Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. itu tidak pernah mencela samasekali pada sesuatu makanan. Jikalau baginda s.a.w. ingin pada makanan itu baginda pun memakannya dan jikalau tidak menyukainya, maka baginda akan tinggalkan tanpa mengucapkan celaan padanya". Renungkan bersama.
Saling lengkap-melengkapi - Ubi kayu rebus dengan sambal tumis ikan bilis. Terlembik sikit Mak Zah merebus ubinya, tapi kami rasa lagi sedap. |
Pilihan anak-anak - kacang yang kuning dan besar itu mama beli siap dari kedai, tetapi yang coklat dan kecil itu mama goreng sendiri, baki buat sambal kacang waktu Hari Raya Haji tempohari. Walau kulit tidak berkopek tetapi ini yang lebih menjadi tumpuan anak-anak sebaik habis mengaji. Mama gorengkannya dengan bawang putih tumbuk dan sedikit garam. |
~~ Begitulah, sebaiknya jangan pandang pada rupa saja.~~
Betul tu akak.. lebih suka yg warna coklat. Peringatan yg bagus buat nina
ReplyDeletesaya suka ubi yang lembik2..sedap kan cecah dengan sambal tumis..
ReplyDeletekadang2 tu dah rebus, pastu buat ubi goreng pulak..uittt..sedap!!
semua rezeki datang dari Allah..walau apa pon rupanya semua itu ciptaanNya
betul tu kak zakie..kadang-kadang terhangit sikit pun boleh jadi sedap..hehe.
ReplyDeletelama tak makan ubi rebus dengan sambal tumis.
mmg xbaik mencela makanan ntah suatu ketika makanan yg dicela itu sgt digemari...hati n selera kita bukannya teta duduknya...
ReplyDeleteassalam kakzie...sedapnyaaa ubi kayu rebuih tuuu..klu org utagha suka cicah dgn nyoq boh gula...tempting sgt mak buyong tgk ubi rebuih akak tu...
ReplyDeletesaya suka ubi rebus! bikin lapar nengok gambar ni =)
ReplyDeletebetullah tu kan, tak molek kita mencela makanan
tak makan, tinggal aje
sedapnya ubi rebus tu kak..
ReplyDeleteBetul tu Kakak. Saya pernah dengar yang Rasulullah SAW buat macam ni. Tak baik kita nak cela rezeki kan. Kena sentiasa bersyukur. Nanti Allah SWT tambah lagi dan lagi. Terima kasih perkongsian ini.
ReplyDeletekak...sedapnya. Ni yang nak cari ubi kayu balik nnt. Kebetulan ada pasar malam. Dah terbayang² ni kak. Makan ngan kelapa + gula pon sodap nih.
ReplyDeleteSedapnya ubi rebus dgn sambal tumis ikan bilis tu kakzakie.. lama dah mkn ;)
ReplyDeleteYe kakzakie, jgn pandang pada rupa kan.. tak cantik tak semestinya tak sedap ;)
P/s saya masih lagi buat terapi syifa kakzakie.. kesihatan saya tak stabil lagi.. Terima kasih atas ingatan kakzakie pd saya.. saya kena tabah Dan redha dgn ujian yg diberi oleh Allah , Semoga Allah mengampunkan dosa2 saya.. Amin.
best baca hadis kat atas tu..
ReplyDeleteorg skrg ni byk merungut psl makanan
lama tak mkn ubi kayu..cicah sambal atau kelapa...emmm rindu plk
musim hujan ni,kalau dapat makan ubi rebus ngan kopi o mesti bestkan..
ReplyDeleteFav tuh... mknn gini yg menaikkan jeliro (selera)... hihi
ReplyDeleteMemang ada orang yang suka mencela makanan. Saya selalu dihidangkan di depan mata dengan sikap tidak manis ini. Tapi apakan daya, saya hanya mampu tersenyum dan menepisnya serba sedikit untuk menghormati perasaannya. Hakikatnya, saya rasa sangat malu dengan Allah kerana tidak bersyukur dikurniakan rezeki yang baik walau rupa dan rasa tidak seperti diinginkan...
ReplyDeleteyang ada kulit tu pun peberet saya jugak. buat masin2... uiii sedak!
ReplyDeleteyang putih tu sedap mkn ngan eskim... uiiii nikmat!
ubi rebus tu saya terliur jugak... ada plak sambal bilis??? uiiiiiii... nak sikit!
memang makanan di atas tu sedap. Favourite juga tapi mulut manusia ni dah azali macam tu..kalau tak menepati selera tu mulalah nak komen itu ini. Kadang2 tak sempat makan dah komen, bila dah makan sedap..licin tak tinggal kat orang pula...
ReplyDeletealhamdulillah syukur
ReplyDeleteinsha Allah akan rasa mencukupi setiap rezeki kan mbakyu
kacang goreng dengan bawang putih memang best :)
memang terbaik...dah tu minum dengan kopi panas...
ReplyDeletesedap ubi dengan sambal, teringin pula pulut dengan ikan masin, breakfast dulu2 sedapkan.
ReplyDeletewahh kecur liur tengok ubi kayu sambal..imm kalau dapat ubi kayu cicah gula pun layann..hihi
ReplyDeletekakzakie, kami pulak makan ubi rebus ni cicah dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam dan gula..
ReplyDeleteperghhhh mmg sedap tak terkata...kakzakie patut cuba...mmg tak menyesal la kak...hehehe
lamanya tak makan ubi kayu...tapi kat Kedah tak cicah dengan sambal tumis bilis, tapi makan dengan kelapa parut ++..
ReplyDeletesedapnya..
Sama macam ana juga kak Z ubi rebueh cicah nyok muda( xmau tua )sdap bak hang!!!!!!
ReplyDeleteAnak2 ngaji ada jajan,, best22
terliurnya dengan ubi rebus cicah sambal tu...sedapnya kak
ReplyDeleteserius KA mmg suka ubi rebus lagi2 kalau dicicah sambal bili mcm tu.. my feveret but kacang2 sedikit krg lah.. neway apapun jua rezeki di depan mata terimalh dgn syukur kan !
ReplyDeleteya allah ubi tuuu..sambal tu...huwaa..kenapa bagi saya terliurrr..
ReplyDeletesedapnya ubi kayuuuu
ReplyDeletesaya suka goreng. hiris sederhana, then gaul garam, goreng !
Saya pun suka ubi rebus lembik2 sket kak. Sedapnyaaaaaa
ReplyDeleteOoo campur bawang putih ye kakzakie. Mesti wangi kacang goreng tu. nanti nak cubalah:)
SEDAPNYER UBI REBUS..
ReplyDeletekak,
ReplyDeleteubi rebus lembik2 sedap makan:)
kacang tanah tu teringat kat mak saya, dulu masa kecik2 dia suka goreng masuk dalam telap mcm kak zakie buat.....:):)
sedapnye kak..makan ubi rebus ngan sambal tumis..makan ptg2 or ari ujan..lg best..hehhe
ReplyDeletefeveret alin tu kak...ubi rebus cicah sambal tumis..yummy
ReplyDeleteitulah yg sebaiknya kan kak zakie
ReplyDeletekita contohi sunnah baginda..
sedih tgk sesetengah ' pengkiritik makanan' di TV bila komen tentang makanan
Subhanallah.... da bertahun sy x jamah ubi kayu & sambal bilis... sedap nyerrrr rasa...
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya kak tengok sambal tumis dgn ubi...:)
ReplyDeletedah lama x mkn ubi kayu...s edapnya..
ReplyDeletebtul tu..sedap n x sedap..hargainya..semua tu rezeki
Tu lah..mulut ni suka mengomel je.
ReplyDeleteSedap ke tak sedap ke...
Moga Allah pelihara lisan saya.
Salam.
ReplyDeleteYa Allah mama teringin ubi rebus dan semlm mama merebusnya makn dgn sambal bilis. hehe sama kita...
Moga kita dpt istiqamah dlm perbuatan baik kita,Amin.
Tapi kdg dtg anigin malas.... ya Allah jauhkanlah.
Jajan mcm ni lg sihat dari jajan yg byk msg tu kan kak? Tapikan, ubi rebus tu, ya Allah! Mana sy nak cri tu?
ReplyDeleteUbi kalau lembik lagi nikmat makan sambil cicah sambal tumis, kak. Tengok ubi rebus ni kurang terliur sebab baru dapat pemberian dari kawan beberapa hari lepas. So, okeylah dah merasa ^_^
ReplyDeletesedapnya ubi kayu
ReplyDeleteassalamualaikum kak zie....
ReplyDeleteubi rebus ngn sambal bilis tu mmg nampak menarik kan ;)
dulu 2 kan orang suka makan kacang goreng salut garam tu kan kak.. saya siap beli2 lagi masa sekolah dulu.
ReplyDeleteyang penting ubi rebus dgn sambal tumis tu..
Saya pernah ditegur gara-gara tak suka makan kambing.. tapi saya ambil dari sudut positif, kini saya lebih berhati-hati..
ReplyDeleteUbi rebus cicah sambal tumis membuat kak zai terliur. Kalau dekat nak bawa pinggan. Kat KL susah nak dapat yang empuk macam batu keras banyaklah.
ReplyDeleteKak Zakie, saya suka makan kacang yg tgh tu, tanpa kulit la yg saya pilih... heeee~
ReplyDeleteHehehe.. betol tu kakak.. yang penting kenyang.. hehehe
ReplyDeleteUbi kayu rebus sedap dimakan dengan kelapa dan gula merah... adushh terliur plak... :D
ReplyDeleteKenali..selami..bukan luaran semata menjadi ukuran namun tersiratnya itu wajar di ambil peduli..
ReplyDeleteya allah kakak...mmg feveret betul la ubi rebus tuh..kene lak ngan sambal ikan biliss..pastu bilas ngan kopi..pastu pastuuuu..terliur dh falsya..
ReplyDeleteanak2 saya kalau balik cuti yang dipinta biasanya ubi rebus ...apa lagi pekena dengan sambal dgn ikan masin goreng ...tak pandang mereka nasi lauk bagai .
ReplyDeleterajin kakzakie buatkan kudapan budak2 mengaji ya...
Assalamualaikum kak, terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat. Terliur pulok tgk ubi kayu dgn sambal bilis tu..
ReplyDeleteSalam kak zakie..sedapnya ubi rebus cicah sambal tumis..ada lak kopi panas..lgggg ngam!hehe
ReplyDeletesuka kacang tanah goreng..buat jajan sambil tengok TV, nikmat..
ReplyDeletesuka kacang tanah goreng..buat jajan sambil tengok TV, nikmat..
ReplyDeletealahai sedapnya ubi kayu..best layan time ujan2 nii.. ^__^
ReplyDeleteYa Allah kanda tengok rupa pun dah tau sedap ya amat ubi tu...Lembiklah lagi sedapkan. Nak cari ubilah minggu ni
ReplyDeletekacang tu tambah garam....sedap oioii
ReplyDeletekacang tu tambah garam....sedap oioii
ReplyDeleteYa Allah terliur nya tengok ubi rebus dengan sambal bilis....masa belajar dulu mula kenal masakan ni...kawan se bilik orang Johor kenal kan
ReplyDeletebetul tu..rupa tak penting..janji sedap..
ReplyDeletebetul tu kakak
ReplyDelete