Friday, February 11, 2011

Cenderahati Dari Kakcik

Dari mana harus ku mula
menerima sesuatu tidak disangka
sudah seminggu berita diterima
membuat hati berbunga gembira

Sekembali aku dari kerja
terlihat pos express di atas meja
hati berdetik inilah dia
pemberian kakcik sudah pun tiba

Hari itu kakcik sakit dua-tiga hari
dia berada di hospital sendiri
walau sakit tidak dipeduli
sebolehnya mahu menunai janji

Nyata 09-02-2011 walaupun sibuk

kakcik tetap buat tak kekok
dijamin sampai dihari esok
10-02-2011 benar-benar dah masuk


Tangan merobek sampul dibuka
jauh di sudut hati tetap teruja
walau dah tahu apa isinya
tetap berdebar hendak tahu juga



Terurai sedikit debaran di dada
aku keluarkan isi di dalamnya
masih berbungkus kertas pula
hebat betul kakcik kita

Wah !! ini dia cenderahatinya
ku terima dengan syukur kepadaNya
Kakcik huluran darimu sudah ternyata
syukran, terima kasih tidak terhingga

Mengambil kesempatan melalui Titisan Nurani ini benar-benar naluri ku mahu mengucapkan jutaan terima kasih kepada kakcik di atas segala inisiatifnya melaksanakan apa yang dihajati olehnya. Aku sebagai teman maya mendoakan kesejahteraan buat diri beliau sekeluarga semoga sentiasa mendapat limpahan rahmat dan hidayah dari Yang Esa dan ganjaran di akhirat hendaknya. Terima kasih Kakcik!!....




49 comments:

Kamsiah said...

salam
menang GA ke apa kak zakie?

kakcik said...

Alhamdulillah... dah sampai pun. Syukurlah Kak Zakie menyukainya. :)

Kakcik

Ummi Humaira said...

salam kak Zakie...

wah wah wah , suka nya dia.... girang tak terkira... begitu lah kaan , bila kita menerima sesuatu dr seseorang , kesyukuran dipanjatkan...semoga ukhuwah berpanjangan...

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

wahhhh seronoknya...
saya punya belum sampai lagi...hari ini kot???

tahniah!

ainnoraini said...

tahniah...
bestnye dpt hadiah...sape tak suke dpr hadiahkan...

redza said...

yeay..tahniah2

lalink7 said...

bestnyee dpt adiahh..bukan senang orang nk kasi kiter adiah kan kak zakie..bile sy nak dpt adiah camtue dr bloggers..hehehe

*gatal pulak

♥ manje ♥ said...

asssalamualaikum kak

hehe kita punye tak sampai lagi
hari ni kot... ~

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Tumpang gembira saya..:)

My Little Diary said...

salam,

wah... seronoknya dpt hadiah... :)

Cik SHiNJU said...

Salam...

Menang GA ke kak?
Tahniah... :)

zue said...

tahniah..boleh buat bekal gi kerja...

Daddy Ziyyad said...

pasti akan teringat kan kakcik bila gunakan tupperware tu kan.....

Uncle said...

Fuyoo...susunan kata2 yang sungguh menawan kalbu...pandai diolah dan sangat menarik...boleh buat buku ni...

nurkass said...

salam kak zakie,
wahhh..hebatnya diselang pantun..
tahniah..kalau masak lebih,pos sini sikit ye..haha

kella said...

Alhamdulillah.. rezeki.. tahniah kak zakie.. sana sini kita dengar mereka ni terima hadiah dari kakchik...
lagi murah rezeki kakchik tu.. :)

Kakzakie said...

Sejahtera buat semua teman,

@Kamsiah: Kakak saja suka-suka mengarang pyg dianjurkan oleh kakcik nurseroja dari blognya.

@kakcik: its so great and I do not know how to say. Speechless....Thank you so much!!

@Ummi Humaira: Allah saja yg tahu betapa balik kerja semalam kakak dah hilang rasa penat. Mohon dipanjangkan ukhuwah.

@ahmad humairi: Sabar cikgu. Kakcik dah kata cikgu punya lain. Lagilah berdebar kan. Hehehe...

@ainnoraini: Betul tu ain. Terkenang masa zaman sekolah dulu kalau naik pentas dapat hadiah...

@redza: kakak yeay juga semalam. tapi anak kakak lagilah yeay yeay berkali-kali.

Kakzakie said...

Sambung lagi sebelum makan,
Moga sejahtera buat sahabat semua,

@lalink7: tapi yg ini kakak dapat senang je. Kakak cuba buat N3 dah dapat....

@manje: Ha.... suspen la tu. Kakak punya betul-betul pos express. Sehari terus sampai.

@Abd Razak: Syukur Alhamdulillah ustaz, org memberi kita merasa....

@My Little Diary: Mana tak seronok Rima, balik kerja ada hadiah...

@Cik Shinju: Biasalah teman bloger buat pertandingan. Cubalah lihat blog kakcik tu. Pasti terpikat....

@Zue: Memang kakak dah guna buat isi roti. Tapi camera tertinggal kat rumah itu yg tak snap....

Kakzakie said...

Sejahtera hendaknya buat teman semua,

@Daddy Ziyyad: Lumalah kan bila guna mesti terinagt siapa yg memberi.

@Uncle: Erm... usah terlalu tinggi. Takut kakak terduduk sakit. Thanks...

@nurkass: sure no problems. Tapi macam mana. Nur kena dtg rumah kakak.

@kella: itualh rezeki dari kakcik namanya. Mohon Allah tambah rezekinya. Insya-Allah...

Kak Sam said...

Tahniah...tahniah...tahniah..
suka le pantun kat atas ni.

aby said...

salam k zakie ,
ada bekas tambahan utk boh lauk2 bila berpiknik nanti ..
apepun tahniah atas menerima hadiah tu...

cemomoi said...

heee bole bawa bekal ke opis hari-hari

Mamamya said...

assalamualaikum kak...terima kasih sudi singgah blog lia....

seronok baca pantun akak...kreatif la,t'ingat zaman sekolah dulu2 pulak...:)

Kakzakie said...

Assalamualaikum Kak Sam,

Kak Sam ini syair, boleh berlagu-lagu khas buat kakcik. Kalau pantan tak berlagu. Terima kasih...

Kakzakie said...

W/salam Aby,

Tak tunggu piknik aby. Kakak dah bawa kerja hari ini. Isi roti 3 keping. Satu ada lagi. Nanti pukul 3:00 habislah....

Kakzakie said...

Assalamualaikum cemomoi,

Dalam bilik kakak rice cooker, beras, gula, biskut, susu Anlene, milo, nescafe, tea semua ada. Jarang keluar lunch. Buat sendiri dlm bilik. So.... this is an additional item to put in my little kitchen. Best kan....

Kakzakie said...

W/salam mamamya,

Lya.... kalau boleh kakak nak masa baca bersyair, jangan berpantun; jadi bolehlah mendayu-dayu sikit....:-)

Citarasa Rinduan said...

salam...
kakzakie, siap mengarang pantun lagi..terbaik.....
ayu pun tumpang happy.........horeey...

psst..
ada award nie, mai ambil
http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/02/award-dari-alam-sari-my-favorite-blog.html

Adinda Amy Sensei said...

assalamualaikum kakak..

waahhh...seronoknya dia dapat hadiah..hehe..semoga persahabatan yang terbina berterusan hendaknya..

kirim salam kat kakcik yee..hehe

alifzikri said...

pandainya dia berpantun..
bawa bekal hari2,,

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Niat & pemberian ikhlas disambut dengan hati yang ikhlas juga.
Bertambah koleksi la nampaknya tu. :)

kakpah said...

Amin... murah rezki kakcik dan terus menerus murah rezki hingga ke akhir hayat. Doa juga untuk kak zakie.

Miecyber said...

Tahniah....

Kedai online penjara Rusia

Kakzakie said...

Salam Citarasa Riduan,

Dah guna belun tupperware kakcik tu? Syoknya dia ye....

Ermm.... tag itu nanti kakak usahakan.

Kakzakie said...

Adinda Amy Sensei,

Memang seronok teramat Adinda Amy.

Kakcik Amy kirim salam!!...

Kakzakie said...

Alifzikri,

Kakak kan dah kata nak bersyair kerana terlalu gembira. Tak nak berpantun.... Cuba alif alunkan secara bersyair. Mesti best....

Kakzakie said...

Waalaikumsalam DDrfauziah,

Kakak percaya kakcik memang dah ikhlaskan dan kakak juga menerimanya dgn hati terlalu gembira. Kak G tupperware yg lain tak sama. Ada sentimental value dah tupperware yg kakcik bagi ni...

Kakzakie said...

Kakpah,

Bgitulah harapan kakak moga bertambah murah rezeki buat kami dan kakpah juga. Amin...

Kakzakie said...

Miecyber....

Terima kasih....

IMANSHAH said...

salam

tahniah ye buat mereka ytang hebat

Kakzakie said...

Waalaikumsalam IMANSHAH,


Terima kasih cikgu. Malu kakak kalau cikgu baca karangan kakak mesti ada yang nak cikgu diperbetulkan.

eelobor said...

banyak gak blog yang saya baca mendapat hadiah dari kakcik. murah rezeki dia kan orang selalu dok berdoa kebaikan untuk dia

Mak Su said...

kakzakie, sy ini dah 3rd attempt [3rd day] cuba letak komen ;p

sian kat saya, hu hu hu

kakzakie, alhamdulillah, sebuah persahabatan sudah terjalin, semoga terus berkekalan perkenalan yang baik :)

kak Erna said...

seronoknya dapat hadiah..berbunga bunga bahasa..
mesti kak cik gembira dan teruja membacanya..

Kakzakie said...

Eelobor,

Sebenarnya kakcik janji satu saja haidah diberi. Tapi bila keputusan diberikan ramainya yang menerima. Memang murahlah rezekinya... dan kami juga :-)

Kakzakie said...

Mak su,

Tak apa sebagai teman kami tahu your situation at this moment.

Itulah harapan kita sebenarnya....

Kakzakie said...

Kak Erna,

Bila hati berbunga gembira kata-kata tidak terungkap lagi. Keluarlah ia sebagai sebuah penghargaan yg tidak terkira.

Maya said...
This comment has been removed by the author.
Maya said...

Thank you for the information. I like your blog n love Your content =) Cheers, door gift perkahwinan, cenderahati pengantin, t shirt printing