Tuesday, March 15, 2011

Segmen apa kata cinta

Mendapat tag dari http://mutiarabernilai2.blogspot.com/ waktu makan tengahari tadi. Jejari menari mencari ruang menuju destinasi diperkatakan. Segmen dianjur oleh seorang insan juga teman blogger bernama Hakimi di http://pilihanhati.blogspot.com/. Syarat seperti berikut telah diberikan olehnya: -

1.Buat satu entry tentang apa itu cinta.(tak de limit)
2.Letak banner ni di atas entry anda
3.Letak link entry yang dah dibuat di ruangan komen ini
4.Tag 2 orang rakan anda
5.Tarikh akhir 16.3.2011(cepat!)
6.Entry yang menarik akan di review


Mencuri seketika masa yang ada inilah dia hasilnya: -

Bila hati dibanjiri cinta kudus
telaga hati mekar membunga tanpa rasa walang
indah dalam rangkulan sayap-sayap cinta
senyuman melebar tanpa henti
menadah tangan sujud tafakur
mohon tidak alpa atas pemberianNya

Saat cinta merasuki jasad
merapak kesyukuran pada sang pencipta
belaian kasih dan sayang
alam semesta nan luas terbentang
rindu-rinduan sesama insan
sesekali dengan tangis-sendu
bayangan wajah-wajah tercinta
hilai-tawa meriah
"Adam" sebagai pasangan
zuriat pewaris zaman
di mana saja ada cinta
mohon diberi pengukuhan
dalam meniti alam ini sebelum berkesudahan

Ketika cinta kian mereput
andai ada untaian yang mahu terlerai
bilah-bilah masa dicucuk onak dan duri
puas meratap sembah merafak pencipta
biarlah cinta dibajai menyubur
membuai mesra kekal cinta di sanubari

Kelelahan berlari mencari cinta
walau berlari dengan cinta yang buta
mahu dilontar kebutaan cinta itu
di penuhi celiknya cinta hakiki
mohon berakhir dengan kalimat yang panjang
kalimah syahadah terucap di bibir
sehingga gerak nadi menjauh di jasad

Cinta pengakhirannya tidak dapat diketahui
mohon syafaat bisa dirangkul sama
menghirup al- jannah yang abadi
Ya-Allah Ya-Robbi.
.
.
.
.

Itulah yang termampu dititip sementara tarikh akhir adalah pada hari esok, 16-03-2011. Oleh itu adalah tidak adil sekiranya aku tag sesiapa. Tetapi sekiranya ada yang masih punya ruang masa dipersilakan dengan sesungguh-sungguhnya. Silakan........

55 comments:

kak Erna said...

Kakzakie..indah sekalai..tapi akak memang tak pandai nak tulis puistis macam tu..apa lagi berkaitan cinta..

Werdah said...

Assalamu'alaikum kak zakie

MasyaAllah, memang kakzakie berbakat menulis puisi. Alangkah manisnya jika cinta berbalas kan..

lalink7 said...

puitisnye akak..akak memang hebatlah!! boleh jadi cikgu puisi niee..hehehehe..

kalau saya masuk nie sah2 kalah awal ngan akak niee..

kella said...

waaaaaaahhhh.... ternganga je kita baca nih.....
cantiknya kak zakie...

indah..

kakcik said...

Kakzakie memang hebat berpuisi. Tahniah. :)

Mutiara Bernilai said...

Assalamualaikum Kakzakie..

Subhanallah, indah..
sangat indah bait2 puisi Kakzakie..

!____!
bergetar jiwa membacanya..

:)

YATZAKIE said...

cayalah kak..sya ni berpusi xpandai,tp makan sya pandai..hehe

ainnoraini said...

tak sangkanye kak zakie pandai berpuiti...
teruja ain bile membacenye ptg2 mcm ni...

ainnoraini said...

alamak kakzakie silap type la pulak...

puiti la pulak..puisi..jiwa kaco masih blm balik lg ni..hujan masih lebat...ade kilat lagi...

aby said...

salam k zakie,
waduh waduh waduh...
bagus skali bait2 cinta mu ...
tk terjangkau otak utk mengarang mcm tu ..
begitu puitis sekali ..

Cikgu Nurin said...

Waduhhhh pemuisi juga orangnya KakZakie nihh...

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Pujangga menyatakan
Oh cinta berharga
dari emas dan permata...

Segmen apa kata cinta Kakzakie sungguh meruntun jiwa. Kakzakie memang hebat! Tahniah!!

Kakzakie said...

Terima kasih buat teman: -

@kak Erna: belum ditulis mana nak tahu kak Erna

@Werdah: Harapan seorang hamba Allah sama kak Werdah. Terima kasih.

@lalink7: Kakak nak husna menghayati bukan puji-puji. Takut alpa diri jadinya.

@kella: betul ke tu?... harap kella suka

@kakcik: Kakak ingat nak tag kakcik takut masa dah suntuk kakcik tak terbaca. Dah baca buatlah kakcik.

@mutiara bernilai: sekadar menyapa tag yang mutiara bagi. Kakak buat masa minum petang tadi.

@YATZAKIE: Kakak kalau makan lagilah pandai dari Yat. Sayang manan terbuang, kakak sapu bersih. :)

@ainnoraini: tempat kakak pun hujan juga petang tadi. Dah tak perlu siram pokok bunga sekarang ni...

@aby: waduh pujian terlalu tinggi. Menakutkan kakak dibuatnya.

@Cikgu Nurin: Nak mengulas cinta dengan karangan lebih sukar berbanding mencipa puti yang boleh siap beberapa minit saja.

@cikgu humairi: Kalau kakak tahu cikgu masuk segera membaca N3 ini pasti kakak dah tag cikgu. Malu kakak bila cikgu membaca....

cemomoi said...

amboih mengayatttt

errr minda dah tumpul untuk titip bait puitis cinta

kakpah said...

cantik!!!!!

ckLah said...

...puitis mainan bahasa kakak!

Kakzakie said...

Terima kasih semuanya,

@cemomoi: dulu masa bujang-bujang tu ada adalah juga bermain kata ye....:)

@kakpah: hayatilah kakpah. terima kasih.

@ckLah: kakak tahu cikgu lagilah hebat. guru BM lagi....kakak malu dgn cikgu.

nur said...

kak zaki.. wow. terkesima.. tak terkata.. best!! pasti jadi pilihan.. indah indah..

JOM TENGOK GAMBAR BEST!!
JOM KE: ALL IN ONE

puteri said...

nak join gakk
sempat tak ek?

cikceriacorner said...

wow..akak..hebatla..

kalo saya xreti nak wat mcm ni..heheheh

Penjejak Mimpi said...

wah... terer la kakzakie berpuisi.. cayalah.. :)
sungguh indah setiap baitnye..
respek dan 'suspek' la.. hehehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Kak zakie,

Selamat hari jadi, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Diharap kak zakie berbahagia selalu ngan keluarga tercinta. pandai berpuisi, setiap bait penuh puitis.

Kakzakie said...

Nur,

Terima kasih. Tinggi sanagt pujian tu takut terduduk pulak

Kakzakie said...

puteri,

cubalah hari ini last tau. just suka-suka hadiah pun tak de.

Kakzakie said...

cikceriacorner,

Amboi cikceria tak mahu tunjuk tu. Cubalah dulu.

Kakzakie said...

Penjejak Mimpi,

Apa yg nak direspect and suspectkan tu?... Kelakarlah PM ni....

Kakzakie said...

Cik Ina MDDC,

Cik Ina bukan birthday kakak tau. Kakak saja tulis sebagai memenuhi segment apa kata cinta sebab kena tag. Itu je.....:)

miloais said...

cun!
terkesima iols baca

Mutiara Bernilai said...

kakzakie dah tinggalkan link kat blog En Hakim tu?

Mamamya said...

terasa bagaikan di awang2an membaca kata2 puitis ni kak..klu lah lia kene tag mcm ni...maunya kelam kabut nak membuatnya....x reti nak buat ayat2 indah mcm ni....

best la kak....:D

Piasara said...

"sangat indah!akak ni memang kreatif dan berseni..saya ni buta seni,hihihi..sejak tinggalkn skolah langsung tak reti nk puitis2 lagi..sikit2 bolehlah kak.."

My Little Diary said...

salam,

wahhhh.... terharu sungguh membaca cinta kakzakie..
mesti masa bercinta dulu2, akak yang byk luahkan kata2 cinta ni...
best3x...

azian said...

kak zakie...
ayatttt...perghhhh...mabeles habis nih..hehhehe

Kakzakie said...

miloais,

cewahhh macam bagus je kan kakak....

Kakzakie said...

Mutiara bernilai,

Dahlah sayang, semalam the moment siap terus link ke sana. Mungkin belum display kot....

Kakzakie said...

Mamamya,

Segment ini bukan mesti menggunakan puisi. Boleh berbentuk karangan dan apa jua. Tapi kalau karangn agak berjela kan....

Kakzakie said...

Piasara,

Alahai bantai je janji ada bunyi sudah...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam My Little Diary,

Eh... realitinya kakak payah nak menutur kata cinta. Hubby kakak lagilah tak romantik langsung. Tarikh lahir sendiri pun dia tak ingat. Hehehe....

Kakzakie said...

azian,

Hm..... penilaian pasti berbeza...

Amy Syaquena said...

sungguh berpuitis sekali kak , anyway good luck ok

Uncle said...

fuyooooooooooooooo...kak...biar betul ni!

Sham said...

perghhh kenapalah aku takde bakat camni...heee apa2 pun good luck la yer...

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Bila kena tag tak mampu nak mengelak inilah saja yg dapat kakak titip Amy...

Kakzakie said...

uncle,

Ah... janganlah terkujuttt uncle. Sesaje heh....

Kakzakie said...

Sham,

Ada org tak mahu tunjuk bakat. Cuba sesekali sham luahkan dlm penulisan, maksud kakak tidak semestinya berbentuk puisi...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kakzakie...

wah!!! puitisnya...saya doakan akak berjaya ya...ada bakat terpendam rupanya kak nie ya :-)

Insan Marhaen said...

IM - tak tahu la..pernah bercinta atau tidak...?

Kakzakie said...

wa'alaikumsalam sahrom,

sesekali teringin mengasah bakat. Hehehe....

Kakzakie said...

Insan Marhaen,

Kita sebenarnya sentiasa diselubungi kecintaan dan yg pasti IM pun sentiasa bercinta. Cinta itu luas dan agung IM...:)

pesona said...

Assalamualaikum Hjh,

Dalam sibuk bekerja pun masih sempat menulis Puisi yang indah kepada yang memahaminya.....

Ati Masrif said...

assalamuaalaikum kak,

kalau dah berbakat tu
buat apapun ...menjadi

semoga kak zakie berjaya!

Kakzakie said...

pesona,

Selalu kakak masuk halaman nak juga berita / cerita tapi hampa. Kakak buat masa minum petang. Kalau buat essay panjang tak cukup masa.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Ati Masrif,

Kakak tahu Ati pun boleh cuma tak mahu.

Terima kasih...

Kaseh said...

terkedu membacanya..indah sungguh kak..

cik nurussalwa said...

Alahmdulillah.. nice entry..
good puisi..

org kata mata pena lagi tajam dari lidah..
menusuk jiwa..

=)