Sebaik Kak Nurienne kami tinggalkan di UniKL, Pasir Gudang, kami menuju ke Kampung Pasir Putih. Abah Din (panggilan anak-anak pada abang aku) mengatakan biasa kalau hari Ahad restoran ini tutup. Bersama-sama abang aku itulah kami menuju ke sini. Kalau tutup pastinya banyak lagi restoran lain boleh dikunjungi. Tapi nasib kami baik pada hari itu. Restoran itu dibuka sepanjang cuti sekolah. Manusia berasak-asak sejak ianya tersiar di dalam rancangan JJCM di TV3.
|
Lautan indah - Restoran terletak di atas lautan ini. |
|
Saujana mata memandang - Cantik sambil menjamu selera boleh menjamu mata |
|
Siakap bakar - Terkenal dengan ikan dimasak seperti ini. Bukan bakar di atas bara api tetapi di dalam oven. Pada aku biasa-biasa saja. Apa lagi ikan masih bersisik buat anak-anak kurang suka. Tetapi dua ekor hubby order sebab murah. |
|
Pencecah ikan -Kicap+bawang+limau kasturi+cili ini untuk dilawankan dengan ikan bakar tersebut. Kalau aku lagi suka kalau cili hijau itu digantikan dengan cili padi. Tapi mungkin sebab ramai bukan Melayu Singapore itu yg tuan empunya tidak mengikut kepedasan selera aku. |
|
Mempotret - udang pun bakar dalam oven. Sambal belacan pun tidak pedas (kurang puas buat aku). tumis taugeh, rendang daging dan kari. Adik selepas makan posing-posing di pantai. |
~~ Balik dari sinilah kaki aku terkehel kerana jatuh terduduk bila kasut memijak kerikil yang tidak dapat menampung kasut wedges yang aku pakai (atau mungkin aku yang semakin membesar saiznya hihi...). Seharian aku berjalan terhencut-hencut.~~
wah sedap tu..sy pon tak tau tmpt tu kak...
ReplyDeletesian kakak tapi tadi pagi sy nampak JMY982 bukan main laju lagi...hehehe..
zila slalu jgk kesini kak..asal leh jatuh kak..h ehhee nasib x teruk kak..:)
ReplyDeleteMoga dalam bahagia KZ
ReplyDeleteOh nuriene kat UniKl, dia ambil apa?
mama ketinggalan..
iKAN bakar memeng sedap, tapi lagi sedap kalau pencecahnya memenuhi citarasa..
la kesiannya akak terkehel..abis dah ok tak sekarang ni?
ReplyDeleteCantiknye tempat makan. Mesti sedapkan kakak. Tengok gambar pun dah berselera..
ReplyDeleteps:Fb tak ada pun tak apa akak jika join segmen saya.
sedapnya makan tu kak..
ReplyDeletesaya pun suka makan ni..
ni dah ok belum sakit kaki akak?
Ciannya akak..dh berurut?
ReplyDeleteSaya pernah mkn kt cni..mmg sdp!!
dah baik kaki lom, kena urut jugak tu kalau masih sakit dan bengkak
ReplyDeletecili api jugak yg terbaik kan... pedas yg menyelerakan
seapnya makan tepi laut...
ReplyDeleteKalau bakar guna oven rasa & bau dia kurang naik mcm bakar biasa tu kan.
ReplyDeleteKaki tu kena rajin urut..Insya Allah cpt la elok nnti. moga cpt sembuh ya kak. :)
dapnyer siakap 2 kak...mam ngan smbl kicap lak..heeeeeeee...yum3
ReplyDeletesalam akak:D
ReplyDeleteakak suka bb kat header tu yer..tenq..namanya Darwisya:D
mmm..tak penah sampai pulak sini.in shaa ALLAH kalau berpeluang ke Masai, nak pergi sini la..
hampir 4 tahun disana tak penah pula sampai sini..hihi
KIte setuju part cili padi.. hehe.. tak best lah.. kalau tak pedas. Kite suke pedas jugak~~ hehe
ReplyDeletesalam kak..tak pernah lagi datang sini walaupun dulu selalu jgk jelajah cari2 makan kat JB...ikan bakar nampak sedap tu kak..feveret tuh..heheh
ReplyDeletewaaa....wedges lagi...kelasss
ReplyDeletesalam kak zakie...Apa kabar?lama atie xsinggah kat sini...terima kasih akak rajin singgah ke blog atie walaupon kdg kala tuan umah senyapppp jer.
ReplyDeleteKlu dah kuar kat TV3...top la kedai mkn tu..pasti ramai yg singgah.
Assalamualaikum Kak Zakie. Saya follower baru akak. Izinkan saya jadi stalker di sini yer.
ReplyDeleteSaya memang tak berselera kalau makanan tak pedas, kecuali Japanese cuisine.
Akak samalah dengan saya. Kalau pakai heels sikit atau wedges ke, hanya jalan rata jer yang boleh diterima. Kalau tak, dengan saya2 sekali tersungkur.
wahhhh..akak..sedapnyer...meleleh air liur tgk lauk2 nie hah =)
ReplyDeletesedapnya makan...:)
ReplyDeleteikan bakar dalam oven???
ReplyDeletesalam kak zakie..
ReplyDeleteikan bakar tp bakar dalam oven?pelik lak..nampak macam ikan goreng je..tapi kalau dah masuk tv benda tak sedap pun orang pakat cari kan
macam pernah pergi dulu-dulu.
ReplyDeletebestnya g mkn2 ye kak... kesian kat akak sakit kaki.. hope dah sembuhlah kaki akak tu yer
ReplyDeletedulu time kije selalu kesini.... mkanan semua sedap2....
ReplyDeleteAdohaii tengok makanan tuh teramat laa sedapnyaa..
ReplyDeleteKesian akak.. harap kaki dah okey..
kedai kalau masuk jjcm confirm penuh....tp bakar dlm oven je? kat umah pun blh buat kan kakak....hehe..:)
ReplyDeleteermm camana speselnye ek masuk tv tp ikan dgn udang pun bakar dlm oven? mcm xbest je..kicap cili pun kureng menawan, ptut cili api kan kan kan
ReplyDeleteAssalamualaikum Kakzakie,
ReplyDeleteWahhh bestnya makan kat tempat2 yang macam ni kan Kakzakie...bertambah tambah lah seleranya he.he....
Alaaa...kesian nya Kakzakie...semoga cepat sembuh ya...
ler, ingatkan pasir putih di kelate nung kak..rupa2 di johor jugak..
ReplyDeletesaya duk lama di JB
ReplyDeletepasir gudang tuu memang selalu terjah
tapi tuu 20 tahn dulu kak
skrg dah x ingat dah lama x gi ..
aduhh sedapnyee siakap bakar tuu
cicah kicap lada .. mak aihh ! ;)
sedapnya ikan itu!!
ReplyDeleteyum yum!!!!!
wahhh wak pon dh lama bebeno X gi restoran rahmat jugakkk.. UUhuuu
ReplyDeletex pernah sampai dekat tempat tu lagi. Macam best ja..
ReplyDeletetempatneyr dh cantik tp syg nyer kalu setakat ikan di bkr dlm oven je... baik msk sndri kt umah kan kak...
ReplyDeleteskrg dh beransur baik lum kaki akak
bestnye makan2 atas laut kak.ina lebih suka ikan bakar yg guna arang dari oven camtu
ReplyDeletecantik tmptnya Kakzakie...sambil makan pandang air laut...
ReplyDeletekasihan Kakzakie jalan terhencut2 hari tu..moga cepat sembuh..
Saya belum pernah sampai di sini,pemandangannya cantik.
ReplyDeletekt mne ni?dya nk tyr lh mkn kt situ
ReplyDeletecantik jer siakap bakr tu.. tak hanggus pun kene bakar.... semua menu mengiur..
ReplyDeletelah kesian akak tekehel kaki... dah ok belum ni..
suker tgk nelayan dan bot..
ReplyDeletesesuatu!
setuju dgn kak kalau pencicah tu guna cili hijau mesti kick rasanya kan
ReplyDelete*** moga kaki kak cepat sembuh ye
Cili hijau cicah budu memang best.
ReplyDeleteader plan jugak nk makan kt sini dgn kawan2 sekerja kak.. bos nk belanja.. tp smpai skrg x terpegi2 lg.. kwn2 opis sy cakap sedap makan kt sini.. :)
ReplyDeleteseronoknyeeee....
ReplyDeleteKZ tempat kalau dah di gembar gemburkan jadi teringin jugak kita nak pegikan....walau tak sedap mana....he..he,,,
ReplyDeletesiakap x buang sisik kurg selera nak makan lagi-lagi kalau bakar kat oven je.. tp, suasana makan dgn pemandangan laut mmg syokk..
ReplyDeletejgn lupa urut kaki tu yer kak.. :)
ReplyDeleteZana ni org johor tapi tak tahu pun ada Pasir Putih di Johor.
ReplyDeleteKakzakie jatuh? hemm...mkn masa nak baik kalau terkehel tu. Lps ni pakai je kasut yg flat utk sementara ye.
Arghhhh...lapar lah kak tgk lau pauk tu. Tgh hari tadi tak lunch...huhuhu...
ReplyDeletealahai macam mana boleh terkehel..harp2 cpt sembuh kaki akak tu..
ReplyDeletewoo pernah masuk jjcm,patutlah rmai manusia yg makan kt situ..:)
wah, ikan siakap bakar pun ada sekali eh!? it seems delicious as well. nyam nyam
ReplyDeleteKat mana ni kak? Nama dah macam kelantan.. tp ni kat johor kan? Hehe
ReplyDeletesiakap bakar ngan sambal kicap tu menggugat daku kak oi..
ReplyDeleteseingat ayu tahun 2003 ayu pi sana.
ReplyDeletelama dah. memory pun dh hanyut ibarat laut tu..
pandai adik bergaya
Sedapnya..mkn sambil tengok permandangan laut..makin berselera hihi...
ReplyDeletetak real sgtlah kan bakar guna oven aje..guna arang lg best...kan kak
ReplyDeleterietta pown xsuka bakar dalam oven...bagi rietta biar bakar secara tradisional...jika dalam oven...dirumah pown boleh...akk take care yea...kerikil memang bahaya...jangan kata wedges...selipar pown belom tentu selamat....
ReplyDeletepss...haah....satu suit biru hitam...jika seorang yang pkai, macam xcantek..tpi jika satu kontijen...chantek pula pada pandangan mata...
wahh beznya ayu tak pernah sampai lg..huhu
ReplyDelete*** 1st time ni kak kuarkan modal tuk niaga.. harapnya berjaya la usaha nak tambahlan pendapatan :)
ReplyDeletesedapnye makanan...ptg2 nih lapor memg tgk makanan jela
ReplyDeletenmpk fresh ikan tu!
ReplyDeletemesti fresh giler kan...
ReplyDeletebakar dalam oven...xbape best la camtu...sedap lagi bakar atas bara api terutama guna arang...aroma dia lain...tu la kalau saya pun gemar guna cili padi lagi....lain org lain selera...
ReplyDeleteKak Zakie.. Tak aci.. pergi tak ajak.. Nanti kita pakat2 'dating' kat sini ye.. Cantik pemandangan tu.. Makanannya pulak tak usah cerita.. tengok gambar pundah terliur..
ReplyDeleteSeronokkkknyeeee kak zakie!!!!!!
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletesy teringin gak nak makan kat sini... sbb sy pernah baca review kata sini ok...
maybe, cuti sekolah ni org ramai so dia guna style bakar tu... yg sy baca dia goreng panas2...
then, ada ke sambal kicap guna cili besar, tk penah dibuatnya...
patutnya dia kena kekalkan identiti masakan johor... mana boleh kurangkan sana-sini... klu kita pegi restoren arab ke dorang tetap kekalkan identiti masakan dorang...
akak...kaki mcm mana? Kalau agak2 sakit tu baik gi urut. Saya tau sakitnya mcm mana kalau terkehel sebab saya selalu kena. Heheh.
ReplyDeletebelum pernah dtg sana..
ReplyDeletesedap tengok ikan dgn pencicah tu
sedap menunya...
ReplyDeletemg kaki akak cpt baik yer
syoknya kmpung tu...
ReplyDeleteRasanya kak Zai pernah makan kat sini.Ada satu lagi kalau kak Zai tak silap kat Tanjung Piai,makan atas air juga.
ReplyDeleteKak Zakie.. Macam mana dengan kaki akak tu? Kalau terkehel kaki rasanya akak kena cepat pergi berurut. Harap akak cepat sembuh..
ReplyDeletesimple tapi sedap dn menyelerakan
ReplyDeleteSedapnya ikan siakap tu..errr sian akak smp jatuh..
ReplyDeleteSedapnya ikan sifakas tu ... V interesting la blog u ... Hapi to follow ... Glad if u follow me back
ReplyDeleteTq
Http:// www.subhieskitchen@ blogspot. Co. uk
Makanlah di mana-mana waktu musim cuti sekolah pasti jumlah pengunjungnya melebihi dari hari-hari biasa. Tetapi bila sudah berkehendak pasti kita tuju juga.
ReplyDeleteKaki kakak sudah beransur baik. Abang dan anak-anak yang jadi tukang urut sambil itu buat sendiri juga perlahan-lahan. Terima kasih atas keprihatinan kawan-kawan.
Terima kasih juga komen yang diberikan kakak ucapkan pada: -
Sharifah Nadzarah, zila norazila, Mama ju (Nurienne ada kem motivasi mathematic di sana Kak Ju - belum sampai masa dia belajar di sana lagi baru 16 tahun), Huda, Pokok Manggis DR, Aisy Nasiha, Sisdee, IbuIntan (lagi pedas lagi besat kalau kita kan cikgu), Cikgu Ma, Ujie (setuju kata Ujie tu), Jue, KasihnyaRania, Maria Menado, Ummuaidan, AspenML, azatiesayang, Aziela, Mama ila, nur anis, dwaty, Zie Marziah, Kniedaz, Queen Teratal, Rohayu Osman, Rinna, aanie, Munnafendy, Ros, Kasih Salina, ieda, Wanita Mutalib, Wak elas, MakCik Mun Rabab, norhidana miswan, inazamri, Qhaifa Nur, Norzie hany, dya bunga, Masya, NM03, Syiela, Cikli (tak ada pulak budu di restoran ini Cikli hihi...), ct rahani, Mimie_Zatun, hainomOKje, Ayu, CMA@CikMoonAdnan, zana@pb, Fiza, Puan Kutu, RTP Fara Arisya, Hazmin, Riedaffy ibrahim, Citarasa Rinduan, Ratu hatiku, Knor, Henrietta Jose, Are_linayu, Mimie, Syiela (teruskan kakak sokong), Sara, Be Simple Beb, Aishah Jahirah, Nur_nba, Jna Marcello, Areef Ibn Naem (itulah kakak rasa macam kena gorend aje), gadisBunga (sekarang dah ok tapi tak boleh pakai kasut tinggilah), Mama Rey, izan mama mia, Haryati faizal, Zaitun (kalau tg Piai tu di Pontian betul kak zai atas air juga), Nur-nba (dah ok cuma tak boleh berkasut tinggi), Hnahdy, Si Matatajam dan Subhy Arun (thanks being followed kakak's blog - has been followed you back).
Buat semua terima kasih sekali lagi.
Salam kak zakie,pelik puteri juga pelik.mereka mmg x buang sisik ikan ye?pernah tgk org msk ikan kerisi pun x buang sisik.ermm cara mereka kot
ReplyDeletesambal kicap tu peberet wani kak hehehe
ReplyDeletesedap sungguh ni, tgk pown terliur dah kak
ReplyDeletesedapnye siakap bakar tu cicah ngan kuah kicap..terliur dibuatnye..
ReplyDeleteterliur saya tengok cili kicap tu...perghhhh
ReplyDeletewah ,best tu ikan bahar dalam oven
ReplyDeletekak zakie, tempat ni kat johor eh?
ReplyDeletemacam saye penah sampai je...
ikan bakar guna oven...cam tak menarik je rupanya,tapi makan sedap jugak ni
ReplyDeleteTerima kasih juga: -
ReplyDeletePuteri Beribiru (itulah tak tahu apa motif tak buang sisik), Waniey's aka IbuQalief, Kesuma Angsana, Sweetmama @Eija, Pn Bayu, abg cik, Rapunzeel Cikilolo (a'ah di Pasir Gudang) dan Ann Ishak.
Terima kasih sekali lagi semua:)
makanan kalau kita masak sendiri lagi sedap........kan kak...he3.....
ReplyDeletesedop&selera...
ReplyDeletejauh berjalan jauh jugak makan..janji sedap!
ReplyDelete