Wednesday, September 7, 2016

Masih diberi nikmat olehNya

Lokasi: Tempat bertugas
Masa: Waktu makan tengahari
Bekal - Nasi putih, ikan kerisi goreng, bening cauliflower & brokoli, sambal belacan dan ulam. Bawa juga buah sebiji.  Tahu apa itu masak bening? Tanyalah Pakar En.Warisan Petani  atau Specialist bertani Jiwa Tani tahulah dia apa itu 'sayur bening':)
Mesti ada - Hidangan aku mudah saja, asalkan saja ada sayuran dan pedas sudah cukup membuat perut aku puas. Tuang semua kuah bening dekat nasi makanlah dengan selera.
Beryani - Makan ini sesekali bolehlah tetapi kalau seminggu sekali pun jemu rasanya. Ini aku makan ketika menghadiri majlis pernikahan anak sahabat hubby di Pulai Perdana. Beryani kambing. Minggu depan bermulalah meriah dengan nasi beryani dek undangan majlis kahwin yang rancak di sana-sini.

~~Bila di tempat kerja agak sibuk, bawa bekal dari rumah lagi mudah.~~


36 comments:

  1. Masak bening tu kalau Mia kat rumah selalu panggil 'sayur masak air' 😊 sebab masak rebus cam biasa2 ja kan ..😊

    ReplyDelete
  2. Sedap plak nengok bekal akak tu. Simple tapi menyelerakan.

    ReplyDelete
  3. Walaupun simple tapi sedap kak, nak pulak ada sambal belacan tu :)

    ReplyDelete
  4. akak... dana pun kenal lah bening... heheheh

    sedap dh tu kak... lengkap semua lauk n sayur nya

    ReplyDelete
  5. Salam Pagi...
    Nieyl singgah sini...♥
    Alhamdulillah...akk pun bawak bekal ya...
    sama la ngan nieyl.. :)

    ReplyDelete
  6. masak bening dapat regukan dengan sambal belacan dan ikan masin cukup dah bagi zee kak..makan bertambah jawabnya..
    ikan kerisi goreng garing pon sedap tuh..
    yang berlemak memang cepat muak..

    ReplyDelete
  7. Arwah ayah saya suka masak bening ni. Nama lain tu masak airkan, Kakzakie!

    Saya pulak selalunya makan kenyang-kenyang waktu breakfast lepas tu lunch dah tak keluar. Malas!

    Kalau terlebih rajin, masaklah bawa bekal ke pejabat. Itu pun yang mudah-mudah aje dan quite rare lah, kak ^_^

    ReplyDelete
  8. simple je lauk kakak tp nmpk sgt sedap..bile la falsya dpt nak bawak bekal gie ofis..dh lama dh niatnye, tp tuh la..xkesampaian lg..;D

    ReplyDelete
  9. Wah menarik semua masakannya. Saya bukan boleh tengok ni....Teringin terus!

    ReplyDelete
  10. sedapnye menu, kita pun kadang2 berbekal jugak ke opis.
    Tapi utk ank mmg ari2 ade bekal.
    Salam kenal,
    dah lame tak aktif blog.
    Jemput singgah blog linda :)

    ReplyDelete
  11. Morning! Sally singgah sini…wahhh! Best gila kalau macam ni Sally pun nak! Sally selalu juga bawak bekal sbb jemu dah makan kat kedai mamak sejak 6 tahun lepas..hahaha

    ReplyDelete
  12. BEKAL YG MUDAH NK SIAPKANNYA TAPI SEDAP TU...SESUAI DGN SELERA MENGENYANGKAN OK JE.

    ReplyDelete
  13. wow sedapnya kak. nak cket boleh? hehe

    ReplyDelete
  14. Sayur bening kesukaan saya kak, tapi belah suami mereka x biasa jadi kuranglah masaknya.
    sayur bening padankan dengan sambal tumbuk dan satu lauk goreng, cukuplah.

    ReplyDelete
  15. Masakan yang ringkas itulah yang lebih menyelerakan... :)

    ReplyDelete
  16. kekadang berangan nak bawa bekal...tp tu la pepagi..kelam kabut je rasa

    ReplyDelete
  17. saya dulu2 selalu juga bawa bekal ke pejabat. sekarang dah kerja di kampung halaman sendiri, waktu lunch mengambil anak dari sekolah, terus balik rumah, makan dgn anak2.

    saya baru tahu masak bening tu masa berbloging ni. saya panggil masakan tu, sayur rebus air saja.

    ReplyDelete
  18. brokoli & cauliflower masak simple mcm ni lg sedap...mengekalkan khasiat...lapo lah pulak..nak gi cari ikan goreng jg..hihi..

    ReplyDelete
  19. Bening ni maknanya jernih dan tenang, khas intuk air.
    Betullah tu maknanya sayur masak air.
    Cuma bening kakak ni kurang tenggelam.
    Yang sedap tu beningnya, angkat mangkuk terus hirup.
    Regunya memang kena ada sambal (ketuk atau belacan) dan ikan goreng atau ikan kering.
    Uenak banget bmak yu.

    ReplyDelete
  20. wahhh... kak.. sedap tu... menu yg ringkas gini la paling sedap... leleh air liur saya kak....hehee

    ReplyDelete
  21. Kaknoor pun suka masak mcm ni
    Tapi itulah budak2 pupak tk suka
    Kalau msk gini kena msk yg lain2 utk anak2
    Banyak songehh kan budak2 ni
    Tpi seorang ibu tk kisah asalkan anak2 happy bila time makan

    ReplyDelete
  22. saya memang hari2 buat masak bening ni kak..ratah je..sebab saya tak makan nasik..saya mengamal atkins yang tegar...heheheh

    ReplyDelete
  23. kat India ritu tak makan langsung bryani.. asyik pratha je kak.

    ReplyDelete
  24. sedapnya!selera sma la..hihi..klo x de pedas x jalan..

    ReplyDelete
  25. Masa kerja dulu kak pun bawa bekal juga..jarang keluar makan kat luar

    ReplyDelete
  26. wah sama selera kita. asalkan ada pedas dan sayur bening, tak pandang kiri kanan dah. kecur pula malam2 ni.

    ReplyDelete
  27. Seronoknya bawa bekal dr umah ni, jimat pun ya..
    Suka juga sayur bening ni kak

    ReplyDelete
  28. yang pasti ada sambal dan ulam.
    fuhh terangkat.
    hehe ^_^

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum kak, semoga sentiasa di dalam kebaikan..
    Sayur bening, lama sungguh x dengar word tu...ganding pula dengan sambal lada dan ulam fuhh...tak tau apa nak cerita..hhehe

    ReplyDelete
  30. salam kak zakie..lama tak menjenguk akak.nampak sedap lauk pauk akak tu.

    ReplyDelete
  31. sedap tu kak saya juga suka sayur2 dan pedas2, betul kak bawa bekal lagi mudah dan lebih berselera hendak makan walapun ringkas

    ReplyDelete
  32. Bawa bekal ke tempat kerja lagi mudah and jimat kan kak? Dari nak menapak cari kedai nak makan lunch

    ReplyDelete
  33. sedapnya lauk..kaya dengna sayur..i like

    ReplyDelete