Bila nama pun mak-mak pasti tidak dapat lari dari memasak. Apa lagi bila hari bersekolah dan hari bekerja untuk makan di luar sangat tidak berpeluang. Adik balik sekolah agama saja sudah jam 6:45 petang. Masa itulah biasanya mama sudah selesai masak. Siap-siap mandi sementara menanti maghrib kami makan sebab selepas maghrib adik sudah perlu ke tuisyen. Oleh itu untuk mendapatkan juadah ringkas dan cepat ikan goreng masak asam begini sangat mudah buat mama.
Siap - Mendidih di dalam kuali lagi. Jangan tunggu tomato layu sangat (aku suka tomato yg rangup lagi). Angkat dan sedia untuk dihidang. |
Sangat sesuai untuk remaja yang duduk sendiri. Bukan yang tinggal di asrama ye sayang. Buat masa ini belum ada lagi asrama yang membenarkan pelajar memasak. Kena tunggu ada undang-undang baru. Kak Reen dulu pun ada membawa rice cooker tetapi akhirnya kena akur dibawa balik semula ke JB. Mereka yang duduk menyewa di luar bolehlah. Lagi mudah kalau agak malas mahu memasak dua-tiga jenis lauk masukkan saja kacang bendi. Dua dalam satu. Mudah dan cepat. Sekali masak ada ikan dan sayur sekali. Bila mencuci pun hanya satu kuali saja.
~~ Masak waktu hari bekerja semuanya kena pantas.~~
Wah puas hirup kuahnya.
ReplyDeleteSalam Kak.. teringak terus kat babah Pa'e bila baca entry kakak ni..peberet dia masak macam ni..bertambah2 klu mkn.. simple & sedap kan..:)
ReplyDeleteErm..simple2 pun sedap ni Kak..suka hirup kuah..
ReplyDeletemakan dengan nasi panas-panas memang sedap ni
ReplyDeleteMasakan ringkas tapi sangat menyelerakan... :)
ReplyDeleteMASAK ASAM GINI SEDAP SGT TU..
ReplyDeleteSinggah pagi...
ReplyDeleteSimple je menu...tapi sedapppp :)
emmm masakan ibu apa pun sedap...best!
ReplyDeletemenu favorite ayah saya. selalu guna ikan parang
ReplyDeletesedap hirup2 kan kak
sedap nih kak... lemak2masam gitu dia nyer kuah... dana suke
ReplyDeleteBEST KAK..NTI PTG NOR MASAK....
ReplyDeleteSedap tengok tu kakzakie.. boleh saya cuba petang nanti utk berbuka puasa.. ikan merah ada beli yg isi potong-potong tu :)
ReplyDeletekecurnya... sy tak pernah makan lauk ni
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedap lauk simple mcm ni lebih2 lg kak makan dgn nasi panas...:)
ReplyDeletesaya suka resepi yg ringkas mcm ni,..
ReplyDeletecepat dimasak, sedap dimakan..lagi berkhasiat..makan dgn nasi panas, perghh..mau bertambah-tambah makan..
ReplyDeletekesian adik, jadual seharian yg ketat..takpe, nak ambik UPSR tahun ni kan..
masakkan yang pantas dan menyelerakan...
ReplyDeletemusim musim panas begini memang sedap makan yang simple2 macam ni kak.. masam2 sikit.. lega tekak..
ReplyDeletememang kena dengan tekak saya lauk mcm ni kak.. makan dengan nasi panas sambil hirup kuah tu.. slurpppp
ReplyDeleteBelum pernah try lagi resepi nih. Nampak sedap. Macam masak taucu jer ☺
ReplyDeletesedap nampaknya tu kakzakie..acik memang tak pernah masak asam ikan goreng ni..selalu masak kicap atau masak sambal ikan goreng je
ReplyDeletesaya tak pernah makan makanan ni..nampak macam sedap..saya nak try nanti..thanks kak share resepi..
ReplyDeleteSaya selalu masak camni kakzakie sbb iman suka sangat kuahnya yg masam2 tu,tapi tak taruk cili, iman takut pedas.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.. :)
ReplyDeleteni lauk kegemaran nani.. biasa nani masukkan biji sawi.. nani tak pernah masuk kunyit hiris.. nampak cam sedap pula kunyit tu.. suka makan ulam kunyit, nasi panas dan ikan goreng.. :) hehehe
setelah bertahun isteri request nak cuba masakan saya, buat pertama kali saya mencabar diri saya sendiri untuk belajar masak. berpandukan bantuan google, saya dah berjaya membuat 3-4 jenis masakan sepanjang minggu lepas semasa isteri sibuk kat opis, selalu balik lewat malam. buat masa sekarang belum bersedia lagi untuk dia cuba masakan saya cuma untuk anak-anak jer. Alhamdulillah, budak2 tak reti menipu kan. Anak cakap abah masak sedap la. Hahaha....itu penguat semangat untuk saya terus belajar.
ReplyDeletesesuai masak bila nak cepat...nampak sedap ni kakzakie
ReplyDeleteSuka masak yang begini tapi kalau masam sangat, jangan marah kalau saya mengenyit.
ReplyDeleteKekadang saya terpaksa tinggalkan sebab tak tahan bila dah dua belah mata mengenyit...
he..he..
makan ngan nasi panas memang bertambah jawabnya..
ReplyDeleteooo akak letak serai yer..selalu zee tak letak pon..nak try la letak plak..mesti lagi wangi kan?
kalau yan masak asam biasanya dengan bubur nasi..sedap
ReplyDeletesedapnyaaa :D
ReplyDeletekakak zakie..peberet sy ni..suka makan dengan nasi pastu kuah byk2..sy biasa buat kosong ja..letak tomato bendi lg mabeles kan..Satu menu ja complete semua
ReplyDeleteDah ada kuah, ada sayur, pedas2 sikit, masam2 sikit...perghhh..sedapnya ni kak..
ReplyDeleteLa Kakzakie, terliur pulak. Saya tak pernah buat. Nanti nak cuba jugalah. Saya pun kalau hari bekerja, mengejar masa. Tak dan nak masak yang complicated bagai. Asal anak-anak dan suami kenyang makan, sudahlah. Kalau nak mencuba resepi yang 'vogue' tunggulah hari cuti bila penyakit malas tak menjelma :)
ReplyDeleteMenu malam ni lah..
ReplyDeleteHmm sedapnya... nanti nak try lah... ikan tenggiri goreng kunyit kat rumah ni
ReplyDeletesedapnya..kalau saya, buh cili banyak hehehe
ReplyDeleteAs salam kakak.. Ya Allah...terliur dibuatnya saya kakak...feveret saya mkn lauk yg mcmnie...wah...idea buat berbuka pose nnt nie... :P
ReplyDeleteSimple tapi sedap. Lagi bagus masak cara begini tidak menggunakan santan.
ReplyDeletekalau kat rumah.. makan dengan dak Nuha.. saya makan tomato.. dak Nuha makan ikan.. hehehe..
ReplyDeleteAmma.. sedapnya!
ReplyDeletesaya suka menu ni kak, senang dan cepat je...kalau malas jugak ikan tu lepas goreng terus makan je :p
ReplyDeleteKN selalu masak juadah macam ni masa sahur bulan ramadan...2 dalam satu...cukup...sahur bknnya nak makan bayak sangat....lebihan ikan goreng masa berbuka tu tak membazir...
ReplyDeleteSedapnya masakan ni akak. Boleh nak cuba juga macam ni.
ReplyDeleteDulu2 kat kampung , kalau sapa tak tau buat masak asam ikan ni..hai..nak kenalah kan...resipi turun temurun...tapi hubby kak lebih suka masak asam telur mata lembu...
ReplyDeleteSaya pun selalu masak camni kzakie...kalo lain pun sikit jelah...ishhh..camane kzakie bole curi resepi saya nih?
ReplyDeleteBkn apa kak..saya kena goreng dulu ikannya baru anak2 mkn ikannya, kalau tk goreng ikannya hanyir, jawabnya tak laku lah..
akak buat saya terliur la!hihiii...
ReplyDeletekakak!!...sedapnye..terasa mcm nak hirup jer..hehe
ReplyDeletehirup kuah dia panas2
ReplyDeletesedap nih kak
Makan sambil hirup2 kuah tersangat la sedap
ReplyDeleteLajunya kakzakie masak.. Hebat!
ReplyDeleteMaid sy x reti nak lelaju. Klu goreng kentang pun dia ngadap kuali tu duk siram minyak mcm jaga kuah msk lemak la pulak. Kita nk cepat dia buat kerja main2 pulak. Stress betul.
hmmmm lezatnya.... bikin perut keroncongan liatnya..
ReplyDeleteObat Tumor Herbal