Biasanya kalau kesuntukan masa dan tiada lauk lain dalam peti sejuk..inilah lauk paling sedap hehehe..makan dengan nasi campur kicap pun sodappp..jadikan inti roti bakar pun terangkat juga nie..
kak saya dengar, tapi tak taulah betul ke tak, cam cuti minggu kat Johor ni nak patah balik ke Sabtu dan Ahad semula..akak ada dengar ke rumours cam tu??? Saya pun baru tau..
Saya sukaaaa. Sardin sambal, makan dengan ulam timun jer pun berselera. Anak saya suka masak lemak cili padi campur ubi kentang sekali, cicah dengan cekodok.
apa nak buat kakzakie.. dah cuti hujung minggu tak sama.. saya lak kesiankan suami saya dok rumah 5 bilik tapi duduk sorang2... rakan sekerja pun bukan jenis makan luar, semua balik rumah makan nasi.. huhu.. nasib baiklah saya ada si abdul kecil buat teman
La tadi duk discuss dengan en hubby, nak makan apa malam ni, duk kata tuna brand dngan roti, lepas tu duk tringin brocoli chesee, tapi nak try dengan bayam instead of brokoli tu, kita serupa tang ayam brand tu :)
saya pun suka sardin tin, tapi dah tak berani makan sbb aritu baca pasal sardin tin nih dalam blog kak Tie, tapi sesekali tu, adalah juga, kalau nak ikutkan, apa benda yang tak bahaya sekarang nih, sume ada campuran bahan kimia.
Kakak rasa semua kita pun tahu bahawa apa juga barang yg dijual dlm tin atau berbungkus pasti ada bahan kimia utk membuat ia tahan lama. Sebab itu tarikh luput pun tertera. Oleh itu adalah tidak baik mengamalkan pemakanan seperti sardin ini. Namun bila perut lapar tidak ada pula teman makan inilah solution kakak - masak sardin hihi...
Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yang sudi memberikan komen:-
Knor, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Pokok Manggis Depan Rumah, BungaTulip, cheqna, Cho Zila, Mia Kassim, Sura Mohd, aTieYusof Family, ZazaMyMoon, Mizz Aiza (Dunia Kecil), saniah ibrahim, MOKCIK AZWA, t.a.t.a, Fiza Rahman, Rizziela (tak ada pun Zie - malas), Nurulhuda Abdul Latip (yg penting kakak mahu semua seragam tak kita kakitangan awam dan swasta barulah ok), (Lizz) http://haslizalizz.com/, wawa syaida, nohas, JunAina, che mid (malam dah masak lain CM sebab anak dan suami ada hihi...), redza, Fazleyatul Aini, makchaq, Aziela, NM03 (sebab kuah dia boleh buat kuah makan nasi:), Zee Suhaini, hajar, Eye_nee, Rapunzel Cikilolo (bukan masalah jimat mas tapi cepat nak ngap hihi...), sud@is, faizah muhammad, Queen Teratai, Ema Johari (betul tu Ema), ummiross, ♥ Cmª shIemª ♥, Puan Kutu, Petak Bunga (janji cepat dan mudah bila sendirian kan..), UmmuAidan-Arissa (kat sini banyak UAA), Cik Puan, Acik Erna (tak ada kentang pun acik), ANIM (rasa ada yg kurang sebenarnya bila sendiran ni Anim), Roha (kakak masak hari minggu Roha), aizamia3, Rinna, Daddy Ziyyad (malam dah kena masaklah doc sebab anak dan abang ada), lia, PearlVelvet SueQys (ini bulan sambal sayang, auntie just tumis dan bawang/cili aje - dah malas), babYpose (rasa kakak brand ini aje yg biasa kan), syuk shusuke (buatlah syuk tak susah pun kan),HeNRieTTa JoSe, Nastyna (janji fill the stomach Nas), Bin Muhammad (yelah BM... sebenarnya kami org perempuan sardin adalah pilihan terakhir), RDZ Z (lagipun memang kurang baiklah dik sebab kan ada chemicals), Ct NoArizah Aris, Nor Azimah (sebab itu kalau boleh jgn amalkan).
Ahhh...sedihnya kak makan sardin bersendirian pulak tu :) Tak syoklah macam nikan, akak cuti tapi anak-anak dan suami takda pulak. Ini bukan hari bersama keluarga dah cam ni...
salam kak.
ReplyDeletesedapppnya..pagi2 tgok sardin...
resepi yg top..samalah kita pun..
Salam Kakzakie...
ReplyDeleteLauk simple yg menjadi kegemaran saya jugak .. bila tiada suami jugak kakzakie sebab en suami saya tak suka makanan dalam tin ni... :)
Masak yang mudah-mudah sahaja kan kakak bila tak ada yang nak makan ;-)
ReplyDeleteSelalu macam tu la kak, bila masak untuk tekak sendiri yang paling mudah menjadi pilihan..
ReplyDeletemakan sardin dengan nasi panas pun cukup menyelerakan
makan sardin pedas2 ngan nasi panas..tambah telur dadar..teh o..uuhhh sedapnyer..
ReplyDeletekita memang suka sardin. anak no 2pun suka ... senang keje kalau ayah nyer takder...
ReplyDeleteSimple tp sedap. Makan dgn roti pun ok, dgn nasi panas pun best :-)
ReplyDeletefavret kami sekeluarga..bila dah tak tau nak masak apa..sardin la jawapnya..nasi panas2,telur dadar..:)
ReplyDeleteSalam Kak...
ReplyDeletepeberet kami sekeluarga jugak ni kak.. weekend baru ni ada gak masak sardin...hehe
itu yang terbaik kak.. lagi2 kalau anak2 & suami tak ada, lagi malas nak keluar kannn.. sardin pun bolehhh hehehe ;)
ReplyDeletesudah lama aiza tak makan sardin tin.. sedap tu kakak..
ReplyDeletesedap tu ....buat sambal sardin pun sedap.
ReplyDeleteBiasanya kalau kesuntukan masa dan tiada lauk lain dalam peti sejuk..inilah lauk paling sedap hehehe..makan dengan nasi campur kicap pun sodappp..jadikan inti roti bakar pun terangkat juga nie..
ReplyDeleteSama lak kak kita. Masak campur dengan kacang panjang atau buncis. Yummy!
ReplyDeleteBaru jer masak sardin mlm tadi. Samalah kita kak klo ngan anak2 jer kat umah ☺
ReplyDeletesedap makan dgn telur dadar kan :D
ReplyDeletekak saya dengar, tapi tak taulah betul ke tak, cam cuti minggu kat Johor ni nak patah balik ke Sabtu dan Ahad semula..akak ada dengar ke rumours cam tu??? Saya pun baru tau..
ReplyDeleteSardin memang sedap kak mskan ngan nasi regukan ngan telur mmg menambah2...
ReplyDeletesedap dimakan dengan nasi panas-panas...memang boleh menambah-nambah nasi tu :)
ReplyDeletesamalah kita, bila sorang2, nak masak pun rasa cam malas je, makan simple2 je..
ReplyDeleteSesekali masak sardin sedap jugak kak.
ReplyDeletemalam-malam makan dengan apa kak? lempeng pun ok kan..
ReplyDeletesedap juga ni
ReplyDeletebestnyaaaa lama tak masak sardin. mak ayah kurang sket makanan instant ni. anak2 dia suka la hehe
ReplyDeleteMakchaq peminat sardin... memang suka ja makan..
ReplyDeletesandwich sardin mentah pun boleh...
Saya sukaaaa. Sardin sambal, makan dengan ulam timun jer pun berselera. Anak saya suka masak lemak cili padi campur ubi kentang sekali, cicah dengan cekodok.
ReplyDeletesaya kalu wat sadin pun suker yang berkuah mcm ni... dapnyer
ReplyDeletesekali sekala memang best kak layan..
ReplyDeletesiannya skrg cuti dah tak sama..mood nak masak pon kelaut la jadinya..
ringkas & mudah... errrr... malik ni kene beli sardin lah.. terliur pulak...
ReplyDeleteFeberet saya sepanjang zaman sardin ni kak..suami saya tak suka..anak2 pun tak berapa gemar....
ReplyDeletesedap tu...
ReplyDeletemas berdua pun makan tu jugak...
jimat...
haha!
baru semalam makan sandwich sardin..
ReplyDeletemmg indah jd 'bujang' sesekali. anggap ms rehat la ye :)
ReplyDeletekan.. senang & mudah serta cepat.. kihkihkih
ReplyDeletetak boleh selalu..tak baik untuk kesihatan..tp ianya mudah dan cepat untuk masak..
ReplyDeleteringkas dan sedap juga sekali-sekala ni Kakzakie..
ReplyDeletesalam k.zakie..
ReplyDeletealahai..sedih pulak mmbacenye..
huhu..tak pela..weekend kan mereka kerja/sekolah.. bagi peluang utk akak relaks2 santai dirumah..
baru teringat, dah lame cma tak makan sambal sardin.. eheh..
sardin pun makanan mewah tau kakzakie.sardin dlmtin ni pun mahal sekarang..yg penting sedap n boleh mkn sarapan hingga lunch sekali harung
ReplyDeletesy kalau sorng2 goreng telur cicah budu je.
ReplyDeletesedap tuh kakak wpun sardin ayam jer..sardin lain mmg tak ngam...sib baik dah import mari..hehe
ReplyDeletememang senang je lah kalau sorng2 dok rumah.masak sekali je kan kak zakie..hihih
ReplyDeletesedap tu kakzakie..letak cili api ngan kentang sikit..makan dengan nasi panas2
ReplyDeleteapa nak buat kakzakie..
ReplyDeletedah cuti hujung minggu tak sama..
saya lak kesiankan suami saya dok rumah 5 bilik tapi duduk sorang2...
rakan sekerja pun bukan jenis makan luar, semua balik rumah makan nasi.. huhu..
nasib baiklah saya ada si abdul kecil buat teman
kak ! samalah lauk lita hari ni..sardin! :)
ReplyDeletetapi saya tak letak kacang panjang,saya letak bende dengan tomato jer..
bila sesekali kita layan menu yang simple tetap terasa enaknya.. ;)
ReplyDeleteSardin masakan yg paling simple kan.. sedap pun sedap.. :)
ReplyDeleteMalam?
ReplyDeleteBuat karipap sardin
:P
lauk fav kami d opis ;)
ReplyDeletesaya pun suka smbl sardin mcm ni !
ReplyDeleteLa tadi duk discuss dengan en hubby, nak makan apa malam ni, duk kata tuna brand dngan roti, lepas tu duk tringin brocoli chesee, tapi nak try dengan bayam instead of brokoli tu, kita serupa tang ayam brand tu :)
ReplyDeletemohon buat sandwich kak zakie. hehe >.<
ReplyDeleteXselerakan makan sendirian...
ReplyDeletemenyardin yukkk. Memang tak best kan masak kalau sorang2 makan, sardin pun sdap.
ReplyDeleteLauk kegemaran saya ni! Kalau makan pasti bertambah! Cuma isteri saya saja xsuka masak, boring katanya...asik2 sardin, senang sangat nak masak. huhu!
ReplyDeleteSardin ni pernah jadi kita punya favorite KZ..tapi dah lama tak boleh makan coz kita allergic.. sayang sangat..
ReplyDeleteBaru semalam Masak sardin ni grg cili api wat pedas2 bertambah2 sy mkn tp ank2 x suka lak sy mkn le sesorang.
ReplyDeletesaya pun suka sardin tin, tapi dah tak berani makan sbb aritu baca pasal sardin tin nih dalam blog kak Tie, tapi sesekali tu, adalah juga, kalau nak ikutkan, apa benda yang tak bahaya sekarang nih, sume ada campuran bahan kimia.
ReplyDeleteKakak rasa semua kita pun tahu bahawa apa juga barang yg dijual dlm tin atau berbungkus pasti ada bahan kimia utk membuat ia tahan lama. Sebab itu tarikh luput pun tertera. Oleh itu adalah tidak baik mengamalkan pemakanan seperti sardin ini. Namun bila perut lapar tidak ada pula teman makan inilah solution kakak - masak sardin hihi...
ReplyDeleteTerima kasih kakak ucapkan kepada semua yang sudi memberikan komen:-
Knor, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Pokok Manggis Depan Rumah, BungaTulip, cheqna, Cho Zila, Mia Kassim, Sura Mohd, aTieYusof Family, ZazaMyMoon, Mizz Aiza (Dunia Kecil), saniah ibrahim, MOKCIK AZWA, t.a.t.a, Fiza Rahman, Rizziela (tak ada pun Zie - malas), Nurulhuda Abdul Latip (yg penting kakak mahu semua seragam tak kita kakitangan awam dan swasta barulah ok), (Lizz) http://haslizalizz.com/, wawa syaida, nohas, JunAina, che mid (malam dah masak lain CM sebab anak dan suami ada hihi...), redza, Fazleyatul Aini, makchaq, Aziela, NM03 (sebab kuah dia boleh buat kuah makan nasi:), Zee Suhaini, hajar, Eye_nee, Rapunzel Cikilolo (bukan masalah jimat mas tapi cepat nak ngap hihi...), sud@is, faizah muhammad, Queen Teratai, Ema Johari (betul tu Ema), ummiross, ♥ Cmª shIemª ♥, Puan Kutu, Petak Bunga (janji cepat dan mudah bila sendirian kan..), UmmuAidan-Arissa (kat sini banyak UAA), Cik Puan, Acik Erna (tak ada kentang pun acik), ANIM (rasa ada yg kurang sebenarnya bila sendiran ni Anim), Roha (kakak masak hari minggu Roha), aizamia3, Rinna, Daddy Ziyyad (malam dah kena masaklah doc sebab anak dan abang ada), lia, PearlVelvet SueQys (ini bulan sambal sayang, auntie just tumis dan bawang/cili aje - dah malas), babYpose (rasa kakak brand ini aje yg biasa kan), syuk shusuke (buatlah syuk tak susah pun kan),HeNRieTTa JoSe, Nastyna (janji fill the stomach Nas), Bin Muhammad (yelah BM... sebenarnya kami org perempuan sardin adalah pilihan terakhir), RDZ Z (lagipun memang kurang baiklah dik sebab kan ada chemicals), Ct NoArizah Aris, Nor Azimah (sebab itu kalau boleh jgn amalkan).
Buat semua terima kasih sekali lagi.
Saya suka sardin!!!
ReplyDeletesalam kak..sardin ayam brand sedap kalau masak cam ni..brand lain tak berapa rasa nak telan
ReplyDeletemana heroin2 akak? sesekali lyn sardin syok gk kak
ReplyDeleteSEDAPNYA SAMBAL SARDIN...
ReplyDeletekalau anak2 KA buat sambal sardin pekat , cicahlah dengan lempeng or cucur or roti mmg berhantu semua makn ! hehehe
ReplyDeleteAhhh...sedihnya kak makan sardin bersendirian pulak tu :) Tak syoklah macam nikan, akak cuti tapi anak-anak dan suami takda pulak. Ini bukan hari bersama keluarga dah cam ni...
ReplyDeletesuka gak makan sardin.setahun sekali. huahua. tu pon kalau nak makan karipap sardin sgt sgt. buat sendiri baru puas kan
ReplyDeletehihi.. samalah.. kdg2 dah x tau nk msk apa sardin jelah jwbnye..
ReplyDeleteAlamak mcm teringin pulak nak masak sardin hari ni kanda...kebetulan lauk basah pun dah habis!
ReplyDeleteSamalah kita, sardin menjadi pilihan.
ReplyDeleteLauk simple tapi sedap... Oklah tu..♥
ReplyDelete