Hari ini makcik sedikit sibuk. Jadi makcik ingin membawa anak-anak melihat cara makcik masak masakan kampung ini. Mudah dan cepat. Buat mak-mak pastinya pejam mata, campak-campak boleh siap hidangan. Tetapi apalah salahnya sekadar melihat paparan gambar yang ada.
Siap - Masuk dalam mangkuk taburkan ikan bilis goreng. |
Cubalah resepi makcik ini anak-anak. Mana tahu ianya dapat membuka selera mak-ayah yang makan.
~~ Resepi kampung dengan diri makcik tidak boleh dipisahkan.~~
Resepi mak2 mmg terbaiklh...msklh apa pun kakkk..
ReplyDeleteair tgn k.zakie ni jrg2 dpt..
akn ku cooking juga nti...tq resepinya..
resepi kampung juga yang sedap
ReplyDeletekak zakie sedapnya.taugeh n selom memang paberet kt rumah ni..terima kasih resepinya..nti sy Cuba buat..
ReplyDeletetak pernah pulak goreng daun selom..selalu buat ulam je...
ReplyDeletedaun selom msk lemak cili api pun sedap ni..tq resepinya boleh dicuba.
ReplyDeletebaru tau boleh goreng. Selalu campur dlm laksa je. Hihihi
ReplyDeleteuuuuiii masyallah kak..bau sampai ke setapak..silaakan bersama asam pedas sembilang
ReplyDeletesedapnya kak...kita tak pernah lagi masak daun selom ni...
ReplyDeletesedapnya resepi makcik.. tapi sungguhlaaa ya ampunnnn.. malunya saya tak kenal daun selom
ReplyDeletesedapnyeeee.... daun selom lieya suke...bau dan rase die tu kak zakie unik...buat kerabu sedap....lepas ni leh try resepi akak plak....makan nasi kering2 ni pun sedap nie....
ReplyDeleteNampak sedap. Thanks for the resepi kak.
ReplyDeletesedap nih kakcik.... walaupun simple tp ini lah membangkitkan selera
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...resepi kg mcm ni la yg sedapnya...:)
ReplyDeleteResipi kampong, simple, pembuka selera yang paling meletoppp..
ReplyDeletetak pernah pulak buat resepi camni ,lain kali boleh buat ,selalu buat urap tapi mkn sorang je ,semua tak pandai makan...masa arwah mak ada suka sangat dia daun selom ni.
ReplyDeletetak pernah pulak buat resepi camni ,lain kali boleh buat ,selalu buat urap tapi mkn sorang je ,semua tak pandai makan...masa arwah mak ada suka sangat dia daun selom ni.
ReplyDeleteAsslammualaikum kakak..lamanya x ziarah blog kakak..smoga kakak dan keluarga sihat selalu... Sedapnya daun selom..selalu ratah mcmtu je x penah plak goreng mcmni..blh la try nnt... :)
ReplyDeleteEmmmm tengok pun dah meleleh air liur saya kakzakie... nak cuba buat juga lah.. sayur-sayuran ulam ni memang sedap kan.. tq share resepi kakzakie.. nak save dulu resepi ni :)
ReplyDeletenampak sedap kak..tapi kalo jenis yang tak makan sayur ni mampu telan airliur jer la..huhuu
ReplyDeleteboleh try nie...:)
ReplyDeletetak pernah rasa dan tak pernah makan daun selom ni kak, macam nak cuba jer... he he he...
ReplyDeletealahai sedapnya kak.. terliur pulak haihh..
ReplyDeleteWana suka makan masakan kampung..boleh bertambah banyak kali..huhu
ReplyDeletesedap kak lauk camni makan dgn nasi panas2 tak toleh kiri kanan dah =)
ReplyDeleteSalam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Memang selalu buat kak, sebab Adik kan peminat no. 1 ulam2an ni...
ReplyDeletemudah ringkas berkhasiat
ReplyDeletemesti try resipi ni kak...
Saya kalau dapat ni makan dengan nasi panas laju je abis ni kak hehe
ReplyDeletekakak...sodap nie..makan ngan nasik panas2 pastu ikan goreng garing n panas..
ReplyDeletennt falsya nak ke muar..husband falsya ade hal..bile xsure lagi..tp mmg akan singgah jpo..nnt kalau smp sana falsya kol kakak okayh..insyaAllah..;D
Kzakie..apsal da udang kering? Dah viral dah pasal proses buat udang kering yg kotor tu, siap pijak2 dan tergolek2 anjing atas udang kering tu, nnt saya wasap akk ye
ReplyDeleteAdoi...tengok ni saya pulak teringin nak makan labu masak lemak! Adoiyai...
ReplyDeletedaun selom ni kami biasa guna dalam nasi kerabu..taktau boleh masak gini.. hehehe
ReplyDeletemesti sedap tuu.......
ReplyDeleteresepi terbaik.semalam baru je masak taugeh hijau a.k.a. pucuk kacang.
ReplyDeleteResepi yang mudah dan ringkas, tapi cukup berkhasiat. Banyak makan ulam ni memang bagus untuk jaga kesihatan.
ReplyDeleteSimple...tapi pasti menyelerakan kak zakie...:)
ReplyDeleteSaya selalu dgr nama daun selom..tapi rasa rasanya tak pernah makan...hahaha
copy ..utk try masak.. di rumah... follow terus blog ni...
ReplyDeletesalam akak....lama saya tak merasa kerabu daun selom...sedap tu..
ReplyDeleteBoleh cuba ni tentu sedap masakan kampung. Terima kasih kakzakie.
ReplyDeleteWoaah... mcm menarik je resepi simple ni.... tapi tak pernah lagi makan daun selom tu.... =D Tq share resepi.. =D
ReplyDeleteHmm...nampak mengancam...nak suruh wife buat la ....
ReplyDeleteguna tauge kampung tu yang tak tahan tu...bukan senang nak cari. buat sendiri ka kakzakie...
ReplyDeletep/s kat sp ni...boleh cari udang kering buatan orang kita
assalam
ReplyDeletesedapnya.
tp mana nk cr rauge kg tu kakak
kecur liur tengok..
ReplyDeleteKak, ni mak budak nak tanya~ taugeh ada warna hijau ya? Huhuhu.... *malunaktutupmukadengantangan*
ReplyDeleteSatu lagikan kak, bila tengok daun ni agaknya inilah daunnya yang kakak saya gaul dengan kelapa parut, udang kering dan udang segar kecil-kecil tu kot. Nampak macam serupa jerk. Of courselah saya tak ambil port pasal daun tu. Saya cuma mengerjakan udang jerk sampai licin :)
Salam Rabu kak..
ReplyDeletemoga sihat hendak nya..lama sgt tak kemari...hehe
wah! sedap2 makanan kampung..memang peberet sy.. kat sini mcm susah nk jumpa daun selom ni, padahal sy suka sgt mkn..:)
best juge nmpknya,
ReplyDeleteselalunya saya makan gitu2 jer.. buat ulam..nt leh try la resipi kak zakie nih
kakzakie... masakan kg ni kadang2 buat selera meletop2 kan.. selum ni sedap... mkn ulam mentah2 pun oohsem :)
ReplyDeleteTukang kebun malas nak buat taugeh sendiri walhal tak susah.
ReplyDeleteJarang beli sayur di pasar.
Sekali minggu lepas anak tanya taugeh tu apa mama? Erkkkkk....
Memang selera tu dengan nasi panas.
Tukang kebun malas nak buat taugeh sendiri walhal tak susah.
ReplyDeleteJarang beli sayur di pasar.
Sekali minggu lepas anak tanya taugeh tu apa mama? Erkkkkk....
Memang selera tu dengan nasi panas.
Kanda apa ke nama taugeh hijau tu....ada nama dia kan. Oh kanda suka buh bilis goreng atas sayur yer...dinda kalau dab ada udang kering, makanya tak de dah ikan bilis tu
ReplyDeleteterbayang rasa rangup-rangup.
ReplyDeletebetul ke?
SA baru tau lauk kg yg ni...sebelum ni x tau....ermmm bokeh cuba nanti ni kak
ReplyDeletenie ada nasi panas2 mmg sedap kan kak
ReplyDeleteTq kakzakie sudi share resepi
ReplyDelete