Wednesday, January 19, 2011

How to taking care your baby - Part 2

Sebagaimana yang dijanjikan aku tuntaskan sambungan "How to taking care your baby". Marilah lihat gambar-gambar baby yang menarik ini.

Jangan ingat papa tak sayang....
Jom dengan papa sesekali apa salahnya.....









Papa dah rasa susu ni....
Confirm tak panas dan sesuai untuk sayang



Buka mulut besar-besar sayang....
Lagi besar lagi cepat habis...
Dah kenyang mesti tidur puas.









Eh...eh..... sudah tak selesa ke?
Mari papa tengok.....


Alahai.... wet wiper sekarang dah mahal
Mari mama lap je dengan kain batik mama.... Bila besar nanti mesti ingat mama selalu.










Daripada jatuh baik mama kurung sayang ye...
Mama nak pergi kedai sekejap ok....

Mama tahu sayang tak selesa dibedung ye...
Mari mama bungkus terus dengan kain
Kalau nak tidur tidurlah saja
Jangan terkenang orang yang jauh Huhuhu...
Masukkan kepala bawah sikit......

Kalau tidak semuanya dalam trolley nak kena bayar. Kalau baby duduk cepat sikit trolley penuh....Jimat juga duit papa.
Gigit ajelah kasut papa yang dah tak pakai ni....
Nak beli tooth bite tu mahal sekarang.
Mesti lebih cepat sikit tumbuh gigi sayang

Tengoklah channel yang mama sudah setkan....
Kalau sayang tak tidur juga nanti suruh papa beli home teater yang lebih besar. Mesti sayang rasa lebih seronok.......

















Bagaimana paparan di atas? Ada yang terkesan di hati . Aku harap dapatlah sedikit senaman untuk bibir kita samada tersenyum atau mencebik tidak kira janji dapat menjadi terapi bibir dan minda kita.

52 comments:

cemomoi said...

pic 1 tu meremang bulu roma baby

si para para said...

hehe cara belajar yang bagus melalui gambar..

kakpah said...

hahaha.. geli hati. Mana ko dapat mendalah ni kak zakie. Nak cek diaper baby tu yang tak leh tahan. Habih semumeh tangan kalau ada taik dalam tu.

Kakzakie said...

Salam cemomoi,

Itulah yg kakak nak tunjuk

Kakzakie said...

salam si para para,

Pililh saja mana suka dari gambar tersebut

Kakzakie said...

Salam Kakpah,

Gambar ni dari ex-staff hubby kakak.
Kelakar memang. Banyak gambar-gambar dia e-mailkan. Saje nak kongsi dgn teman-teman.

azieazah said...

Lawak. Taktau ler mak pak mana yang sanggup nak buat macam tu.

Mujur sekarang dah banyak kursus parenthood. Boleh belajar.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

senyum-senyum tengok semua tu kak..

ntah berpeluang lagi ke tak ....

My Special Mall said...

kelakar bila tgk gambar, tp jangan main2 ek, jaga baby memang perlukan kepakaran. kalau tak dak biarpun rasa prihatin, itulah yg selalu terjadi bunuh baby tu.... hmmmm

Citarasa Rinduan said...

hehehehehehe

tak tahan lihat pic baby dok pegang kasut abah...hahahha

kak zakie...good info....thanks you

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Kak G senyum je le. :)

Kakzakie said...

Salam Azieazah,

Sesekali kakak buat motivation parenthood. Sambil lihat sambil senyum.

Kakzakie said...

Salam a.z.r.i.n.a. 03.07,

Memang pun kakak mahu rina buat senaman bibir, tersenyum dari moncong je.... sesekali senyum.

Kakzakie said...

Salam My special mall,

Betul tu. Kena lihat betul-betul yg mana +ve and yg mana -ve. Dah ada dlm gambar. Jangan salah tengok.

Kakzakie said...

Salam Citarasa Rinduan,

Kakak suka kalau Ayu boleh tersenyum atau ketawa. Gigit kasut buruk. Kesiannye....

Kakzakie said...

Salam DDrfauziah,

Senyum Kak G jangan tak senyum.
Pandai Mat Salleh buat benda-benda macam ini jadi panduan. Mereka pasang dalam klinik tau Kak G. Kak G pasanglah kat klinik Kak G. Hehehe....

suri solehah said...

saya suka je perkongsian kak zakie tu..nanti cadang nak tambah baby lagi kan,,

kakcik said...

Kasihan kat baby yang dapat ibubapa 'sewel dalam sedar'! :)

sahromnasrudin said...

praktikal melalui pic nie mmg bagus..trime kasih info akak nie ya

Kakzakie said...

Salam suri solehah,

Tambah selagi boleh dan mampu...
Kakak doakan yg terbaik.

Kakzakie said...

Salam kakcik,

Rasanya tak adelah ibu-bapa yg sewel buat yg tak sepatutnya. Melainkan yg tak mahu baby itu lain dah...

Kakzakie said...

Salam sahromnasrudin,

Suka-suka buat cuci mata....

nba-Nur said...

Memang sangat kelakar gambar2 ni.. Nur tersenyum je bila baca entri ni...

Insan Marhaen said...

alhamdulillah, IM dah tempuh kesemua itu.

Miecyber said...

Menarik dan kelakar..hahahahhaha
Dana Belia 1Malaysia bernilai RM20 juta

rezeki said...

salam kak

dah 21 tahun takde anak kecik , lupe semua hehehe

Kakzakie said...

Salam kenal nba-Nur,

Senyumlah nba-Nur. Memgn itu yg kakak mahukan.
Misi tercapai la kiranya...

Kakzakie said...

Salam Miecyber,

Jangan kuat-kuat gelak mie. Senyum je....

Kakzakie said...

Salam rezeki,

Alhamdulillah tak lama kena tolong jaga cucu pula. Dua-tiga tahun lagi tak lama. Hehehe....

DDrfauziah said...
This comment has been removed by the author.
DDrfauziah said...

Aslmkm.
Singgah juga nak betulkan sedikit pemahaman fakta:
Sebenarnya Kak G bukan doktor perubatan la. :)
Alhamdulillah Kak G berkelulusan PhD (Business) dengan pengkhususan 'Strategic Marketing & Management' yang memberi hak title 'Doctor/Dr' tu.
:) Padam tadi pasal nak tambah je skit.

Kakzakie said...

W/salam DDrfauziah,

Oh... sorry Kak G, Kakak ingat Medical sebab banyak N3 Kak G bagi nasihat macam Medical Dr. contohnya pasal pokok dokong anak dulu tu. Kak G tahu pasal ubat dan tahu juga pasal petua itu yg best. Salute kakak....

al-lavendari said...

elok juga rasa susu tu pakai lidah, manalah tahu kok ada racun ke .. taklah membahayakan nyawa anak.

REPUBLIK N9 said...

testing baby's bottle, gambar tak agak2 ha3

Kakzakie said...

Salam al-lavendari...

Nak jadi bapak mithali kononnya....
Masuk lidah kalau ada racun dia dah berkorban

Kakzakie said...

Salam REPUBLIK N9,

Dah agak-agak la tu....masuk lidah dia dulu macam kata tuan al-lavendari sebelum masuk mulut anak biar bapaknya rasa dulu.

Senyum sikit Hasrul.....

Amy Syaquena said...

As'salammualaikum kak...

Sihat ke baru sempat nak blogwalking..amy nak tanya nie barang dah sampai ke belum kak..

Kakzakie said...

W/salam Amy Syaquena,

Alhamdulillah kakak sihat. Wah... ada barang buat kakak ye. Ini buat kakak tak sabar menanti. Kalau sampai kakak bagitahu. TQ in advance...

aby said...

salam k zakie ...
zaman mendodol baby dah lps la ..
klu nak dodol baby sendiri ...

kenek rabi meneh la ...

ha..ha..ha..

Amy Syaquena said...

as'salammualaikum kak..

ok amy tungguuuuu...

My Little Diary said...

salam,

tersenyum baca entry ni... :)

ahmad humairi said...

ASSALAMUALAIKUM,

Saya dah tak boleh beranak lagi...bercucula plak, nanti saya gitau kan ana-anak dan menantu.

Amy Syaquena said...

alhamdulillah sampai juga...

Kakzakie said...

W/salam abi,

Wah tak mahu kalah ye.

Arek rabbi meneh takon sek seng no. 1. Hehehe...

Kakzakie said...

W/salam Amy,

Dah tak sabar sangat ni. Macam nak ambil half day je rasanya.

Kakzakie said...

W/salam ahmad humairi,

Cikgu jangan salah cakap. Memanglah lelaki tak boleh. Hehehe.... guaru senda bawa bahagia cikgu...

Kakzakie said...

Salam My Little Diary,

Kakak suka kalau MLD senyum...

kella said...

hahahahaha.... kak zakie ni... bagus la... terapi di petang hari.. tima kasih kak.. :)

ckLah@xiiinam said...

Hehe..boleh bagi tip untuk Dia, Diba dan Nuha. Biar cucu cklah nanti selamat.

Kakzakie said...

Salam kella,

Kakak nak suruh senyum je. Jangan ketawa besar-besar. Best kan...

Kakzakie said...

salam ckLah@xiiinam,

Dia tak lama lagi tapi kalau Nuha rasanya lama lagi nak tunggu. Cikgu dah belajar jadi nenek. Hehe...

Ahmad H Al-Qadah said...

Kelakar... sinis... tetapi betul... Terima kasih.... Wassalam.