Thursday, February 14, 2013

Menjelang detik 12:00 malam

Sebaik kami selesai menonton televisyen masing-masing mahu masuk ke bilik tetapi letupan kuat kedengaran di luar rumah membuat adik berlari memeluk Mak Zah ditepinya. Berderai kami semua ketawa bila tidak sampai seminit dentam-dentum bunyi mercun dan bunga-api berselang-seli. Jiran-jiran kami sedang meraikan Tahun Baru Cina. Kami buka semula pagar rumah turut menyaksikan mereka bermain bunga-api yang cantik. Kalau mengikut jangkaan en hubby beribu duit untuk pembakaran mercun tersebut. Anggaran tersebut sebab en. hubby selalu terlibat dalam pelupusan mercun/bunga-api yang ditangkap pihak kastam. 







~~ Malam itu tidur kami semua tidak lena kerana sepanjang malam hingga menjelang pagi dentuman tidak berhenti-henti. Esoknya pada waktu pagi dalam perjalanan percutian kami anak-anak semua terlena di dalam kereta.~~

82 comments:

Haryati Faizal said...

wpun byk bunga api ngan mercun dibakar tp takde pulak kejadian putus jari ke, muka terbakar ke... elok je...

Mia Kassim said...

Dulu masa budak2 paling teruja tengo bunga api yang meletup kat atas tu....sekarang pun masih begitu juga...hehe

Kakcik Nur said...

Kat rumah kakcik pun malam tadi berdentum dentam sampai kakcik terperanjat beberapa kali. Syukurlah kakcik tak menghidap lemah jantung! :)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

minggu ni memang asyik dengar mercun ja, nasib baik rumah mak & rumah mertua tak jauh. boleh lari dari kejutan mercun he..he..

ummuaidan said...

Mengganggu kan pembakaran mercun nie..dah laaa tuh lama lak depa bermain..tak sini pun sama ms Deevali..hiii tak leh tido....
sia'sia jer kan bazir duit banyak2 utk dibakar...

Kniedaz said...

tumpang seronok tengok bunga api kalau ada musim perayaan...hehehe

IntaNBerliaN said...

mmg bising kan bunyi mercu ni kak tapi cantik.. alisha sk tengok.. hihi

IntaNBerliaN said...

mmg bising kan bunyi mercu ni kak tapi cantik.. alisha sk tengok.. hihi

pB said...

rasanya tahun ni , kat area rumah pB kurang sikit meriah nya



sib baik

Nastyna said...

meriah rayanya.. tapi kalau sampai pagi, mmg tension la kan. Kat kampung time raya kami spend bunga api yg secoet tu pun dah berhabis duit, sayang jer.

norhidana miswan said...

sampai ke pg yek mereka main mercun kak, takde lak yg kene tahan polis, teringat kalu time raya pose kt kg ada je polis meronda nk tangkap org main mercun...

aTieYusof Family said...

erm..kadang2 bunyi mercun yang berlebihan ni yg tak best Kak.. menganggu ketenteraman awam.. kesian, tambahan plk klu ada anak kecil.. mau meragam bising spjg mlm..sabor je lah:)

azi said...

Kakak, nasib baik tahun ni malam raya saya balik kampung, kalau tidak,jadi macam kakaklah, tak boleh tiduq sampai pagi....

RedRose said...

same la sis, kita pun tak dapat nak lelap. tapi yang heran tu, my dotter and his father...nyenyak ya amat. T__T

aizu's life said...

CNY sinonim dgn mercun.. tp 'clean&clear' jer dpd kes2 putus jari or masuk spital.. hehehe..
salam kenal kak :)

Remy hazza said...

CNY kak... pastu mercun agenda utama..... cuma satu jer... depa suka bakar tgh2 malam...... ganggu ler org yg tgh tido...kalau time kita.... lepas magrib puasa terakhir...semua dah start......he3

izan mama mia said...

debommm..debooomm..kebabommm...ehe..gitulah sepanjang malam...dh rupa dlm citer perang

fairus mohamad noor said...

meriahnyer..sama la kt rumah saya pun..tiap2 mlm bunyi mercun..nk tido pun xleh..haha..

redza said...

dam dam dum bunyi mercun!

makchaq said...

Tempat makchaq la ni tak dak orang Cina.. tak dak la bunyi mercun, tapi Syuhada pulak main mercun dan bunga api yang jumpa dalam stor.. entah dah berapa tahun duduk dalam tu..

Kak Zakie bercuti ke mana? mesti jauh sampai tertidur2

ieda immi said...

walau rasa mcam pembaziran .. tapi semua ini menandakan ada perayaan yg disambut .. kegembiraan x leh dikata .. nak2 anak2 yg memang suke tgk bunga api ;)

QueeN TerataI said...

kalau dah berjiran dgn cina waktu CNY ni mmg tido mlm x lena la jawabnya kak... dari kul 10 mlm sampai ke pukul 3 pgi pun masih berdentum-dentum..

nasib baiklah Queen jauh dr jiran cina ni.. kalau ada pun bunyi mercun sayup-sayup je kak... so tido mlm kami mmg lena la.. ;)

eira eixora said...

orang cina main oke je. kalau orang melayu main mesti ada yang putus jari lah, putus tangan lah

ke orang cina main mercun mahal.
orang melayu main mercun murah =P

Angah said...

org melayu main mercun putus jari, sebab kreatif, mercun buat sendiri...nak beli tak mampu...buang duit, bakar duit

[PCL] said...

pcl lena dibuai mimpi...keletihan jalan2 semalam., bangun pg tadi sekitar jalan depan rumah penuh dengan sisa mercun merah bertaburan...ada gak jiran yg 'makan hati' dgn sikap depa tu..

Suraya Baharun said...

suka tengok bunga api walaupun bunyi nya bising...:)

Abil Fikri Ahmad said...

Di sini pun sama gak dari sabtu lepas sampai la malam tadi..bunyi mercun tiap malam..

Kesuma Angsana said...

Anak2 pun cukup excited tgk bunga2 api ni malam tahun baru cina hari tu hehehe

@cu SaYaNg said...

time CNY nie x de pulak dalam tv or paper budak putus tangan atau buta akibat mercun kan??

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

seronok tengok show bunga api percuma kan...

PeRdU cINta said...

alhamdulillah kak..dpt tumpang tengok bunga api warna warni..suka2..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

malam tadi pon dengar gak bunyi mercun.. tapi, disebabkan demam.. mmg xkesah dah.. pengsan terus... xsedar pape...

are_lin@yu said...

tula..klu nk ikt kan mercun main byk2 gitu..mmg ribu riban lah kan..klu kitarya pn beratus jgk.hihi

m.u.l.a.n said...

kami pulak ada kat ipoh/taiping masa tu, memang lah berdentoms2 bunyi sepanjang malam.. kaya betol diorang ni sbb mahal kan mercun cantik besar tu..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..sempat ambik gambar ye..memang cantik..
tapi kata anak2 acik..kalau malam raya kita bunyi kuat mercun dan bunga api tak berhenti ni mak..kejap lagi ada la polis sampai katanya

elly nadyra said...

Mcm kt medan perang ok, tp saya pun kuar umah join tgk

nadz said...

Asaallamualaikum kak zakie,

Alahai kami kat sini tak dengar pun mercun raya China. Maklumlah kawasan mama tinggal ni 100% orang Melayu(kalau raya kita..sakan jugaklah bunyinya) Pekan kecil saja kat sini dan di pekan tu hanya ada 4,5 keluarga China..jadi tak adalah tembakan2 bunga api.
Kesian kat Idris..nanti tak tahu pulak mercun dan bunga api related ngan orang China..

Aju Mohit said...

cuti tu kami semua pulang ke kampung kak, memang tiada bunyi dentuman mercun dan kelibat bunga api di sana ;)

Qhaifa Nur said...

dentumannya memang tak lena tido kita Kakzakie...bunga api cantiknya...kat rumah Nur bila thaipusam seronok tengok bunga api....cantik

Norizan J said...

kadang tu sampai tak leh tidur kita dibuatnya.. tengah2 malam le dia nak berdentam dentum.. nak halau hantu kot hihi

lieyalatif said...

BIASE LA TU KAK...time kite raye dieorg terpakse tahan, ni time dieorg plak raye so kite plak le kene tahan..give n take gituuu heheheeh

tapi pelik kan kak, takde plak dengar cite dieorg putus jari ke ape kan heheheeheh

Hazmin said...

Nak marah sangatpun tak boleh sebab dah memang macam tu cara mereka menyambut. Time kitapun patutnya mereka tak boleh nak marah jugak la kan kak.. Hehe

Cho Zila said...

budaya mercun memang dia yang punyakan.. gituler kita adat berjiran.. sayakan kalau mercunker apaker tidur tetap lena.. tu yang suami saya jeles... katanya bom meletup depan rumahpun tak terjaga...

Sukma Haron said...

kawasan kejiranan saya pun sama...bunyi dentang-dentung, macam bom pun ada, syok tengok ....

Daddy Ziyyad said...

mercun jenis tu mmg mahal kak zakie...seribu lebih paling murah setiap satu unit...Lagi banyak jenis warna dan pancurannya, lagi mahal harganya

Mas Zull said...

assalamaulaikum kakzakie...perayaan tahun baru china mmg tak boleh lepas ngan bunga apikan...sempat tengok bungapi kat legoland mlm tahun baru ari tu...:)

Ummiarissa Mahdi said...

biasalah tu kak,time ni lah diorang nak bakar mercun...tak dapat tido ye kak...hehehe

MaMa Rey said...

kat tempat sy ni pun berdentum bunyi bunga api masa CNY hr tu..

Hanis Azla said...

He..he.. sampai terperanjat dibuatnya ya.. Mmg meriah bunga api yang cantik2 tahun ni.. Malam CNY tu kami berada kat atas jalan.. so sepanjang jalan banyak betul dapat tgk bunga api..

Ratu Hatiku said...

Samalah kakak dekat rumah saya pun byi bunga api sampai xblh tdo..dah mcm medan perang..tggu pulak cah goh meh kan mesti bising lagi...

Cheq Kaq said...

suka tengok bunga api..smpaikan anak cheqkaq pon same..muncung2 mulut tunjuk..hehe

intanfirdaus247 said...

suka tgk bunga api..cantik2..meriah je kan kak

Deqla manjew said...

wahhh..akak sambut gak yer? hihi.. suka tgk bunga api gak..tp x suka bising dia tu.. hihi

Ujie said...

Kakak saya sanggup balik kg tiap raya cina sbb tak tahan bising, jiran dia sume cina. Melayu dua keluarga je. Skrg dh pindah rumah lain.

kay_are said...

tak kesah raye ape pun.. mercun dengan bunga api ni memang tak dapat dipisahkan tambah2 dengan kanak2.. tak meriah kalau raye takde mercun ni.. huu

BUNDA a.k.a KN said...

bunda pun berapa kali diterkejutkan bunyi bunga api tetiba..

Puan Kutu said...

mmg meriah.tp klu smp tak lena tido tu dh menganggu kententeraman org awam namanya..:)

Mak Wardah said...

Tapi yang herannya tak ada pulak yg cedera tapi sapa ada baby kecik kesian sangat

Fiza Rahman said...

Kat umah saya pon berdentum dentam ngan bunyi mercun kak. Nasib telinga anak² dah kalis bunyi. Nyenyak jer tido...hehehe...

Juhariah Johari said...

Salam KZ

hehe mama tak terfikir pulak tajuk ni utk raya cina.ingatkan ada cerita antu ke?
cuti ke mana?

mama maman aka yana said...

meriah riah kawasan umah akak.. hehehe

inazamri said...

kawasan rumah ina melayu je so takde la dgr dentam dentum.ada sekali je kot jiran dok main mercun tp bunyi tak kuat la.

gadisBunga™ said...

cantik gambar bunga api kak zakie. :)

nur anis said...

saya suka tengok bunga api..:)

ummiross said...

Kakzakie, tengok gambar2 ni teringat masa kami duduk di Kuching dulu, perumahan yang kami sewa tu memang kawasan Cina, kalau malam tahun baru, macam nilah juga suasananya, kami pun selalu juga keluar rumah tengok mercun yang cantik2 tu. Memang susah nak lena tido, asyik berdentum-dentam sepanjang malam.

dya bunga said...

mmg xlena..dia baru nk terlelap berdentum lagi... kalau slow xpe..ni kuat..haha

KY said...

kat perumahan KY pun mcm tu, banyaknya dia orang pasang, cantik2 tapi tak sempat ambil gambar, sbb syok sangat tengok heee

Rapunzeel Cikilolo said...

cantik memang cantik...

bingitnye lah tak boleh tahan...

Murni Alfathunnisa said...

sini pun riuh dengan mercun juga..tapi saya tido pengsan. mungkin bunyi nya agak jauh...dan mungkin jugak saya sendiri yang keletihan amat..hehe

Fadilah Aziz said...

kesiannya akak sekeluarga tak cukup tidur..hidup berjiran macam tula kan

Kakzakie said...

Ketika jiran bermain mercun andai kita turut serta melihat kebingitan agak kurang terasa sebab mata dapat melihat keindahannya tetapi bila kita berada di dalam rumah terasa bingit sebab tidak dapat melelapkan mata. Mujur mereka semua jenis yg baik dgn kita tidaklah ada rasa apa.

Terima kasih buat semua teman kakak yg sudi menitip komen di N3 ini:-

Haryati Faizal, Mia Kassim, Kakcik Nur (kalau sakit jantung takut juga kan), Mazliza Abd Razak, ummuaidan, Kniedaz, intanBerlian, pB, Nastyna, norhidana miswan, Atie Yusof, azi, RedRose, Aizu's Life, Remy hazza, izan mama mia, fairuz mohd noor, redza, makchaq (kami sekadar ziarah kakak-kakak dan ipar-duai makchaq), ieda immi, Queen Teratal, eira eixora, Angah,PCL, Suraya Baharun, Abil Fikri Ahmad, Kesuma Angsana, Acu Sayang, Seri Kandi Tanah Jauhar, Perdu Cinta, CMA @ CikMoonAdnan, Are_linayu, mulan, Acik Erna, Elly nadyra, nadz (tapi seronok bila community ramai bangsa Melayu mama, bila kenduri-kendara ramai yg dtg jiran-jiarn sendiri), Aju Mohit, Qhaifa Nur, Norizan J, lieyalatif, Hazmin, Cho Zila, Sukma Haron, Daddy Ziyyad, Mas Zull, Ummiarissa, Mama Rey, Hanis Azla, Cheq Kaq, Intanfirdaus247, Deqla Manjew, Ujie, Kay-are, Bonda akak KN, Puan Kutu, Mak Wardah, Fiza Rahman, Juhariah Johari (kami jenjalan rumah saudara-mara Kak Ju), mama maman aka yana, inazamri, gadisBunga, nur anis, dya bunga, ummiross, KY, Rapunzeel Cikilolo, Murni Alfathunnisa dan Fadilah Aziz.

Kepada semua sekali lagi terima kasih:)

hainom OKje said...

Samalah KZ... mercun berdentum-dentum malam tahun baru hari tu... tapi tetap masih boleh lena hehe...tidur mati namanya...

Mrs Velentine said...

cantik bunga api tue,,,anak2 MV suka betul..ingat lagi masa tinggal kat tangkak..mmg tak le tidur sebelah tinggal sebelah rumah cina perumhan pula rmi chinese...mau tuli telinga

HeNRieTTa JoSe said...

bunga api mmg chantek....tapi bunyinya bingit...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zakie..
hehe..kejadian yg sama kat umah cma..tp kejap je.. x sebosong mase sambutan deepavali hari tu..
huhuhu

Fieda Rafli said...

saya pun kat umah ni dh mcm zaman perang kak..sampai pukul 3 pagi tak henti2 lagi..depan umah plk tu..

Ct NoArizah Aris said...

Salam kak..sy berada di JB semasa perang mercun ni...nak tidur pun tak lena..meriah sungguh CNY kat bandar JB ni.:))

PiNkYCaT said...

bunyi mercuan yg kuat ni kdg2 boleh ganggu tido...PC suke tido awal...haha;p

Nur-nba said...

Dari jam 12 tengah malam tadi sampai jam 1 pagi masih ada lagi jiran2 yang bermain mercun.. Jam dah pukul 2 pagi, barulah boleh tidur dengan aman.. Esok dah mula sek.. Bercinta pula rasanya sebab dah lama sangat bercuti.. ;)

QasehnyaRania said...

masa dok jb berjiran dengan cina. pon..pang..pong.. pangg je bunyi sampai siang.. ;)

tahun ni sunyi pulak.sbb saya p melaka mkn kenduri ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kat rumah MIL wani hr tu pun asyik tembak mercun n bunga api...nasib la qalief xterkejut

wan nurul hezrina abd halim said...

time2 mcm nie kalau anak2 tak tido nurul suka dorg tgk=)cantik