    ReplyDelete
  35. Assalam..
    Pernah juga makan tapi tak tau nama..tau makan je...

    Teratak Usang

    ReplyDelete
  36. @ munna: Ini memang tradisi dulu-dulu munna


    @ Lyda Miza: Kuih leceh-leceh jarang org suka LM


    @ miloais: Kalau yg nasi kakak pun tahu juga milo. Lepas goreng boleh campur dengan gula dan kelapa parut yg digoreng macam sagun-sagun


    @ MamaEma: A'ahlah ema... mcam keropok sebab bila goreng akan kembang


    @ ratu kebaya: Tempat lain kakak tak tahu sebut apa


    @ Qhaifa Nur: Ala... ini kan kuih zaman kakak kecik dulu sekarang org dah tak kuasa nak buat


    @ Ati masrif: Kakak tak tahulah samada org Jawa je yg makan tapi kalau kat bandar Hilir Melaka tu banyak bergantungan berwarna-warni lagi Ati..


    @ ikatankasihku: Mungkin juga Diana. Kakak tahu di Melaka banyak


    @ Hantu Kak Limah: Jangan pulak HKL goreng pulut yg masih lembab/basah ye. Kena keringkan dulu dik...


    @ Munnafendy: Dah rasa tak terkilanlah ye...


    @ Sweetmama: Jangan pulak goreng yg belum garing lagi tau nanti lain jadinya. Kena keringkan dulu. Betul-betul kering baru boleh goreng tau


    @ Iza Teratak usang: Bukanlah commersial sangat tapi dek kerana tak habis kakak sayang so jadilah benda ini Iza...

    ReplyDelete
  37. baru pertama kali dengar & tengok. nasib baik gak... boleh kenal jenis2 makanan orang lain. bukan terhad kepada makanan kat kampung sendiri jer

    ReplyDelete
  38. kakzakie, kerak nasi tu kalau jemur pun boleh jadi renginang tau. Nak2 kerak nasi lemak, sedap...

    rengginang/inang2 tu, saya suka goreng, pastu tumbuk ngan kelapa muda parut + garam + gula sikit... minum ngan kopi o musim ujan...sedap kak......mcm sagun

    tp awas! jgn makan terlampau banyak, sebab bila dia mengembang dlm perut, boleh tersandar kita! haha

    ReplyDelete
  39. Sedapnya kak zakie, mmg kreatif kan sbb tak mbazir pulut yg tak abis tu

    ReplyDelete
  40. Kak Zakie,...first time fida dengar ni... nnti boleh la fida cuba perkenalkan kat orang kg fida pulak..hehehe;)

    ReplyDelete
  41. rengginang mmg menjadi kucapan wajib bila ada majlis kawin atau kenduri yang kecil dan besar..
    hehehhhe.

    ReplyDelete
  42. kuih kegemaran lia n mak ni kak...kat kg ada nenek saudara yg mmg expert buat rengginang....sedap x terkata.setiap kali hari raya lia mesti order...mmg ada mcm2 kaler...biasanya merah,kuning,hijau n putih.

    ReplyDelete
  43. Alamak, CM baru je buang baki pulut kuning pagi tadi.. tak tau pulak buleh buat rengginang... sayangnya..

    ReplyDelete
  44. menarik kak.. frsttim dpt info pasal rengginang ni.. sedap ni.. :)

    ReplyDelete
  45. salam. kakpah suka makan inang-inang ni. Bibik pun akan buat macam ni kalau ada pulut yang tak habis dimakan. Takde pembaziran kan?

    ReplyDelete
  46. tak tau pulak boleh buat camni, selalunya kalau pulut tak habis ... jadi rezeki ayam je


    boleh cuba lain kali ni

    ReplyDelete
  47. kakzakie..acik paling suka rengginag..selalu pi beli di melaka.

    ReplyDelete
  48. Salam Kakzakie,

    Kak Ros tak pernah dengar dan tak pernah makan pun...nanti kalau buat pulut kuning tu boleh lah Kak Ros cuba buat rengginang ni...

    ReplyDelete
  49. rengginang ni kt kedai bnyak ada jual kn kak,lg2 kalu kt rnr tp dana suke yg original bt sndiri... tp kan mak dana suke bt kerak nasi jemur kak... mcm renging gk tp pakai kerak nasi... sedap...

    goreng pastu cicah ngn sambal kicap...mmg tak ingt dh kt org lain..

    ReplyDelete
  50. sy baru tahu ejannya begitu huhuhuhuh tp klu lagi rangup lg sedap....

    ReplyDelete
  51. oh..setelah baca keseluruhannya..baru tau...

    kalau kt Melaka..org panggil Inang-Inang..

    bnyk juga di jual...warna warni... :)

    ReplyDelete
  52. suka makan pulut kuning! yummy yummy. eh, saya tak tahu ada makanan nama rengginang. tapi pernah jumpa la, saya panggil keropok yang macam nasi.

    ReplyDelete
  53. tak pernah dengar rengginangni ... baguih ler masih kekalkan tradisi...

    ReplyDelete
  54. First time saya dengar..tp bagus..sebab x membazir..mmg selalu x tau nk buat apa dgn pulut yg x abis tu..

    ReplyDelete
  55. kakzakie,

    kalau tak silap, bubur merah putih tu memang dibuat time hari lahir oleh org jawa kebiasannnya..

    dan simbolik pertemuan ovum & sperma.. :D

    ReplyDelete
  56. kakzakie, inang2 pernah dengar.. regginang, tak penah dengar.. ni baru dengar.. tak tahu pulak pulut kuning lebihan boleh diubah menjadi makanan lain pulak ye..tak ler buang gitu je kan..

    ReplyDelete
  57. pertama kali dengar istilah rengginang...

    tak pernah makan...

    dan teringin pulak rasanya nak makan..

    kak zakie ada jual tak?? (",)

    ReplyDelete
  58. kakkkk.. arwah nenek saya dulu suka sangat buat ni. sedap ni. betullah nama dia rengginang. ya Allah.. teringat memori dengan arwah.

    ReplyDelete
  59. @ eelobor: Ini kudapan kakak masa kecik dulu tau ee


    @ Queenie: Kakak pun tahu kerak nasi ini Q. Ialah kakak dulu kan org miskin. Mana buang kerak-kerak nasi. Lagi dulu tak ada rice cooker kan


    @ ajumohit: Sebab sayang jadilah begitu aju


    @ Afida Anuar: Cubalah Fida... kot nanti, tapi buat sikit dulu bimbang tak sesuai di tekak


    @ Citarasa Rinduan: Tempat kita dah biasa Ayu...


    @ Mamamya: Kalau tempat kita banyak kan Lia. Di Air Hitam siap jual bergantungan lagi tapi mereka punya cantik dan besarlah


    @ Che Mid: Lain kali boleh cubalah Che Mid


    @ Muhd. Razak: Cubalah sesekali merasa kudapan tradisi ini


    @ ibundo: Kalau bibik kakpah mesti tahu nak buat. Betul tak membazir

    ReplyDelete
  60. @ Be Simple Beb: Nak kata sedap sangat tu taklah BSB, tapi sekadar nak bagi mulut mengunyah bolehlah macam kita makan keropok


    @ ibuintan: Oh ye ke ibuintan. Lain kali boleh cubalah kan


    @ Acik: Oh... Acik pun tahulah ye. Betul kalau di Melaka banyak dijual


    @ Ros: Kakak rasa tak semestinya bula buat pulut kuning. Kalau buat pulut durian yg tak habis pun boleh juga tapi warna putihlah jadinya


    @ norhidana: A'ah Dana... kat RNR pun banyak juga. Yg kerak nasi sekarang dah susah sebab rice cooker mna ada kerak. Dulu masa kakak kecik memang tahu ini semua Dana..


    @ sahromnasrudin: Kalau nak rangup masa buat kepingan utk dijemur jangan padat-padat shah


    @ nabila_2908: Ha... betullah tu ZN. Cuma saiz dijual besar dan cantiklah kan


    @ dhiera: Pulut kuning kalau nak makan tak boleh ada lambakan makanan lain kalau tak mesti tak termakan kan.


    @ Cho Zila: Terlanjur berbaki itulah buat kalau tak mana nak buat ini semua Zila.


    @ ariana: Lain kali bolehlah ariana cuba:)


    @ makdara TERdiva: Pandai juga adik kakak nie. Betullah tu tapi pulut kuning jalinan kekeluargaan tanda kesyukuran


    @ Anaa: Rengginang kosa kata keluarga kakak. Mungkin inang2 yg biasa disebut ramai


    @ fuad ansari: Kakak bagi kosa kata baru dik. Tapi kakak tak juallah sayang mana ada masa nak buat ini. Fuad boleh beli di bandar Hilir Melaka banyak atau di RNR pun ada tau...


    @ OneSimpleMother: Tapi lain org lain nama diberi. Secara kebetulan nama yg dipanggil nenek OSM sama dgn kelaurga kakak hihi....

    ReplyDelete
  61. kali pertama tau.. ;)

    apa-apapun..
    selamat hari lahir buat bapak..
    moga sentiasa dilindungiNYA dan dianugerahkan kesihatan yang baik dalam menjalani kehidupan seharian..

    ReplyDelete
  62. sedap ni, kesukaan anak dara saya...kat melaka saya dengar orang panggil inang-inang.Macam-macam warna ada.

    ReplyDelete
  63. macam sedap je pulut tu..tak penah rase...=] name pun tak penah dengar..

    ReplyDelete
  64. @ aizamia3: Kakak sebab ianya dah jadi tradisi keluarga tahulah...


    @ eiza: Ha... betullah eiza.


    @ Niena Pengembara Ilahi: Ada yg suka ada juga yg tak niena..


    @ Cik Lyndawasa: Bolehlah cuba beli dan goreng...

    ReplyDelete
  65. Mak yun salu gak goreng pulut tapi lupa plak ape namanya...

    ReplyDelete
  66. baru malam tadi makan rengginang.. memang sedap.. rangup2 gitu..

    ReplyDelete
  67. tak pernah makan pon rengginang..ni baru tau dan kenal..:-)

    ReplyDelete