|
Bahan digunakan - Cream cheese 250g pukul dgn susu pekat setengah tin, biskut satu paket, satu cawan nestum dan sedikit gula warna-warni pemikat mata anak-anak. Susu segar satu botol tidak ada dalam gambar pula (aku guna Dutch Lady milk yang dalam botol tutup biru) |
|
Langkah mudah - Celup biskut dalam susu segar, susun dalam tray. Sapu dgn cream cheese yang dipukul dengan susu pekat tadi, taburkan nestum. Buat selapis demi selapis sehingga anggarkan cream cheese+susu tadi ada baki agak banyak sedikit untuk lapisan paling atas. Lapisan atas sekali kena tebal sikit cream cheese+susu tadi. Tabur dengan nestum dan gula warna-warni. Tidak ada gula warna-warni pun tidak mengapa tetapi aku buat begini untuk memikat anak-anak yang mengaji bagi nampak serinya. Masukkan dalam peti sejuk. |
|
Sedia - Setelah lebih kurang 5-6 jam akan beginilah jadinya. Perhatian buat semua bahawa kek ini amat tinggi kolesterolnya. Untuk anak-anak yang lincah pergerakan tidak menjadi masalah. |
~~ Mudah di buat dan sedap buat tekak anak-anak. ~~
Kakak..terliur sudah falsya..dh lama xwat chiskut nie..nie yg berkonar2 nak wat nie..
ReplyDeletecantik kemas je hasil kerja kek kakak ni.. terpikat pulak saya tengok kak.. hehe.. ni yang buat saya nak mencuba recipe kak zakie ni.. :D
ReplyDeletebaru ni try buat, senang je kan kak, anak-anak sukalah sangat benda-benda camni, kita takat rasa jelah.
ReplyDeletemakanan dunia dah demikian sedapnya, macamnana la sajian di syurga.....
Terasa sejuk ditekak tengok ni...
ReplyDeletecantiknya akak buat...tersusun kemas aje...
ReplyDeletekak, kalau susu pekat tu ganti dengan madu ke, boleh tak? tak berapa minat sangat dengan susu pekat ni.. manis dia lain macam sikit..
ReplyDeleteSedappp...kalu nak rajin nak juga try buat nanti...selalu tengok orang buat kat blog jer..
ReplyDeletehmmm tak terbuat lagi ni.... asyik ttelan liur je tgk org lain buat..huhu
ReplyDeletehmmmmm...
ReplyDeletemcm ni org kurang rajin mcn saya pun blh buat ni kak...hehehehe
yuummmmyyy
angger sekali sekala mangan kek iki,orak opo yo mbakyu..
ReplyDeleteroyo dino kuwi, nyong entok nyicipi cheesekut iki, anak sedulor nggawey ey :)
nampak menarik cheeskut akak ni..rasa nak makan je ni...eda pun nak try buat jugak kalau ada masa nanti
ReplyDeleteMesti sedap kek cheeskut nestum Kakak buat ni :-)
ReplyDeleteTerasa kemanisannya....sedap ni makan diwaktu petang....
ReplyDeletepandai buat ciskut ya...ramai yg menjualnya kini...pernah juga rasa tapi lemak n manis sgt yg xberapa berkenan...
ReplyDeleteerr..tertelan air liur.. >_<
ReplyDeletehuishhh.. telan ailio dan di pagi hari.. hehehe.. memang hot ciskut nih kan kakak. Zura x minat sgt cheese. lagi suka kalo ade unsur coklat. kalo cheese.. makan jugak.. tapi x leh banyak. cepat muak.
ReplyDeletememang sedap cheesekut ni..sura baru sekali buat..tengok kakzakie buat..teringin pulak nak buat lagi..:)
ReplyDeletesaya dah berkali2 tingin nak buat. tapi entah le bila harinya. ok nnt saya buat saya tag akak ok... ermmm terliur!
ReplyDeletesedapnya cheesekut, eija dah pernah buat sekali, mmg sedap dan mudah dibuat, tgk pic cheesekut akak ni terus teringin nak makan cheesekut, hari tu eija buat tabur milo dkt atas dia, nanti kalau eija rajin buat sekali lg nak letak nestum mcm akak buat la..
ReplyDeletemakan ketika sejuk memang sedap tapi saya tak boleh telan banyak-banyak..
ReplyDeleteWah, seronok sungguhlah anak2 yang datang mengaji tu yer kak..
ReplyDeleteCantiknya outcome cheesekut akak ni. Rasanya, apatah lg....
ReplyDeletemudah je nk btnyer kan kak... sedap pun sedap yg tak bestnyer sume tinggi kolestrol n gula... tp kalu sesekali tak apa kot hehehe
ReplyDeletenampak sedap dan mudah...boleh cuba nanti ni. Kak Zakie...letak gula manik tu nampak lagi berseri la. bukan budak2 pun boleh tertarik ni..hehe
ReplyDeletesedapnya kak..
ReplyDeletebuat sekali jer beberapa bulan yg lau...kalau nak buat semua..kene semak resepi ni....cantik kak lepas dah dipotong tu...
ReplyDeletefeberet ni..cheesekut..sdap ah
ReplyDeleteape kak zakie!!??? cheesekut plak dah akak zakie ni, huhuhuuu... katakan tidakkk... kene buat ni..heeee~
ReplyDeleteNyummy nengoknyaa cheesekut tuh.. :)
ReplyDeletenmpk mudah buatnya kakzakie...nak juga buatkan Iman bila ada masa nnti..tentu dia suka.
ReplyDeletemengoda tekak .. kek kesukaan ni .. buat pun simple jer...
ReplyDeletekak, sedapnya.....boleh culik resepi akak hehehhehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak
ReplyDeleteuntung anak2 murid dpt guru bgini... ada saja yg boleh di sumbat dlm mulut....
nor bt kek, tpi jrg skli mkn... teringin nk mkn kek kak zakie bt plk...
Salam kak..
ReplyDeleteMemang sedap kek ni..selalu jg kami makan.. :)
Saya pun suka cheesekut ni kak..
ReplyDeleteAda beberapa kali buat tapi belum sempat nak buat entry.. dok tersimpan dalam draft sampai kesudah.. huhuhu.
salam k.zakie..
ReplyDeleteuuuuu..lama tak mkn cheskut..
akak buat versi nestum plak.. dapnye..dapnye....
tq share resepi..nnti leh cubaaa
wah!sedapnyer laaaaa
ReplyDeleteSedapnyaaa
ReplyDeleteTq kak zakie sayang, ada sekut dlm peti ais tu dah berbulan kot? Tak tau nk buat apa
waaa menariknya versi kak zakie..
ReplyDeletetetiba rasa nak buat jugak cheesekut..
alahai...terliur baca cerita akak ni..sedapnya..
ReplyDeleteacik belum pernah cuba buat ni kakzakie
ReplyDeletePenyediaan yg mudah cuma perlu kerajinan yang tinggi. Berangan2 gantikan biskut tu dengan sponge kek lapis dengan creame chess...
ReplyDeletesalam kak zakie...
ReplyDeletewaa sedapnyer..
dah lama tak buat...anak2 suka sangat nih...nyum2
huu... mesti manis melecak ni... seriau la nak makan!
ReplyDeleteini sangat bagusss. Hehehehe idea nak buat dengan jelita ni, maklum la sekarang ni dah masuk autumn dah sejuk sikit2, so kena banyakkan aktiviti dalam rumah dengan dia, and aktiviti masak2 senang camni the best for us la;) thanks kak.
ReplyDeletebanyak kalsium..susu + cheese..baik utk kanak2..
ReplyDeleteAkk sy suka sgt kek ni. Tp sy pakai kek biasa. Klw yg biskut kureng sikit. Mmg la sedap.
ReplyDeleteSedapnya..Saya pernah buat tapi atasnya tu saya letak oat/nestum..Memang sedap, dah makan saya tak kira kolestrol pun kak...
ReplyDeleteKak buat cantik dan kemas.
ReplyDeleteSy dah buat..
Comot..ngg
hahahaha..sesekali makan takpe...
ReplyDeletecam senang pula nak buat ni
ReplyDeletelagilah tak payah bakar
belum kemampuan nak beli oven
mana nak cari cream cheese?
Andainya rumah saya sebelah rumah kak zakie, ingin jer bawa piring minta diisi kuih seketul dua, ahakkkkk..
ReplyDeleteselalu saya buat kek batik je [silap bukan saya, akak yg buat] tapi maybe pasni saya boleh suggest pd dia utk buat kek macam ni pula ^^
ReplyDeleteMasyaAllah..mesti lazat ni kak..ada masa terluang..PC nak cuba buatlah..terima kasih kak share..
ReplyDeleteRajin kakzakie buat cantik pulak tu. Kak zai belum pernah buat dan makan hehe...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteuii sedapnya! cantik dan berwarna warni pula!
ReplyDeleteRESIPI KEK COKLAT MOIST MUDAH
jakunnya saya..
ReplyDeletemakan tak pernah, buatnya lagilah...
mesti cuba ni..wajib
Akak...sy curik resepi yer...hihi..
ReplyDeletesedapnya akak.. nyumm3
ReplyDeletewah KZ...yummy sungguh...boleh try ni..
ReplyDeletelieya penah try buat sekali kak...budak2 mmg suke gileeeee...kejap jek licin..... tgk akak buat ni rase mcm nak buat lagi sekali plak ....
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...wah !! sedapnya kak terliur tengok...:)
ReplyDeleteSedapnya kak. Nampak cantik tersusun. Tak pernah buat lagi nih. Resepi dah ada ☺
ReplyDeletePernah buat suatu mssa dulu ....tp dinda celup ngan nescafe sebab rasanya sangat muak kalau guna susu jugak kanda
ReplyDeleteTerliur tgk.. Kna mencuba nti ni..
ReplyDeletemesti manis rasanya tapi bg meeka yg muda remaja boleh mkn..
ReplyDeletesesuai utk dimakan di hujung minggu ni kak zakie ...
ReplyDeleteGula warna-warni tu yang mencuri perhatian. Kalau budak-budak nampak dari jauh dah terliur. Eh, saya pun terliur sama ni, kak :)
ReplyDeletemmg sedap akak, nnti nak suruh angah baca dan buat hehehe, tq share yer
ReplyDeleteCheesekut..berkali2 ambik resepi merata tp idak jgk buatnya...hihi..yn ambik resepi ye kak...tq...
ReplyDeletelama la x makn.tgk ni teringin pulak.masalahnya nak kena simpan dlm peti sejuk..huhu.saya bru je lps pantang.alahai.. :)
ReplyDeletesabaq je la..