Sebelum bertolak menghantar Kak Reen balik Terengganu, berkali-kali dipesan jangan lupa membeli. Akhirnya...
|
Lihat! - Macamlah mama mahu membuka restoran pula banyaknya:) |
|
Sajian pertama - Sebaik dapat saja ini resepi pertama yang dibuat.
Sebenarnya kami suka hidangan ikan stim menggunakan bawang ini. |
|
Kedua - Berpeket-peket keropok keping dan keroposk basah dibeli.
Dapatlah diagih kepada jiran-tetangga dan sendiri juga |
|
Siap - Boleh jadi kudapan bukan untuk sendiri saja tapi untuk anak-anak yang mengaji juga. |
|
Batik - Empat pasang untuk kami |
~~ Maaf jika ada teman blogger yang belum ada kesempatan untuk aku kunjungi. Agak terhad bila separuh hari di sekolah, separuh hari lagi di pejabat. ~~
ole-ole dari Terengganu..belum pernah makan bawang putih jeruk tu..selalu nampak kt gerai nasi kerabu/nasi dagang..
ReplyDeletesaya tak pernah masak ikan stim kak sebab saya dan anak2 tak berapa suka...bawang putih jeruk tu kalau buat makan gitu je bole ke kak? kalau dah sampai terenganu tak sah la kalau tak memborong kopok dan cantiknye kaler kain balik tu
ReplyDeletecantik kain-kain tu kak... tak apa, tapi ash rindu dekat aunty nih, macam mana? he he he....
ReplyDeleteapa benda yang gambo atas sekali tu kak zakie
ReplyDeletebatik tu memang cantik lah!
Wah byknya bawang jeruk tu kak.
ReplyDeleteKain batik tu mmg cantik buat baju kurung.
keropok ikan parang memang best. keropok ikan tamban pon sedap jugak
ReplyDeletejeruk bawang putih tu kalau p pasar payang memang banyak jual. tapi kita tak pandai la nak makan nya hihi
Wahh cantiknyaa batik tu :D
ReplyDeleteAlhamdulilah. Seronok dapat hadiah dari Terengganu yang anak sendiri. :-)
ReplyDeletekeropok tu yg sedap tu
ReplyDeleteJeruk bawang putih tu kak makan dari zaman kecil lagi...dulu2 boleh ratah macam tu saja..punyalah sedap. Sekarang sudah tidak makan lagi..sebab aritu makan rasa perit ditekak langsung batuk...tak berani nak teruskan..
ReplyDeleteTak pernah lagi makan jeruk bawang putih tu ...memang ada jual ke kat terengganu ni kakzakie?ialah kat sini tak pernah jumpa pun.
ReplyDeleteOle2wajib dibeli kalau ke pantai timur dah tentu keropok dan kain batik kan...cantek warna2dipilih.
kak cantik batik tu..hehehe..itu jeruk bawang putih ye kak..
ReplyDeleteSedap tak bawang putih jeruk tu? :)
ReplyDeletebestnya dapat ole2 dari sana...bawang putih jeruk ni mengingatkan eda kat atok..
ReplyDeleteRindunya dgn terengganu....
ReplyDeletekak bestnya jeruk bawang putih :)
ReplyDeletejeruk bawang putih tuh feveret mak falsya tau kakak...;)
ReplyDeleteSedap ke kanda bawang putih jeruk tu....apa rasa dia?
ReplyDeleteHihi gitulah kalau budak yg beli kanda....mana le depa tau banyak mana kita nak hihi.....
Dinda lagi suka kopok ikan tamban kanda....rasa ikan dia kuat best!
kain tu cantik2 kak...pandai kak reen pilih
ReplyDeletecamne rsanya jeruk bwg putih tu kak? dana tak penah rasanyer pun tau... tkt tak sedap ke rasa camne ke heheheh
ReplyDeletesebenarnya lbh kepada pelik mcmne bwg pth jd jeruk hehehhe
bawang jeruk campur ikan stim sedaptu...
ReplyDeletekeropok terengganu sesuai dgn citarasa semua...kalau sesekali mmbli mmg memborong.
kain batik beli kodi lbh murah tu..
sedap ker jeruk bawang putih tu...?
ReplyDeletemacam teringat jeruk kelubi..suka naww..
salam syg kak zakie..lama btul x kesini kak..akk sihat x?..bawang tu x pernah mkn kak..buat masak apa sedap k.zakie..nmpak jgk kt warong tgnnu .
ReplyDeleteAduhaduh sedap nyer kerepek tu kak tpi lagi cantik kain 4 psg tu :)
ReplyDeleteSaya pun nak tanya..sedap ke bwg putih jeruk..cili jeruk saya mkn. Tp bwg jeruk takleh nak try lg..tp bawang putih ni elok utk imun system kita...jarang sakit gitu..hehe..
ReplyDeleteTp kain batik tu serius cantik..
Bestnya Terengganu.. tahun depan misi jelajah pantai timur lak hihi
ReplyDeleteoooo bawang jeruk..
ReplyDeletesdp tu..
pe khabar kak zakie.. lama bebeno tak singgah sini.. tahap kemalasan n kebusian kak.. akak sihat? anak2 sihat? semoga semua dalam peliharaan ALLAH..
ReplyDeleteyan tak suka bawang putih jeruk..tak kenan kat tekak :-))
ReplyDeletekain ela oren tu cantik :-))
pos 1 bungkus kopok kat yan...:-P
tak pernah makan & tak pernah lak nak merasa bawang jeruk tu. memang sedap eh? lain kali nak cuba
ReplyDeletejeruk bawang...husband saya suka betul..saya kureng sikit.. hehe..
ReplyDeletekakzakie baru balik dari trengganu ya...banyak ole2...murah rezeki akak...
ReplyDeleteTak pernah guna pun bawang putih jeruk. Banyak betul tu sebalang, Kakzakie. Boleh makan gitu aje yerk. Saya ni maklumlah memang tak arif bab-bab ni sebab tak makankan.
ReplyDeleteKalau dah ke pantai timur tu Kakzakie, tak sahlah kalau balik tak bawa keropok, keropok lekor dan batik ^_^
Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Zakie... saya suka sangat makan keropok terengganu ni. Keropok lekornya sangat lazat. Masa belajar di Kelantan dulu suka beli Keropok Lekor di Losong. Jarang dapat jumpa keropok terengganu di Sarikei. memang puas hati Kak Zakie, ya. Salam ceria dari Sarikei, Sarawak.
ReplyDeletesedap ye bawang putih jeruk tu,kak.tak pernah merasa lagi ni.
ReplyDeletelawa batik tu,kak.;)
Memang seronok dapat bayak macam ni akak. Macam-macam nanti boleh masak.
ReplyDeleteWah blk ganu.hehe
ReplyDeleteJeruk bawang putihhhhh...lieya oenah rase sekali je kak...kawan klate bawak nak mkn dgn nasi kerabu....sedap rupenye...ilang bau bawang putih bile dah dijerukkan rupenye....
ReplyDeleteKak...opis lieya plak dah block blog...kene tgu bali rumah baru leh bw...agak tensen di situ...sob sob sob....
Doh guane kita dok penoh jupe? Malu org teganu jer, hi hi..mane nok jupe, zaman bebudak dulu tak penah merayau ke pasar, zaman ank dara dok key ell, dah kawen dah jarang balik teganu, tapi dok penah plak arwah mak beli bwg putih jeruk ni, ingat jeruk buah salak tadi, tapi batik tu mmg cantik, pandai kak reen pilih
ReplyDeleteterbaik emmm yum yum
ReplyDeletebatik pun cantik. Terengganu have one of the best batik
Rahsia Bayi Pintar
tak pnh mkan la jeruk bwng putih tu
ReplyDeletekeropok kering n basah dr terengganu sudah lama x merasa. dlu ada mmber tinggal di sana. selalu kirimkan
Rasa nak pegi tganu jugak. Boleh plan tahun depan.
ReplyDeleteBerharap sangat suatu hari nanti dapat dok berjiran dgn Kakzakie... Dapat tumpang merasa...hehe
ReplyDeleteitu bawang jeruk eh kak
ReplyDeletemcmana cara masak bwg putih tu kak? nnt boleh la akk kongsi2 kan cara resepi nya..selalu tgk tp tak tau org masak mcmana
ReplyDelete