bila ada majlis mesti resipi ini kena ada
pulut kuning atau bubur merah
hingga anak-anak sudah jemu
biasanya kami lebih suka membuat pulut kuning
pulut kuning tahan lebih lama kerana ianya dikukus
sebaliknya bubur merah jarang dibuat
selain manis, bubur merah juga tidak tahan lama
Namun....
bersempena majlis ulangtahun bapak tempohari
pulut kuning yang dicecah rendang sedikit saja yang masuk ke perut
banyak berbaki tidak dimakan kerana lambakan makanan lain
selebihnya jadilah keropok tradisi
orang bangsa aku ada nama istimewa
'RENGGINANG'
bunyi macam meminang
atau orang minang
dan macam juga nama tarian inang
Cara membuat rengginang mudah saja
pulut kukus tadi bila sejuk di cubit sedikit dan dileperkan
jemur atau masuk oven biar garing (tetapi biasanya kami jemur)
bila sudah garing bolehlah goreng macam goreng keropok
saiz juga akan mengembang bila digoreng
boleh di makan begitu saja tanpa dicecah dgn sos/kicap
Rengginang - inilah pulut kuning birthday bapak tempohari yang tidak habis dan telah dikeringkan dan boleh digoreng.
~~ Terkenang dulu sewaktu aku kecil, rengginang ini jugalah salah satu kudapan kami adik-beradik. Aruah emak boleh membuat bermacam-macam warna biar kelihatan menarik walaupun rasa sebenarnya tidaklah berbeza.~~
tak penah makan rengginang ni...menarik ni...
ReplyDeleteWAH BESTNYE..WAT SENDIRI...SY PUN SUKA MAKAN RENGGINANG NI...
ReplyDeleteoh dulu2 pnh jugak mkn ni. mak2 kita mmng kreatif.... langsung t.mmbazir
ReplyDeleteDi setengah tempat, disebut sebagai inang-inang dan ada pelbagai warna, kan? :)
ReplyDelete1st time dengar ni... tp mcm sedap ajer
ReplyDeleteJuadah wajib kalau kenduri kawin di kampung cklah...
ReplyDeleteouhhh rengginang namanya?? baru tahu hari ini...ohhh..tapi pernah nampak sebelum ini.. =)
ReplyDeletetima kasih kak.. info yang bagus.. =)
kreatif kan org dulu2... skrg nih byk yg segera je.. hhhaaa...
ReplyDeletexpernah makan lagi..unik namanya
ReplyDeleteaina pernah makan yang ada rasa masin2 sikit...
ReplyDeletesaya lebih suka pulut manis...:)
ReplyDeletefirst time tengok..biasanya kalau pulut kuning, kami makan macam tu je...
ReplyDeletetak keras ke kak?
oohh..panggilnya rengginang.. yg komersial pun ada kan kak..tapi diorg buat warna warni..merah hijau semua tu..
ReplyDeletesedapnya pulut kuning dimakan dengan kari daging..teringat zaman khatam quran kecik2 dulu..
1st time dengar...
ReplyDeleteAssalamulaikum kak zakie,
ReplyDeleteYa Allah, cik ina tak tahu pun pulut tu boleh dikeringkan jadi renginang. Kat sini namanya inang, tahanlah cik ina beli kat pasar jawa klang. lenkali boleh wat cam kak zakie ni. suami suka.cam terus nak peluk kak zakie, ucap tima kacih.serius cik ina tak tahu sebelum ni.
tetiba teringin bubur merah~~~
ReplyDeleterengginang memang kuih tradisi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas... bonda selalu buat ni...
ReplyDelete1st time saya dengar nama Regginang ni....pulut pun dah lama saya tak makan kak
ReplyDeletedah lama tk mkn rengginang ni...org jawa punye ni kan? kdg kaler ijo,merah, :)
ReplyDeleteowh..br tau kak....
ReplyDeleteSy tau nama dia pulut inang. Ouh, rengginang upanya! Suka kopok nie! Klu makan, tak ckp sekeping! Yummeh!
ReplyDeletesaya rasa mcm pernh dgr sebelum ni..kat melaka pun ada jugak pulut yang dikeringkan mcm ni kak...tp dileper2kan..sedapp..kat melaka orang panggil inang-inang..ada jugak sagu
ReplyDeleteacu suka..acu suka..mak acu pun akan buat begini kalau ada lebihan :)
ReplyDeleteoooo kat sini panggil rengginang erk???
ReplyDeletekat kampung saya lupalah panggil apa... tapi ingat lagi masa kecik2... mak suka buatkan... saya suka jemurkan... hehehe
Salam Kakzakie.
ReplyDeletekakak, saya tak makan lagi ...selalunya keluarga saya kalau buat pulut kuning, memang akan habisss sebab semua suka.....jadi tak de le lebihan untuk dikeringkan...he..he..
@ Lizz(mummycute): Keluarga kakak dulu kan org susah Lizz. So pulut pun kami jadikan macam keropok
ReplyDelete@ Sharifah nadzarah: Eh.. SN pun tahu juga ye. Kakak rasa kat Air Hitam banyak jual yg warna-warni kan
@ So Shy Lady: Kerana tak nak membazir jadilah keropok ini SSL
@ kakcik: A'ah...betullah tu kakcik. Cuma biasa yg dijual besar-besarlah saiznya
@ Queen Teratai: Kalau tak biasa makan mungkin rasa kurang sedaplah
@ @iiinam: Bangsa kita macam dah sinonim keropok ini ye cikgu
@ Kella: Kakak sesaja buat bila pulut itu banyak tak dimakan sebenarnya kella - sayang
@ mama maman: Betul Yana... tapi bila dah buat pandai juga anak-anak kakak makan
@ Tiramisu Fatiema: Tampat TF mungkin sebut nama lain. Tapi kakak rasa kalau di bandar Hilir Melaka pun ada jual tau
@ JunAina: Betullah Aina... yg ini kakak buat macam itulah hihi...
kak zakie orang jawa..
ReplyDeletebubur merah tu yg atas tu ada putih ye kak..selalu kalau kenduri orang jawa terutama utk baby (cukur jambul ye)selalu ada..sekarang payah nak jumpa.
rengginang pun masa kecik2 memang selalu makan tapi sekarang pun dah susah jumpa..huhu.
@ Cik Tie@Akak: Family kakak kurang minat yg manis-manis Cik Tie
ReplyDelete@ aanie: Masa dah keringkan memang keras aanie. Baling kucing pun boleh luka tapi bila dah goreng dia akan kembang dan rangup macam keropoklah
@ Rai: Betul tu Rai. Yg commercial tu diwarna-warnikan dan besar-besar. Kakak ni buat sebab baki pulut kuning tak habis
@ Pena Rozie: Oh ye...:)
@ Cik Ina DDC: Wa'alaikumsalam Cik Ina. Kakak malulah Cik Ina... sebab kakak bukan pandai, ini buat pun sebab dah dulu masa kecik-kecik selalu tengaok tahulah lainya tak tahu macam cik ina yg pandai masak.Hihi...
@ bujal x: Dah...mengidam lah pulak...
@ Amie: Kakak jarang buat Amie. Org sekarang pun ramai yg tak makan rengginang kan
@ Daddy Ziyyad: Kakak pun kalau tak kerana ada majlis tak buat juga doc..
@ Maya Mayana: Betullah tu yana... kalau goreng kembang, makan kerepek-kerpuk bunyinya hihi...
@ Cik Ecah: Ye ke? Kat utara tak ada agaknya..
@ Fara: Kalau org dah biasa makan bolehlah Fara, tapi kalau yg tak biasa mungkin hairan
@ amirah: A'ah... itulah Amie. Betullah tapi yg bezanya dia jual besar-besar dan warna-warni. Kalau di bandar hilir banyak kan..
@ Acu sayang: kakak rasa mak acu lagi pandai. Sebab buatnya pun simple ajekan...
@ dwaty: Terkenang masa kecik-kecikkan dwaty. Kakak dulu pun selalu toogn jemur. Aruah mak kakak dulu siap jual lagi tau.
@ azi: Selalu pun kalau rumah kakak buat habis tapi kerana hari itu buat masa Hari Raya macam-macam makanan ada itu yg tak habis... so jadilah benda ini azi..
ReplyDelete@ lieynilaz: Betullah dik. Bubur pulut merah yg atasnya ada putih. Org Jawa tak boleh tinggal dua benda ini. Kalau tak macam kurang serinya hihi...
pernah makan kuih ni kak zakie ... masa kecik2 kecik dulu...
ReplyDeletesuka mkn inang2 ni.tptak pernah lg saya buat kak
ReplyDeleteiols tak penah jumpa lagi yg guna pulut ni
ReplyDeletetapi dedulu - arwah mak [enah buat yg camni
tapi guna nasi - nasik lebihan cara yg sama jugak - dikeringkan dan kemudian goreng!
sedap kak... rangup aje!
dia seperti keropok ke kak
ReplyDeletepernah makan.. tapi nilah 1st time saya tau nama dia renginang
ReplyDeletefirst time dengar namanya...
ReplyDeleterupanya banyak lagi makanan tradisional yang kita tidak ketahui...
macam pernah nampak
ReplyDeletetapi baru pertama kali
dengar namanya..
makanan orang jawa kah?
kalau kat melaka di panggil inang2..sedap ni..
ReplyDeletemenarik...
ReplyDeletename pun unik...
x tau plak pulut kukus klau x habis leh goreng balik......huhuhu
yeyeay pnh mkn!
ReplyDeletetp xpanggil rengginang. ntah ape ntah mak sebut...lupe =P
1st time dgr pasal rengginang..
ReplyDeletelepas ni bole la try goreng pulut yg x abis..:)
Assalam..
ReplyDeletePernah juga makan tapi tak tau nama..tau makan je...
Teratak Usang
@ munna: Ini memang tradisi dulu-dulu munna
ReplyDelete@ Lyda Miza: Kuih leceh-leceh jarang org suka LM
@ miloais: Kalau yg nasi kakak pun tahu juga milo. Lepas goreng boleh campur dengan gula dan kelapa parut yg digoreng macam sagun-sagun
@ MamaEma: A'ahlah ema... mcam keropok sebab bila goreng akan kembang
@ ratu kebaya: Tempat lain kakak tak tahu sebut apa
@ Qhaifa Nur: Ala... ini kan kuih zaman kakak kecik dulu sekarang org dah tak kuasa nak buat
@ Ati masrif: Kakak tak tahulah samada org Jawa je yg makan tapi kalau kat bandar Hilir Melaka tu banyak bergantungan berwarna-warni lagi Ati..
@ ikatankasihku: Mungkin juga Diana. Kakak tahu di Melaka banyak
@ Hantu Kak Limah: Jangan pulak HKL goreng pulut yg masih lembab/basah ye. Kena keringkan dulu dik...
@ Munnafendy: Dah rasa tak terkilanlah ye...
@ Sweetmama: Jangan pulak goreng yg belum garing lagi tau nanti lain jadinya. Kena keringkan dulu. Betul-betul kering baru boleh goreng tau
@ Iza Teratak usang: Bukanlah commersial sangat tapi dek kerana tak habis kakak sayang so jadilah benda ini Iza...
baru pertama kali dengar & tengok. nasib baik gak... boleh kenal jenis2 makanan orang lain. bukan terhad kepada makanan kat kampung sendiri jer
ReplyDeletekakzakie, kerak nasi tu kalau jemur pun boleh jadi renginang tau. Nak2 kerak nasi lemak, sedap...
ReplyDeleterengginang/inang2 tu, saya suka goreng, pastu tumbuk ngan kelapa muda parut + garam + gula sikit... minum ngan kopi o musim ujan...sedap kak......mcm sagun
tp awas! jgn makan terlampau banyak, sebab bila dia mengembang dlm perut, boleh tersandar kita! haha
Sedapnya kak zakie, mmg kreatif kan sbb tak mbazir pulut yg tak abis tu
ReplyDeleteKak Zakie,...first time fida dengar ni... nnti boleh la fida cuba perkenalkan kat orang kg fida pulak..hehehe;)
ReplyDeleterengginang mmg menjadi kucapan wajib bila ada majlis kawin atau kenduri yang kecil dan besar..
ReplyDeletehehehhhe.
kuih kegemaran lia n mak ni kak...kat kg ada nenek saudara yg mmg expert buat rengginang....sedap x terkata.setiap kali hari raya lia mesti order...mmg ada mcm2 kaler...biasanya merah,kuning,hijau n putih.
ReplyDeleteAlamak, CM baru je buang baki pulut kuning pagi tadi.. tak tau pulak buleh buat rengginang... sayangnya..
ReplyDeletemenarik kak.. frsttim dpt info pasal rengginang ni.. sedap ni.. :)
ReplyDeletesalam. kakpah suka makan inang-inang ni. Bibik pun akan buat macam ni kalau ada pulut yang tak habis dimakan. Takde pembaziran kan?
ReplyDeletetak pernah makan lerrr..tapi mesti sedap kan?
ReplyDeletetak tau pulak boleh buat camni, selalunya kalau pulut tak habis ... jadi rezeki ayam je
ReplyDeleteboleh cuba lain kali ni
kakzakie..acik paling suka rengginag..selalu pi beli di melaka.
ReplyDeleteSalam Kakzakie,
ReplyDeleteKak Ros tak pernah dengar dan tak pernah makan pun...nanti kalau buat pulut kuning tu boleh lah Kak Ros cuba buat rengginang ni...
rengginang ni kt kedai bnyak ada jual kn kak,lg2 kalu kt rnr tp dana suke yg original bt sndiri... tp kan mak dana suke bt kerak nasi jemur kak... mcm renging gk tp pakai kerak nasi... sedap...
ReplyDeletegoreng pastu cicah ngn sambal kicap...mmg tak ingt dh kt org lain..
sy baru tahu ejannya begitu huhuhuhuh tp klu lagi rangup lg sedap....
ReplyDeleteoh..setelah baca keseluruhannya..baru tau...
ReplyDeletekalau kt Melaka..org panggil Inang-Inang..
bnyk juga di jual...warna warni... :)
suka makan pulut kuning! yummy yummy. eh, saya tak tahu ada makanan nama rengginang. tapi pernah jumpa la, saya panggil keropok yang macam nasi.
ReplyDeletetak pernah dengar rengginangni ... baguih ler masih kekalkan tradisi...
ReplyDeleteFirst time saya dengar..tp bagus..sebab x membazir..mmg selalu x tau nk buat apa dgn pulut yg x abis tu..
ReplyDeletekakzakie,
ReplyDeletekalau tak silap, bubur merah putih tu memang dibuat time hari lahir oleh org jawa kebiasannnya..
dan simbolik pertemuan ovum & sperma.. :D
kakzakie, inang2 pernah dengar.. regginang, tak penah dengar.. ni baru dengar.. tak tahu pulak pulut kuning lebihan boleh diubah menjadi makanan lain pulak ye..tak ler buang gitu je kan..
ReplyDeletepertama kali dengar istilah rengginang...
ReplyDeletetak pernah makan...
dan teringin pulak rasanya nak makan..
kak zakie ada jual tak?? (",)
kakkkk.. arwah nenek saya dulu suka sangat buat ni. sedap ni. betullah nama dia rengginang. ya Allah.. teringat memori dengan arwah.
ReplyDelete@ eelobor: Ini kudapan kakak masa kecik dulu tau ee
ReplyDelete@ Queenie: Kakak pun tahu kerak nasi ini Q. Ialah kakak dulu kan org miskin. Mana buang kerak-kerak nasi. Lagi dulu tak ada rice cooker kan
@ ajumohit: Sebab sayang jadilah begitu aju
@ Afida Anuar: Cubalah Fida... kot nanti, tapi buat sikit dulu bimbang tak sesuai di tekak
@ Citarasa Rinduan: Tempat kita dah biasa Ayu...
@ Mamamya: Kalau tempat kita banyak kan Lia. Di Air Hitam siap jual bergantungan lagi tapi mereka punya cantik dan besarlah
@ Che Mid: Lain kali boleh cubalah Che Mid
@ Muhd. Razak: Cubalah sesekali merasa kudapan tradisi ini
@ ibundo: Kalau bibik kakpah mesti tahu nak buat. Betul tak membazir
@ Be Simple Beb: Nak kata sedap sangat tu taklah BSB, tapi sekadar nak bagi mulut mengunyah bolehlah macam kita makan keropok
ReplyDelete@ ibuintan: Oh ye ke ibuintan. Lain kali boleh cubalah kan
@ Acik: Oh... Acik pun tahulah ye. Betul kalau di Melaka banyak dijual
@ Ros: Kakak rasa tak semestinya bula buat pulut kuning. Kalau buat pulut durian yg tak habis pun boleh juga tapi warna putihlah jadinya
@ norhidana: A'ah Dana... kat RNR pun banyak juga. Yg kerak nasi sekarang dah susah sebab rice cooker mna ada kerak. Dulu masa kakak kecik memang tahu ini semua Dana..
@ sahromnasrudin: Kalau nak rangup masa buat kepingan utk dijemur jangan padat-padat shah
@ nabila_2908: Ha... betullah tu ZN. Cuma saiz dijual besar dan cantiklah kan
@ dhiera: Pulut kuning kalau nak makan tak boleh ada lambakan makanan lain kalau tak mesti tak termakan kan.
@ Cho Zila: Terlanjur berbaki itulah buat kalau tak mana nak buat ini semua Zila.
@ ariana: Lain kali bolehlah ariana cuba:)
@ makdara TERdiva: Pandai juga adik kakak nie. Betullah tu tapi pulut kuning jalinan kekeluargaan tanda kesyukuran
@ Anaa: Rengginang kosa kata keluarga kakak. Mungkin inang2 yg biasa disebut ramai
@ fuad ansari: Kakak bagi kosa kata baru dik. Tapi kakak tak juallah sayang mana ada masa nak buat ini. Fuad boleh beli di bandar Hilir Melaka banyak atau di RNR pun ada tau...
@ OneSimpleMother: Tapi lain org lain nama diberi. Secara kebetulan nama yg dipanggil nenek OSM sama dgn kelaurga kakak hihi....
kali pertama tau.. ;)
ReplyDeleteapa-apapun..
selamat hari lahir buat bapak..
moga sentiasa dilindungiNYA dan dianugerahkan kesihatan yang baik dalam menjalani kehidupan seharian..
sedap ni, kesukaan anak dara saya...kat melaka saya dengar orang panggil inang-inang.Macam-macam warna ada.
ReplyDeleterengginang tu sedap kan :D
ReplyDeletemacam sedap je pulut tu..tak penah rase...=] name pun tak penah dengar..
ReplyDelete@ aizamia3: Kakak sebab ianya dah jadi tradisi keluarga tahulah...
ReplyDelete@ eiza: Ha... betullah eiza.
@ Niena Pengembara Ilahi: Ada yg suka ada juga yg tak niena..
@ Cik Lyndawasa: Bolehlah cuba beli dan goreng...
Mak yun salu gak goreng pulut tapi lupa plak ape namanya...
ReplyDeletebaru malam tadi makan rengginang.. memang sedap.. rangup2 gitu..
ReplyDeletetak pernah makan pon rengginang..ni baru tau dan kenal..:-)
ReplyDelete