Wednesday, February 16, 2011

Tiada Notis

Bulan Februari telah 15 hari berlalu.
Minggu pertama (1 - 5 Februari) dilalui tanpa kacau.
Minggu kedua (6-12 Februari) banyak syarikat bercuti.
Masuk minggu ketiga (baru 2 hari bekerja) banyaknya pertanyaan
Mengapa ada cukai 6% tertera di dalam invoice?

Siapa yang seharusnya dipersalahkan.
Tiada notis pemberitahuan.
PM kan sudah bentang dalam belanjawan.
Penatnya membuat penerangan.
Cara terbaik fotokopi notis banyak-banyak
kepilkan setiap statement untuk bulan Februari kelak.

Melihat pertambahan 1% kecil jumlahnya
Kepada yang jumlahnya sedikit akan berkata ok.....
Tetapi kalau yang jumlahnya mencecah lima angka,
boleh lepas membayar gaji seorang pekerja
sakit juga melihat lebihan jumlah tersebut.


Ramai termangu juga
melihat angka-angka tertera
kalaulah ia menjadi milik hamba
alangkah baiknya.....



86 comments:

Cik SHiNJU said...

Assalamualaikum...

X ramai yg follow pembentangan bajet kot..
Semalam member cakap caj iklan di BH Online telah naik drpd RM150 kepada RM220 akibat pertambahan 1% tu...kira banyak gak tu...Dia biz secara on9,nak tak nak kena iklankan gak..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

sy perasan baru2 nie pi makan pizza tgk resit dia stated cukai nie dah pi 6% huhhuhuhuh...

arii tue masa tidur hotel, masa nak check out bayar pun dia tulis cukai 6% huhuhuhhu...

wahahahah..nak meraung rasanya...

Daddy Ziyyad said...

- effect terbesar ialah pada bil Astro saya tiap2 bulan..~huhu

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Cik Shinju,

Biarpun 1% tapi kesannya amat menyeluruh dari perseorangan hingga kepada syarikat.

Kakzakie said...

Wa'alaimslam sahrom,

Itu yg bila nak makan atau nak berlibur kena fikir bukan 2-3 kali tapai kena berkali-kali.

Siapa yg mendengar raungan kita!!...

Kakzakie said...

Daddy Ziyyad,

Mesti tak percaya kalau kakak kata kakak tak ada Astro. Tapi itu hakikatnya. Janji pada anak-anak bila dah pandai guna masa baru kami pasang. Bimbang anak lalai sebab papa-mama bekerja. Kakak yg membantu di rumah terlalu manjakan mereka.

Sekarang dah DZ kata tax pun dan bertambah lagilah kakak terus berdalih....

Mamamya said...

assalamualaikum kak...

walaupun cuma 1% tp kenaikkan itu amat dirasai bagi kami yg berpendapatan pertengahan ni....

lps ni klu anak2 minta makan kat fast food x blh la p selalu lagi kan....dan lia setuju dgn pendapat daddy ziyyad....bil astro tu mmg amat ketara kenaikkannya kan....

kene lebih berjimat n belanja secara berhemah.... ;)

kakpah said...

dulu buat stamping stamp duty 10ringgit je. Terkejut beruk sekarang ni 150 ringgit lebih. Banyak benda yang naik..

cemomoi said...

dorang sesuka ati je kaut duit rakyat sesenyap gitu... adoyai kicap pon dah 4 hengget?

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Saya pun tidak perhatikan keadaan sudah berbeza..

Allahu Akhbar

nurkass said...

assalamualaikum..
aha..masa makan kfc ari tu ada tgk resit..6%..sib baik dah tau awal..kalau tak wat malu je tanya pekerja kat situ..hehe

cikceriacorner said...

kesian kat rakyat..kerajaan fahamila isi ati rakyat..naikkan gaji..bagi la bonus..hehehhe

ainnoraini said...

betul tu kakzakie semuanye naik tanpa kite sedari...tau2 dah kene bayar lebih...

geram betul...tapi nak buat mcm mane kannn...

wa khairul onggon said...

Kenaikan itu mmg patut, tp tidak patut pada rakyat yg ekonominya rendah dan sederhana. Patut cukai dikenakan pada org kaya yg makin kaya :P heee... hanya sekadar pendapat 1 sen saya :P

Sekamar Rindu said...

salam..

kerajaan perlukan duit untuk pembangunan negara..

suri solehah said...

salam..perasan bil astro dah caj masa langgan hantu kak limah kt astro first ari tu..

eelobor said...

memang banyak tuh sebenarnya...amat terasa bila dalam amaun yang besar

Citarasa Rinduan said...

cukai naik
susu naik
milo naik
astro naik
ayam dah naik sekarang dh RM7sekilo

harga makanan dan minuman di CR jer, tak naik2...

Kak Sam said...

Yang kaya semakin kaya,
Yang susah semakin susah,
Inikah yang mereka mahukan?

Dulu pergi sekolah belanja 50 sen,
Anak2 sekarang belanja 2 ringgit.

Bagaimana agaknya cucu cicit kita pula?

IMANSHAH said...

salam, alamak tak peduli lah pulak..thanks kak

Miecyber said...

1% pun kalau total amoun tu 1 juta,banyak oooooo..

Simpanan Minyak Di Venezuela Terbesar Di Dunia

LiFe KaMi said...

semua benda naik, gaji sama juga..
mm apa lg yg boleh kita buat,
kena lg berjimat le..

ibuintan said...

memang perasan sangat kenaikan tu w/pun 6% tapi tetap terasa dan ketara..

tak tahulah macam mana lagi harga barang lepas ni

aby said...

salam k zakie,
jwb nya, berbelanja la dgn berhemah.
utamakan keperluan dan kurangkan kemahuan ...

psl astro,
aby no problem,
penguna sejak 1997 lg ...

no problem sbb tk merokok langsung ..
so anytime blh lps kt astro tu ...

yg lain kene la bugdet ...

Ila said...

tak perasanlah...huhuhu

Kakzakie said...

Mamamya,

Merasai peritnya pada pengguna. Yg mengimplementasi tak merasai...

Kakzakie said...

Kakpah,

Kalau yg ada syarikat macam kakpah mesti lebih merasai kerana apa juga yg melibatkan agreement dan policy nak kena stamp duty.

Kakzakie said...

Cemomoi,

segala yg digunakan melibatkan kos. akibatnya semua terlibat sama. tak ada kicap pulak anak tak berselera makan ye...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Abd Razak,

Ketara sangat bila membanding dulu belanja RM 200/- boleh penuh satu trolley tapi kini kalau nilai sama trolley masih longgar lagi.

Kakzakie said...

nurkass,

restoran sebenarnya kalau boleh tak mahu juga kerana merasa jumlah pengunjung berkurangan kerana nak berjimat.

Kakzakie said...

cikceriacorner,

kenaikan gaji yg diterima tidak setimpal dengan tax yg diimpose. walau ada bonus tetap tidak dapat nak cover semua kos yg tinggi.

Kakzakie said...

Ainnoraini,

Masa budget dibentang dah ramai yg mengulas, tapi apa juga yg dah dikata tetap diimplemment, kita membayar tanpa rela.

Kakzakie said...

wa khairul onggon,

Borang BE tiap tahun dapat. Kakak belum isi pun. Ini kes 6% tax semua kena tanggung dan merasai. Kesian kan syarikat kecik dan rakyat berpendapatn kecik.

Kakzakie said...

Sekamar Rindu,

Banyak dah income boleh diperolehi. Income tax kita tiap tahun dah terkumpul. Sales tax, import duty bla...bla... itu semua kemana ye?

Kakzakie said...

Suri solehah,

Itu sebab kakak tak pasang astro.

Kakzakie said...

eelobor,

Betul to eelobor. Kalau satu syarikat jumlah terkumpul saja mencecah puluhan ribu bayangkan kalau beribu syarikat....

Kakzakie said...

Citarasa Rinduan,

CR memang hebat kalau begitu. Tahniah. Tapi kalau gitu kakak rasa Ayu kena buat sesuatu agar tidak menjejaskan ekonomi Ayu.....

Kakzakie said...

Kak Sam,

Kalau berterusan bimbang akan jadi seperti Mesir pulak kan. Na'uzubillah himinzalik...

Kakzakie said...

IMANSHAH,

Bibir boleh menutur ala... lantaklah tak kisah, tapai dalam hati bila membayar terasa juga cikgu....

Kakzakie said...

Miecyber,

Itu yg kakak katakan dan membuat telefon dok berdering tak henti....

Kakzakie said...

LiFe KaMi,

Satu-satunya alternatif kita itulah berjimat :(

Kakzakie said...

ibuintan,

Kakak rasalah lepas PRU akan lebih dahsyat lagi. Intan yg duduk di asrama pun akan tahu sebab dia dah mula guna duit sendiri sebab jauh dari ibu-bapa....

Kakzakie said...

Wa'alaikumslam aby,

Memang kena berjimat. Kakak tak langgan astro. Keluarga kakak juga tak ada yg perokok termasuk bapak kakak juga. Tapi sebab anak-anak masih perlukan belajar kenalah kita menabung takut akan datang tak ada sistem scholarship lagi...

Kakzakie said...

Ila,

Cuba Ila masuklah kat restoran atau menginap di hotel dan bandingkah dulu dengan yg baru. Ha... baru Ila rasa....

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

memang seronok kalau 'berkalaulah'.

Piasara said...

Cukai kat mana2..w/pon sikit tp sgt ketara.Alhamdulillah sbb bab2 mkn luar ni kami jarang sgt.Hotel pon kalau tak dak famili day,jgn harap..astro pulak..bln ni last,sbb kecewa dgn kualiti gambar.Baik pasang ariel atas bmbung tu tgk siaran yg ada sudah..tu pon tak larat nk tgk..

Amy Syaquena said...

kesian pada rakyat la gaji tak naik hak lain semua nak naik..

Penjejak Mimpi said...

As-salam.

Kene minte naik gaji lagi ni. Gaji da la ciput tapi macam2 da naik & kene byr. Cane nak survive idop ni?
Balik kg tanam jagung le nampaknye... huhuhuhu

Melati said...

KakZakie saya perasan cukai tu naik masa bayar makan, terkejuuut kak, sebab saya tak tau pun... agaknya sebab tak tengok berita kot,.

Untuk dia,..Maybe u tak ♥ i

lalink7 said...

alahai...ramai rupenya orang belum alert lagi..

kalau naik 3% agaknya yg gaji 5angka tue beribu-riban la mereka...hmmm

zue said...

semua brg naik harga..lepas pilihanraya ..minyak naik..ni gov. tax naik 6%..
kena elakkan mkn di rest yg ada tax.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam ahamd humairi,

Itulah kakak cikgu suka berangan-angan yg dah tentu bukan milik kita :)

Kakzakie said...

pasara,

Mudah kan... taklah pening kepala.

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Habis dah banyak yg mengulas pun buat tak tahu nak macam mana kita ni? Sedih kan amy :(

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Penjejak Mimpi,

Minta dah banyak kali kedengaran, tapai sunyi je... Nak tanam jagung kalau tak baja pun tak boleh gak. Baja dah mahal sekarang tau...hehehe...

Kakzakie said...

Melati,

Nasib terkejut je, kalau pengsan teruk tuan restoran nak mengangkat. Hik...hik...hik....

Kakzakie said...

lalink7,

Mana mungkin tak tahu, saja-saja tu lalink7. Kalau 3% memang meletop jadinya....

Kakzakie said...

zue,

Ada masa boleh elak kita elak tapi samapai bila dan selama mana? Tak akan AGM nak buat kat warung? Bawa client kat tepi jalan. Susah kan...

encikReza said...

aah, mmg slalu buat x tau jer dgn penambahan 1% tu. tp kalau 10% comfirm perasan...

Adinda Amy Sensei said...

as salam kakzakie....

singgah melawat akak..sihat?
moga baik adanya..

:)

Kakzakie said...

encikReza,

Kena ambil tahu juga kalau 1% sebulan 10 kali dan dari 10% juga jumlah accumulate.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Adinda Amy Sensei,

Alhamdulillah kakak sihat, moga Adinda Amy juga:)

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Kakpun tak perasan benda ni.. terima kasih ya.

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum kak

kita pon tak perasan bil astro kita dah meningkat
bila baca blog kawan2 baru sedar tentang tu

Amy Syaquena said...

Kita sedih ke , menagis air mata darah ke perkara tetap sama juga huhuhuhu...wahai kerajaan dengar la rintihan rakyat mu ini...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Werdah,

Benar kalau kita tidak terlibat secara langsung memang tak perasan. Dapat bill terus bayar...

Kakzakie said...

Manje,

Mereka yg terima bill terus bayar tanpa melihat details memang tak perasan. Ha.... sekarang dah lihat baru manje perasan kan....

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Itulah hakikatnya. Pembayaran tetap kena lakukan juga. Hati bengkak tak siapa ambil peduli.

Peri PiA said...

mereka peduli? :(

DiaUmaiNiNaz said...

salam singgah..udah ditetapkan nak wt cmner..tak puas hati tu mmg selalu dok cakap dah, tp tak didengar pon oleh mereka yg berkenaan...mmg ada kesannya walaupon 1%...

Kakzakie said...

Peri PiA,

Kita luahkan melalui perbincangan dgn kawan-kawan. Ianya tetap gitu gak ye tak?:(

Kakzakie said...

DiaUmaiNiNaz,

Terima kasih singgah. Syarikat kakak kepunyaan org luar itu yg mereka selalu berkata negara kita banyak impose cukai/tax/duty. Meerka hanya pelabur pun rasa sama. Kita yg ikan bilis apa tah lagi kan....

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Masa makan kat secret recipe hari tu dah nampak, tapi nak wat cam mana, makan tetap kena makan.

redza said...

kerajaan dh xde duit

Sham said...

kita kan sedang menuju ke arah negara 'berpendapatan tinggi'...

ummu said...

assalamualaikum kak zakie
saya yang miskin ini mestilah lebih mengikat perut.nampaknya kena kerja lebih kuat, sebagai OKU, saya pun kena kuatkan smenagat menrima tempias ini demi anak-anak

puteri said...

tiada notis?

nak wat surprise la tu!
he.he

Kakzakie said...

Cik Ina Minat Do Do Cheng,

Ye...lah mestilah kena makan juga kan...

Kakzakie said...

Redza,

Kita kena tanggung samalah nampaknya...

Kakzakie said...

Sham,

Sedang menuju itu yg tak boleh tahan. Tak tertuju-tuju lagi....

Kakzakie said...

Wa'alaikumslam Ummu,

Insya-Allah biar apa pun yg terjadi pasti ada insan-insan prihatin akan melihat sesuatu.

Kakzakie said...

Puteri,

Notis ada tapi hati tak dapat menerima

Mak Su said...

dah naik 6%? sy tak tahu pun.... oohhh, sbb saya hardly gi mkn kat kedai besar kot.....

REPUBLIK N9 said...

semuanya naik skang ni...

Kakzakie said...

Mak Su,

Busy sangat Mak Su sebab tarikh implemented pun tarikh dimana mak su dlm destinasi baru yg kini lebih selesa.

Kakzakie said...

REPUBLIK N9,

Bukan naik harga je Hasrul, naik tocang pun dah melampau-lampau....