Wednesday, April 27, 2011

Buku Idaman Kalbu

Kalau orang berpusu-pusu di PWTC memilih buku aku di sini melangut tidak dapat menikmati itu semua. Karyawan yang aku minati Pak Abdul Latip pula dalam blognya ada menyatakan buku terbarunya yang menghimpunkan ke empat-empat buku imam dalam satu buku ada di sana. Harga pun boleh tahan murah hanya RM 55/- tidaklah semahal membeli sehelai baju sutera. Pasti mampu untuk memilikinya. Dalam koleksi aku hanya ada satu imam saja. Nurani ining memiliki melonjak-lonjak. Ketika menulis N3 ini buku tersebut belum sampai di Badan Book Store, Plaza Angsana gedung buku keluarga kami. Selepas expo di PWTC selesai aku pasti buku itu pasti akan tiba di sini. Ada sesiapa hendak buat GA dan hadiahnya buku ini pasti aku buat dua-tiga kali penyertaan.

Imam-Imam yang Benar - Aku pasti akan memperolehinya juga tidak lama lagi. (Sudah bulat tekad kononnya he...he.....) Kalau dapat yang ini tak perlulah membeli yang tiga lagi.

Imam Syafie - Buku ini telah ada dalam genggaman aku.
Kalau aku tahu akan keluar satu buku menghimpun ke empat-empat imam pasti aku tunggu.


Keluaran PTS - Hikayat Abdullah, Hikayat Amir Hamzah 2 & 3 ini telah tamat aku baca.


Antara petikan yang boleh aku kongsikan dari buku Imam Syafie - "Nama sebenar saya Muhammad bin Idris bin Abbas bin Uthman bin Syafie bin Said bin Abu Abid bin Abdul Yazid bin Hisyam bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf" Itulah jawapan Imam Syafie bila ditanya oleh Imam Muslim Al-Zanji ketika hendak memulakan belajar Ilmu Fiqh. Bereti Imam Syafie adalah keturunan baginda rasulullah s.a.w. Oleh sebab itu ramai kalangan umat Islam di Malaysia dan Asia Tenggara khususnya telah menjadikan mazhab Syafie sebagai pegangan kita yang juga mengamalkan cara beribadah sebagai ahli sunnah wal-jamaah.

82 comments:

Zaitun said...

Anak bongsu kak Zai dapat hadiah buku ni dari Pak Latip masa pergi pesta buku tempohari.Nanti kak Zai pun tumpang baca lah.Sekarang kak Zai tengah baca buku yakjuj & makjuj.

Masa kak Zai comment n3 Mahabbah ikim fm perkataan solat keluar.Latest n3 kak Zai.

bujal X said...

saya kurang masa la kak nak membaca~~haih~~

*alasan je lebih~he~~

nurkass said...

hurmmm..
menarik buku tu..
insyaallah kass akan cuba dapatkan..
terasa jugak sejak dua menjak ni kass jarang membaca..dulu selalu jugak pegi kedai buku tapi sekarang....thanks kak zakie cayang..n3 yg memberi kesedaran..walau sibuk manapun kena luangkan masa membaca buku2 ilmiah..

Norhafiza said...

alhamdulillah..rajin ya kakZakie membaca..No bila la nak start balik baca bab ni huhu..yang ada tu pun tersusun rapi lagi..alhamdulillah semoga kakZakie bertambah2 lagi ilmunya..amin

Mamamya said...

mesti akak ada byk koleksi buku2 kat umah kan....sejujurnya sejak dah berumahtangga ni lia x penah beli buku lagi kak....dulu2 masa zaman kerja da juga lah beli novel2...skrg mmg x der....:( tp skrg ni lia t'ingin nak beli buku Dr.Mahathir Muhammad bekas PM kita dulu...harapnya tertunailah hajat...

mama ju, said...

Aslkm

oo kaki buku ya. Tahniah, rajin membaca bertambah ilmu. Ilmu tu boleh pulak kita sebar2kan.

Hehe semua tu Pn Roza yg masak..ada masa ziarah mereka di Segamat sebelum mereka terbang jauh..!

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Kalau dah kaki buku.....hmmmm...ngan kakipun dia boleh pegang buku....macam ulat tuu.

mommylavender said...

assalamualaikum~ insyaALLah dapat tu....mommy pun minat gak mmbaca ni....

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Semalam beli satu buku karangan beliau Salahudin Ayubi Penakluk Jerusalem.. duk pegang banyak bukunya tapi tangguh dulu sebab banyak sangat dah buku2 lain yang dipegang (anak yang tolong) kak dah tak mampu pegang banyak2 satu dua bolehlah. Alhamdulillah kak werdahpun ulat buku cuma kak takut juga tak dapat amalkan semuanya.. insyaAllah kita tambah ilmu dan kita tambah amal ya kan.. semoga Allah bantu kita memperbaiki amal ibadah kita .. amiin

azian said...

kak zakie...
kagumnya sy tgok org2 yg suka baca buku nih...
sy jugak suka kl umah byk buku...tapi buku yg sy beli tahun lepas pun tak abis baca lg kak...cuma jd rujukan aje bila ade salah faham...buku, indahnya hidup bersyariat...ismail kamus...

miloais said...

nak carik itu buku
ingat weekend ni nak pegi lah...

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Sebenarnya seronok membaca ni kana.

Akak memandangkan tak berapa boleh berjalan sangat, kedai buku Marwilis dan kedai2 buku di Kompleks PKNS tu sajerlah jadi tumpuan kami suami isteri.

ainnoraini said...

en somi saye mmg suke bace baku mcm tu kakzakie...
baru2 dia baru jer habis bace buku "yakjuj & makjuj" dan sekarang dia ade beli buku "The Choice Islam and Christianity" ...

tapi isterinye ni...suke bace yg buku lain la pulak..selalu gak di tegur...bace la buku yg dia beli tu...

Miecyber said...

Menarik....

Makanan terlarang

Kakzakie said...

Zaitun,

Alahai jelesnya kakak. Untunglah anak kak zai. Kakak tengok N3 yg kak zai tentang tu...

Kakzakie said...

bujal x,

Kakak pun kekadang pegang buku tapi mata dah terkatup...

Kakzakie said...

nurkass,

Hm... masih single-mingle inilah banyak masa nak membaca. Kot pergi shopping sakan ye adik kakak ini setiap kali balik kerja?....

Kakzakie said...

Norhafiza,

Kakak sebenarnya pun bukan rajin. tapi baca bila ada masa je...

Kakzakie said...

Mamamya,

Ala... kakak pun kekadang kejap baca ini, kejap baca tu. Masa pergi book store membeli macam rajin sangat membaca. Bila dah susun kat rak baca macam siput....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam mama ju,

Nak kata kaki buku tak juga....Nak habiskan pun terkedik-kedik....

Oh... mama pergi rumah dia ye....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam ahmad humairi,

Cikgu jangan perli kakak. Hehehe... Tangan ini pegang pun kadang terlepas sebab mata dah tertutup. Kena tegur anak terjaga balik.

Kakzakie said...

mommylavender,

Oh... bagus ye mommy rajin membaca, kakak taklah sangat. Baca bila free je....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Werdah,

Kakak percaya kak werdah memang rajin membaca dan dari N3 yg berupa tazkirah saja kakak dah duga memang banyak ilmu yg dapat kami tumpang sama....

Kakzakie said...

azian,

Alahai kakak pun sama. Sebenarnya mambaca bila meneman anak belajar. Dari kita tunggu tak buat apa itulah kakak pun baca apa yg patut.

Kakzakie said...

miloais,

Untunglah milo ada chance nak pergi....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam kunang-kunang,

Kak ani mesti banyak buku ilmiah. Kakak sekadar memenuhi ruang masa saja. Nak menyebar tak pandai....

Kakzakie said...

ainnoraini,

Hobby seseorang tak sama ain. Kakak kalau baca majallah tak sampai sehari dah habis. Tapi kalau buku ilmiah terkemut-kemut. Baca sekejap-berhenti-sambung-berhenti. Gitulah....

Kakzakie said...

Miecyber,

Mie dah ada buku itu ye...

republik n9 said...

hmm best3, baca buku imam 4 mazhab takpe, jangan baca imam syiah sudaaa...

Cik SHiNJU said...

As salam Kak...

Mekasih sharing,..
InsyaALLAH saya akn p beli nt..

Daddy Ziyyad said...

cuba akak tengok di MPH..selalunya mereka lebih cepat pasarkan, contohnya buku2 agama terbitan Telaga Biru

si para para said...

sory kak sebab lama tak singgah sini...
bagus kak.. jarang orang yang suka baca buku macam tu...saya pun kena lebihkan membaca..

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

huhu.. baru singgah di belog akak, best pulak sampai x nak balik ke belog sendirik, hihi.. :))

My Little Diary said...

salam

saya jugak tak berkesempatan utk ke KLCC... :(

Ati Masrif said...

tumpang seronok dengar org membaca
ati semangat bukan main lagi...
ada beli buku..tapi dah 2 bulan
masih tak khatam lagi...masa..oh masa..

Citarasa Rinduan said...

selamat petang kakakku kakzakie
walau ayu penat memandu seharian ke HSI..
tetap nak singgah ke blog kawan2..
kak......
samalah kita.. kita tunggu sama2 yer..ayu pun suka borong buku2 di angsana... sebab pelbagai.. agak2 di JB akan adakah pesta buku??

wahida said...

dah lama saya tak membaca...seakan tak sempat je kak...huhu...

cemomoi said...

tahun nin tak menyinggah le nampaknya ke sana

ckLah said...

Bermutu tinggi karya penulis ini...

suri solehah said...

salam kak zakie..wah kak seronoknya dapat tambah koleksi n gali ilmu dari penulis yg kita sukakan..suripun suka gak habiskan masa baca buku..

IMANSHAH said...

kebelakangan ini jarang dapat membaca, bula lepas beli dua buku, tak baca lagi

haish

faiz said...

dkt mph ade jual tak..

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Semoga niat yang baik akan cepat dikabul Ilahi.
Ramai dalam kalangan kita lebih gemar membelanjakan duit untuk benda/perkara lain yang bersifat sementara. Buku adalah sebaik pelaburan dan ia akan kekal sebagai rujukan apabila diperlukan. Semoga Allah memberkati Kak Zakie.

TQ

Afida Anuar said...

Hmm..kalau saya tau akak nak cari buku tu awal2, boleh saya tolong belikan hari Sabtu baru ni kat pesta buku tu... tp akak terlambat bagitau ni...

kalau la saya tak balik Terengganu weekend ni, mesti saya pi lagi pesta buku tu...

ibuintan said...

saya pun teringin sangat nak kumpul koleksi buku ni... minggu lepas kirim dengan sorang kawan yang ke pesta buku tapi hampa dia tak jumpa buku tu


orang terlalu ramai katanya, nanti nak cari sendiri di MPH

chii said...

pasal mazhab ni chii x jumpa n baca lg..tp kalo pasal 4 khalifah islam..khatam da..alhamdulillah..


lama gak x baca buku2 pasal sejarah islam ni...hurmm

LiFe KaMi said...

kalau kami berkesempatan pergi ke pesta buku nanti kami nak cuba cari juga buku imam shafie ni..sekarang tgh sibuk kerja ingat plan sabtu ni..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie,

first time makcik dengar nama penulis tu. first time gak makcik dengar dorang tulis pasal mazhab.makcik minat gak membaca cuma kalau beli buku agama, kena kaji dulu penulisnya. Banyak gak buku yang kak zakie dah baca ye.

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Elok sangat membeli buku-buku agama cuma dipesankan agar memerhati penerbit dan penulisnya. Kadangkali mereka tidak cermat dalam menerbit dan menulis. Itulah yang selalu saya ingat akan pesan Guru saya bila membeli buku agama.

Kakzakie said...

# republik N9 : Kakak baca apa je Hasrul tak kisah syiah pun asal kita tahu menilai...

# cik shinju : Em... nak pergi beli ye. Jeles kakak nie....

# Daddy Ziyyad : Belum betul-betul cari pun Doc. Hari tu je kakak ke Badan Book Store katanya tak de lagi.

Kakzakie said...

# Si para para: Bila dah mula menginjak usia pencarian ilmu dah mula ke arah lain.

# Khairul Hakimin: Terima kasih. Datanglah lagi.

# My Little Diary: Kalau dekat boleh juga ambil masa kan...

# Ati Masrif: Kakak pun sama Ati. Nak habiskan satu buku ambil masa lama...

Kakzakie said...

#Citarasa Rinduan: Moga En. Zalie bertambah baik. Kat JB nie pesta buku Cina dah berkali-kali... Kita punya entah bila...:(

#wahinda: Ala... kakak pun selalu membaca bila teman anak belajar. Itupun tolak campur yg terlelap.

#cemomoi: Kakak lagi tak pernah lagi pergi pesta buku di PWTC

Kakzakie said...

# ckLah: Kakak suka karya dia termasuk cerita-cerita pejuang-pejuang agama dulu.

# Suri Soleheh: Bila membaca terasa seronok dan lalai. Tapi ada kala tertidur. Heee...

# IMANSHAH: Kakak rasa bulan-bulan ini ramai cikgu-cikgu memang busy dgn kegiatan ko-ko.

Kakzakie said...

# faiz: Kakak belum pergi lagi faiz. Tak tahulah

# Admin P@P: Kakak harap akan dapatlah buku cikgu. Moga cikgu pun sentiasa diberkati Allah...

# Afida Anuar: Amboi... mesti memborong sakan Fida ye. Balik Terengganu cari keropok lekor. Heee....

# Ibuintan: Mungkin kawan ibuintan terlepas pandang booth PTS. Ada org tu siap dapat hadiah buku ini dari Pak Latif (Anak kak Zaitun). akak baca N3 dia.

Kakzakie said...

# chii: Pak Latip banyak keluaran buku. Kalau PTS punya publisher mesti jumpa.

# LiFe KaMi: Pergilah LF. Kakak memang tak dapat. Kakak rasa baik beli terus yg 4 imam besar sebab dia himpun ke empat-empat imam. Untung....

#

Kakzakie said...

# Cik Ina MDDC: Kakak pun baca bila ada masa je Cik Ina. Kakak pun bukan rajin sangat. Paling lama membaca bila teman anak buat kerja sekolah/belajar. Kenalah kita membaca juga. Kalau tak mereka leka....

# Abd Razak: Insya-Allah ust. sebab buku PTS karya Pak Latip masih dijadikan rujukan di IPT...

kakpah said...

salam kak zakie,
kakpah yang dekat ni pun belum pegi lagi ke pesta buku. ada penyakit lemas dalam lautan orang ramai...

lalink7 said...

menariknyee akak..saya pergi juga ke pwtc semalam..hehe..bgus buku tue tp xdpt g sbb dah g sane dah..

dapat potongan tak?

nukilanaffiza... said...

wah menariknya....adik saya Hanny Esandra akan berada di PWTC utk signing session novel2 beliau...

teringin nak g sana tapi selalu susah nak datang...

Hantu Kak Limah said...

Bagus buku2 yg di pilih tu..
cume HKL ni,tersasar jauh bile memilih ...suke bace novel2 cinta yg di buai2 perasaan je.....
sangat malu bile x tau ape2 ttg buku2 yg ditunjukkan di atas........:)

anitaare said...

salam perkenalan,

saya memang minat buku2 cam gini..ada gak npk buku2 tu kat pesta buku itu hari tp apakan daya..anak2 dah didulukan beli buku2 kegemaran mereka..

saya dah follow..sudilah jengok blog saya

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam kakpah,

Kakak yg jauh ni teringin tapi yg dekat pulak bimbang sesak ye. Ala... kakpah kat sana banyak tempat boleh cari bukan macam kat JB nie...

Kakzakie said...

lalink7,

Ada potongan ke tak itu kakak tak tahu. Husz pergilah. Alaaa... single-mingle lagi apa nak bimbang....

Kakzakie said...

nukilanaffiza,

Oooo.... Hanny Esandra itu adik Fiza ye....:)

Kakzakie said...

Hantu Kak Limah,

HKL jangan ingat kakak tak baca novel cam tu. Sama kakak pun baca juga hingga terawang-awang dibuai rasa.:) Buku misteri pun kakak baca gak tau...

zue said...

zue rajin mmbeli buku..tapi semuanya tak pernah habis baca...mmg teruk kan.

Kakzakie said...

anitaare,

Kena utamakan anak dulu baru hati rasa lega. Lain kali belilah ye...

Kejap kakak terjah blog ani ye....

Kakzakie said...

zue,

2 x 5 lah zue kakak kekadang dah lama baru sambung lagi. Tapi biasanya kakak habiskan juga cuma masanya dari kucing mengandung sampai dah beranak la.....

Prince Halilintar said...

prince pon xberkesempatan utk ke pesta buku di pwtc tu...banyak buku2 yg prince nak cari sebenarnya..

nukilanaffiza... said...

yap..Hanny Esandra adalah adik saya...tapi adik affende bukan fiza...fiza wife saya...huhuhu...mesti kak zakie ingat saya ni pompuan kan?....ala kak zakie..saya lelaki tulen la...auw....hehehe

Ayie said...

Minat ye akak membaca.. nice.. ^^

Kakzakie said...

Prince Halilintar,

Kakak dah confirm tak dapat pergi. Prince kalau masih ada niat teruskan...

Kakzakie said...

nukilanaffiza,

Bertuah betul ye fende kakak dah terkena. Now wonder main kompang segala. Hahaha.....

Kakzakie said...

Ayie,

Minat sangat tu tidaklah tapi kena membaca juga Ayie. Kelak kalau Ayie dah punya keluarga dan anak-anak lagi kena rajin membaca kalau tidak anak-anak macam mana?....

wiznie's BLOG said...

hampir2 jugak nak p pesta buku @PWTC...tapi xjadi..hubby x sihat.
hmm...menarikla buku ni.....thanks 4 sharing

redza said...

membaca amalan mulia

Kakzakie said...

wiznie's BLOG,

Masih ada masa wiznie... kakak memang tak berkesempatan dan jauh jadi alasan...

Kakzakie said...

redza,

Membaca bila ada masa terluang...

Erna said...

assalam kakzakie..dah dapat ke buku idaman kalbu
akak tak berkesempatan nak ke pwtc..tapi insyaallah akak akan cari dikedai buku nanti.

aby said...

salam k zakie ..
bagusla klu banyak membaca,
luas pengetahuan. apatah lagi pasal imam2 ni ..

isnin lps anak aby si jee tu dah gi pameran kt PWTC atas rombongan sekolah ..
insyallah ujung ni,
aby ngan yg lain2 akan pegi plak ..

keneng opo reply aku orak mentu neng posting seng lepas ...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Erna,

Belum lagilah dan belum ke kedai buku lagi....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam aby,

Bagus cikgu sekolah jee, at least mana yg ibu-bapa tak berkesempatan anak-anak masih dapat pergi dan memebeli.

la... kakak yo rak ngerti keneng opo. Hurong ditulis rectification wes di posting yo....