Bila cuti sekolah saja dapur di rumah kami biasanya sunyi dari bunyi senduk-garfu. Periuk terus telungkup. Pinggan tersusun tidak disentuh. Hanya gelas dan cawan saja banyak digunakan. Tetapi oleh kerana 16hb. September merupakan Hari Malaysia rindu pula tuannya memasak, ditambah lagi malas pula hendak melangkah keluar. Hubby sajalah yang kena keluar membeli apa yang disenaraikan.
|
Tengiri - Rebus ikan bukan kerja susah. Setelah hubby bersihkan aku masukkan ke alam periuk berisi air untuk direbus.Campur sedikit garam dan halia+ bawang putih. Setelah itu asingkan isi dengan tulang. |
|
Blend - Bawang-bawang, halia dan lada hitam ini blend bersama isi ikan yang telah direbus tadi. Air rebusan ikan tadi digunakan untuk memblend semua perencah. |
|
Rebus - Masukkan semua yang telah diblended tadi ke dalam periuk hingga mendidih kemudian masukkan santan. Jangan lupa masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam gelugor/keping. Aku masukkan juga sedikit lengkuas di dalamnya. Letak sekali garam dan sedikit gula sebagai perisa. |
|
Pelengkap 1 - Hirisan daun kesum dan taugeh. Minta tolong beli taugeh tanpa ekor tidak ada. Jenuh aku membuang ekor taugeh sebab adik balik kampung mengikut Mak Zah. Selalu adik yang rajin membantu. |
|
Pelengkap 2 - Sambal belacan (cili padi+cili merah+belacan+sedikit gula - potong limau kasturi). Kacang panjang pula hiris nipis campurkan bersama bunga kantan yang dihiris nipis juga. |
|
Pelengkap 3 - Laksa itu sudah semestinya. Timun ikut suka gaya mana pun boleh. Aku biasa buat macam ini - style laksa Johor, hiris membulat kemudian potong nipis. Cepat siap dan biji tak ada boleh hidang lama sebab tidak berair. |
|
Set - Lengkap untuk makan bertiga saja. Aku, hubby dan Kak Meen. Penghuni yang lain tidak ada di rumah. Cikgu tuisyen Kak Meen yang dapat merasa sama. |
|
Satu pinggan - Masukkan laksa, tabur semua bahan ulaman, siramkan dengan kuah. Kalau hendak pedas lebih letakkan sambal belacan tadi dan perahkan limau kasturi. Kemudian apa lagi ambillah sudu/garfu hihi... |
Resepi yang mudah dan cepat. Sedap atau sebaliknya tolak tepi. Bila yang terhidang itu saja kenalah makan sehingga habis. Apa pun bila anak yang ada di rumah tinggal seorang, terkenang dua lagi anak yang jauh di mata. Sewaktu makan apa yang dibualkan pun tentang anak-anak juga. Sayu hati sebenarnya.
~~ Wanita dan masakan tidak dapat dipisahkan.~~
Salam Kak.. sy penggemar laksa yg tegar.. tapi yg kuah warna putih ni memang tak pernah cuba buat lg..kat sini susah nak jumpa, so sy belajar sndiri cara buat laksa dr buku resepi..Alhamdulillah, skrg dah sedikit mahir bila buat laksa penang/asam..:)
ReplyDeleteWah..sedapnya tu. Laksa kuah putih.. dah mula rasa teringat anak bila nak makan ya. Nampaknya saya kena nikmati saaat skrg, biarla budak berdua ni suka makan comot, riuh rendah dan seleraknya meja kami kalau makan, kan.. dah besar nanti saya pula yang rindu..
ReplyDeleteLawa potong timun bulat2 macam tu.
telan2 ailio sy tengok kuah laksa putih Kakzakie ni.. macam laksam pun ada ya.. senang macam nipun sy malas nak sediakan Kakzakie, hihi.. remeh jugak kerja merebus dan mengasingkan isi ikan tu pd sy yg malas ni, hahaha.
ReplyDeleteanak2 jauh memang terasa, sy anak sorg, so selalu teringat adik beradik yg tidak lagi berdekatan dan dapat berjumpa hari2 macam masa kecik2 dulu.. :'(
huhuh terliur kak ...
ReplyDeleteSambal tu yang mahal tu ... kasi resipi jugak la ... bukan senang nak buat yang match dengan laksa putih ni
as salam kak..wow..rajin ni..payah jugakan nak buat..remeh sikit..
ReplyDeleteair tangan mcm mana pun anak2 ttp suka..
Assalam Kak Zakie.
ReplyDeletenampaknya sedapnya tengok laksa kuah putih Kakak tu.. step buatnya lebih kurang mcm laksam ye.. cuma tak menggunakan cili mesin untuk dicampurkan ke dalam kuah laksa. Dah serupa seperti laksa pahang pun ye juga.. cuma laksa pahang menggunakan spaghetti. Laksam pula menggunakan kue tiaw menggantikan mee.. kuah dan bahan tetap sama :)
Wahhhhhh nmpk sedap sgt kak... Terliur sy d buatnyer...
ReplyDeleteSedapnya laksa putih ini. Ada cara-cara nak buat. Boleh cuba buat juga. Terima kasih Kakak.
ReplyDeletesedap nye pagi2 menghirup kuah laksa..
ReplyDeletealise selalu masak laksa yang kuah merah.. lom penah lagi makan laksa kuah putih.. kena cuba ni.. minta share.. :)
sedapnya...selalu makan dengan laksam...
ReplyDeletepepagi tengok laksa ni buat tekak mengidam...betul2 mengoda..dalam banyak2 masakan..kuah laksa yg sura tak pernah buat..selalunya beli..anak2 ada yg suka ada yg tak..tu yg malas nak buat...:)
ReplyDeleteSedari kecil makan kuah laksa merah, bila kakak ipar hidangkan laksa johor...langsung xboleh makan. Macam pelik lah pula...
ReplyDeleteTapi mula2 jer, bila dah pekena...xcukup! haha!
boleh try ler plak laksa camni.. selalu kuah style laksam kelantan jer
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteOh..laksa johor versi putih..lain dari kebiasaan..
ReplyDeletebiasanya laksa johor guna spaghetti kan kak..? :)
boleh cuba nanti.. :)
Sedapnya kak. Macam laksam jugak ker ni? Tak pernah lagi makan laksa kuah putih. Tapi laksam selalu makan ☺
ReplyDeleteLebih kurang macam Laksam Kelantan ye Kakzakie.. tak pernah pulak memakan laksa putih ni.. teringin pulak nak mencubanya.. ada sambal belacan .. emmm dapnya :)
ReplyDeletealhamdulillah kak
ReplyDeletesedapnya saya tengok ni pun dah rasa macam nak cedok dari skrin :)
wah...nampak cepat n mudah je...
ReplyDeletetapi klu nieyl yg buat la...tetap berjam2 kat dapur..hihi~
amie suka semua jenis laksa...sedapnya kakkk...yum yum yum...senang aje rupanya nk buat kuahnya
ReplyDeletewalau pun first time tgk laksa berkuah putih gini saya rasa macam terliur sgt....nampak sedap...selalu saya masak laksa kuah merah sikit...
ReplyDeletennt bole cuba resepi kak zakie pulak...:)
gulp!!! telan airliur lieya kak...dah le puase nieh...alaaamane nak cari laksam p etang2 tuk berbuka nie ahahahahah...esok jek laa ngap kat kafe...seb baik kat opis lieya ni mmg ari2 ade jual laksam kak....tapi kuah die manis plak....tapi boleh laa dari takde kan heheheheheh
ReplyDeletebuat laksa johor pun ngam ni!
ReplyDeleteSedap yer kak masak laksa...sangat detail entry ni sis...julia mmg peminat laksa...wahhh bila cukup bahan2 dia nak masak pun senang hati...kak bila nak jemput datang rumah makan...syok ni
ReplyDeleteorang johor tak buat laksa johor nih..heheheee..laksa lemak ni senang jerk kak..tapi senang2 pon malas gak..
ReplyDeleteyang johor punya rasa pedas kan?? zee penah makan sekali..
Dap2 nyer kak tgk!!
ReplyDeleteTeringat mak mertua sha slalu buat nih.. Ada yang krg g umah mak krg hehehe
Kakak..sedapnyeeeee..
ReplyDeletebayangkan yang terhidang disini ada didepan mata...ermmmm...rezeki...
ReplyDeleteRos tak pernah buat lagi laksa kuah putih..
ReplyDeleteSedapnya laksa kuah putih akak ni. Of courselah saya tak pernah membuatnya. Hari ni kakak saya pergi JB, bolehlah kirim kat dia ya, kak! Hahaha.
ReplyDeletelaksa ni mmg menu feveret la kakzakie...tak kira laksa jenis apa..
ReplyDeletexpernah rasa lagi laksa jenis ni...laksa johor pernah cuba mmg sedap.
ReplyDeleteWah, saya tak pernah makan laksa putih macam ni. Senang jer rupanya yer kak. Saya tak pernah masak laksa sebab saya ingatkan sangat susah nak masak. Yang penting blend jer hancur2 yer... Ini tak sama macam laksa johor ke kakak?
ReplyDeletelaksa memang sedap..saya paling suka laksa johor..
ReplyDeleteMesti sedap sebab ada sambal belacan.
ReplyDeleteKak zai pun macam kakzakie kalau makan yang sedap2 mesti teringat anak2.
sy suka la akak bgatu step satu2 siap ngn gambar. jd yakin sy nak buat. slalu tk yakin nak masak, tkt tk jadi ke apa kan. sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeee
ReplyDeletetq resipe penerangan with gambar skali
sedapnya bila kuah pekat..lama dah tak makan laksa ni..
ReplyDeletefarah suka makan laksa tapi tak pandai nak buat laksa..Ermmm nak kena belajar jugak nie...hehehe...
ReplyDeleteni bukan calang2 kuah putih ni.. memang sedap nampak.. ikan senyum elok je lepas di rebus ye.. :) ehehehe.. :) baru lepas buat laksa dan dalam situasi menghabiskan laksa dah 2 hari ni.. :)
ReplyDeleteSalam Kakak..
ReplyDeleteAllah~ sedapnye menu kakak nih.
laksa kuah putih nie resipi laksa orang Terengganu. bila nampak laksa kakak nih.. terus teringat laksa terengganu.. meleleh ailio.. hehehehe.
ni laksa penang versi laksam ye kakzakie...nekcik suka laksam....laksa johor ngan penang tak minat
ReplyDeletenanti nekcik share laksa asam lemak
dan-dan lapaq...
ReplyDeletebaca dan tengok entry ni ketika tengah lapar.. terus bertambah lapar jadinya.. ;)
ReplyDeleteanak dara baru tidur, dptlah free kejap..heheh..
ReplyDeletelaksa putih style johor nie kan kakak...kalau yg kelatenyer takder letak bunga kantan..rs craving lak tengok laksa kakak nie..hehe
Macam laksa kelantan ye kak... Aina pun tak lama lagi akan merasa mcm mana akak rasa sekarang bila anak2 mula sambung belajar. Sekarang anak2 sibuk dengan dunia masing2 walapun duduk dalam rumah pun dah terasa kehilangan mereka apatah lagi bila dah mula belajar jauh.
ReplyDeleteAduh ai kak...sedap nyer..
ReplyDeleteni ala2 kuah laksa kelantan/terenganu kan kak...saya ni hantu laksa...tak kira la dari negeri mana pun...
ReplyDeletesaya dgn anak2 pun peminat tegar laksa ...tak kira lah laksa pe pun...kecuali iman dgn ayah nya lah tak suka.best juga kakzakie tunjukkan langkah2 buat laksa putih ni..lain kali boleh buat ni
ReplyDeletekalau dikarikan sikit, jadi laksa johor kan kak ?
ReplyDeleteTeringin plk nak buat laksa...pertama Kali sy tgk kuah laksa dengan ikan tenggiri
ReplyDeleteAs salam kakak... sy penggemar laksa...kalau makan mmg berpinggan2 hehehe...
ReplyDeleteassalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok laksa tu...laksa johor ke laksa penang tu kak..:)
ReplyDeletekuah putih nie la peberet saya.... yang kuah lain semua tak berapa nak sesuai dengan tekak saya. tapi tetap boleh makan cuma takde pinggan ke-dua
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteRajinnya suami dia...kakak pun suka buat laksa kelantan ni, senang,
Macam kuah laksam pun ada...
ReplyDeleteSalam Jumaat KZ...Kita suka makan laksa ni..
ReplyDeletemama tak suka makan laksa kak.. pelik pulak ye.. hihi
ReplyDeletelaksa kuah putih ni laksa kelantan kan? irra hantu laksa. tapi irra orang kedah. rindunya laksa makkk
ReplyDeletemak aihhh sedapnya kak zack.. nanti cuti nak try buat.. mmg tengah kemaruk nak makan laksa ni...
ReplyDeleteTengok pun dah sedap.....kalau adik KN dapat laksa KZ...dia pulun. tak makan nasi dah...
ReplyDeleteMemang adik penggemar laksa...
kakzakie, kalaulah ada mesin memotong ekor tauge ada, saya pun nak membeli. bercinta betul nak makan tauge kalau takde yang menolong membuang ekor, hihi.
ReplyDeleteKanda ....ok jugakkan kanda buat laksa kuah putih ni...adik beradik laksa Johor jugak tu kiranya hehe...mcm nak try buat jugaklah....
ReplyDeletelaksa kuah puith! x pernah mkn lagi nanti boleh la try biasa buat kuah letsk cili kering tu. boleh ksk zakie kita letak santan c kit
ReplyDeleteKak, saya kan, kekadang, terlampau nak makan sangat laksa, ikan sadin dalam tin pun jadikk..hahaha...punya malas nak menyiang dan merebus ikan. Jadilah, janji ada rasa laksa. tapi belum pernah lagi saya buat laksa taruk santan ni..macam laksam kut? boleh try
ReplyDelete