Sebut saja kampung, terbayang di ruang mata tumbuhan yang subur menghijau. Lebih mengujakan dedaunan hijau yang boleh dimasak atau dimakan sebagai sajian hidangan. Menjadi kebiasaan juga balik kampung dengan membawa hasil dedaunan tidak boleh dipisahkan. Kali ini paparan aku kepada pucuk ubi sayur. Bukan ubi biasa atau ubi pulut yang daun runcing. Kali ini pucuk ubi yang daunnya khas untuk sayuran. Bergelombang dan bundar disetiap hujungnya. Selain cantik untuk hiasan juga enak dijadikan hidangan.
Pucuk ubi - Inilah daun pucuk ubi yang aku maksudkan. Gambar ketiga di atas ini sudah aku ratakan bagi melihat bentuknya seperti daun ubi biasa tetapi jika dibiar daun ini bergelombang cantik. |
Mask lemak - Tetapi cantik bagaimana pun apabila sudah direbus dan dimasak lemak tetap sama juga rasanya seperti pucuk ubi yang biasa. Hanya yang ini ada cepat lembut. Tidak perlu rebus lama-lama. |
Padanan - Selain ikan goreng dan goreng ayam kampung. sambal udang juga menjadikan padanan secocok untuk masak lemak pucuk ubi. |
Pucuk ubi ini juga boleh dijadikan kerabu/urap. Perencah biasa adalah ikan bilis goreng, cili padi, bawang-bawang, kelapa parut, garam dan sedikit gula. Setelah direbus pucik ubi, keringkan air, potong sedikit supaya tidak terlalu panjang dan gaulkan bersama semua rencah yang sudah ditumbuk/blended. Campurkan dengan sedikit taugeh dan gaul rata. Siap sedia boleh dihidangkan.
~~ Menikmati hidangan bersama keluarga sebenarnya yang membuat selera bertambah.~~
selamat pagi kak.. kombinasi lauk yg best! sedapnye..
ReplyDeletepagi kak, sedapnya udang tu
ReplyDeletesambal udang tu my favourite... hehe.. sedapnya tengok akak maasak
ReplyDeleteassalam...
ReplyDeletesaya pun gemar mkn ulam2 ni kak... klu balik kampung mak saya suka carikan ulam2 feveret saya... semua saya mkn kak...
alahai sedapnya tgk msk lemak pucuk ubi dan sambal petai kak...:)
Pertama kali ni kak PC tengok...daun pucuk ubinya lain dari yang biasa...nikmatnya dapat makan pucuk ubi masak lemak...
ReplyDeleteTak pernah cuba buat sayur pucuk ubi yg bergelombag ni...ingatkan xboleh dimakan...nanti nk cuba juga sayurkannya
ReplyDeleteKak dah lama duk cari pokok ubi kerinting ni Zakie. Ramai orang kata lebih sedap dari pucuk ubi biasa.
ReplyDeleteSAMBAL UDANG kakak buat saya tertelan air liurrrrrrr..sungguh!
ReplyDeletepernah tgok kt group, mcm2 jenis daun pucuk ibi..tp x pernah rasa lgi yg jenis mcm ni
ReplyDeleteFirst time tgk pucuk ubi yg bergelombang mcm tu..
ReplyDeleteUnik!
Ada masa nak cuba la resepi cucur roti akak tu...
Macam menarik!
sedap nampak sambal tumis udang tu....xpernah lagi rietta tgk pucuk ubi bergelombang sebegitu...
ReplyDeletesedapnya masak lemak pucuk ubi...
ReplyDeleteFirst time tengok daun ubi tu. Kat kampung selalu nampak daun ubi yang biasa tu aje.
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok menu akak ni..terliur rasanya...menu kg ni mmg sedap jer kn..;)
ReplyDeletesy kali pertama mkn pucuk ubi masa belajar 13 thn dl, kwn masak lemak cili padi.... sedap sgt.... sejak tu br sy tahu rupanya pucuk ubi boleh di makan
ReplyDeletesambal udang tu...
ReplyDeletenyum nyum ... sedapnya kak
Tak pernah lgi mkn pucuk ubi rupa tu kakzakie....pokok nya pun xde wlpun kami duk kg ni.
ReplyDeleteSedap masak lemak regu dgn sambal
Bila sebut urap terasa sedapnya kakzakie.acik x pandai buat tapi anak sedara yang dok segamat yang selalu buatkan
ReplyDeleteterliur pulak dkna tengok gambar sambal udang tu hehehee
ReplyDeletebaru pagi tadi nampak jiran di rumah lama membawa secekak pucuk ubi jenis ini, bila akak tanya..kata nya pucuk ubi sayur..sedap masak lemak mcm biasa. pernah nmpk pokoknya..ingatkan pokok hiasan..
ReplyDeleteSedapnyaa lauk lauk akak :)
ReplyDeleteMenyelerakan semua hidangannya.
ReplyDeleteMasak lemak pucuk ubi...sedapnya...ogy tak pernah masak pucuk ubi jenis kerinting ni..dulu2 pernah tengok...
ReplyDeletemasak lemak mesti gu nya sambal bilis/udang..sedap, lemak2 pedas..
ReplyDeletecekodok roti tk pernah buat..selalu buat roti salut telur je..
dulu2 dana tak tau pun pck ubi nih boleh di mkn, ingat utk hiasan je kak...
ReplyDeletesedap nengok lauk2 akak tuh...
kalau dana bila msk pucuk ubi gini kene ada sambal belacan atau sambal totok baru ngam hehehhe...
teringat kerabu yg biasa mak bt, boh biji cekur...sedapnya
Saya panggil pucuk ubi keriting kak hihihi..
ReplyDeleteCantik berikal-ikal mcm rambut..
Sedap buat masak lemak kan..
Rindu pulak nak balik kampung :)
alhamdulillah..masakan kampung mmg awesome
ReplyDeletesedapnya makanan kampung. dah susah nak jumpa masakan kampung yg sedap2 macam ni. terliur tengok. dah nak masuk lunch ni.
ReplyDeleteTak pernah jumpalah kanda daun ubi bergelombang tu. Ada rupanya ye. Ada ubinya jugak ke kanda daun ubi yg bergelombang mcm tu?
ReplyDeleteNanti nak cuba jugaklah buat jemput jemput roti tu, macam menarik je...
bergelombang perut saya melihatnya...
ReplyDeletealhamdulillah
ReplyDeleteudang tu menggamit selera ku di pagi hari nan indah ini
rania juga peminat udang..
Ya allah...kombinasi lauk macam ni yang buat makan bertambah ni
ReplyDeletePesakit radang paru-paru Copd
ReplyDeleteEn. Abd Kadir bin Sumardi berusia 42 tahun ialah pengguna produk jus Jutawan herbs. Beliau telah disahkan mengidap kanser radang paru-paru pada akhir tahun 2020. Petanda awal sakit yang dihidapinya ialah batuk tak berhenti selama 3 bulan. Batuk yang berkahak dan adakalanya berdarah. Setelah mendapatkn rawatan di pelbagai klinik kerajaan dan swasta ,batuk beliau tetap tak sembuh selain itu juga sukar bernafas dan dada terasa sakit sangat.
Banyak rawatan alternatif dari produk luar yang beliau ambil tapi tak berkesan. Kemudian rawatan hospital diteruskan termasuk prosedur X-ray dan sebagainya. Doktor pun mengesahkan beliau mengidap radang paru-paru akibat dari pencemaran alam sekitar yang mengandungi bahan kimia.
Untuk makluman, En. Ab Kadir bekerja dalam persekitaran yang mengandungi pencemaran bahan kimia. Dengan bantuan sahabatnya yg telah berkongsi testimoni pengguna-pengguna produk Jutawan Herbs yang lain di facebook Jutawan Herbs, beliau pun menghubungi saya untuk mencuba jus tersebut. Beliau mendapatkan nasihat dan pandangan daripada saya lalu saya mengesyorkan beliau jus-jus yang sesuai dengan radang paru². Alhamdulillah dalam masa 2 minggu minum jus tersebut ,katanya sekejap saja kesan sudah terasa. Batuk samakin berkurang, nafas semakin lancar dan lega, beliau terus mengamalkan 2 jenis jus yang disyorkan selama beberapa bulan sehingga masalah pernafasan dan batuk terus semakin baik. Dari pengalaman yang saya berjumpa pesakit-pesakit sebelum ini, penyakit radang paru-paru copd adalah penyakit yang tiada ubatnya dan pesakit perlu menggunakan oksigen sekiranya semakin teruk. Tapi Alhamdulillah sehingga kini beliau makin sihat dan terus mengamalkan jus ini. Syukur pada tuhan atas kesumbuhan yang diberikan. Semoga maklumat yang sedikit ini dapat membantu pesakit lain juga di luar sana untuk sembuh.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay๐๐ป
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570
๐kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570