Monday, February 24, 2014

Dalam sarung ada biji, dalam biji ada batang inilah dia

Kriteria pemilihan jagung untuk dijual biasa yang besar saiznya, punya sarung luar yang tidak ada cacat cela, janggut yang cantik dan tidak kering sarung luarnya. Oleh itu sekiranya saiz jagung kecil dan tidak memuaskan hati ianya akan menjadi habuan tetamu yang berkunjung. Walau hakikatnya pada kami jagung-jagung itu masih elok dan sangatlah cantik. Anak-cucu bapak merupakan golongan yang paling puas menikmatinya. Kami tidak terlepas peluang. Walau sudah diagihkan kepada jiran-jiran baki masih banyak lagi. 

Rebus - Biasa orang merebus jagung dgn sarung tapi aku siap sudah bersihkan bimbang ada ulat sebab ini bukan jagung kategori A.
Ambil isinya - Bila sudah jemu untuk dimakan aku mencari jalan supaya tidak terbuang.
Biji-biji  jagung - Semangkuk penuh dari beberapa tongkol jagung.
Padanan - Sagu biji aku rendam untuk dipadankan bersama. Tidak lupa juga tepung cha-cha warna-warni yang lupa pula untuk difotokan sebagai paparan.
Siap - Bila biji jagung+sagu biji+tepung cha-cha +gula +santan bersatu dengan beraromakan daun pandan pasti jadi hidangan buat anak-anak yang datang mengaji. Ada yang mahu membawa balik untuk diberikan kepada ibu-bapanya juga. Anak yang soleh-solehah.
Gara-gara makan pengat jagung ini ada satu anak datang sekadar makan nasi lemak dan pengat ini lalu balik tidak mengaji. Aku tidak tahu kisah mereka sebab aku mengajar di dalam bilik. Bila aku bertanya kepada yang lain "Lisa dah balik mama, abang Aqil tak nak tunggu dia" itu yang diberitahu. Bungkusan jagung mentah yang sepatutnya untuk dibawa balik juga ditinggalkan. Itulah kerenah anak-anak macam-macam. Pasti balik rumah dimarahi ibu-bapanya.

~~ Kampung bapak sekarang musim jagung dan petai. Balik kampung mesti bonet kereta akan dipenuhkan dengan hasil ini.~~


77 comments:

  1. assalamualaikum kakak...

    wahhh..sedapnya jagung rebuih...pebret...klu buboq jagung, sy kureng gemar sket....prefer buat cucoq jagung lagik...tp yg pedas..hehehe...

    ReplyDelete
  2. sedapnyer...dh lama x mkn bbur jagung

    ReplyDelete
  3. Aduh sedapnya la kak..heheh kelakar je budak tu terus balik camtu je..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya pengat jagung,tentu seronok blik kg dapat petik jagung sendiri...kita ni kalau nk mkn jgung rebus beli pasar malam je.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Zakie..
    Sedapnya pengat jagung ni.. kalau dpt mkn pagi2 ni pun elok :)

    ReplyDelete
  6. Sedapnya bubur jagung campur tepung cha cha tu Kakzakie.... peberet Nabil jagung ni... :)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak..
    Memang sedap makan jagun rebus ni..peberet kami sekeluarga..sini di jual 5biji dlm rm3...:)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...rezeki yang ada dapat dikongsi bersama yang lain...semoga beroleh keberkatan kak...

    ReplyDelete
  9. Saya suka jangung yg cuma direbus kosong tu jer kak...cari isi yg rapat2 tu...sedapppp nya...

    ReplyDelete
  10. As salam kak.

    Sedapnya jagung. Dpt pengat jagung..bubur jagung..eskem jagung...perghhhh...sedap tu. My feveret.

    ReplyDelete
  11. ok kak, pagi2 saya dah teringin nak makan dessert bila tengok pengat jagung tu, terbayang melting in my mouth...he he he...rasa manis, rasa jagung, rasa lemak... yummylicious...salam isnin kak...

    ReplyDelete
  12. yummy...rietta pula klu jumpa jagung dijual ditepi jalan...pasti rietta beli...sebab mak rietta suka...rietta pown rebus macam kakak, buang semua siap siap...kadang kadang patahkan dua, kadang kadang klu muat periuk terus rebus sahaja...

    PS...rietta xpndai buat bubur chacha...mak rietta suka larr...tpi rietta biasa buat jemput jagung...manis rasanya...

    ReplyDelete
  13. Pandai akak variasi bentuk jagung tuh...buat bubur...meriah yer tgk...

    ReplyDelete
  14. Saya sama macam k rietta. Suka jemput² jagung. Kalau tepung nya lembut lagi la mengancam. Jagung bakar pun layan jugak.

    ReplyDelete
  15. Kakak, falsya cukup suke jagung..sedapnye..terliur dh falsya nie..

    ReplyDelete
  16. kombinasi yang cantik anika warna, sedapnya...yang penting kurangkan lemak dan manis...sedang2 aja kan kak..

    ReplyDelete
  17. saya suka bubur jagung tanpa sagu & bubur cha-cha... lagi kick & nikmat rasa jagung nyer...

    ReplyDelete
  18. sedappp nyer..terliur sudah..nakkk!!

    ReplyDelete
  19. saya pun kalau rebus jagung buang siap2 bulu dan kulitnya, Kakzakie, hihihi. Tak terfikir pun jagung ni ada ulat yg sy tahu lagi senang nak makan nanti. Adatak kelebihannya kalau rebus ngan kulit n bulu, kongsilah kalu ada kak.

    ReplyDelete
  20. selalu beli jagung rebus kt pasar malam..memang direbus sekali dgn sarung2nya..utk mengekalkan kemanisan + kelembapan jagung..

    Jagung rebus dlm cawan pun favourite jg, tapi harga dah semakin mahal, baru je beli jagung peket, rebus sendiri, satu rumah boleh makan..

    ReplyDelete
  21. Sedapnya jagung rebus ni kak. Samalah kak, saya klu rebus mmg kupas kulitnya dulu.... :-)

    ReplyDelete
  22. akak punya bubur memang buat zee terliur skang nih..bestnya kalo dapat balik kampung..
    zee pon jenis rebus buang kulit..
    budak2 dah kenyang terus taknak ngaji yer..

    ReplyDelete
  23. wah sedapnyeeee.... tapi saya suka jagung bakar... heheh

    ReplyDelete
  24. Assalam kak..
    baru je berkira2 nak beli jagung semalam.. tapi dok bizi beli lain aleh2 lupa.. balik umah baru teringat.. kalau buat jagung rebus.. 10 batang pun terus laku kak.. kan.. sedapnya..
    >>> aah kak.. kalau kg jauh susah nak balik waktu singkat.. lagipun skrg ni anak dah bukak skolah.. susah nak cuti2.. nanti insyaALLAH.. nak balik juga sebelum puasa ni.. teringat kg bukan pasai apa kak.. smlm baru lepas jumpa adik.. adik dtg dari kg.. waktu lambai2 tu rasa cam nak kejar je kete dia.. wat ala2 tak nak kena tinggal.. :P

    ReplyDelete
  25. wahh bestnye jagung..balik kg mk pun tgk ade bertanam jagung jugak..kite tunggu ngap jagung rebus mak.hihi

    ReplyDelete
  26. ya Allah...suka amat amie dengan bubur jagung kak....suka teramat2..cuma kalau makan kena beringat sebab berangin sgt bdan jadinya

    ReplyDelete
  27. sedapnya bubur jagung kakak... lagi ada cha cha dan sagu tu, menarik jadinya

    ReplyDelete
  28. aduhai sedapnyer kak.. Kalau KA suka makan rebus gitu je !

    ReplyDelete
  29. hahaha..comel terbaca kerenah anak2 yang makan terus balik tu kak..

    ReplyDelete
  30. Seronok budak-budak mengaji, selalu ada rezeki. Tuan rumah pun tentu bertambah murah rezeki.
    Rasa nak kidnap pengat jagung tu semangkuk Kakzakie..

    ReplyDelete
  31. Rebus, hiris capur kepala, gula dan garam sedikit...sedap kak!

    ReplyDelete
  32. serius sedapppp bubur jagung ni..
    klo asya suka sgt mkn jagung rebus/bakar

    ReplyDelete
  33. seronok budak2 makan bubur jagung yerr

    ReplyDelete
  34. Wah sedapnya pengat jagung, saya goreng jagung ala ala macam corn in cup tu, sebab fadya suka makan biji-biji yang berwarna oren macan karot, kuning jagung. Bawang pun
    makan sebab pink :) untung kakzakie ada
    hasil dari kampung bapak ye, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  35. terus tiba2 teringin nak makan bubur jagung..mana plak nak cari jagung fresh kan...

    ReplyDelete
  36. salam kak.. sihat? dah lama miza x singgah sini...

    sedapnya pengat jagung tu... hehehe

    ReplyDelete
  37. Kami jarang dapat jagung sebab tak ada yang menanam. Bila beli yang mentah, memang direbus jer. Itu pun sekejap jer dah licin.

    ReplyDelete
  38. saya kalau pi pasar malam memang cari jagung ni..tapi yg versi bakar kak!..tapi yg pelik nya air jagung memang tak suka langsung..:)

    gabungan serasi bila disatukan dalam mangkuk..makan pulak time cuaca yg agak panas ni..dah macam bubur chacha kan kak!

    ReplyDelete
  39. wah bestnye kak.. nasib baik jauh.. kalau dekat confirm saya datang rumah buat muka tak malu.. hehehe..

    ReplyDelete
  40. wah bestnye kak.. nasib baik jauh.. kalau dekat confirm saya datang rumah buat muka tak malu.. hehehe..

    ReplyDelete
  41. lama dah tak makan jagung rebus dan bubur jangug tu..nampak sedap sangat KZ...

    ReplyDelete
  42. PM paling suka jagung Cameron Highland , yang bakar lagi lah sodap...makan time cuaca sejuk pulak perghh layanzzzz....

    ReplyDelete
  43. kurang sikit le kak mkn jagung..

    kalau buat bubur gini..mcm nak mkn je..pandai akak masak..

    ReplyDelete
  44. Selalu buat bubur jagung sahaja tanpa chacha...itu pun MIL dah suka beno...Kalau meriah mcm ni buburnya mmg kenyang perut makan ni kanda.....
    lama dah tak buat bubur ni selalu buat pun beli yg frozen tu kalau dpt jagung yg fresh mcm ni sure maniskan....

    ReplyDelete
  45. bubur jagung..simpan dlm fridge...makan sejuk sejuk....sedappppppppppppppppppppp :P

    ReplyDelete
  46. jagung..buat apa pun sedap-cucur jagung,bubur jagung,bakar,rebus,popcorn...
    pernah beli jagung warna warni tak-isinya kaler ungu,putih dan kuning..

    ReplyDelete
  47. SALAM,

    akak.... sedapnyer bubur jagung tu...
    lamanya tak buat bubur jagung dah.
    kenapalah akak duduk jauh sangat dari saya... kalau tak saya pun nak belajar ngaji kat rumah akak sambil makan2... hehehehe... (niat tak betul dah tu... hehehe)

    ReplyDelete
  48. feveret nih kak, skrg aiyan pun suke mkn jagung rebus... dana kalu rebus suke ngn sarung2nyer sbb tak suke siang buang kulit tkt jumpa ulat... kalu dh rbs terus msti ulat2nyer mati sekali huhuhui

    dana cume potong hujung nyer yg muncung tuh... kalu bbr jagung tak blh bt banyak2 takde yg nk mkn sgt...

    ReplyDelete
  49. Tengok jagung ni teringat zaman kecik-kecik dulu. Dulu kalau tanah kosong yang terbiar, siapa-siapa pun boleh berkebun.

    So, dengan tanah terbiar tu la kami sekeluarga usahakan dengan tanaman jagung. Walaupun kecil sekangkang kera tanah tu, namun hasilnya tetap memuaskan hati bila dituai.

    ReplyDelete
  50. Bubur jagung sedap tu...lama x buat. Selalunya buat cucur jagung ja..

    ReplyDelete
  51. kebetulan kak... budak umah saya buat bubur jagung semalam! hihihi~

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum,
    Dah lama tak makan bubur jagung...tapi nak jagungnya je!

    ReplyDelete
  53. petai?? kena kait tu kakzakie..
    bestnya

    ReplyDelete
  54. sedapnya kak zakie,dh la jagung peberetsy..en suami mmg pantang.pntang tgok bubur jagung.kesukaan en suami.sy jagung rebus dh nikmat

    untung ada kebun..puas makan.ada juga ye dtg makan tp tak mengaji.macam2 kerenah

    ReplyDelete
  55. Kalau jagung idah lebih suka makan direbus atau dikukus sahaja kak..! Sebab pengat manis2 ni idah tak berapa suka... :)

    ReplyDelete
  56. acik suka buat cekodok atau pun rebus dulu baru hiris dan gaul dengan gula dan kelapa muda..sedap kakzakie

    ReplyDelete
  57. sedap bubur jagung tu... kegemaran kami sekeluarga jugak :)

    ReplyDelete
  58. jagung memang sedap dimakan rebus dan dibuat bubur. manis je kan :)

    ReplyDelete
  59. Saya memang suka jagung, baik yg rebus, panggang, pop corn, bubur atau apa saja.

    ReplyDelete
  60. sedapnya makan jagung rebus, bubur, cekodok r puding jagung. apalagi diambil dari kebun sendiri...

    ReplyDelete
  61. Alhamdulillah..puas lah makan jagnung kan kak zakie..kalau cik,cik lebih suka campurkan dengan mayones dan kismis....

    ReplyDelete
  62. dslsm k.zakie...
    tk pernah lg cma mkn bubur caca dgn jagung..
    nmpk sedapppp nyum3...

    ReplyDelete
  63. wah.. sedapnya bubur jagung tu kakak.. aiza kalau merebus pun buang kulitnya juga..

    ReplyDelete
  64. hahaha boleh pulak lagu tu yer anak2. Eh saya suka jagung kecik2, macam comel je rnak gigit hehehe. Pengat jagung tu sedapnya, tapi banyak perkara jugak la kalau saya nak buat sendiri ni, tapi terliur dah ni hehe. Petai tu pun... alaaa sedapnya.

    ReplyDelete
  65. sedapnyer jagung rebus...selalu beli jagung bakar kat pasar malam..

    ReplyDelete
  66. klu jln blik dr pontian ..ada org jual jgk kn kak..tp dh lama btl x lalu jln tu...rindu nk beli jgung kt situ..isinya cantik2..tp yg mlasnya tu suka terselut celah gigi..he hee

    ReplyDelete
  67. Sebenarnya kakak pun kurang suka bubur ini tetapi dek kerana banyak dan mahu menjamu anak-anak buatlah untuk mereka. Anak-anak nampaknya suka siap bawa balik lagi.

    Terima kasih semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-

    Cik Puan Fadli, fieda, Nurulhuda Abdul Latip, saniah ibrahim, ZazaMyMoon, redza, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), aTieYusof Family, Angah, Eye_nee, :: Mrs.Eady ::, Fiza Rahman, Farah Waheda Wahid, HeNRieTTa JoSe, Umi Qi, t.a.t.a, Falsya, sud@is, lia, Sura Mohd, Seri Kandi Tanah Jauhar, nohas, Mia Kassim, Zee Suhaini, hajar, JaSSNaNi, imm, amirah, munna, Kesuma Angsana, Rai Ourkizuna, ummiross, JunAina, LYAfrina, Mila@Rimbun, babYpose, Amanda Suria, Queen Teratai, Aziela, Roha, aizamia3, RDZ Z, Papa Mifz, Knor, hainom OKje, nuyui a.k.a miss YUI, Daddy Ziyyad, Kisah Si Dairy, ❤Kamsiah❤, nhhas, norhidana miswan, Sylarius Yusof, Sarah Talib, gadisBunga™, anyss, ANIM (ada pekerja bapak yg tolong panjat Anim), Puan Kutu, acik idah, Acik Erna, nurbijen, Nurul Faiz, kamil salleh, paridah, Cik Puan, ♥ Cmª shIemª ♥, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Nastyna, BUNDA a.k.a KN, zila norazila (Pontian memang banyak jagunglah Zila).

    Buat semua terima kasih sekali lagi.

    ReplyDelete
  68. sedapnya akak....semalam baru lepas makan bubur kacang...boleh buat versi jagung dan sagu pulak lepas ni

    ReplyDelete
  69. Sedapnya pengat jagung. Ada bubur chacha lagi tu... Saya kalau jagung rebus aje pun jalan gak. Kalau bakar, lagilah best.

    ReplyDelete
  70. kalau ke pasar malam..jagung bakar memang tak akan lupa beli.

    ReplyDelete
  71. sedapnya kakak.
    lama sudah tak makan jagung. sy paling suka cucur jagung :D

    ReplyDelete
  72. deqla sukalah bubur tu kak.. sedapnyeee.. dah la lama x mkn jagung.. teringat arwah mak, dia suka sgt mkn jagung.. masa deqla dok ngan dia, slalu ke pasar mlm beli jagung.. hukhuk

    ReplyDelete
  73. Yang ni saya pandai buat. Sedapnya lama tak makan.

    ReplyDelete