Monday, June 13, 2011

Selera Keluarga

Setelah masing-masing mendapat apa yang dihajati kereta meluncur laju menuju destinasi biasa. Restoran Singgah Selalu yang kini boleh membuat orang sesat-barat kerana proses menaik-taraf jalan tidak siap lagi tetap di singgah juga. Kesempatan sebelum naik sekolah kami makan sekeluarga di situ. Kakak yang sulung pun sudah balik asrama semalam dan tinggallah dua beradik di rumah. Bila sekolah pula kelas tuisyen mereka membuatkan jadual padat. Malam itu semua makanan ditempah mengikut selera anak-anak.



Kwee-teow goreng tomyam - Sudah ada nasi Nurienne masih mahu juga kwee teow favourite dia. Makan dua sudu baki bungkus. Katanya tidak macam selalu. Mesti tukang masak lain.

Toufu - Masak apa lupa namanya. Tapi yang jelas rasanya lazat di tekak keluarga kami


Udang butter - Walau sebenarnya kami suka serunding butternya tapi udang pun habis juga.

Shark-fin sup - Kak Nurienne sedang agihkan masuk mangkuk-mangkuk kecil

Adik punya - Adik minum air saja yang lebih, makan semua tidak habis. Sup ini pun dia sentuh sesudu-dua.


Baby squid - Masak black pepper tapi kurang sedap dan tidak habis kami bungkus bawa balik

Siakap stim nyonya - Ini favourite kami sekeluarga. Habis licin sampai kuahnya tidak bersisa.

Kenyang - Sementara tunggu papa bayar bill. Lihat atas meja ada plastik merah itu bungkusan makanan yang tidak habis kami bawa balik.


Adik - Kenyang perut suka hati, Upin-Ipin teman sejati

Gelap - Bersebelahan pintu keluar ini ada disediakan shisha. Teringat macam di Mekah. Ramai Pak Arab hisap shisa. Di sini pun ada juga orang hisap shisha, api orang Melayau-Cina-India. Hendak ambil gambar mereka rasa kurang selesa pula. Amboi dia punya bau boleh pengsan!!





~ bila makanan sedap dirasa, makan habis tidak bersisa; tetapi bila kurang enak di rasa bungkus saja dan dibawa balik walau bila tiba di rumah belum tentu dijamah setelah dipanaskan ~





131 comments:

s a r said...

assalamualaikum kak :)

uih..banyak yang tak habis dari yang habis ye kak. ~eheh.

al-lavendari said...

saya belum sarapan lagi .. bila tengok gambar2 tu, terus perut saya menjadi lapar. nak pergi cari makanan kejap.

Ati Masrif said...

salam kak,

cantik restoran tu

ati semalam makan di rumah daddy ziyyad..hehe

YB said...

Tengok gambar memang menyelerakan. Mari kita makan sementara Allah masih bagi kita makan.

ajumohit said...

Kak, sedapnya mknan2 tu...lapar jadi nya...terus nk gi bancuh air milo nk sarapan hehehe

Acik Erna said...

kakzakie..makan malam sebelum semuanya sibuk semula kan..

bujal X said...

koey teow goreng tomyam~~sedap kah kak?

Maya Mayana said...

oo tk habis tu kena bagi yana jawabnya tu :P

kakcik said...

Kakcik suka toufu tu. Walaupun namanya Singgah Selalu, kakcik baru berpekuang singgah sekali sahaja. :)

~izan~ said...

Semua nampak lazat.. meriah dgn makanan,betul tu kak,kdg2 tak abis kita tapau tp bila dh smpai rumah tak tahu bila nak mkn,nk perangat semula huhu...

Miecyber said...

Wow...sedapnyer....

Basikal elektrik boleh lipat

My Little Diary said...

saya suke shark-fin sup tu... yumyumm

nurkass said...

erkk..
tak pernah lagi makan shark fin sup tu..camne rasanye kak zakie..hehe

seronok mkn satu keluarga kan..bertambah harmoni..

Piasara said...

"part yg best tu ialah bungkus bawa balik...sama mcm saya dulu2 ms ank2 kecik mkn tak habis...bungkus.Yelah kita dah bayr kan..lagipun kalau buang membazir..Skrg ni kalau oder memanjang habis licin..."

Mamamya said...

as salam n selamat pagi kak.....^___^

lia setuju btl dgn kata2 akak yg last sekali tu...kerap juga bila makan kat luar kami bungkus makanan yg x habis di makan kat sana...tp bila dah smpi umah...kdg2 t'buang juga..w'pun hati berat nak 'menghantarnya' ke tong sampah.....

kdg2 lia ni ler yg jadi tukang perabis makanan tu...anak2?? mmg tidak ler dia nak makan bila dah smpi umah.....

sayangsayangibu said...

kalau tak di bungkus ralat jugak, tp bila dah berbungkus tu, kadang duk diam dlm petiais, esok dah buang jugak

wa khairul onggon said...

Assalamualaikum dan selamat pagi kak.. Sedap2 nye makanan tu.. Terliur tgk pagi2 ni hehe.. :)

~ yus ~ said...

Wah akak!! Lapar terus...saya tengah puasa ni..huhu.

Sabar..sabar...:)

Ann Huda (Ate) said...

Toufu tu nampak menyelerakan. Alhamdulillah negara kita ini memang mewah dengan makanan.

nabilah_2908 said...

mmm...bnyk juga yg tak habis...

kalau yg tk habis tu..di renovate sikit...sedap kot rasanya... ;)

chichi said...

makan kak selagi boleh makan..yan tak dapat nak makan sbb makan je luar blik..alahan teruk...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam sar,

Itulah bila ikutkan selera anak-anak. Kakak pulak kena control sikit maklum perut nak mencerna lambat...

Kakzakie said...

al-lavendari,

Kesiannya tuan belum makan lagi ye. Silakan cari makanan dulu...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Ati Masrif,

Oh... yelah semalam kan ada majlis aqiqah si comel DZ. Mesti best kan...

Kakzakie said...

YB,

Ahlamdulillah rezeki terlalu murah diberi buat kita sementara ini. Ingatan juga buat sebelum sakit...

Kakzakie said...

ajumohit,

Kalau ikut selera semua sedap aju. Tapi last nanti yg menghabiskan mama-papa dia juga

Kakzakie said...

Acik Erna,

Betullah Acik. Hari sekolah susah nak keluar masing-masing ada kegiatan dan susah nak kumpul semua.

Kakzakie said...

Bujal x,

Anak sulung kakak suka benar apa saja yg bertomyam. Selalu dia order menu itu tapi kali ini tak habis katanya tak sedap...

Kakzakie said...

Maya Mayana,

Semalam kakak dan perangatkan dan sebahagiannya dan masuk tong sampah juga sudahnya...

shazika said...

wohaa...sedapnye menjamu selere

Kakzakie said...

Kakcik,

Eh... kakcik sampai JB bila tu? Kenapa tak call kakak. Bestnya kalau dapat jumpa...

Kakzakie said...

~izan~,

Benarlah itu lumrah kita sama saja...Mula rasa sayang, tapi last buang juga.

Kakzakie said...

Miecyber,

Kalau lapar Mie semuanya sedap.

Kakzakie said...

My Little Diary,

Samalah anak-anak kakak... Tapi malam itu adik kurang minat sebab tak sihat

Kakzakie said...

nurkass,

Meh sini kakak belanja Kass. Mesti anak-anak kakak suka kalau dapat jumpa Kass. Mereka ada baca N3 Kass yg kakak suruh mereka hayati tentang api neraka...

Kakzakie said...

Piasara,

Kakak rasa sebab anak-anak pun perempuan jadi makan tak banyak tapi selera semua jenis nak rasa inilah jadinya Pia...

Kakzakie said...

Mamamya,

Kita samalah Lia. Kakak selalu fikirkan sayang rezeki jadi mama & papanya makanlah. Tapi kita pun banyak mana nak masuk, last buang juga Lia...

Kakzakie said...

sayang-sayangibu,

Bila masuk petiais dan panaskan rasa pun dah tak fresh itu yg membazir kan.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam wa khairul onggon,

Sedap memang sedap khairul. Mehlah turun JB sesekali menikmati makanan Johor :)

Kakzakie said...

~yus~,

Eh... sabar Yus. Sorry juga tertayang hari Isnin yg mana ramai org berpuasa.

Kakzakie said...

Ann Huda (Ate),

Benar sekali, kalau di sepanajang Danga Bay ini waktu malam rancak dgn org makan-makan tak henti sampai larut malam...

Kakzakie said...

nabila_2908,

Ada juga yg kakak renovate nabila. Kwee teow kakak tambah sawi dan taugeh lepas tu kakak & abang makan :)

Kakzakie said...

chichi,

Alahai kesiannya. Tak pe bila lepas saja pantang, hmmm.... bolehlah menala kan :)

Kakzakie said...

shazika,

Menjamu shaz sebelum sekolah hari ini...

makdara TERdiva said...

sesekali bolehlah tapau-menapau tp kalau dah hari2 bosan gak

silap gaya rambut pun hilang sbb byk sgt mkn ajinomoto..hehe

Zaitun said...

Ini restoren feberet kak Zai bila ke Johor wajib singgah.Makanan wajib order toufu memang sedap.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kak zakie..sy tak phm napa org suka hidap syisha nie..dia mcm rokok kan..membahayakan kesihatan huhuhhh

Citarasa Rinduan said...

ayu tak pernah makan kat situ.. bila layan gambar kak sklrg.. terus rasa nak kesana 1 hari nanti...........

kak.. bab syisha tu,, dah jatuh hukum.. syisha tak boleh di hisap kan.>

cemomoi said...

dah lama tak perkena shark-fin, brapa hengget kat sana?

Amy Syaquena said...

Dah lame x makan luar kalau nak makan kena tunggu time birthday nanti hehehe..

gadisBunga said...

kenapa saya macam sangat familiar dengan nama Restoren Singgah Selalu tu ye?

Hanis MY said...

sedpnya kakkk kecur liur dibuatnya...

p/s: akak... terima kasih ajar bahasa baru...

Abd Razak said...

Assalamualaikum kak..

Semuanya nampak sedap jer...

Kakzakie said...

makdara TERdiva,

Kakak jarang makan luar. Even waktu kerja pun kakak either bawa bekal atau masak. Bilik kakak ada small kitchen tau :)

Kakzakie said...

Zaitun,

Tempat ini mudah disinggahi sebab duduk di tepi pantai dan laluan utk ke Bandar dan S'pore itulah agaknya dia dapat nama itu.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Sahrom,

Entahlah shah... bau rokok pun kakak dah tak tahan (sebab bapak dan hubby kakak tak hisap rokok) jadi bau dia nie lain macam, samapi anak kakak kata iut dadah ke papa?...

Kakzakie said...

Citarasa Rinduan,

Ayu kalau nak makan jangan makan di ruang terbuka. Boleh pengsan bau shisha tu. Makan di dalam yg ada airconditioner mereka tak masuk.

....dah diharamkan tapi kalau Ayu lihat bila ke sini, masa keluar saja sebelh kiri ada satu tempat semuanya besar-besar dan tinggi macam lampu aladin...

Kakzakie said...

cemomoi,

Alahai kakak tang makan biasanya tak tanya satu-satu harga. Bila dapat bill bagi card... Tapi kakak rasa mana-mana lebihkurang kot...

IMANSHAH said...

suka word SESAT-BARAT..lama tak dengor

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Kakak makan nie sebab yg sulung dah nak balik asrama siangnya (semalam) so itulah kami makan di sini selepas membeli barang-barang anak juga...

Kakzakie said...

gadisBunga,

Kalau di JB paling besar di sini dan ada lagi di KipMart tampoi. Tapi kakak selalunya ke sini....

Kakzakie said...

Hanis MY,

Tunggulah balik M'sia ye Hanis. Or else masak sendiri, tapi makan berdua tak berbaloi kan....

p/s: bahasa baru kehkeh....

Kakzakie said...

Wa'alaikumslaam Abd.Razak,

Rezeki anak-anak ust. sebelum mereka mula sekolah hari ini...

Kakzakie said...

IMANSHAH,

La... apalah cikgu nie. Kenapalah org dulu tak pilih sesat-timur ye:)

Cik Ina Do do Cheng said...

Assalamualaikum kak zakie,


Sesekali makan kat luar ngan anak-anak bestkan. cam selalu je cik ina dengar nama restoran singgah selalu kat tv. nuri sama ngan cik ina suka kueh teow. kenapa ye banyak yang suka stim nyonya tu termasuk family cik ina? cik ina suka hirup kuah ikan tu.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Salam..

Sy jarang pegi restoran Singgah Selalu ni..sedap ke makanan kat sana? Ini yg dekat Danga Bay tu ke?

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Cik Ina DDC,

Sesekali sebelum sekolah bermula Cik Ina. Oh ye ke? sebab kuah ikan stim kan sedap makan dgn nasi putih. Selera keluarga kita lebih kurang la ye. Macam teringin nak makan sama-sama...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Rina AVAIL,

Biasanya selepas shopping singgah dan makan pilih saja yg kita suka macam-macam ada di sini.

Betullah yg dekat Danga Bay rina. Keluarga kakak suka ke sini....

Ieqa Rahim said...

OMAIGOD!!!maveles maveles.....
my perut like ur pic...hehehe....
beznyer kakzakie....sumenyer mnyelerakannnn...yummmmyyyyyyy.....

sarah-najwan said...

superbnya hidangan akak sekeluarga..

xpenah saya sefamili makn gaya gtu..padahal saya ni kureng reti bab nk mengorder mcm tu..huhu

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

BSB pun kadang2 malas nak masak..makan kat luar jerrr.

hani@debumelukut said...

tadi niat tak nak dinner mlm ni, berdiet lah konon. tapi dah tersinggah dan tertenggok makanan terhidang ni, ubah fikiran terus.

suri solehah said...

salam kak..kebetulan tgh posa..tengok tofu tu..kecur liur ni kak..huhu

kakpah said...

kakpah baru lepas makan nasi kandar ni. pergh!!!

Afida Anuar said...

sesat-barat eh kak? sesat timur takde? he he..

klu fida ada, fida boleh tolong habiskan makanan2 yg tak habis tu..errr.. hehehe...

eelobor said...

kat mana restoran singgah selalu tuh akak?

Ucu Faridah said...

salam k.zakie...w/pun ucu dah mkn malam...kecur jugak air liur bila tengok siakap stim nyonya tu....

ibuintan said...

nak ditinggalkan terasa sayang tapi bila ditapau... bawak balik selalunya buangg juga ..kan

makan besar kakzakie sekeluarga ye..seronok anak2

herumi said...

Salam. terima kasih share.

Poster Menarik Membuatkan Anda Terkesima

Kakzakie said...

Ieqa Rahim,

Semua itu ikut selera anak-anak kakak Ieqa. Kakak asal ada sayur dan ikan utk lawan nasi putih dah cukup :)

Kakzakie said...

sarah-najwan,

Tempat ini dah selalu singgah cikgu sebab itu bila buku menu diberikan masing-masing order apa yg dia suka. Kakak makan saja :)

Kakzakie said...

Be Simple Beb,

Bila hari sekolah anak-anak dah susah nak kumpul BSB itu sehari sebelum sekolah kami makan bersama. Esoknya kakak sulung dah balik asrama...

Kakzakie said...

hani@debumelukut,

Hurm.... dah hilang niat nak berdiet ye:) Makan sikit sebagai alas perut saja tak apa

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Suri solehah,

Alahai kesiannya. Sorry ye suri tak terniat nak mengecurkan tau:)

Kakzakie said...

kakpah,

Nasi kandar wow, kakak pun suka juga lagi kalau kena kari kambing dia best...

Kakzakie said...

Afida Anuar,

Sesat-timur hehe... kita cipta sendiri boleh tak?

Kalau anak-anak kakak dah besar panjang macam Fida mesti boleh habis agaknya. Tunggu 5-6 tahun lagi...

Kakzakie said...

eelobor,

Berdepan dengan Danga Bay Ee... Kalau hendak ke JB letaknya di sebelah kiri jalan....Hanya dibuka pada waktu malam saja.

Kakzakie said...

Ucu Faridah,

Stim nyonya memang kami sukalah Ucu. Kalau makan mesti order ikan stim... tak boleh miss

Kakzakie said...

ibuintan,

Itulah ibuintan... selalunya begitu. Tapi kali ini kwee teow itu kakak ubah-suai dan kakak makan dgn hubby. Lainnya tahu sendirilah...

Kakzakie said...

herumi,

Terima kasih sudi bertandang :)

noor said...

kak..terliur sungguh bila tgk gbr mkanan nih huhuhuh

cik pulau said...

wahh kemain lagi makan..
makan besar ni yer kak..
bestnya... ^^,

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sejarah mitsubishi lancer dan enjin mivec

udang butter tu mmg my feveret kalau takat 20 ekor saya sorang aje ngadap... tang syisha tu mmg ramai yang masih hisap walau pun amat berbahaya ngalahkan hisap rokok

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Kita ni memang cenggitu kan?
Bila keluar berjamu selera, rasa macam semua nak makan.
Hujungnya, macam2 tak habis. Kalau sedap pun, perut bukannya besar sangat!
Jika bungkus bawa balik, selalunya nanti beri pada 'cik nah' juga! Tak gitu? :)

Mutiara Bernilai said...

butter prawn! best2..
mutiara suka sangat,,


restoran singgah selalu tu, ade 3-4 kali mutiara p mase belajar kat utm skudai dulu :)

Queenie said...

aritu saya makan kat situ...
boleh tahan sedaplah jugak..

Papa Mifz said...

wah sungguh menyelerakan makanan2 itu...

Ummi Alesya Sofea said...

ya ampunnn..byknyer lauk! yg pling best udang mentega tu..kecur air liur tgk gmbr udang tu. :)

NOOR FATIN said...

byknya makanan! nyum2

Kakzakie said...

noor,

Sesekali kakak tunjuk noor, bukan selalu:)

Kakzakie said...

cik pulau,

Bukan makan besarlah sayang.... Saja sebab anak-anak nak naik sekolah dah tak boleh jalan malam lagi...

Kakzakie said...

Afzainizam,

Kakak pun suka udang butter juga. Kakak suka serunding butternya

Anum said...

hai sis
salam perkenalan
follow me back

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam DDrfauziah,

Tapi at least tak buang terus Kak G. Ambil bungkus dulu. Dah betul-betul tak nak barulah ke cik nah :(

Kakzakie said...

Mutiara Bernilai,

Kenapalah dulu kita tak kenal ye? Kalau dari dulu kan ke bagus MB. Mesti tiap kali nak pergi kakak ambil MB dulu keluar sama:)

Kakzakie said...

Queenie,

Oh ye ke? Ramai org sentiasa kan.

Kakzakie said...

Queenie,

Oh ye ke? Ramai org sentiasa kan.

lalink7 said...

salam kak zakie..kenyangg perut saya baca entri akak niee..alahaii..hehehe

Kakzakie said...

Papa Mifz,

Jom datang sini sesekali ubah selera...

Kakzakie said...

Ummi Aleysa Sofea,

Masa makan tak ingat kolestrol dah. Masing-masing ikut selera....

Kakzakie said...

NOOR FATIN,

Nak cuba Fatin datanglah sini :)

Kakzakie said...

Anum,

Hai... anum terima kasih dari kakak.

Kakzakie said...

lalink7,

Nampak makanan kalau tengah lapar mesti geram kan. Tak apa Husz carilah disana lagilah banyak kan...

redza said...

alhamdulillah kenyang..masih diberi nikmat makan oleh Allah

munna said...

wah....seronoknya makan besar dgn family....

dwaty said...

bestnya... kumpul 1 family... makan2...

miloais said...

kalo pesen iols... yg iols bawak balik bila ada lebih - sokmo iols akan tambah apa2 yg kurang bila di panaskan balik...
hiks

ainhany said...

amboi kak, pose2 nie terasa terancam dengan hidangan mavelos nie...

p/ssst...kat mana lokasi nie????

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Dalam cuti sekolah ini tadi saya juga berkesempatan bawa keluarga makan-makan di restoran. Biasalah tu, anak-anak yang sibuk memilih menu dan semuanya nak dicuba.

Mama dan abahnya terpaksa bertungkus lumus pula membantu 'melicinkannya'.
Anak-anak minum air sahaja dah kekenyangan...

Walau selalu diingatkan bahawa 'pembazir itu bersaudara dengan syaitan', tapi tetap berulang kerana tak dapat kawal nafsu melihat menu yang 'luarbiasa'.

Memang seronok kalau sekali sekala, terutama masa cuti.

TQ

Temuk said...

As-Salam KAKZAKIE
Ada orang Jember (Jawa Timur) pernah kata kat saya, masyarakatnya pegang nilai "Mangan orak mangan, asal kumpul". Kita lain sikit ya, Kakzakie? - "Mangan mesti mangan, angger kumpul!" Hihihi.
Walau apa pun, boleh kumpul & mangan adalah rezeki Allah. Dan kita tetap bersyukur kepada-Nya.

JARI YANG TERBARAI said...

salam kak,

shisha tu sedap gak sebenarnyer, cuma bau die jadi lain mcm pasal kadang2 kite campor perisa macam2... lagi best hisap rokok hahahha

gedek! said...

Hoih!

Mahal ni...

berapa habis?

Penjejak Mimpi said...

Tengok gambar pon da menyelerakan apatah lagi bile merasanye.. Hehehehehe

Tapi dalam sume tu hanye kueytiow dan udang butter menjadi pilihan.

Kakzakie said...

redza,

Syukur alhamdulillah redz...

Kakzakie said...

@ munna: yalah munna anak-anak kumpul dapatlah bersama. sekarang dah sekolah susah sikit


@ dwaty: kumpul 1 family tuk makan-makan :)


@ miloais: itulah milo, kwee teow itu kakak modified sebelum makan

Kakzakie said...

@ ainhany: Apapun dah berlalu ain. Masa ini sehari sebelum naik sekolah


@ Admin P@P: Wa'alaikumsalam cikgu. Biasa kan cikgu kita nie makan saja apa yg mereka order. Kalau tak sayang kan. Bawa balik pun kita juga yg kena ulang. Mereka nak yg baru saja :)

Kakzakie said...

@ Temuk: Wa'alaikumslaam cikgu. Macam betul kata cikgu "angger kumpul mangan arek enak & akeh" Namun itulah satu cara pengerat kasih sayang cikgu


@ JARI YG TERBARAI: Heh... kalau kakak JYT baik rokok mahupun yg ini memang tak boleh nak bau. Namun yg ini amat meloyakan!!

Kakzakie said...

@ gedek: Hurm... kakak ak bayarlah gedek. Papa mereka swap card manalah kakak tahu :)


@ Penjejak Mimpi: Selerea PM sama dgn anak sulung kakak :)

MamaEma said...

kak, sepertinya makan besar tu..

efa nur said...

best nya kak..tggu akak belanja efa makan besar pulak laa..hehe ;D

RaNiA said...

salam akak...banyak tul menu...sedap2 semuanya...kat mana tempatnya tue???