Friday, December 3, 2010

Meeting - responsibility or duty


Everyone had received the memo one week earlier together with the previous minutes of meeting and also informed when the next meeting to be held.
.
.
.
In the meeting room.

Planning: Provides details to the ground all requirements!

Sales and Marketing: Entertainment customers? Ensure all orders received and to be fulfilled!

Personal: Company rules and diciplines no improvement. Further details required!


Engineer: Follow-up company capacity and technology involved. Show the working plan!
R & D: Not to prolong the research. Next month deadline. Amount incurred to show!

Account: Amount on paper is not our money yet (debtors). To show it in the bank statement!

Secretary: Minutes meeting accordingly.......
.
.

.
Meeting adjourned. Tea break.

From all the sentences above everyone had their responsibility and duty.
It is different between responsibility and duty.




35 comments:

Amy Syaquena said...

As'salam..

akak dah sihat ye , alhamdulillah...

sahromnasrudin said...

as salam..huhuhhu..memang ini meeting sunguh..bukan dating nie hahahaha

ainnoraini said...

salam ziarah lagi...
semoga akak dah sihat ye...
bile dah sihat ni terus jer akak citer pasal meeting la pulakk...

kat tempat kerja saye every friday morning ade weekly meeting..tak boleh nk gi mane2 nnt bos carik kalau tak de...

ahmad humairi said...

salam,

kita 'meeting' kat sini...

cemomoi said...

kitorang datang meeting ramai-ramai yang bercakap dua tiga kerat je... buang peluru tul

Insan Marhaen said...

all will be easy if do it with happy!

rezeki said...

salam kakzakie


alhamdulillah, kesihatan yg Allah kurniakan semula buat kak dalam meneruskan tugasan harian dgn lebih efektif

saya paling tak suka meeting2, saya suka kerja je hehehe

aby said...

salam k zakie,
aby tunggu yg tea break,
makan2 ...
apetah lg klu gi kursus ..
kejap2 makan,

apepun bagus juge bermeeting ni,
setidak tidaknye kurang kerja2 yg bertanggug tangguh ni

Kakzakie said...

Wa'alaikummussalam teman semua,

# Amy: kakak dah sihat dah Amy. Terima kasih.

# Sahrom: Eh kali ini memang meeting betul sampai ada yang berairmata. Ada yg merah muka dan ada yg tidak bermaya.

# Ain: Meeting kali ini adalah Year End Meeting sebab boss kakak bukan org M'sia. Semua kena tunjuk keupayaan tahun ini dan cadangan tahun depan. Takut bonus terjejas pulak he...he....

# Cikgu Ahmad Humairi: Oh ye lah at least dapat juga meeting di sini kan. Terima kasih.

# Cemomoi: Banyak cakap boleh menyebabkan org tak selesa.

# IM: Its not easy to make things happy if your heart had been touched.

# Rezeki: Alhmdulillah Allah dah beri kesembuhan buat kakak. Kakak pun sebenarnya tak suka meeting. Kena dengar mereka bercakap, kakak dok diam je sebab take minutes.

# Aby: Tea break tu kakak yg kena sediakan. Ala... kakak call je catering hantar. Cuma ada yg tak lalu makan lepas habis meeting. Kekadang kakak bungkuskan utk mereka bawa balik kuih-kuih tu.... sayang membazir.

sonata anak kancil said...

nak kerje kena lah meeting....so macam2 lah meeting ....

nurazzah8 said...

salam kakzakie,

meeting meeting..mmg selalu kena attend meeting...

kadang2 interesting, kadang2 boring... bila topik yang tak menarik...mmg mengantuk dalam meeting..

kak, azzah tak sempat nak baca posting sebelum ini...akak masuk hospital tu sakit apa kak?
kalau akak tak keberatan bagi tau lah...

terimakasih kerana selalu singgah blog azzah8..

Ati Masrif said...

salam kakzakie,

dah sihat.

selamat kembali bertugas...

mama ju, said...

Aslkm

Moga sejahtera,
Keje dgn syarikat luat ke? Hehe tentu banyak gaji..!

HASRUL NIZAM said...

Salam ziarah kak, moga dalam rahmat Allah selalu..
Beza antara duty dan responsibility... maybe the diffrence depends on person view or perspective... tapi bagi saye, lagi bagus semua duty tu kite jadikan sebagai responsibility dan amanah yg mesti kite setelkan dengan hati tulus ikhlas :)

Amy Syaquena said...

As'salam..

Kak amy datang nak join meeting same he3...

BLADE EDGE said...

salam...

bg saya la, meeting tu both responsibility & duty..

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam sahabat semua,

# Cikgu sonata: itulah kerja. kena meeting....

# Nurazzah: meeting kali ini tak ada yg mengantuk. Banyak yg kena ketuk. Kesian mereka. Nasib kakak cuma ambil minutes je kan...Dah distribute memo pada mereka selesai kerja kkak.

# Ati: Terima kasih atas ingatan itu.

# Mama ju: ada baiknya kerja dgn bos luar negeri ni mama. Dealt guna e-mail/fax/tel. Tak selalu jumpa. Sesekali jumpa mesti senyum memanjang. Dapt hadiah lagi.....

# Hasrul: Kekadang dah dia punya responsibility tapi tak dapat pula nak perform duty. Semua serah pada assistant.

# Amy: jom Amy duduk sebelah kakak. Tunggu month end.

# Blade edge: Sebenarnya memang to attend the meeting is responsibility and to perfom duty is everyone responsibility in the organisation.

piewahid said...

slm kak,
moga semakin sihat dan sentiasa dlm redha-Nya.

t kasih atas pkongsian ini dan t kasih juga menziarahi saya serta menghadiahkan doa serta kata2 dorongan.

Mak Su said...

pengsan kalu masuk mtg, boring lagi, byk menguap, hahaha

Kakzakie said...

W/salam piewahid,

Terima kasih sudi bertamu dan bersahabat dgn kakak. Moga piewahid terus diberi ketabahan dan insya-Allah bertemu pengubatnya.

Kakzakie said...

Salam Mak su,

jangan pengsan sebelum meeting. Mana ada masa menguap bila masing-masing take turn kena cakap. Takut masuk langau. He..he....

Amy Syaquena said...

As'salam..

amy datang emlawat akak di pagi isnin nie, semoga akak sihat2 ye..

kella said...

hadoi.. meeting meeting!
kalau meeting yang terus ke point yang dibincangkan tu ok lah! tapi ini kengkadang tu dah lari topik dah...
meeting sikit punya la lama..
citer hal yang luar dari topik
yang jadi mangsa.. si penulis minit, entah apa yang nak ditulis! huh.. terkapai kapai jadinya...

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Ada meeting yang takder agenda sangat payah..

Selamat menyambut maal hijrah

Ummie Bonda said...

Assalammualaikum..

Salam perkenalan dari Bonda, Bonda Follow blog ini ya!

nadz said...

Assallamualaikum Kakzakie,

Cuti-cuti ni dapat rehat dari meeting...
Apa kabar Kakzakie..harapnya sihat sejahtera..jengokla N3 mama nadz..ada gambar baby Idris..khas untuk kakzakie tau...

cemomoi said...

tak larat meeting ramai-ramai... cakap dua tiga kerat je...buang pluru tul

meh le jemput amik award skali

Amy Syaquena said...

As'salam..

amy datang melawat akak , sihat ke?? x de pape nak jamu amy ke hu3...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam sahabat semua,

#Amy: 2 hari tak jenguk blog. Balik kg. sempena Ma'al Hijrah. Puasa dan duduk kg. dgn keluarga.

#Kella: memang dah biasa la tu. Bukan kekadang lari topik tapi selalu....

#Ust. Razak: Agenda dah diberi awal sebelum bos sampai M'sia lagi. Salam Ma'al Hijrah juga...

#Ummie Bonda:perkenalan bonda disambut dengan penuh kemegahan dan kesyukuran. Moga ukhuwah berpanjangan.

#Mama Nadz: Mama jgn risau tiap kali buka blog mesti kakak akan ziarah blog mama. You are my first follower and it always remain in my memory.

#Cemomoi: Larat ke tak larat kena juga. Huhuhu

#Amy: Terima kasih ziarah.... Jadual agak padat siang-malam. Tuntutan kehidupan. Akhir tahun biasalah... Anyway will try my best to do something...

Amy Syaquena said...

As'salam...

kak amy datang singgah lagi , x pe la kak buat mane yang penting dulu ok..

Amy Syaquena said...

As'salam...

sepantas kilat amy ke sini nak baca entry baru tapi akak x update lagi , amy dah rindu sangat nak baca entry2 akak...

mamawana said...

Mama dont like meeting also...boring ..tahan ngantuk sampai berjejeran air mata pedih. But still got to take the minutes...wat to do...its our duty and responsibility...

Kakzakie said...

W/salam Amy,

Alahai Amy ketandusan masa. Allah dah beri 24 jam sama pada semua. Tapi routine kakak macam tak cukup je masa. Tunggu ye....

Kakzakie said...

Salam mamwana,

Selagi kita hidup kenalah kita lunaskan tanggungjawab dan tugas kita. Kalau tak siap hati pun rasa tak senang juga kan....

Amy Syaquena said...

As'salam..

amy datang lagi sini melawat di hari jumaat...