Doh - Masukkan dlm bread maker semua bahan iaitu tepung, sedikit gula, tepung susu, butter (kadang aku ganti minyak zaitun), yis, bread improver, telur dan air. Pilih button bread dough. Set masa dikehendaki. Sebaik keluar dari bread maker masuk besen tutup |
15 -20 minit kemudian - Doh sudah kembang memenuhi besen. Bagi buang angin dan bahagikan 3 bahagian. |
Sapu butter+bawang putih - Leperkan seperti ini dan sapukan butter yang telah ditumbuk bersama bawang putih sebab aku kehabisan serbuk bawang putih. Jika menggunakan butter yang sudah masin tidak perlu letak garam. |
Gulung - Setelah disapu segera gulungkan begini |
Potong - Bahagikan tiga setiap satu seperti ini |
9 biji - Susun dalam bekas yang sudah dilengser dengan butter. Tutup sebentar. |
Selepas 15 minit - Bila sudah kembang sapukan baki butter dan bawang putih di atasnya dan sedia untuk dimasukkan ke dalam oven |
Siap - Sedia untuk dimakan. |
Sup cendawan segera - Gunakan ini saja kalau mahu segera. Makan roti tersebut cecah dengan ini. |
~~ Boleh saja diubah untuk mengikut selera masing-masing. Kalau tidak mahu gulung buat secara tocang pun boleh juga.~~
utk breakfast pun mmg sesuai ni yer KakZakie.. sedap lah pulak.. boleh try menu ni utk bfast weekend nnt :)
ReplyDeleteakak buat nampak cam senang jer..
ReplyDeleteroti garlic memang best..berkeping-keping makan pon tak sedar dah abis..hehe..
Sedapnya. Nampak simple jer. Saya ni nak buat...tak tau lah bilanya kak. Tau makan jer..hehehe...
ReplyDeleteBaru pagi tadi sarapan Garlic Bread dengan Mushroom Soup ni Kakzakie...
ReplyDeleteTeringin sebenarnya nak buat roti sendiri tapi tak de pulak Bread Maker... Nak uli tangan memang jenuhlah kan :)
Baru pagi tadi sarapan Garlic Bread dengan Mushroom Soup ni Kakzakie...
ReplyDeleteTeringin sebenarnya nak buat roti sendiri tapi tak de pulak Bread Maker... Nak uli tangan memang jenuhlah kan :)
resepi baru...
ReplyDeleteselalunya saya letak kari/kurma ayam n gulung.. kalau camni lebih simple kan
Aduh tetiba rasa seperti bread maker tu penting utk ada kat rumah...:)
ReplyDeleteSama macam Aina tiba2 rasa macam perlu ada breadmaker dirumah.nampak mudah keje kakzakie
ReplyDeleteaiza tak pernah lagi mencuba buat sendiri garlic bread sendiri.. sedap tu kakak..
ReplyDeleteperghhh.... mmg terbaek la hidangan ni
ReplyDeletesup cendawan tu saya biasanya buat sendiri....kurang la sikit perasa ajinomotonya..
ReplyDeletewah sedapnya ...makanan sehat tu.
ReplyDeleteGabungan yang serasi...
ReplyDeletenak bread maker jugakk..huhu sdapnye roti akak..
ReplyDeleteakak...nampak senang je akak buat...hasilnya cantik....sedap!
ReplyDeletemengidam bread maker pulak bila tengok kakzakie buat roti ni..:)
ReplyDeletesedap tp sy tgh pantang roti hehehe
ReplyDeletesedap tp sy tgh pantang roti hehehe
ReplyDeleteyummy...look so yummy...pandai akk buat...
ReplyDeleteWah....senang rupanya yer kakak?
ReplyDeletewah kak...terliur tgk...serius nampak gebus.... best jugak ade bm ni kan kak...campak jek segale bahan2...tup2 dah siap....ish ni rase nak rembat sebijik ni...tapi risau jek takut jadi tukun kang heheeheheh....
ReplyDeletesedap tu kak mkn ngan sup campbell..terase2 lemaknye tuh....
Tergoda pulak azwa menengok step by step ni Kakzakie..harus kena membeli bread maker gak lepas ni hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletenak beli mauripan lah.. and nak beli serbuk kulit kayu manis.. teringin lak nak buat bun kulit kayu manis yg ala2 camni gak tu.. sedapnyaaaaaaaaaaa kakk..
Kak, dah beberapa hari saya meninjau si bread maker ni. Dah beberapa hari juga saya memujuk suami nak beli bread maker ni dgn janji akan terhapuslah kos membeli roti yang agak banyak setiap minggu dan betapa rajinnya saya bila ada bread maker di rumah. Belum dapat approval lagi ler....
ReplyDeleteBestlah kak kalau dapat buat roti sendiri di rumah!
As-salam kak zakie..
ReplyDeleteAduhai sedapnya.. mmg telan liur saya dibuatnya.. bestnya boleh buat roti sendiri..
yummylicious kak, tiba2 tekak berkeinginan nak sup cendawan pula... hurmm... nampak gayanya lunch hour ni mencarilah ni...he he he...
ReplyDeleteMEMANG SEDAP SANGAT N MENGENYANGKAN NI..SEKETUL XCUKUP NI..
ReplyDeleteakk tulis cam main campak2 jer resepinya...tp roti jd gebu geban elok jer naiknya...
ReplyDeletebleh cuba ni nanti kak...
ReplyDeleteP/S : mak mmg pergi dgn tiram travel. mula2 mmg naik dari senai tapi 2 minggu sblm pegi diorg tukar naik dari lcct direct to jeddah... syukur Alhamdulillah... dapat saya menghantar. kalu tak mmg x dapat ler... huhuhu
sedapnya..memang senang nak buat kalau ada bread Maker kan
ReplyDeleteSedapnya Akak. Sedap untuk dicuba juga ni.
ReplyDeletetak sabarnya nak cukupkan duit beli breadmaker kakk~~.. kalau hari bekerja susah sikit nak menguli bagai kan..tapi saya mmg sangat suka garlic bread.. hari2 makan pun takpe.. haha..
ReplyDeleteanak anak pun suka roti..
nampak gayanya kena beli breadmaker, nak uli manual, tak larat..
ReplyDeletemesti gebu nih... mudah nyer kalu ada roti maker nih kak
ReplyDeletePandainye kakak buat sendirik roti~
ReplyDeletezura penggemar roti tau~ tapi semuanye beli ajer. hahahaha.
mesti masa kakak bakar roti tuh baunyee wangi kannnn~
Kakzakie.. bestnya roti home made, nak jugaaakkk!!, nak bread maker, hihi..
ReplyDeletesdapnye garlic bread..nampak macam senang je akak buat..
ReplyDeletesedapnya kak
ReplyDeletehehehehe... kita dah tau dah ttg BM ne...
ReplyDeletenak carilah lepas ne... hehehe...
buat nyer belum tentu...
adoii akak bilalah nak dapat bread maker ni..dah penuh mazel dok bertengkek kat lengan ni..:)
ReplyDeletebila nak meroti jew..menguli leer jawabnyer..nasib baik tak ramai yg nak ngadap garlic roll ni..
bestnyer roti buat sendirikan.. lebih sedap dan lebih segar... memang best makan ngan sup...
ReplyDeleteNampak senang aje KZ..maybe kita kena cari bread maker satu coz kita suka makan roti...
ReplyDeleterajinnye kakak..falsya mmg xtau la bile boleh wat...heheh
ReplyDeletesedapnya....nak pula cicah sup panas2 kan.....
ReplyDeletewahhh...sedap nya..teringin nak cuba juga..
ReplyDeletesedapnyer kak..telan ailio dikejauhan...kalo dekat boleh mintak seketul dua...saya tak pernah cuba lagi buat roti
ReplyDeletewahai akak..sedap nyer!
ReplyDeletemmg sedap roti jenis ni makan cicah sup cendawan kak....:-)
ReplyDeleteterliur nyer saya...
ReplyDeleteGebu menyelerakan, serba boleh ye kak zakie my inspiration.
ReplyDeletewahhh! sedapnya kak...gebu je tgk..hehe..
ReplyDeleteNyum2 resepi bru ni..hehhehe...
ReplyDeleteKak, maff ros xdpt komen entry sebelum ni.. Baca jer...
Tq kak sudi dtg jugak blog ros :)
buat sendiri lagi sedap kan kak :)
ReplyDeletenampak menarik & sgt sedap... lapar kak.. hehehe
ReplyDeleteadoi mendidih perut tgok roti garlic homemade kak zakie..mmg sedap cicah sup cendawan..peberet sy tau
ReplyDeletebuat sendiri puas makan anak beranak...
ReplyDeletemakan sebiji dua pun rasanya dah kenyang kan.
ReplyDeleteBest betul mkn roti Yg di buat sendiri lbh2 lagi jika masih paneh..nyummmm !!
ReplyDeletesalam k.zee..
ReplyDeletewahhhh... garlic bread cicah mushroom soup mmg ngam! nyum3...
eh, macam melampoaunya senang tengok akak buat, tapi saya kena bersilat sikit la menguli doh tu, takder BM, takpun suruh JJ jer kan.
ReplyDeleteWah wah idea ni...nnt nak buat lah...roti garlic butter Mmg best dipdnkn dgn mushroom sup...Suka mkn ni kalu selsema n sakit tekak...lega je rasa
ReplyDeleteMacam mudah jer buat roti dgn bread maker ni. Mana ke rupa BM? Kalau ada rezeki nak juga beli... :)
ReplyDeleteWalau kakak percaya semua wanita tahu membuat roti tetapi sebenarnya kakak dulu bila membuat roti yg perlu menguli tidak menjadi gebu seperti menggunakan BM. Oleh sebab itulah BM memang membantu kakak dalam hal ini.
ReplyDeleteTerima kasih semua yg memberikan komen:-
ZazaMyMoon, Zee Suhaini, Fiza Rahman, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Mila@Rimbun (boleh aje Mila ikut suka kita, JunAina, Acik Erna, Mizz Aiza (Dunia Kecil), NM03, ❤Kamsiah❤, saniah ibrahim, Kakcik, imm, wawa syaida, Sura Mohd, mummY daniSha, HeNRieTTa JoSe, Aziela, lieyalatif (jimat banyak masa kita Lieya), MOKCIK AZWA, JaSSNaNi, Mummydearie (kalau dah ada mudah nak buat roti apa pun boleh MD), Hanis Azla, Farah Waheda Wahid, paridah, Eye_nee, hajar (cubalah), Rizziela, Pokok Manggis Depan Rumah, Rai Ourkizuna (eh... sendiri jual pun tak beli ke Rai), umi alya (pilih aje satu UA), norhidana miswan, Nafira usof (kalau macam tu baik beli BM Zura sebab banyak jimat), ummiross (ummiross punya business profit belilah satu - senang sikit), Mar Mansor, redza, nhhas, Roha (eleh Roha saja tak nak beli sebab masih rajin menguli - kakak ni malas), Cho Zila, RDZ Z, Falsya (sebab tak rajin inilah guna aje BM Falsya - kalau rajin dia menguli), yan's cottage, Cik Puan, (Lizz) http://haslizalizz.com/, :: Mrs.Eady ::, Mia Kassim, lia, babYpose (tak adalah sebenarnya sebab dibantu BM itu baru jadi), aTieYusof Family, ♥ ROS ♥, Tihara, Queen Teratai, Puan Kutu, sud@is, Ema Johari, Ct NoArizah Aris, ♥ Cmª shIemª ♥, Nastyna (agaknya kalau JJ yg menguli gebu jadi macam pipi dia Nas hihi...), nadia rashid, Bin Muhammad (alahai BM kakak pun malu macam BM - Bin Muhammad kawan blogger kakak ni hihi...).
Buat semua kakak ucapkan terima kasih sekali lagi:)
senangnya buat rori...semua dihujung jari sekarang
ReplyDeletebertambah mudah keja jadinya.. ;)
ReplyDeletewow.. gebus gebas yer kak...
ReplyDeleteBelum try buat garlic bread ni kanda.... 2 hari sudah buat style gini...tpi kurang naik dan lembut...Kenapa ek...ke dinda potong nipis sangat ....jadi agak keras rotinya!
ReplyDeleteterbaiklah kak.. kene campurkan telur yer.. cdg jgk blk ni nak buat roti..
ReplyDeleteNampak sedap pula. Nak buat tak tahu, hehhe
ReplyDeleteRoti ni sebenarnya mudah je. Tapi jangan terlalu tamak lah nak buat banyak2. Uli sikit untuk makan time tu jugak. Uli pakai tangan pun jadi . Bahan pun simple je, tepung, yis, telur, susu dan gula. Insya Allah jadi. Yang penting kesungguhanya.
ReplyDelete