Friday, April 17, 2015

Garam sebagai penyembuh atau pembunuh

Nabi SAW bersabda "Sebaik-baik lauk adalah garam" - (Al-Baihaqi)

Garam bukanlah penyebab penyakit, bahkan adalah ubat yang paling mujarab sekiranya diambil dengan cara yang betul. Garam tidak boleh DIMASAK! Kesilapan kita orang Melayu (termasuklah kelompok jawa, bugis, banjar, minang dan sebagainya seperti aku ini), ialah memasak garam iaitu memasukkan garam ke dalam masakan yang sedang dimasak samada ketika mendidih atau panas. Cara inilah dikatakan menyebabkan ia menjadi toksik.

Garam biasa atau scientificnya sodium. Jika dimasak dengan cara yang di atas ia menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit. Cara yang betul penggunaan garam yang disarankan adalah seperti berikut:-

1. Masak apa-apa juga hidangan seperti masak asam pedas ikan atau kari kepala ikan sehingga selesai. Bila sudah siap masak tutup api baru masukkan garam ikut rasa dikehendaki. 

2. Kacau air garam kemudian tuang ke dalam masakan/kuah tersebut

3. Masak setiap hidangan tanpa garam. Ketika hendak makan sediakan semangkuk garam. Masa makan ambillah tabur di pinggan ikut kesesuaian masing-masing.

Antara amalan yang diamalkan oleh para salafussoleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulakan makan.

Garam sebenarnya sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan. Garam itu sebenarnya MINERAL!. Sebab itulah dikatakan kelebihan garam ini ialah mengubati lebih dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati mengejut. Kesahihannya tidak dapat aku pastikan tetapi tidak salah untuk mengikut sebab satu perkara yang mudah.

- (dari whatsapp keluarga)

Buah hari ini - Aku juga selalu tabur sedikit garam pada buah yang aku makan seperti epal hijau dan mangga. Biasa buah yang agak-agak masam. Tapi kalau buah yang aku bawa ke pejabat hari ini tidaklah.  
* Bapak aku juga menggunakan garam sebagai pelindung dari gangguan syaitan dan musuh. Tetapi adalah ayat-ayat Al-Quran yang dibaca. Satu hari nanti jika teringat aku mahu belajar. Pernah terjadi ada orang yang mahu mencuri zink yang bapak baru beli untuk pondok setor tetapi tidak berjaya. Tidak silap aku tahun lepas. Masa itu bapak tinggal di rumah aku dalam 3 hari kemudian bila balik dari JB ke kampung kami nampak zink yang bapak baru beli sudah berada di tepi jalan masuk depan rumah. Semua zink tersebut ditinggalkan. Senyum bapak bila cucu-cucunya bertanya. Penangan hebatnya garam!

~~ Teringat satu cerita lakonan P Ramlee yang menghadiahkan ibu mertuanya garam dan gula sebagai hadiah. ~~


47 comments:

  1. Tak cukup garam tertentu boleh menyebabkan seseorang lumpuh sementara. Kawan saya permah alami. Hampir 3 hari xleh bergerak kecuali kepala ke atas kemudian beberapa hari lagi tak boleh gerakkan bahagian kaki dan paha.. sampai sekarang dia disarankan makan benda yang masin sikit sb tak tahu kenapa postasium dan garam lain mudah hilang dari badannya..

    ReplyDelete
  2. Ye betul tu...garam mmg perlu ada dlm badan...kazen SA pun ada yg kena macam ni...badan tiba2 lumpuh x boleh bergerak....doc ckp kurang garam dlm badan

    ReplyDelete
  3. Cara memasukkan garam dalam masakan tu yg sy nak belajar kak..pernah terbaca jg jgn masuk kn garam masa masakan tengah mendidih...
    Makcik2 sy memang ada yg guna garam utk pendiding rumah di sertai dgn surah2...:)

    ReplyDelete
  4. menarik sharing akak ni.. imm pun jenis masukkan garam masa tengah memasak ..huu salah teknik rupanya

    ReplyDelete
  5. teringat pada cerita ahmad albab

    ReplyDelete
  6. Thanks the info kak...
    garam pun boleh di gunakan untuk cuci luka²..nieyl selalu buat..Alhamdulillah...luka menjadi kering... :)

    ReplyDelete
  7. kite2 nih pyh la klau msk garam boh last sekali kan kak? huhuhu

    garam mmg banyak kegunaan... tanpanya semua jd tawar... makanan mahal pun jd tak sedap

    ReplyDelete
  8. Oh.. kena ubah cara masakan lepas ni..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Kak Zakie..
    semoga apa yang tertulis tu menjadi pengajaran & info yg baik buat kita :D

    ReplyDelete
  10. Yg suka masin tulh jadi penyakit...kn

    sblum mkn isap grm di jari kelingking sblum mkn..ikut sunah,,
    suami bt nor tk buat....

    ReplyDelete
  11. SALAM JUMAAT PERKONGSIAN YG BERMNAFAAT NI...GARAM NI BNYK KHASIATNYA BUKAN HARUS DIHINDARI UTK ELAKAN HPT...

    ReplyDelete
  12. ni nak kena biasakan apa yang kita tak biasa. lagi2 part garam letak aja atas meja tu. mula2 susah tapi lama2 terbiasa. tqvm

    rumah saya pun tabur garam kasar disekeliling kakzakie..mudah2an dgn izin Allah, ular tak masuk kawasan

    ReplyDelete
  13. As salam kakak... tima kasih ats perkongsian info nie..

    ReplyDelete
  14. zaman dulu, garam & gula ada dalam hantaran kahwin..simbolik kehidupan..

    syukran berkongsi ilmu..

    ReplyDelete
  15. Pernah juga tengok orang 'pagarkan rumah' dengan garam bersama bacaan ayat-ayat suci Al Quran...

    ReplyDelete
  16. tambah ilmu tentang garam datang sini. :D

    ReplyDelete
  17. aruah abah ecah suka mkn tomato cicah garam.

    betul apa yg akak bg tau tu...garam masuk time last2 kan time masak..

    garam buluh org ckp bagus kan utk kesihatan..

    ReplyDelete
  18. falsya pun suke cicah epal hijau ngan garam kakak..kite sama..hehehe..

    ReplyDelete
  19. YANG CERITA P RAMLEE TU CERITA MUNSANG BERJANGUT KE ?... TUAN TANAH.. HEE..HEE

    ReplyDelete
  20. hmmm... jiran is pun masuk wad waktu pregnen sebab kurang garam~

    ReplyDelete
  21. selain lezat,,, buah ini kaya dengan manfaat juga hmmm,,, mantap..Obat Rematik

    ReplyDelete
  22. selalu letak garam time tgh masak..aduhh...dah tahu satu kesilapan buat jugak..terima kasih akak sebab mengingatkan..

    ReplyDelete
  23. apple hijau lawankan ngan garam mmg sedap kak
    baru selera nak makan

    ReplyDelete
  24. kak
    kadang-kadang saya lupa nak letak garam lepas masak,
    selalu terletak masa masak..

    nak kena konsisten praktikkannya

    ReplyDelete
  25. info yg berguna in kak zakie..baru tahu!TQ for sharing

    ReplyDelete
  26. Sebenarnya dah tahu....tapi x amalkan..huhuhu

    ReplyDelete
  27. Salam jumaat mak. Hee teringat pantun dulu2

    Garam ada kicap pun ada,
    Sayang lada terlupa bagi;
    Pantun ada ucapan ada,
    Sayang tiada berdoa lagi.

    ReplyDelete
  28. Panduan penggunaan garam yang berguna ni. Nak kena cuba lepas ni. Masa naka makan baru letak garam.

    ReplyDelete
  29. Terima kasih kongsi yg bermanfaat ni Kakzakie.. sebelum ni saya pernah baca tapi lupa pulak cara2 bila masa garam tu dibubuh didalam masakan.

    Teringat pula arwah abah .. memang abah memagar rumah dengan garam.. sayang nya kami tidak pula mengambil ilmu.. elok juga kakzakie belajar dari bapak aka tu.. sangat berguna ilmu itu kak ..

    ReplyDelete
  30. Ustaz2 a.k.a Pakar perubatan islam selalu "pagar rumah" guna garam + lada itam.

    ReplyDelete
  31. Ustaz2 a.k.a Pakar perubatan islam selalu "pagar rumah" guna garam + lada itam.

    ReplyDelete
  32. cerita ahmad albab kan? ^_^

    yg penting makan pelam tanpa garam memang tabiat lah. ^_^

    ReplyDelete
  33. pertama kali tahu..terima kasih info...yan pnah guna garam kasar campur lada hitam dan cuka..sebagai pndinding rumah beserta ayat alquran..dan beberapa sembhyg sunat

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum kak,
    Betul tu, garam banyak kegunaannya. Cuma kita yang kurang arif. Apapun dalam bab makan, makanlah apa yang halal dan baik dan yang paling penting jangan 'berlebihan'. Berlebihan itulah sebenarnya yang memudaratkan. Penawar pun boleh menjadi racun jika berlebih-lebih...

    ReplyDelete
  35. selama ni cara kita memasak sebenarnya salah kan kak...heheh..tapi kalau lambat masuk garam,alamatnya tawar ler masakkan..
    kalau ikut arwah atok,garam ni memang boleh melindungi kita dari benda² tu kak..kalau ikutkan banyak kelebihan garam yang kita tak tau.dulu² atok selalu sapukan air garam kat badan kita..Tapi tertakluk pada jenis garam jugak la kan..yang eda ingat dia pakai garam yang cukup kasar..tak tau jenis ape tu kak...

    ReplyDelete
  36. kak zakie, masa kite main game Cooking Academy; puzzle game pasal masak-masak.

    memang pattern game tu letak garam lepas padamkan api.

    mungkin orang putih knowing better than us.

    thanks berkongsi ok.

    ReplyDelete
  37. Saya penah juga terbaca cara mengunakan garam dgn btol tapi asyik terlupe time memasak, lepas baca n3 kak zakie ni harap2 tak lupe lagi

    ReplyDelete
  38. Thanks for sharing this Zakie.Very interesting. Tak pernah seumur hidup tahu bahawa garam pun ada cara peradaban makannya...

    ReplyDelete
  39. Saya pun suka mkn buah masam dgn garam. Entah kenapa, jd kurang masamnya...

    ReplyDelete
  40. saya dah amalkan, in shaa Allah dah setahun, sejak saya tahu..cuma bila masakan bergoreng cam mihun, nasi goreng, kena gak letak dalam rencah sbb takut tak rata..

    ReplyDelete
  41. BETUL TU AKAK..
    sama juga mcm daging kambing pdahal byk kbaikan n bkn pyebab darah tinggi kan,

    sepatutnya garam dimasukkan dlm lauk y kita msak slps memasak bkn smasa memasak...

    lya pon suka makan buah sprti epal ijau/nenas cicah garam..

    btw,..tq for sharing.. sungguh bermanfaat...

    ReplyDelete
  42. saya gunakan cara 1 letak garam dalam masakan ... saya juga ada stok garam yg dibacakan ayat rukyah . bila sakit gigi , saya akan letakkan garam tersebut di tempat gigi yg sakit . alhamdulillah , sampai sekarang saya tak ada sakit gigi lagi ... saya juga ada hobi kemam garam dlam mulut ... tabur kat buah epal hijau yg masam tu dah biasa ... saya suka garam !

    ReplyDelete
  43. Makan buah masam cicah garam memang selera

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum kakzakie...betul tu kak garam kena ada dan seimbang dlm badan kita...tak boleh lebih n x boleh kurang...:)

    ReplyDelete
  45. Oh, nak kena ubah caralah ni ya bila nak guna garam dalam masakan! Saya ni dah kurang suka pada masin-masin tapi keluarga di rumah kalau tawar melese aje, ada yang komplen pulak. Next time masak, saya tabur garam last sekali bila dah siaplah ya!

    ReplyDelete
  46. Share sket kak mcm mana cara abah akak tu.

    Ops bab garam sy sgt takut garam. Klu suami dia mkn cam akk zakie jugak. Epal hijau cicah garam. Sy tengok mmg kecut perut. Masinnnnnn

    Kak zakie.. Tq sudi bg byk tips. Walau perit slow2 sy tunjuk taring saya dlm senyum dan suara lembut.

    ReplyDelete
  47. baru2 ni doktor sarankan saya ambil garam sedikit utk mengatasi masalah pitam @ pening kepala.Wallahualam...

    ReplyDelete