Monday, April 20, 2015

Ikan goreng masak asam

Bila nama pun mak-mak pasti tidak dapat lari dari memasak. Apa lagi bila hari bersekolah dan hari bekerja untuk makan di luar sangat tidak berpeluang. Adik balik sekolah agama saja sudah jam 6:45 petang. Masa itulah biasanya mama sudah selesai masak. Siap-siap mandi sementara menanti maghrib kami makan sebab selepas maghrib adik sudah perlu ke tuisyen. Oleh itu untuk mendapatkan juadah ringkas dan cepat ikan goreng masak asam begini sangat mudah buat mama.

Bahan-bahan  - Sambil menghiris bawang-bawang, halia dan kunyit pastikan ikan sudah berada di dalam kuali untuk digoreng. Batang celeri hiris, cili padi belah (tak putus) dan tomato potong baji. Kalau besar boleh dapat 6 slice kalau kecil dapatlah 4.  Selesai ikan digoreng, tumis bawang-bawang, halia dan kunyit. Bila sudah harum masukkan air asam jawa dan serai yang dititik (tidak ada pula dlm gambar). Tunggu sehingga mendidih masukkan cili, batang celeri. Akhir sekali masukkan ikan dan tomato. Rasalah ikut kesesuaian. Aku biasa sudah tidak perlu garam sebab ikan sudah digoreng dgn kunyit dan garam. Letaklah secubit gula jika mahu.

Siap - Mendidih di dalam kuali lagi. Jangan tunggu tomato layu sangat (aku suka tomato yg rangup lagi). Angkat dan sedia untuk dihidang.
Sangat sesuai untuk remaja yang duduk sendiri. Bukan yang tinggal di asrama ye sayang. Buat masa ini belum ada lagi asrama yang membenarkan pelajar memasak. Kena tunggu ada undang-undang baru. Kak Reen dulu pun ada membawa rice cooker tetapi akhirnya kena akur dibawa balik semula ke JB. Mereka yang duduk menyewa di luar bolehlah. Lagi mudah kalau agak malas mahu memasak dua-tiga jenis lauk masukkan saja kacang bendi. Dua dalam satu. Mudah dan cepat. Sekali masak ada ikan dan sayur sekali. Bila mencuci pun hanya satu kuali saja.

~~ Masak waktu hari bekerja semuanya kena pantas.~~

51 comments:

  1. Salam Kak.. teringak terus kat babah Pa'e bila baca entry kakak ni..peberet dia masak macam ni..bertambah2 klu mkn.. simple & sedap kan..:)

    ReplyDelete
  2. Erm..simple2 pun sedap ni Kak..suka hirup kuah..

    ReplyDelete
  3. makan dengan nasi panas-panas memang sedap ni

    ReplyDelete
  4. Masakan ringkas tapi sangat menyelerakan... :)

    ReplyDelete
  5. MASAK ASAM GINI SEDAP SGT TU..

    ReplyDelete
  6. Singgah pagi...
    Simple je menu...tapi sedapppp :)

    ReplyDelete
  7. emmm masakan ibu apa pun sedap...best!

    ReplyDelete
  8. menu favorite ayah saya. selalu guna ikan parang
    sedap hirup2 kan kak

    ReplyDelete
  9. sedap nih kak... lemak2masam gitu dia nyer kuah... dana suke

    ReplyDelete
  10. Sedap tengok tu kakzakie.. boleh saya cuba petang nanti utk berbuka puasa.. ikan merah ada beli yg isi potong-potong tu :)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kakzakie...sedap lauk simple mcm ni lebih2 lg kak makan dgn nasi panas...:)

    ReplyDelete
  12. saya suka resepi yg ringkas mcm ni,..

    ReplyDelete
  13. cepat dimasak, sedap dimakan..lagi berkhasiat..makan dgn nasi panas, perghh..mau bertambah-tambah makan..

    kesian adik, jadual seharian yg ketat..takpe, nak ambik UPSR tahun ni kan..

    ReplyDelete
  14. masakkan yang pantas dan menyelerakan...

    ReplyDelete
  15. musim musim panas begini memang sedap makan yang simple2 macam ni kak.. masam2 sikit.. lega tekak..

    ReplyDelete
  16. memang kena dengan tekak saya lauk mcm ni kak.. makan dengan nasi panas sambil hirup kuah tu.. slurpppp

    ReplyDelete
  17. Belum pernah try lagi resepi nih. Nampak sedap. Macam masak taucu jer ☺

    ReplyDelete
  18. sedap nampaknya tu kakzakie..acik memang tak pernah masak asam ikan goreng ni..selalu masak kicap atau masak sambal ikan goreng je

    ReplyDelete
  19. saya tak pernah makan makanan ni..nampak macam sedap..saya nak try nanti..thanks kak share resepi..

    ReplyDelete
  20. Saya selalu masak camni kakzakie sbb iman suka sangat kuahnya yg masam2 tu,tapi tak taruk cili, iman takut pedas.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum kak.. :)
    ni lauk kegemaran nani.. biasa nani masukkan biji sawi.. nani tak pernah masuk kunyit hiris.. nampak cam sedap pula kunyit tu.. suka makan ulam kunyit, nasi panas dan ikan goreng.. :) hehehe

    ReplyDelete
  22. setelah bertahun isteri request nak cuba masakan saya, buat pertama kali saya mencabar diri saya sendiri untuk belajar masak. berpandukan bantuan google, saya dah berjaya membuat 3-4 jenis masakan sepanjang minggu lepas semasa isteri sibuk kat opis, selalu balik lewat malam. buat masa sekarang belum bersedia lagi untuk dia cuba masakan saya cuma untuk anak-anak jer. Alhamdulillah, budak2 tak reti menipu kan. Anak cakap abah masak sedap la. Hahaha....itu penguat semangat untuk saya terus belajar.

    ReplyDelete
  23. sesuai masak bila nak cepat...nampak sedap ni kakzakie

    ReplyDelete
  24. Suka masak yang begini tapi kalau masam sangat, jangan marah kalau saya mengenyit.

    Kekadang saya terpaksa tinggalkan sebab tak tahan bila dah dua belah mata mengenyit...

    he..he..

    ReplyDelete
  25. makan ngan nasi panas memang bertambah jawabnya..
    ooo akak letak serai yer..selalu zee tak letak pon..nak try la letak plak..mesti lagi wangi kan?

    ReplyDelete
  26. kalau yan masak asam biasanya dengan bubur nasi..sedap

    ReplyDelete
  27. kakak zakie..peberet sy ni..suka makan dengan nasi pastu kuah byk2..sy biasa buat kosong ja..letak tomato bendi lg mabeles kan..Satu menu ja complete semua

    ReplyDelete
  28. Dah ada kuah, ada sayur, pedas2 sikit, masam2 sikit...perghhh..sedapnya ni kak..

    ReplyDelete
  29. La Kakzakie, terliur pulak. Saya tak pernah buat. Nanti nak cuba jugalah. Saya pun kalau hari bekerja, mengejar masa. Tak dan nak masak yang complicated bagai. Asal anak-anak dan suami kenyang makan, sudahlah. Kalau nak mencuba resepi yang 'vogue' tunggulah hari cuti bila penyakit malas tak menjelma :)

    ReplyDelete
  30. Hmm sedapnya... nanti nak try lah... ikan tenggiri goreng kunyit kat rumah ni

    ReplyDelete
  31. sedapnya..kalau saya, buh cili banyak hehehe

    ReplyDelete
  32. As salam kakak.. Ya Allah...terliur dibuatnya saya kakak...feveret saya mkn lauk yg mcmnie...wah...idea buat berbuka pose nnt nie... :P

    ReplyDelete
  33. Simple tapi sedap. Lagi bagus masak cara begini tidak menggunakan santan.

    ReplyDelete
  34. kalau kat rumah.. makan dengan dak Nuha.. saya makan tomato.. dak Nuha makan ikan.. hehehe..

    ReplyDelete
  35. saya suka menu ni kak, senang dan cepat je...kalau malas jugak ikan tu lepas goreng terus makan je :p

    ReplyDelete
  36. KN selalu masak juadah macam ni masa sahur bulan ramadan...2 dalam satu...cukup...sahur bknnya nak makan bayak sangat....lebihan ikan goreng masa berbuka tu tak membazir...

    ReplyDelete
  37. Sedapnya masakan ni akak. Boleh nak cuba juga macam ni.

    ReplyDelete
  38. Dulu2 kat kampung , kalau sapa tak tau buat masak asam ikan ni..hai..nak kenalah kan...resipi turun temurun...tapi hubby kak lebih suka masak asam telur mata lembu...

    ReplyDelete
  39. Saya pun selalu masak camni kzakie...kalo lain pun sikit jelah...ishhh..camane kzakie bole curi resepi saya nih?
    Bkn apa kak..saya kena goreng dulu ikannya baru anak2 mkn ikannya, kalau tk goreng ikannya hanyir, jawabnya tak laku lah..

    ReplyDelete
  40. kakak!!...sedapnye..terasa mcm nak hirup jer..hehe

    ReplyDelete
  41. hirup kuah dia panas2
    sedap nih kak

    ReplyDelete
  42. Makan sambil hirup2 kuah tersangat la sedap

    ReplyDelete
  43. Lajunya kakzakie masak.. Hebat!

    Maid sy x reti nak lelaju. Klu goreng kentang pun dia ngadap kuali tu duk siram minyak mcm jaga kuah msk lemak la pulak. Kita nk cepat dia buat kerja main2 pulak. Stress betul.

    ReplyDelete
  44. hmmmm lezatnya.... bikin perut keroncongan liatnya..




















    Obat Tumor Herbal

    ReplyDelete