Tuesday, February 25, 2014

Sedap dimakan dengan sup cendawan

Doh - Masukkan dlm bread maker semua bahan iaitu tepung, sedikit gula, tepung susu, butter (kadang aku ganti minyak zaitun), yis, bread improver, telur dan air. Pilih button bread dough. Set masa dikehendaki. Sebaik keluar dari bread maker masuk besen tutup
15 -20 minit kemudian - Doh sudah kembang memenuhi besen. Bagi buang angin dan bahagikan 3 bahagian.
Sapu butter+bawang putih - Leperkan seperti ini dan sapukan butter yang telah ditumbuk bersama bawang putih sebab aku kehabisan serbuk bawang putih. Jika menggunakan butter yang sudah masin tidak perlu letak garam.
Gulung - Setelah disapu segera gulungkan begini
Potong - Bahagikan tiga setiap satu seperti ini
9 biji - Susun dalam bekas yang sudah dilengser dengan butter. Tutup sebentar.
Selepas 15 minit - Bila sudah kembang sapukan baki butter dan bawang putih di atasnya dan sedia untuk dimasukkan ke dalam oven
Siap - Sedia untuk dimakan.
Sup cendawan segera - Gunakan ini saja kalau mahu segera. Makan roti tersebut cecah dengan ini.
~~ Boleh saja diubah untuk mengikut selera masing-masing. Kalau tidak mahu gulung buat  secara tocang pun boleh juga.~~

70 comments:

  1. utk breakfast pun mmg sesuai ni yer KakZakie.. sedap lah pulak.. boleh try menu ni utk bfast weekend nnt :)

    ReplyDelete
  2. akak buat nampak cam senang jer..
    roti garlic memang best..berkeping-keping makan pon tak sedar dah abis..hehe..

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. Nampak simple jer. Saya ni nak buat...tak tau lah bilanya kak. Tau makan jer..hehehe...

    ReplyDelete
  4. Baru pagi tadi sarapan Garlic Bread dengan Mushroom Soup ni Kakzakie...
    Teringin sebenarnya nak buat roti sendiri tapi tak de pulak Bread Maker... Nak uli tangan memang jenuhlah kan :)

    ReplyDelete
  5. Baru pagi tadi sarapan Garlic Bread dengan Mushroom Soup ni Kakzakie...
    Teringin sebenarnya nak buat roti sendiri tapi tak de pulak Bread Maker... Nak uli tangan memang jenuhlah kan :)

    ReplyDelete
  6. resepi baru...
    selalunya saya letak kari/kurma ayam n gulung.. kalau camni lebih simple kan

    ReplyDelete
  7. Aduh tetiba rasa seperti bread maker tu penting utk ada kat rumah...:)

    ReplyDelete
  8. Sama macam Aina tiba2 rasa macam perlu ada breadmaker dirumah.nampak mudah keje kakzakie

    ReplyDelete
  9. aiza tak pernah lagi mencuba buat sendiri garlic bread sendiri.. sedap tu kakak..

    ReplyDelete
  10. perghhh.... mmg terbaek la hidangan ni

    ReplyDelete
  11. sup cendawan tu saya biasanya buat sendiri....kurang la sikit perasa ajinomotonya..

    ReplyDelete
  12. nak bread maker jugakk..huhu sdapnye roti akak..

    ReplyDelete
  13. akak...nampak senang je akak buat...hasilnya cantik....sedap!

    ReplyDelete
  14. mengidam bread maker pulak bila tengok kakzakie buat roti ni..:)

    ReplyDelete
  15. yummy...look so yummy...pandai akk buat...

    ReplyDelete
  16. Wah....senang rupanya yer kakak?

    ReplyDelete
  17. wah kak...terliur tgk...serius nampak gebus.... best jugak ade bm ni kan kak...campak jek segale bahan2...tup2 dah siap....ish ni rase nak rembat sebijik ni...tapi risau jek takut jadi tukun kang heheeheheh....

    sedap tu kak mkn ngan sup campbell..terase2 lemaknye tuh....

    ReplyDelete
  18. Tergoda pulak azwa menengok step by step ni Kakzakie..harus kena membeli bread maker gak lepas ni hehehe

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...
    nak beli mauripan lah.. and nak beli serbuk kulit kayu manis.. teringin lak nak buat bun kulit kayu manis yg ala2 camni gak tu.. sedapnyaaaaaaaaaaa kakk..

    ReplyDelete
  20. Kak, dah beberapa hari saya meninjau si bread maker ni. Dah beberapa hari juga saya memujuk suami nak beli bread maker ni dgn janji akan terhapuslah kos membeli roti yang agak banyak setiap minggu dan betapa rajinnya saya bila ada bread maker di rumah. Belum dapat approval lagi ler....

    Bestlah kak kalau dapat buat roti sendiri di rumah!

    ReplyDelete
  21. As-salam kak zakie..

    Aduhai sedapnya.. mmg telan liur saya dibuatnya.. bestnya boleh buat roti sendiri..

    ReplyDelete
  22. yummylicious kak, tiba2 tekak berkeinginan nak sup cendawan pula... hurmm... nampak gayanya lunch hour ni mencarilah ni...he he he...

    ReplyDelete
  23. MEMANG SEDAP SANGAT N MENGENYANGKAN NI..SEKETUL XCUKUP NI..

    ReplyDelete
  24. akk tulis cam main campak2 jer resepinya...tp roti jd gebu geban elok jer naiknya...

    ReplyDelete
  25. bleh cuba ni nanti kak...

    P/S : mak mmg pergi dgn tiram travel. mula2 mmg naik dari senai tapi 2 minggu sblm pegi diorg tukar naik dari lcct direct to jeddah... syukur Alhamdulillah... dapat saya menghantar. kalu tak mmg x dapat ler... huhuhu

    ReplyDelete
  26. sedapnya..memang senang nak buat kalau ada bread Maker kan

    ReplyDelete
  27. tak sabarnya nak cukupkan duit beli breadmaker kakk~~.. kalau hari bekerja susah sikit nak menguli bagai kan..tapi saya mmg sangat suka garlic bread.. hari2 makan pun takpe.. haha..

    anak anak pun suka roti..

    ReplyDelete
  28. nampak gayanya kena beli breadmaker, nak uli manual, tak larat..

    ReplyDelete
  29. mesti gebu nih... mudah nyer kalu ada roti maker nih kak

    ReplyDelete
  30. Pandainye kakak buat sendirik roti~
    zura penggemar roti tau~ tapi semuanye beli ajer. hahahaha.
    mesti masa kakak bakar roti tuh baunyee wangi kannnn~

    ReplyDelete
  31. Kakzakie.. bestnya roti home made, nak jugaaakkk!!, nak bread maker, hihi..

    ReplyDelete
  32. sdapnye garlic bread..nampak macam senang je akak buat..

    ReplyDelete
  33. hehehehe... kita dah tau dah ttg BM ne...
    nak carilah lepas ne... hehehe...
    buat nyer belum tentu...

    ReplyDelete
  34. adoii akak bilalah nak dapat bread maker ni..dah penuh mazel dok bertengkek kat lengan ni..:)

    bila nak meroti jew..menguli leer jawabnyer..nasib baik tak ramai yg nak ngadap garlic roll ni..

    ReplyDelete
  35. bestnyer roti buat sendirikan.. lebih sedap dan lebih segar... memang best makan ngan sup...

    ReplyDelete
  36. Nampak senang aje KZ..maybe kita kena cari bread maker satu coz kita suka makan roti...

    ReplyDelete
  37. rajinnye kakak..falsya mmg xtau la bile boleh wat...heheh

    ReplyDelete
  38. sedapnya....nak pula cicah sup panas2 kan.....

    ReplyDelete
  39. wahhh...sedap nya..teringin nak cuba juga..

    ReplyDelete
  40. sedapnyer kak..telan ailio dikejauhan...kalo dekat boleh mintak seketul dua...saya tak pernah cuba lagi buat roti

    ReplyDelete
  41. mmg sedap roti jenis ni makan cicah sup cendawan kak....:-)

    ReplyDelete
  42. Gebu menyelerakan, serba boleh ye kak zakie my inspiration.

    ReplyDelete
  43. wahhh! sedapnya kak...gebu je tgk..hehe..

    ReplyDelete
  44. Nyum2 resepi bru ni..hehhehe...
    Kak, maff ros xdpt komen entry sebelum ni.. Baca jer...
    Tq kak sudi dtg jugak blog ros :)

    ReplyDelete
  45. buat sendiri lagi sedap kan kak :)

    ReplyDelete
  46. nampak menarik & sgt sedap... lapar kak.. hehehe

    ReplyDelete
  47. adoi mendidih perut tgok roti garlic homemade kak zakie..mmg sedap cicah sup cendawan..peberet sy tau

    ReplyDelete
  48. buat sendiri puas makan anak beranak...

    ReplyDelete
  49. makan sebiji dua pun rasanya dah kenyang kan.

    ReplyDelete
  50. Best betul mkn roti Yg di buat sendiri lbh2 lagi jika masih paneh..nyummmm !!

    ReplyDelete
  51. salam k.zee..

    wahhhh... garlic bread cicah mushroom soup mmg ngam! nyum3...

    ReplyDelete
  52. eh, macam melampoaunya senang tengok akak buat, tapi saya kena bersilat sikit la menguli doh tu, takder BM, takpun suruh JJ jer kan.

    ReplyDelete
  53. Wah wah idea ni...nnt nak buat lah...roti garlic butter Mmg best dipdnkn dgn mushroom sup...Suka mkn ni kalu selsema n sakit tekak...lega je rasa

    ReplyDelete
  54. Macam mudah jer buat roti dgn bread maker ni. Mana ke rupa BM? Kalau ada rezeki nak juga beli... :)

    ReplyDelete
  55. Walau kakak percaya semua wanita tahu membuat roti tetapi sebenarnya kakak dulu bila membuat roti yg perlu menguli tidak menjadi gebu seperti menggunakan BM. Oleh sebab itulah BM memang membantu kakak dalam hal ini.

    Terima kasih semua yg memberikan komen:-

    ZazaMyMoon, Zee Suhaini, Fiza Rahman, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Mila@Rimbun (boleh aje Mila ikut suka kita, JunAina, Acik Erna, Mizz Aiza (Dunia Kecil), NM03, ❤Kamsiah❤, saniah ibrahim, Kakcik, imm, wawa syaida, Sura Mohd, mummY daniSha, HeNRieTTa JoSe, Aziela, lieyalatif (jimat banyak masa kita Lieya), MOKCIK AZWA, JaSSNaNi, Mummydearie (kalau dah ada mudah nak buat roti apa pun boleh MD), Hanis Azla, Farah Waheda Wahid, paridah, Eye_nee, hajar (cubalah), Rizziela, Pokok Manggis Depan Rumah, Rai Ourkizuna (eh... sendiri jual pun tak beli ke Rai), umi alya (pilih aje satu UA), norhidana miswan, Nafira usof (kalau macam tu baik beli BM Zura sebab banyak jimat), ummiross (ummiross punya business profit belilah satu - senang sikit), Mar Mansor, redza, nhhas, Roha (eleh Roha saja tak nak beli sebab masih rajin menguli - kakak ni malas), Cho Zila, RDZ Z, Falsya (sebab tak rajin inilah guna aje BM Falsya - kalau rajin dia menguli), yan's cottage, Cik Puan, (Lizz) http://haslizalizz.com/, :: Mrs.Eady ::, Mia Kassim, lia, babYpose (tak adalah sebenarnya sebab dibantu BM itu baru jadi), aTieYusof Family, ♥ ROS ♥, Tihara, Queen Teratai, Puan Kutu, sud@is, Ema Johari, Ct NoArizah Aris, ♥ Cmª shIemª ♥, Nastyna (agaknya kalau JJ yg menguli gebu jadi macam pipi dia Nas hihi...), nadia rashid, Bin Muhammad (alahai BM kakak pun malu macam BM - Bin Muhammad kawan blogger kakak ni hihi...).

    Buat semua kakak ucapkan terima kasih sekali lagi:)

    ReplyDelete
  56. senangnya buat rori...semua dihujung jari sekarang

    ReplyDelete
  57. bertambah mudah keja jadinya.. ;)

    ReplyDelete
  58. Belum try buat garlic bread ni kanda.... 2 hari sudah buat style gini...tpi kurang naik dan lembut...Kenapa ek...ke dinda potong nipis sangat ....jadi agak keras rotinya!

    ReplyDelete
  59. terbaiklah kak.. kene campurkan telur yer.. cdg jgk blk ni nak buat roti..

    ReplyDelete
  60. Nampak sedap pula. Nak buat tak tahu, hehhe

    ReplyDelete
  61. Roti ni sebenarnya mudah je. Tapi jangan terlalu tamak lah nak buat banyak2. Uli sikit untuk makan time tu jugak. Uli pakai tangan pun jadi . Bahan pun simple je, tepung, yis, telur, susu dan gula. Insya Allah jadi. Yang penting kesungguhanya.

    ReplyDelete