Kriteria pemilihan jagung untuk dijual biasa yang besar saiznya, punya sarung luar yang tidak ada cacat cela, janggut yang cantik dan tidak kering sarung luarnya. Oleh itu sekiranya saiz jagung kecil dan tidak memuaskan hati ianya akan menjadi habuan tetamu yang berkunjung. Walau hakikatnya pada kami jagung-jagung itu masih elok dan sangatlah cantik. Anak-cucu bapak merupakan golongan yang paling puas menikmatinya. Kami tidak terlepas peluang. Walau sudah diagihkan kepada jiran-jiran baki masih banyak lagi.
|
Rebus - Biasa orang merebus jagung dgn sarung tapi aku siap sudah bersihkan bimbang ada ulat sebab ini bukan jagung kategori A. |
|
Ambil isinya - Bila sudah jemu untuk dimakan aku mencari jalan supaya tidak terbuang. |
|
Biji-biji jagung - Semangkuk penuh dari beberapa tongkol jagung. |
|
Padanan - Sagu biji aku rendam untuk dipadankan bersama. Tidak lupa juga tepung cha-cha warna-warni yang lupa pula untuk difotokan sebagai paparan. |
|
Siap - Bila biji jagung+sagu biji+tepung cha-cha +gula +santan bersatu dengan beraromakan daun pandan pasti jadi hidangan buat anak-anak yang datang mengaji. Ada yang mahu membawa balik untuk diberikan kepada ibu-bapanya juga. Anak yang soleh-solehah. |
Gara-gara makan pengat jagung ini ada satu anak datang sekadar makan nasi lemak dan pengat ini lalu balik tidak mengaji. Aku tidak tahu kisah mereka sebab aku mengajar di dalam bilik. Bila aku bertanya kepada yang lain "Lisa dah balik mama, abang Aqil tak nak tunggu dia" itu yang diberitahu. Bungkusan jagung mentah yang sepatutnya untuk dibawa balik juga ditinggalkan. Itulah kerenah anak-anak macam-macam. Pasti balik rumah dimarahi ibu-bapanya.
~~ Kampung bapak sekarang musim jagung dan petai. Balik kampung mesti bonet kereta akan dipenuhkan dengan hasil ini.~~
assalamualaikum kakak...
ReplyDeletewahhh..sedapnya jagung rebuih...pebret...klu buboq jagung, sy kureng gemar sket....prefer buat cucoq jagung lagik...tp yg pedas..hehehe...
sedapnyer...dh lama x mkn bbur jagung
ReplyDeleteAduh sedapnya la kak..heheh kelakar je budak tu terus balik camtu je..
ReplyDeleteSedapnya pengat jagung,tentu seronok blik kg dapat petik jagung sendiri...kita ni kalau nk mkn jgung rebus beli pasar malam je.
ReplyDeleteSalam Kak Zakie..
ReplyDeleteSedapnya pengat jagung ni.. kalau dpt mkn pagi2 ni pun elok :)
sedapnya!
ReplyDeleteSedapnya bubur jagung campur tepung cha cha tu Kakzakie.... peberet Nabil jagung ni... :)
ReplyDeleteSalam Kak..
ReplyDeleteMemang sedap makan jagun rebus ni..peberet kami sekeluarga..sini di jual 5biji dlm rm3...:)
alhamdulillah...rezeki yang ada dapat dikongsi bersama yang lain...semoga beroleh keberkatan kak...
ReplyDeleteSaya suka jangung yg cuma direbus kosong tu jer kak...cari isi yg rapat2 tu...sedapppp nya...
ReplyDeleteahhh..sedpa nyer!!
ReplyDeleteAs salam kak.
ReplyDeleteSedapnya jagung. Dpt pengat jagung..bubur jagung..eskem jagung...perghhhh...sedap tu. My feveret.
ok kak, pagi2 saya dah teringin nak makan dessert bila tengok pengat jagung tu, terbayang melting in my mouth...he he he...rasa manis, rasa jagung, rasa lemak... yummylicious...salam isnin kak...
ReplyDeleteyummy...rietta pula klu jumpa jagung dijual ditepi jalan...pasti rietta beli...sebab mak rietta suka...rietta pown rebus macam kakak, buang semua siap siap...kadang kadang patahkan dua, kadang kadang klu muat periuk terus rebus sahaja...
ReplyDeletePS...rietta xpndai buat bubur chacha...mak rietta suka larr...tpi rietta biasa buat jemput jagung...manis rasanya...
Pandai akak variasi bentuk jagung tuh...buat bubur...meriah yer tgk...
ReplyDeleteSaya sama macam k rietta. Suka jemput² jagung. Kalau tepung nya lembut lagi la mengancam. Jagung bakar pun layan jugak.
ReplyDeleteKakak, falsya cukup suke jagung..sedapnye..terliur dh falsya nie..
ReplyDeletekombinasi yang cantik anika warna, sedapnya...yang penting kurangkan lemak dan manis...sedang2 aja kan kak..
ReplyDeletesaya suka bubur jagung tanpa sagu & bubur cha-cha... lagi kick & nikmat rasa jagung nyer...
ReplyDeletesedappp nyer..terliur sudah..nakkk!!
ReplyDeletesaya pun kalau rebus jagung buang siap2 bulu dan kulitnya, Kakzakie, hihihi. Tak terfikir pun jagung ni ada ulat yg sy tahu lagi senang nak makan nanti. Adatak kelebihannya kalau rebus ngan kulit n bulu, kongsilah kalu ada kak.
ReplyDeleteselalu beli jagung rebus kt pasar malam..memang direbus sekali dgn sarung2nya..utk mengekalkan kemanisan + kelembapan jagung..
ReplyDeleteJagung rebus dlm cawan pun favourite jg, tapi harga dah semakin mahal, baru je beli jagung peket, rebus sendiri, satu rumah boleh makan..
Sedapnya jagung rebus ni kak. Samalah kak, saya klu rebus mmg kupas kulitnya dulu.... :-)
ReplyDeleteakak punya bubur memang buat zee terliur skang nih..bestnya kalo dapat balik kampung..
ReplyDeletezee pon jenis rebus buang kulit..
budak2 dah kenyang terus taknak ngaji yer..
wah sedapnyeeee.... tapi saya suka jagung bakar... heheh
ReplyDeleteAssalam kak..
ReplyDeletebaru je berkira2 nak beli jagung semalam.. tapi dok bizi beli lain aleh2 lupa.. balik umah baru teringat.. kalau buat jagung rebus.. 10 batang pun terus laku kak.. kan.. sedapnya..
>>> aah kak.. kalau kg jauh susah nak balik waktu singkat.. lagipun skrg ni anak dah bukak skolah.. susah nak cuti2.. nanti insyaALLAH.. nak balik juga sebelum puasa ni.. teringat kg bukan pasai apa kak.. smlm baru lepas jumpa adik.. adik dtg dari kg.. waktu lambai2 tu rasa cam nak kejar je kete dia.. wat ala2 tak nak kena tinggal.. :P
wahh bestnye jagung..balik kg mk pun tgk ade bertanam jagung jugak..kite tunggu ngap jagung rebus mak.hihi
ReplyDeleteya Allah...suka amat amie dengan bubur jagung kak....suka teramat2..cuma kalau makan kena beringat sebab berangin sgt bdan jadinya
ReplyDeletesedapnya bubur jagung kakak... lagi ada cha cha dan sagu tu, menarik jadinya
ReplyDeleteaduhai sedapnyer kak.. Kalau KA suka makan rebus gitu je !
ReplyDeletehahaha..comel terbaca kerenah anak2 yang makan terus balik tu kak..
ReplyDeleteSeronok budak-budak mengaji, selalu ada rezeki. Tuan rumah pun tentu bertambah murah rezeki.
ReplyDeleteRasa nak kidnap pengat jagung tu semangkuk Kakzakie..
Rebus, hiris capur kepala, gula dan garam sedikit...sedap kak!
ReplyDeleteserius sedapppp bubur jagung ni..
ReplyDeleteklo asya suka sgt mkn jagung rebus/bakar
seronok budak2 makan bubur jagung yerr
ReplyDeleteWah sedapnya pengat jagung, saya goreng jagung ala ala macam corn in cup tu, sebab fadya suka makan biji-biji yang berwarna oren macan karot, kuning jagung. Bawang pun
ReplyDeletemakan sebab pink :) untung kakzakie ada
hasil dari kampung bapak ye, Alhamdulillah.
terus tiba2 teringin nak makan bubur jagung..mana plak nak cari jagung fresh kan...
ReplyDeletesalam kak.. sihat? dah lama miza x singgah sini...
ReplyDeletesedapnya pengat jagung tu... hehehe
Kami jarang dapat jagung sebab tak ada yang menanam. Bila beli yang mentah, memang direbus jer. Itu pun sekejap jer dah licin.
ReplyDeletesaya kalau pi pasar malam memang cari jagung ni..tapi yg versi bakar kak!..tapi yg pelik nya air jagung memang tak suka langsung..:)
ReplyDeletegabungan serasi bila disatukan dalam mangkuk..makan pulak time cuaca yg agak panas ni..dah macam bubur chacha kan kak!
wah bestnye kak.. nasib baik jauh.. kalau dekat confirm saya datang rumah buat muka tak malu.. hehehe..
ReplyDeletewah bestnye kak.. nasib baik jauh.. kalau dekat confirm saya datang rumah buat muka tak malu.. hehehe..
ReplyDeletelama dah tak makan jagung rebus dan bubur jangug tu..nampak sedap sangat KZ...
ReplyDeletePM paling suka jagung Cameron Highland , yang bakar lagi lah sodap...makan time cuaca sejuk pulak perghh layanzzzz....
ReplyDeletekurang sikit le kak mkn jagung..
ReplyDeletekalau buat bubur gini..mcm nak mkn je..pandai akak masak..
Selalu buat bubur jagung sahaja tanpa chacha...itu pun MIL dah suka beno...Kalau meriah mcm ni buburnya mmg kenyang perut makan ni kanda.....
ReplyDeletelama dah tak buat bubur ni selalu buat pun beli yg frozen tu kalau dpt jagung yg fresh mcm ni sure maniskan....
dpt jgung rebus ni sedapnya kak =)
ReplyDeletebubur jagung..simpan dlm fridge...makan sejuk sejuk....sedappppppppppppppppppppp :P
ReplyDeletesedapnya makan bubur jagung kak..
ReplyDeletejagung..buat apa pun sedap-cucur jagung,bubur jagung,bakar,rebus,popcorn...
ReplyDeletepernah beli jagung warna warni tak-isinya kaler ungu,putih dan kuning..
SALAM,
ReplyDeleteakak.... sedapnyer bubur jagung tu...
lamanya tak buat bubur jagung dah.
kenapalah akak duduk jauh sangat dari saya... kalau tak saya pun nak belajar ngaji kat rumah akak sambil makan2... hehehehe... (niat tak betul dah tu... hehehe)
feveret nih kak, skrg aiyan pun suke mkn jagung rebus... dana kalu rebus suke ngn sarung2nyer sbb tak suke siang buang kulit tkt jumpa ulat... kalu dh rbs terus msti ulat2nyer mati sekali huhuhui
ReplyDeletedana cume potong hujung nyer yg muncung tuh... kalu bbr jagung tak blh bt banyak2 takde yg nk mkn sgt...
Tengok jagung ni teringat zaman kecik-kecik dulu. Dulu kalau tanah kosong yang terbiar, siapa-siapa pun boleh berkebun.
ReplyDeleteSo, dengan tanah terbiar tu la kami sekeluarga usahakan dengan tanaman jagung. Walaupun kecil sekangkang kera tanah tu, namun hasilnya tetap memuaskan hati bila dituai.
Bubur jagung sedap tu...lama x buat. Selalunya buat cucur jagung ja..
ReplyDeletekebetulan kak... budak umah saya buat bubur jagung semalam! hihihi~
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteDah lama tak makan bubur jagung...tapi nak jagungnya je!
petai?? kena kait tu kakzakie..
ReplyDeletebestnya
sedapnya kak zakie,dh la jagung peberetsy..en suami mmg pantang.pntang tgok bubur jagung.kesukaan en suami.sy jagung rebus dh nikmat
ReplyDeleteuntung ada kebun..puas makan.ada juga ye dtg makan tp tak mengaji.macam2 kerenah
Kalau jagung idah lebih suka makan direbus atau dikukus sahaja kak..! Sebab pengat manis2 ni idah tak berapa suka... :)
ReplyDeleteacik suka buat cekodok atau pun rebus dulu baru hiris dan gaul dengan gula dan kelapa muda..sedap kakzakie
ReplyDeletesedap bubur jagung tu... kegemaran kami sekeluarga jugak :)
ReplyDeletejagung memang sedap dimakan rebus dan dibuat bubur. manis je kan :)
ReplyDeleteSaya memang suka jagung, baik yg rebus, panggang, pop corn, bubur atau apa saja.
ReplyDeletesedapnya makan jagung rebus, bubur, cekodok r puding jagung. apalagi diambil dari kebun sendiri...
ReplyDeleteAlhamdulillah..puas lah makan jagnung kan kak zakie..kalau cik,cik lebih suka campurkan dengan mayones dan kismis....
ReplyDeletedslsm k.zakie...
ReplyDeletetk pernah lg cma mkn bubur caca dgn jagung..
nmpk sedapppp nyum3...
wah.. sedapnya bubur jagung tu kakak.. aiza kalau merebus pun buang kulitnya juga..
ReplyDeletehahaha boleh pulak lagu tu yer anak2. Eh saya suka jagung kecik2, macam comel je rnak gigit hehehe. Pengat jagung tu sedapnya, tapi banyak perkara jugak la kalau saya nak buat sendiri ni, tapi terliur dah ni hehe. Petai tu pun... alaaa sedapnya.
ReplyDeletesedapnyer jagung rebus...selalu beli jagung bakar kat pasar malam..
ReplyDeleteklu jln blik dr pontian ..ada org jual jgk kn kak..tp dh lama btl x lalu jln tu...rindu nk beli jgung kt situ..isinya cantik2..tp yg mlasnya tu suka terselut celah gigi..he hee
ReplyDeleteSebenarnya kakak pun kurang suka bubur ini tetapi dek kerana banyak dan mahu menjamu anak-anak buatlah untuk mereka. Anak-anak nampaknya suka siap bawa balik lagi.
ReplyDeleteTerima kasih semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-
Cik Puan Fadli, fieda, Nurulhuda Abdul Latip, saniah ibrahim, ZazaMyMoon, redza, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), aTieYusof Family, Angah, Eye_nee, :: Mrs.Eady ::, Fiza Rahman, Farah Waheda Wahid, HeNRieTTa JoSe, Umi Qi, t.a.t.a, Falsya, sud@is, lia, Sura Mohd, Seri Kandi Tanah Jauhar, nohas, Mia Kassim, Zee Suhaini, hajar, JaSSNaNi, imm, amirah, munna, Kesuma Angsana, Rai Ourkizuna, ummiross, JunAina, LYAfrina, Mila@Rimbun, babYpose, Amanda Suria, Queen Teratai, Aziela, Roha, aizamia3, RDZ Z, Papa Mifz, Knor, hainom OKje, nuyui a.k.a miss YUI, Daddy Ziyyad, Kisah Si Dairy, ❤Kamsiah❤, nhhas, norhidana miswan, Sylarius Yusof, Sarah Talib, gadisBunga™, anyss, ANIM (ada pekerja bapak yg tolong panjat Anim), Puan Kutu, acik idah, Acik Erna, nurbijen, Nurul Faiz, kamil salleh, paridah, Cik Puan, ♥ Cmª shIemª ♥, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Nastyna, BUNDA a.k.a KN, zila norazila (Pontian memang banyak jagunglah Zila).
Buat semua terima kasih sekali lagi.
sedapnya akak....semalam baru lepas makan bubur kacang...boleh buat versi jagung dan sagu pulak lepas ni
ReplyDeleteSedapnya pengat jagung. Ada bubur chacha lagi tu... Saya kalau jagung rebus aje pun jalan gak. Kalau bakar, lagilah best.
ReplyDeletekalau ke pasar malam..jagung bakar memang tak akan lupa beli.
ReplyDeletesedapnya kakak.
ReplyDeletelama sudah tak makan jagung. sy paling suka cucur jagung :D
deqla sukalah bubur tu kak.. sedapnyeee.. dah la lama x mkn jagung.. teringat arwah mak, dia suka sgt mkn jagung.. masa deqla dok ngan dia, slalu ke pasar mlm beli jagung.. hukhuk
ReplyDeleteYang ni saya pandai buat. Sedapnya lama tak makan.
ReplyDelete