Wednesday, April 8, 2015

Tahukah anda buah apa ini?

Bergayutan

Masam!

~~ Tanpanya pasti resepi asam pedas tidak menjadi.~~

60 comments:

  1. kalo kitorang panggil celagi ke selagi..tak tau arr ejaan...hiihii..
    yang masak sedap ni kak..manisss

    ReplyDelete
  2. TEMPAT KAK PANGGIL ASAM JAWA JER...BUAHNYA YG HAMPIR MASAK SEDAP DI MAKAN, MANIS RASANYA..ISH ..DH TERLIUR PAGI2 NI..

    ReplyDelete
  3. Buah asam jawa. Ada ornag boleh makan macam tu je macam makan mangga (tapi bukan kakcik, sebab kakcik bukan peminat yang masam-masam - kecuali asam pedas). :)

    ReplyDelete
  4. bauh asam jawa..kat kelantan dipanggil 'celagi',...sedap tu kalau cicah dgn garam halus hehe

    ReplyDelete
  5. ADOI LAA... first time singgah sini, dah rasa kecur air liur ni haa.....
    favaorite jugak buah asam jawa ni...
    Saya boleh makan mcam tu je.. yang masam2 tu. heheheh. sedaapp... =D

    ReplyDelete
  6. asam jawa.... lama dah tak nampak pokok dan buah nya... dulu kecik2 kat kampung selalu ada.. skrg nampak bangunan ja T_T

    ReplyDelete
  7. asam jawa..yg kt Malaysia, masam rasanya...di Thailand, ada yg manis..

    ReplyDelete
  8. heheheh mestilah tau kak... asam jowo nih... mmg tanpanya asam pds tak menjadi

    ReplyDelete
  9. asam jawa...kat kampung kita ada lagi buah ni...

    psst..dulu masa kecik² asyik kerjakan buah ni je..heheh

    ReplyDelete
  10. lebatnya buah asam jawa tu kakzakie...kat depan asrama sekolah Iqa ada pokok ni tapi takde lah buatnya bergayutan camni.

    ReplyDelete
  11. Buah asam jawa kan KZ....ee masam...tengok gambar jer pun dh ngilu gigi dah....

    Sememangnya KN ni kurang dengan buah2 masam ni...kalu dah dimasak boleh jer...

    Salam isnin KZ dan semua pengunjung...

    ReplyDelete
  12. Mulanya kakzai ingat buah kerdas bila diamati baru tahu asam jawa.

    ReplyDelete
  13. Elehhhhhh dinda taulah kanda,....Buah Asam jawa kan...

    ReplyDelete
  14. Ok, baru peradan, masam. Confirm asam jawa...haha

    ReplyDelete
  15. Asam jawa!

    Yeah! Betulkan, kak? Kalau tak betul, kesian tau saya!

    Ini saya kenallah sebab pernah pegang dengan tangan. Biasanya bab-bab tanaman ni memang tak kenal memanjang *_*

    ReplyDelete
  16. Buah asam jawa..
    kecur liur jadinya..

    ReplyDelete
  17. buah asam jawa.. imm panggil buah celagi.. masa pregnant adik hana, ni lah satu2nya buah yang imm ngidam huhu..

    ReplyDelete
  18. Ini asam jawa...

    kalau masak asam pedas tanpa nyer..alahai...baik x yah masak asam pedas..kan..kan... :)

    ReplyDelete
  19. buah asam jawa..orang Klate panggil buah Celagi..geram pulak tengok.. meriah buah tu kat pokok..:)

    ReplyDelete
  20. buah asam jawa..orang Klate panggil buah Celagi..geram pulak tengok.. meriah buah tu kat pokok..:)

    ReplyDelete
  21. asam jawa kann sebab dekat rumah wan ada

    ReplyDelete
  22. masa duk umah lama dulu ada.. tapi tulah.. tak pernah pulak terfikir nak proses jual.. kalu tak dah bleh jadik usahawan asam jawa.. hehehehe

    ReplyDelete
  23. asam jawa...dulu masa school ada pokok asam jawa kat belakang asrama, masa zaman tu asam jawa pun habis kena bedal buat macam makan coklat je....hihi

    ReplyDelete
  24. kecur air liur dibuatnya.. hehehe

    ReplyDelete
  25. Byknyaa buah asam jawa.. sedap..masam2 gini.. :)

    ReplyDelete
  26. tengok buah nie tingat zaman peknen..:)

    ReplyDelete
  27. asam jawa..suka makan buah nie..masam2 sedap..kecur air liur...

    ReplyDelete
  28. tengok je rasa dah kecur air liur ni.. dia punya effect mcm tengok buah pelam.. hehehe ^_^

    ReplyDelete
  29. Asam jawa...byknya yg nostalgia...ingat lgi...nyilu dgn msm nya...byk khasiat ni... ubt kurus...

    ReplyDelete
  30. buah asam kan yg org buat Asam jawa tu kakak zakie

    ReplyDelete
  31. pokok asam jawa kan..pokok ni banyak kat MARDI serdang dulu..
    selalu kutip atas padang rumput :)

    ReplyDelete
  32. rumah mertua saya ada ni..tepi rumah je..tapi tak suka makan sebab kulit dia buat saya rasa ngilu...kalau ada orang tolong buang kulitnya saya makan la..:)

    ReplyDelete
  33. Asam jawa @ tamrin @ asam gelugur

    mmm sedap nya kalo dapat yang masam manis tu ..

    ReplyDelete
  34. Salam Kakzakie,

    Tengok je celagi ni kecur air liur!

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum kakzakie....buah asam jawa ni...:)

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum kakzakie.. lama tak jenguk sini.. ni lia kenal buah ni.. buah asam jawa.. kat rumah opah kat kampung ade ni dulu., masa kecik-kecik lia amik sendiri buahnya, kopek kulit makan gitu.. hihi..

    ReplyDelete
  37. geramnyeeeee...lebat buah asam ni,teringat dulu mase kecik2 selalu petik asam jawa muda yg masih nipis2 tu mase nak gi mengaji...sedap masam2 rangup...

    ReplyDelete
  38. Emmm sedap!!! It's been awhile since I ate this. ;)

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum kak,
    oo tu 'tamar hindi' ..kat tempat saya digelar asam jawa...hehe

    ReplyDelete
  40. Teman-teman semua..

    Betullah itu buah asam jawa. Rumah embah(atok) akak dulu ada. Gambar yg kakak captured ini ketika mengikut hubby kakak buat projek di Kluang. Depan asrama sekolahnya banyak pokok asam ini. Jadi kakak minta kebenaran untuk mengambilnya. Baaaanyak sangat kalau tengok pokok yg berderet dgn buah bergayutan memang geram.

    Terima kasih semua yg sudi memberikan komen:)

    ReplyDelete
  41. asam jawa saya panggil... saya pernah petik masa tungggu anak balik sekolah...hhehehe layan makan mcm tu je dah sedap...

    ReplyDelete
  42. asam jawa!
    ade org pgl celagi..
    haha..
    mcm2 name..

    ReplyDelete
  43. arwah nenek suka buat jeruk buah ni...jeruk pedas...memang sedap kak

    ReplyDelete
  44. hihi...dah lama x jumpa buah asam ni

    ReplyDelete
  45. Dulu masa kecik2 suka gait buah ni dengan galah..ambik yg dh betul2 masak...asam jawa namanya....

    ReplyDelete
  46. Tempat kami berteduh setelah penat berbudi pada tanah.
    Kalau hujan pun masih dapat memberi perlindungan supaya tak kuyup.
    Rajin berbuah setiap tahun.
    Kalau di sini awal tahun selalu musim buahya.

    ReplyDelete
  47. tgk gmbr jer dh kecur air liur....masammmmm...hik hik hik

    ReplyDelete
  48. buat cili kicap+garam+gula+belacan sikit, pekat-pekat, pastu potong celagi ni kpd 2 bahagian (belah di tengah-tengah), buang bijinya, dan letakkan cili kicap pekat tu atas dia, dlm lubang-lubang biji tu... perrrghhhhh... terangkat, kecur air liur nih.. :)

    masam gile tp mmg masyukkk sgt makan. hehehe..

    ReplyDelete
  49. asam jawa..erm,rasa macam ada masam-masam je dalam mulut ni.hehe.

    ReplyDelete