Kenangan pekena sambal kicap... Masa pertama kali sampai Johor dulu, pelik tengok orang makan pisang goreng dgn sambal kicap! Tapi bila dah pekena...xde sambal kicap xboleh pulak nak makan pisang goreng...hehe
GOreng ubi yer kakak ngan sambal kicap..kalau org kelate biasanya sambal cili buat cicah..kalau kat fiji lak sambal asam jawa...semua pun sedap ikut taste..:)
Aduhai kawan-kawan kakak semua. Nampak gayanya ramai juga yg tidak dapat tangkap jelas hidangan kakak ye:) Maaflah sebab kakak memang tidak arif bidang memfoto. Sebenarnya apa yg terhidang adalah pisang tanduk goreng. Sinonimnya kalau di Johor memanglah sambal kicap sebagai pelengkapnya. Pedas meletop sambal kicap tetapi ada rasa manisnya juga.
Terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen di N3 kakak ini:-
cheqna, Mia Kassim (pisang tanduk Mia), Dr Singa (hahaha...), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Noraini @Nanie, Pokok Manggis Depan Rumah, n O e s u h a i m i (bukan ubi Noe, tapi pisang tanduk), ♥ Cmª shIemª ♥, umi alya, Werdah (Ini pisang tanduk Kak Werdah, tapi tempe pun kami cecah sambal kicap macam ini juga biasanya), gadisBunga™, LYAfrina, Bin Muhammad (style Johor ni BM),aTieYusof Family, Fiza Rahman, Masya, memmet lenggeng (bukan sebarang cucur hihi... ini pisang tanduklah Liza), Nor Azimah (betullah tu Azi), asyifa mustaffa (bukan keledek Syifa,tapi pisang tanduk), Aziela (Ziela org pertama tahu ini pisang tanduk),Kesuma Angsana (betul KA), Eye_nee, saniah ibrahim, lia, Kakcik, Nurulhuda Abdul Latip (kita dah biasa kan Huda:)), Mila@Rimbun, Zee Suhaini, ~ yus ~ (kita org Johor memang dah biasa Yus), Roha, Ati Masrif (alahai cilipadi+bawang putih seulas+gula tumbuk dah tu tuang kicap, siap!), Kesuma Angsana (terima kasih juga atas penghargaan diberi), izan mama mia (cubalah sesekali makan pisang goreng cecah sambal kicap, sedap Izan), Acik Erna, UmmuAidan-Arissa (pisang tanduk goreng UAA), Fazleyatul Aini, QasehnyaRania, aizamia3, ummiross, Nafira usof (bukan! ini pisang tanduk goreng zura), t.a.t.a, Kisah Si Dairy, JunAina, ❤Kamsiah❤, aizu's life, Rai Ourkizuna (kita org Johor dah biasa Rai), babYpose, Amanda Suria, MOKCIK AZWA, Kasih Salina (pisang tanduklah Ina), aby (ramai yg tak sangka ianya pisang tanduk aby), Azhafizah Md Nor, Daddy Ziyyad, mama_saly, NEKCIK (ramai yg tak kenal nekcik!), ANIM (betullah Anim), Cik Puan (hihi... ini pisang tanduk goreng Cik), Nastyna (bukan keledek Nas), Papa Mifz, Haryati Faizal, ohpanduan panduan.
Sebenarnya kalau di Johor sudah biasa apa juga yg digoreng akan dicicah dgn sambal kicap. Mat Salleh pun pandai makan tau hihi...
Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:)
sambal kicap... nyum3, susah nak cari sambal kicap johor kat KL nieh, buat sndri pon x jadi.. kena tunggu balik kg minta mak buatkan n bungkus bawak balik kl... hehe
ouh ouh ouh...sedapnyer....
ReplyDeletelapar plak rasanya ni..kena g bekpes dulu la kakak =)
Alamak kak...sedapnya...apa ni kak sukun ke ubi manis goreng....tapi dua2 pun sedap cicah sambal tu....terliur pulak pagi2 ni...hehe
ReplyDeleteso Johor!!!!
ReplyDeleteSedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)
ReplyDeleteSedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)
ReplyDeleteDah lama tak makan goreng2ngan, cicahan kicap pedas memang terbaik
ReplyDeleteSedap makan masa minum patang ni kakak.
ReplyDeleteubi goreng ni kan...sedap nyaaa... dah lama x makan ubi goreng camni...ada pencicah lak tu...
ReplyDeletesalam k.zakie..
ReplyDeletehehe..pagi2 sudah buat cma kecoq lioq..
sedap kalo dpt mkn petang2.. ^^
lama tak makan, teringin lak..
ReplyDeleteASsalamu'alaikum kakzakie
ReplyDeletemIss tempe goreng cicah sambal kicap tu... di tempat kak pula ada satu gerai yang jual spt ni dah tutup...
sedapnya!!! saya diet nih! tapi kalau depan mata ni agak bahaya jugak laaa~
ReplyDeletebreakfast ye kak..
ReplyDeletesedapnyer...
Kenangan pekena sambal kicap...
ReplyDeleteMasa pertama kali sampai Johor dulu, pelik tengok orang makan pisang goreng dgn sambal kicap! Tapi bila dah pekena...xde sambal kicap xboleh pulak nak makan pisang goreng...hehe
aduh! sedapppnya lah kak..baru terasa dah lama tak makan pisang goreng...hehe
ReplyDeleteKak...merembes ailio ku. Dulu masa kerja kat Faber Tower, slalu beli goreng pisang & ubi. Pastu dpt cili kicap. Sedap ☺
ReplyDeletemahal kalau belikan.. emm sedapnya kalau dapat makan mcm ni.. x pg waktu ptg pun layan...
ReplyDeletecucur udang atau cekodok biasa ni kak? Apapun memang nampak sedap
ReplyDeletepisang goreng atau keledek goreng cicah sambal kicap, saya tau ni sebab masa sekolah dulu penah tinggal dngan mak sedara di Johor, suaminya org Jawa..
ReplyDeleteStyle johor kan kak...mmg x sah la kalau hitam pekat tu...tp sy suka gak cmni...sedap!
ReplyDeleteTgk dekat baru tau kuning manis tu..keledek rupanya...hehe...
Saya memang taste Jawa kak...sebab tu saya ngences nengok gambar nie...uwaaaa!! Kena buat nie....cari pisang tanduk ah nanti.
ReplyDeletejohor style ye kak.. ingat lagi kalau ada wedding org2 johor ni selalu ada tenpe goreng cicah sambal kicap.. mmg sedap !
ReplyDeletemula2 mkn dulu saya rasa pelik sgt...la ni dah boleh terima mkn goreng pisang dgn sambal kicap tu...
ReplyDeleteemm...sedap tu,apa lagi untuk minum petang .
ReplyDeletewahhhh sedap nyer...
ReplyDeleteorigin sambal kicap ni dr johor kan...
Lapar pulak menengoknya. ..
ReplyDeleteTerbaik kak!!
ReplyDeleteyumyum... krup krap tuh boleh dengar sampai KL lerr hihihi
ReplyDeleteskanf ni dah mula suka kak zee makan cicah sambal kicap..memula dulu rasa cam pelik la jugak..maklumla ore kelate kan..
ReplyDeleteMemang sedap ni kak...terbaik!!
ReplyDeletesapan pagi tadi ker akak !
ReplyDeletemmg serasi bersama tu..manis2 pedas je lalu kat anak tekak..tak sedo dah 2,3 ketoi masuk mulut hehe..
assalam k zakie yg sgt dirindui
ReplyDeletemeleleh air liuq...hehe
bg resepi kuah hitam tu..
org jawa je pandai wat tu :)
UNTUK KAMU , TQ AKAK http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/gamaknyer-blogger-lelaki-tak-minat-baca.html
ReplyDeletesaya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..
ReplyDeletesaya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..
ReplyDeletesedapnya kakzakie..memang gandingan mantap tu
ReplyDeleteGOreng ubi yer kakak ngan sambal kicap..kalau org kelate biasanya sambal cili buat cicah..kalau kat fiji lak sambal asam jawa...semua pun sedap ikut taste..:)
ReplyDeleteaaaaaa kecoq ailioq kak
ReplyDeletewah sedapnya lahai..
ReplyDeleteduduk jb dlu slalu la makan gini. skrg nak makan buat sndiri je la.
Sedap bila dapat cicah cili kicap tu.. ;)
ReplyDeleteOlala..! sedapnya Kakzakie. Sepakat dan saling melengkap, tentu jadi sedap, hehe..
ReplyDeleteKeledek goreng ke kakak?
ReplyDeletesedapnyeeeee! terliur pulak tengok. tambah2 lagi perut tengah lapar nih. :)
Ngences!
ReplyDeletebest layah petang2 ni..
ReplyDeleteMakan panas2 bertemankan secawan kopi o...
ReplyDeletesuami pernah belajar kat johor..so bila grg pisang kat rumah ni..dia sellau minta buatkan sambal kicap tu
ReplyDeletesedap!!! mmg style johor kot kak, mkn ngan sambal kicap.. i loikkeee.. heheh..
ReplyDeleteini memang sepakat membawa berkat kak.. hehehe
ReplyDeleteOh cucuq manih cicah sambai ka, baru tau ni, mesti sedap :)
ReplyDeletesyg sekali SA x leh makan sebab cepat semput....terliur..tp apakan daya....
ReplyDeletePedas tapi sedap...layannn hehehe
ReplyDeletecucur ke apa tu kak...sedap jer nampak..
ReplyDeleteSalam kz,
ReplyDeleteApa wrna pun klu d cecah dgn smbal kicap mesti sedap.
Apa yg d sebalik balutan kuning tu yer
sedapnya buat minum petang ditambah pulak dengan kopi o panas teh o panas ke..waahh
ReplyDeletejohor style!
ReplyDeletewah best tu kak..sedap makan petang2 gini ni..
ReplyDeletelaamanya tak makan pisang tandok goreng..kat sini susah dapat!!
ReplyDeleteapa yang bergoreng semua cicah sambal kicap. itulah style johor..hee
ReplyDeletekuih ape ne kak zakie?
ReplyDeletekeledek goreng ngan sambal kicap? Saya first time makan ngan sambal kicap masa kat johor that day, mula2 tu macam pelik tapi sedap.
ReplyDeletekombinasi yang cocok...=)
ReplyDeletewah sedap n nikmatnya... cicah pulak ngan sambal kicap
ReplyDeleteKuning campur yang hitam ni memang kena dengan selera.
ReplyDeleteAduhai kawan-kawan kakak semua. Nampak gayanya ramai juga yg tidak dapat tangkap jelas hidangan kakak ye:) Maaflah sebab kakak memang tidak arif bidang memfoto. Sebenarnya apa yg terhidang adalah pisang tanduk goreng. Sinonimnya kalau di Johor memanglah sambal kicap sebagai pelengkapnya. Pedas meletop sambal kicap tetapi ada rasa manisnya juga.
ReplyDeleteTerima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen di N3 kakak ini:-
cheqna, Mia Kassim (pisang tanduk Mia), Dr Singa (hahaha...), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Noraini @Nanie, Pokok Manggis Depan Rumah, n O e s u h a i m i (bukan ubi Noe, tapi pisang tanduk), ♥ Cmª shIemª ♥, umi alya, Werdah (Ini pisang tanduk Kak Werdah, tapi tempe pun kami cecah sambal kicap macam ini juga biasanya), gadisBunga™, LYAfrina, Bin Muhammad (style Johor ni BM),aTieYusof Family, Fiza Rahman, Masya, memmet lenggeng (bukan sebarang cucur hihi... ini pisang tanduklah Liza), Nor Azimah (betullah tu Azi), asyifa mustaffa (bukan keledek Syifa,tapi pisang tanduk), Aziela (Ziela org pertama tahu ini pisang tanduk),Kesuma Angsana (betul KA), Eye_nee, saniah ibrahim, lia, Kakcik, Nurulhuda Abdul Latip (kita dah biasa kan Huda:)), Mila@Rimbun, Zee Suhaini, ~ yus ~ (kita org Johor memang dah biasa Yus), Roha, Ati Masrif (alahai cilipadi+bawang putih seulas+gula tumbuk dah tu tuang kicap, siap!), Kesuma Angsana (terima kasih juga atas penghargaan diberi), izan mama mia (cubalah sesekali makan pisang goreng cecah sambal kicap, sedap Izan), Acik Erna, UmmuAidan-Arissa (pisang tanduk goreng UAA), Fazleyatul Aini, QasehnyaRania, aizamia3, ummiross, Nafira usof (bukan! ini pisang tanduk goreng zura), t.a.t.a, Kisah Si Dairy, JunAina, ❤Kamsiah❤, aizu's life, Rai Ourkizuna (kita org Johor dah biasa Rai), babYpose, Amanda Suria, MOKCIK AZWA, Kasih Salina (pisang tanduklah Ina), aby (ramai yg tak sangka ianya pisang tanduk aby), Azhafizah Md Nor, Daddy Ziyyad, mama_saly, NEKCIK (ramai yg tak kenal nekcik!), ANIM (betullah Anim), Cik Puan (hihi... ini pisang tanduk goreng Cik), Nastyna (bukan keledek Nas), Papa Mifz, Haryati Faizal, ohpanduan panduan.
Sebenarnya kalau di Johor sudah biasa apa juga yg digoreng akan dicicah dgn sambal kicap. Mat Salleh pun pandai makan tau hihi...
Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:)
mmg ngam betui tuh kak.... kt umah dana hari2 wajib ada sambal kicap
ReplyDeleteUntung sgt2...akak nih rajin tau memasak...mesti sodap ni
ReplyDeleteapa lagi, masuk ke mulut lah akhirnya.. hihi
ReplyDeleteAduhai, kak! Terseksa jiwa raga saya tengok pisang tanduk goreng kegemaran saya ni. Dah lama tak dapat makan pisang goreng cicah sambal kicap. Oh, rindunya masakan Johor!
ReplyDeletesambal kicap... nyum3, susah nak cari sambal kicap johor kat KL nieh, buat sndri pon x jadi.. kena tunggu balik kg minta mak buatkan n bungkus bawak balik kl... hehe
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya mencecah pisang goreng ngan cili hitam...:)
ReplyDeletenampak sedapla kak zakie
ReplyDeleteteringat dulu penah mkn mcm ni.. kwn yg ajar.. hihihi...
ReplyDeleteMasyaallah lama tak makan pisang tanduk kanda....mengidamlah pulak huhu
ReplyDelete