Anggun puteri bila berlulur
Sarat hiasan simpuh bersaing
Bangun pagi masuk dapur
Buat sarapan beehoon goreng
1 - Sarapan pagi Ahad lepas |
Bukan bingung barang yang lepas
Tersingkap anganan rakan taulan
Ikan mayong Asam Pedas
Dilengkap dengan sayur kailan
Hancur menunggu puteranya tiada
Memendam hati jiwa raga
Bubur Terengganu tidak dilupa
Kegemaran kami seisi keluarga
4 - Hari ini sudah tahu aku agak sibuk pasti tidak sempat masak di pejabat. Dari rumah sudah bawa ini semua. Tengahari ini aku makan maggi. Asam akan jadi' ubat' dalam mulut bila rasa letih:) |
~~ Agak sibuk di akhir bulan
ku paparkan ini sebagai selingan.~~
Tengok sarapan pagi ahad tu terus perut menyanyi2 dah ni.. Nak pegi breakfast jap =p
ReplyDeletemeliurkan tengok asam tu kak..hehehe..kak cili tu pedas jangan makan banyak banyak tambahan pula akak nak makan asamkan..takut perut tak tahan..salam jumaat kak..
ReplyDeletedari awal meliurkan tekak sampai ke bawah buatkan tertelan-telan air liur pulak..hehehe..
ReplyDeletebubur terengganu tu cmane kak?tak pernah makan pulak..
ReplyDeletebawak masak kt ofis.. syok sgt..
ReplyDeletebubur terengganu tu best tau,.
Sedap2 makanan tu kak...
ReplyDeletesiap nak masak kat opis..bestnya lah..hihi..
tak pernah makan yg bubur Terengganu.. :)
assalamualaikum kakzakie....pagi2 dah tengok mee hoon tu...sedapnya kak..:)
ReplyDeleteSALAM JUMAAT KAKZAKIE...MEMASAK SAMBIL BERPANTUN INDAH..HEBAT N KREATIF SEKALI...
ReplyDeleteREZEKI DLM BENTUK APA SAJA NIKMATI DGN SUKUR..ALHAMDULILLAH..
sedapnya bubur terengganu tu kak...kita tak pandai nak berpantun la pulak
ReplyDeletetertelan ailiofalsya tgk menu kakak..tp yg last sekali tuh yg meggi tuh lg wat terlio..hehee
ReplyDeleteTaip Komen sambil telan air lir kak...meehoon akk mengoda betul...saya kurang asam pedas...bubur dimasak kat rumah saya bila time demam2 jer...tp bila masak bubur tu mesti seperiuk...sbb sesekali jer masaknya..patutnya org demam yg mkn ini yg tak demam pun pulun habis...
ReplyDeletesedapnya ikan mayong asam pedas kak...peberet sepanjang masa:)
ReplyDeleteSemua makanan kesukaan saya tu kak zakie ....sedap lebih2 lagi asam pedas ikan mayong tu....cuma pat megi kari tu sya kureng sikit.....asam sya suka!hihiii.
ReplyDeletesedapnya mihun goreng dan asam pedas tu..kak zakie makan maggi je..alahai kenapa tak beli je lunch.sibuk sangat ke
ReplyDeleteikan mayong asam pedas saya belum cuba lagi.... Insya Allah akan cuba suatu hari nanti
ReplyDeletewaduh kak siap berpantun lg...
ReplyDeleteikan mayong tuh perkh sdp nyer klau dpt layan...
alhamdulillah kak... rezeki ada dimana2...
ReplyDeletesaya baru jer wat entry tazkirah rezeki...mcm tau2 je kan dpt tgk rezeki menu sedap akak...hahha
bihun goreng tu memang win :)
ReplyDeletesemua masakan akak nampak mengiurkan....kikiki...esok saya pon nak goreng bihun la...ada stok rasenye cuma rencah je tak berapa nak ada...rencah ikan bilis pon sedap agaknye kan kak...asam tu kalau tengok tv sambil kunyah memang tak sedo diri...kikiki
ReplyDeletesemua best....lama tak pekena maggi...
ReplyDeleteTrus rasa lapar bila baca n3 kakak nih.
ReplyDeletetgk jam pukol 1 lebih dah.. patut lapar.. lunch hour dah.
nak gi makanlah.. Zura dah tapau nasi goreng dr rumah.
hehehehe
Kak bagi resepi bubur trengganu tu kak..
ReplyDeleteTeringin juga nak masak..
Perut ni pun tak brpa elok lagi..
Doc suruh mkn bubur dulu..
Bagus kat tmpt kerja akak ada tmpt masak..
Senangkan..
teringin nak makan telur ikan mayong.. ;)
ReplyDeleteBuat kenuri ka?
ReplyDeleteTgk megi tu rasa nak mkn megi plak ☺
ReplyDeleteAssalam kakzakie tengok gambar makanan sambil.baca pantun memang best kakzakie
ReplyDeleteamin..rezeki di mana2..
ReplyDeletebetul tu kakak
ReplyDeletesuka bca pantun tu..
skli skla lhn maggie kari mmg sedap jugak, kan !
pernah juga buatkann utk rania, potato tu selepas rebus, kepal kepal kendian golek dgn ikann bilis. tp rania x mkn pon. bila suap dia luah balik. hukhuk
ReplyDeleteComelh akk..
ReplyDeleteMegi pun masuk menu list
tertancap mata memandang asam...aduhai kakak daku dah mengidam.....
ReplyDeleteTerbaiklh akak ni....siap bwa sayur bgai kt opis...nk tumpang mkn...nor blum msk hihi
ReplyDeleteKak Zai tak pandai berpantun tapi maggi tu kadang2 jadi sedap bila dicampur dengan bahan2 lain.
ReplyDeleteSedapnya kak menu makan tengahari Ahad tu. Terliur-liur di buatnya. Asam pedas paling best dah tentulah hasil tangan emak saya tapi emak dah lama pencen masak sejak 4 tahun lepas. Second best dah tentulah Ngah saya tapi takda pulak sekarang ni sedang bercuti-cutian. Nampak gaya takda pilihanlah, kalau terliur juga sampai esok, kenalah saya masak sendiri!
ReplyDeletehuhuhu.
ReplyDeletemeggi tu makanan ruji. tapi memang akak bawak semua bahan ke ofis ke?
Pasti bersih bekalan yang dibawa sendiri berbanding dengan yang dibeli di luar dah siap apa tinggal nak tunjukkan.
ReplyDeleteHati pun puas bila dari dapur sendiri.
Asam pedas tu sungguh sedap kak..Maggi tu dah lama tak makan hihihi
ReplyDeleteasam pedas tuh... sedapnya...
ReplyDeletesalam kz ..
ReplyDeleteikan mayong masak asam pedas pun enak ..
kadang2 masak ikan mayong di rumah juga
Bawa bekal maggi pun siap lengkap dgn sayuran sekali..mcm makan kat rumah juga la tu
ReplyDeleteyang paling bawah tu, sekali sekala makan, memang boleh licin dibuatnya..
ReplyDeletetambah2 kalau mulut pahit nak makan..
goreng ikan dalam kuali,
ReplyDeletereneh sup dalam belanga,
ingatkan lelaki saja makan megi,
rupanya perempuan pun 2x5...
maggi paling terbaik.. hehe
ReplyDeleteMi maggi tu kalau tengah lapar habis licin aiza makan..
ReplyDeletesemuanya nampak best...maggi tu dah lama tak makan..
ReplyDeleteasam tu ubat mengantuk..hihi..
ReplyDeleteAmboi kanda...... boleh masuk Raja Pantun ni....hebat tau, nak bagi tahu kitaorg masak Ahad lepas pun berseni....hihi
ReplyDeletetepat sekali rezeki ada di mana2
ReplyDelete