Masa: Waktu makan tengahari
Bekal - Nasi putih, ikan kerisi goreng, bening cauliflower & brokoli, sambal belacan dan ulam. Bawa juga buah sebiji. Tahu apa itu masak bening? Tanyalah Pakar En.Warisan Petani atau Specialist bertani Jiwa Tani tahulah dia apa itu 'sayur bening':) |
Mesti ada - Hidangan aku mudah saja, asalkan saja ada sayuran dan pedas sudah cukup membuat perut aku puas. Tuang semua kuah bening dekat nasi makanlah dengan selera. |
~~Bila di tempat kerja agak sibuk, bawa bekal dari rumah lagi mudah.~~
Masak bening tu kalau Mia kat rumah selalu panggil 'sayur masak air' 😊 sebab masak rebus cam biasa2 ja kan ..😊
ReplyDeleteSedap plak nengok bekal akak tu. Simple tapi menyelerakan.
ReplyDeleteWalaupun simple tapi sedap kak, nak pulak ada sambal belacan tu :)
ReplyDeleteakak... dana pun kenal lah bening... heheheh
ReplyDeletesedap dh tu kak... lengkap semua lauk n sayur nya
Salam Pagi...
ReplyDeleteNieyl singgah sini...♥
Alhamdulillah...akk pun bawak bekal ya...
sama la ngan nieyl.. :)
masak bening dapat regukan dengan sambal belacan dan ikan masin cukup dah bagi zee kak..makan bertambah jawabnya..
ReplyDeleteikan kerisi goreng garing pon sedap tuh..
yang berlemak memang cepat muak..
Arwah ayah saya suka masak bening ni. Nama lain tu masak airkan, Kakzakie!
ReplyDeleteSaya pulak selalunya makan kenyang-kenyang waktu breakfast lepas tu lunch dah tak keluar. Malas!
Kalau terlebih rajin, masaklah bawa bekal ke pejabat. Itu pun yang mudah-mudah aje dan quite rare lah, kak ^_^
simple je lauk kakak tp nmpk sgt sedap..bile la falsya dpt nak bawak bekal gie ofis..dh lama dh niatnye, tp tuh la..xkesampaian lg..;D
ReplyDeleteWah menarik semua masakannya. Saya bukan boleh tengok ni....Teringin terus!
ReplyDeletesedapnye menu, kita pun kadang2 berbekal jugak ke opis.
ReplyDeleteTapi utk ank mmg ari2 ade bekal.
Salam kenal,
dah lame tak aktif blog.
Jemput singgah blog linda :)
Morning! Sally singgah sini…wahhh! Best gila kalau macam ni Sally pun nak! Sally selalu juga bawak bekal sbb jemu dah makan kat kedai mamak sejak 6 tahun lepas..hahaha
ReplyDeleteBEKAL YG MUDAH NK SIAPKANNYA TAPI SEDAP TU...SESUAI DGN SELERA MENGENYANGKAN OK JE.
ReplyDeletewow sedapnya kak. nak cket boleh? hehe
ReplyDeleteSayur bening kesukaan saya kak, tapi belah suami mereka x biasa jadi kuranglah masaknya.
ReplyDeletesayur bening padankan dengan sambal tumbuk dan satu lauk goreng, cukuplah.
Masakan yang ringkas itulah yang lebih menyelerakan... :)
ReplyDeletekekadang berangan nak bawa bekal...tp tu la pepagi..kelam kabut je rasa
ReplyDeletesaya dulu2 selalu juga bawa bekal ke pejabat. sekarang dah kerja di kampung halaman sendiri, waktu lunch mengambil anak dari sekolah, terus balik rumah, makan dgn anak2.
ReplyDeletesaya baru tahu masak bening tu masa berbloging ni. saya panggil masakan tu, sayur rebus air saja.
brokoli & cauliflower masak simple mcm ni lg sedap...mengekalkan khasiat...lapo lah pulak..nak gi cari ikan goreng jg..hihi..
ReplyDeleteTiba2 lprrrrlh plkkkk
ReplyDeleteNk mknnnn
Bening ni maknanya jernih dan tenang, khas intuk air.
ReplyDeleteBetullah tu maknanya sayur masak air.
Cuma bening kakak ni kurang tenggelam.
Yang sedap tu beningnya, angkat mangkuk terus hirup.
Regunya memang kena ada sambal (ketuk atau belacan) dan ikan goreng atau ikan kering.
Uenak banget bmak yu.
wahhh... kak.. sedap tu... menu yg ringkas gini la paling sedap... leleh air liur saya kak....hehee
ReplyDeleteKaknoor pun suka masak mcm ni
ReplyDeleteTapi itulah budak2 pupak tk suka
Kalau msk gini kena msk yg lain2 utk anak2
Banyak songehh kan budak2 ni
Tpi seorang ibu tk kisah asalkan anak2 happy bila time makan
kat India ritu tak makan langsung bryani.. asyik pratha je kak.
ReplyDeleteSama cukup pedas dah ngam dah :)
ReplyDeleteAlhamdulillahhh.. nyum2..
ReplyDeletesedapnya!selera sma la..hihi..klo x de pedas x jalan..
ReplyDeleteMasa kerja dulu kak pun bawa bekal juga..jarang keluar makan kat luar
ReplyDeletewah sama selera kita. asalkan ada pedas dan sayur bening, tak pandang kiri kanan dah. kecur pula malam2 ni.
ReplyDeleteSeronoknya bawa bekal dr umah ni, jimat pun ya..
ReplyDeleteSuka juga sayur bening ni kak
yang pasti ada sambal dan ulam.
ReplyDeletefuhh terangkat.
hehe ^_^
Assalamualaikum kak, semoga sentiasa di dalam kebaikan..
ReplyDeleteSayur bening, lama sungguh x dengar word tu...ganding pula dengan sambal lada dan ulam fuhh...tak tau apa nak cerita..hhehe
salam kak zakie..lama tak menjenguk akak.nampak sedap lauk pauk akak tu.
ReplyDeletesedap tu kak saya juga suka sayur2 dan pedas2, betul kak bawa bekal lagi mudah dan lebih berselera hendak makan walapun ringkas
ReplyDeleteBawa bekal ke tempat kerja lagi mudah and jimat kan kak? Dari nak menapak cari kedai nak makan lunch
ReplyDeletesedapnya lauk..kaya dengna sayur..i like
ReplyDelete