Wednesday, May 16, 2012

Hari kedua - Makan malam lagi

Malam ke dua kami keluar lagi. Ke dua-dua anak mahu makan steamboat dan BBQ. Namun sebaik kereta parking tiada langsung meja yang kosong. Padat umat manusia hanya kerana mahu makan malam. Tidak sanggup menunggu dan memandangkan mahu mengambil bahan mentahnya pun kena beratur kami undur diri keluar mencari tempat lain. Hanya lebih kurang 5 kedai jaraknya kami pun berhenti makan di Secret Recipe.

Mi kari- Pilihan adik, papa dan Mak Zah

Beef black-pepper - Pilihan si kakak
Mi laksa - Pilihan mama (sotong/udang semua mama masuk ke mangkuk papa)
Lemon tea - Air mama
Cappuccino - Pilihan papa
Dua botol - Grapetiser si kakak punya, appletiser adik punya
Blueberry kek - Si kakak punya (nama sebenar lupa)
Hot coklat - Adik punya kongsi dengan papa (juga lupa nama sebenar)
Indulgence - Ini mama dan Mak Zah punya mestilah ingat nama sebab pilihan mama
Adik - Makan tidak pernah habis (baki bawa balik)
Kakak - Dua hari bercuti puas dapat keluar makan bersama keluarga.

~~ Melihat ramainya umat manusia yang memenuhi ruang kedai makan malam itu terperanjat kami. Baru sedar esoknya hari Ahad ramai yang menyambut Hari Ibu. Kami pula memang biasanya akan makan di luar bila hari cuti. BUAT SEMUA YANG MENGGALAS TUGAS SEBAGAI GURU DAN YANG PERNAH MENGGALAS TUGAS TERSEBUT - SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU.~~




79 comments:

gadisBunga said...

selamat pagi kakak! dalam banyak2 tu saya tertarik sungguh tgk yg blueberry tu~

mama ju, said...

Salam sejahtera KZ

Serronok tgk kebahagiann KZ anak beranak. Kek tu sungguh mengiurkankan?

Norzie hany said...

Selamat hari guru kpd guru2 sedunia.Saya pun sama kak zakie,bila hari cuti selalu makan diluar bersama keluarga...bestkan.

norhidana said...

sume menu yg menyelerakan... pg SR kalu tak lyn kek nyer mmg tak sah kan kak....
suke dana tgk fesen rambut adik...comel je di toncet tepi gitu

maya amir said...

lazatnye kak... yang kek tu lah especially:)

Masya said...

kecur air liurr tgk gambar² ni.. lagi² kek...

IntaNBerliaN said...

air cappucino tu nampak lazat sungguh.. :-)

~ yus ~ said...

kenapa sotong udang semua masuk ke mangkuk papanya kak zakie? alergic ke?

dah lama tak makan di SR, lagi2 saya tengah diet, makanan tu semua harus di elak/kurangkan...huhu

Ros said...

Assalamualaikum Kakzakie,

EEmmmm....semuanya sedap2 belaka nih Kakzakie he.he.he...tak tau dah Kak Ros nak pilih yang mana...nak semua sekali lah noooo he.he.he...

fieda said...

kak..saya paling terliur kek indulgence tu..

Pok Amai-Amai said...

Klu g Sr, tak sah klu tak pekena cheesecake durian. Yummeh!

SumeSakan said...

sedapnya beef black pepper...dan2 rasa ngidam walaupun x preggy...hehehehe..

tengok kek lagi lah super terliur...adoiiii

Daddy Ziyyad said...

kat mana kakzakie plan patutnya nak makan steambot tu? saya tak tahu kat mana tempat makan steambot yg best kat JB..

wahida said...

oh...secret recepi mmg tak pernah menghampakan...foods n cakes semua sedap...

love SR!!

intan_blur said...

AH KAAKKKKK...!!menu makan lagi..
tgugat dah tekak nih..huhuhuhu...
sume menarik..!!

selamat hari guru utk sume yg bgelar guru..jasamu sntiasa dikenang

kasihibu said...

malam minggu lepas memang penuh tempat makan di mana mana je, semua meraikan ibu masing masing rasanya.. selamat hari ibu buat kak zakie

cheqna said...

pagi kakak =)
beshnya makan2

Eye_nee said...

Kek SR mmg lazat2....seronok lah mereka semua yer kakzakie...2 hari berturut-turut menjamu selera diluar...

miloais milo said...

oh kek!
pagi2 nampak gambor kek...
terliur rasa nak pi SR aje....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie..klu anak2 balik bercuti,atie & Hb pon suka bwk g mkn2 kat luar.Bkn apa sekali sekala kan..
nampak sedap pilihan menu2 tu semua...

HeNRieTTa JoSe said...

selamat hari guru utk sema guru....

Pss...wah,bestnye menu kt SR...rietta klu ke sana mam cake jew...

So Shy Lady (SSL) said...

meriah sungguh menu2 tsbut. alahai smalam lalu tpi SR. jeling2 gitu je huhuhu


slamat hari guru!

Rai said...

temptingnya kek coklat tu kak...

Cikgu Ma said...

lama x makan beef steak...teringin plak..

noor said...

sedapnya kak.... terliur tengok kek. tq kak bg nor mood balik bila tgkgambar kek akak hihihi

redza said...

mi laksa tu nampak sedap

Kunang-Kunang said...

kak Ani kalau di SR ni suka makan tom yam dia. Sedap

Qhaifa Nur said...

teruja nur tengok hot coklat tuh Kakzakie...

tempat yang ramai orang sure sedap kan Kakzakie........

kakcik said...

Teringat kakcik pergi makan di SR kat KK sana gara2 tak tahu nak makan di mana yang sesuai dengan selera. :)

MamaEma said...

makan besar demi anak-anak...

-Sara- said...

alahaii tetiba lapar tgk pic2 tu :)

sissyira said...

salam..

kalau p secret ni sy mmg sambar kek Indulgence ni juga.sampai suami dah naik bosan. sila tukar selera katanya.

hehe

ieda said...

ala kakkkk sedapnyeee ..
saya dah lama x layan SR kak
akk nie buat saya siksa tgk .. dah lah besar2 huwaaaaaaaaaaaaa

nanti2 .. saya nak buat entry sakit ati gak kat umah saya ekek .. tgh ari sikit ekkeke ;)

Munnafendy said...

kat area mana akak nk mkn stimbot tu? mesti sedap kan smpai orang rmai beratur...

choc indulgence! nyum3!

adarnadzmie said...

restoran full sebab semua belanja makan ibu2 kot kak...hehe...
kek2 kat SR semuanya sedap2...:)

Kazman / Sue said...

ni jalan2x kuar makan untuk sambut hari guru sekali ker...

amirah said...

kek durian..yummyy..gambar2 akak buat saya teringin sgt nak makan kek..tp mak bidan tu kata masih kena pantang lg sebab nnt naik bdn senang sgt..maklumla kek ada yis kan kak

Cik Ina Do Do Cheng said...

Selamat hari guru kak zakie : )

cantik anak dara kak zakie, kenapa anak kak zakie jarang cik ina nampak dalam blog, sikecik je selalu nampak. dah lama cik ina tak makan secret recipe, memang peberet terutama beef black peper tu.meriah family kak zakie best.

aanie said...

secret recipe sy suka fish n chip....tp dah lama x mkn sini sb nak nangis rasanya bila nak bayar....kekeke...

Saya Disini said...

sedpnye..lapar ni

syiela said...

dan dan tu saya lapar kak

suka sangat indulgence..nyum nyumm kalo dapat makan tak toleh kiri kanan dah

*** cdg tu tetap nak tutup kak.. tapi kalau nak ada rezeki terima ajelah.. decide nak tutup sbb semuanya lelaki hehhehehe

takpe kak ade rezeki dpat la lelaki pulak nanti

Tentang Kita said...

tak boleh tahan tengok lemon tea, cappucino dan kek2 tu....terliur nie...hbs la dietku ini

Tihara said...

wahh best makan2..sedap2 tuu..selamat hari guru juga :)

pena rozie said...

SELAMAT HARI GURU....

anitadiana said...

seronoknya kak bersama family..beronok-ronok..suka ita tengok...

lieynanilaz said...

saya tertarik dengan mee laksa.....:)

aizamia3 said...

terliur tengok hot coklat tu.. waaaa... cepatlah habis tempoh pantang ni..

munna said...

dah lama tak ke SR...terliur dgn kek tu semua kak...sedapnya

ct rahani said...

terliur tgk kek coklat tuh.. sedapnya kak.. :)

dwaty said...

saya kalau p restoran SR... mata saya akn tengok kek dulu... KEK TIRAMISU, NEW YORK dan DURIAN is my fav...

p/s: balik kampung nanti nak bawa mak la makan kek... hehehe

Gen2Merah said...

nampak sedap2 la menu makan malam tu.. pasti harganya pun berbaloi2 kan...

selamat hari guru buat mereka yang bergelar pendidik...

sahromnasrudin said...

blueberry cheese mmg mantop arr..saya suka hihihhh

cinnamon.com said...

nilah masa diorg bersama kak dan suamikan..mesti anak2 suka..

bila nak belanja saya pulak ni...?

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

maaf kak zakie, saya lama tak berkunjung ke sini, saya suka kek tu... nampak sangat menyelerakan...

sememangnya guru-guru yang pernah mengajar kita dulu, adalah yang paling hebat dalam ingatan... kerana mereka, kita berjaya sebagaimana sekarang... alhamdulillah...

ayah juga pernah mengajar, ibu jugak pernga mendidik, sekrang tugad kita pulak kan kak... mendidik anak2, membentuk mereka... bukan suatu tugas yang mudah sebenarnya... Allah... Allah...

permudahkan urusan semuanya ya Allah.. amin

Cik FaRiZaM said...

wah ada kek sedap la...sy pon suka indulgence :D

are_lin@yu said...

kak laparlah..antar mai sikit..hehe

Aju Mohit said...

Sedapnya, masing2 punya taste sendiri kan kak ;)

Kancil 8349 said...

sedapnya....jeles kancil...terima kasih

ibuintan said...

SR... memang tak menghampakan, rega je jadi halangan

memang mengancam pilihan masing2

@cu SaYaNg said...

selamat hari ibu gak untuk akak :)

IeRa said...

Waaa!
Sdapnye makanan.. :D

Sherwieyna Muzzawer said...

bestnyeee asyik makan je..tengok pun i terliur tau..hehee

Azian Elias said...

aduii..kalau masuk SR sure tak leh lari dari amik cake...

m.u.l.a.n said...

semua makanan tu amat menggoda..

MulutPayau said...

wah..sedapnya...Semua tu nmpak mnyelerakan...

dhiera said...

kakak cantik la~

YATZAKIE said...

seronok kan kak kalo dapat spend time ngan family..yat ni asben koje ikut shift..jarang sekali nak makan sama2..hehe

Papa Mifz said...

mee kari SR boleh tahan kaw kuah nyer...

Prince of Noob said...

mak ai sedapnya makan... done follow - Noob

Acik Erna said...

salam kakakie..baru dapat acik kemari..puas tekan he he..
kalau tak rugi acik tak dapat tengok gambar makanan yang enak2 ni

Citarasa Rinduan said...

kena tempah awal2...
kedai saiful tu mmg ramai orang...
kalau akak booking dulu pasti meja dh disiapkan awal2..\

kak,,, ayu setiap malam jumaat kesitu, ayu suka layan tomyam waktu berbuka puasa sunat.. sbb tak jemu dah meloyakan tekak

Santri T.P.I.N.I said...

sedapnya mi laksa tu kak, tengok sotong bergolek-golek tu....

Kakzakie said...

Bukan selalu dapat makan bersama di luar kalau tidak cuti. Ini pun si sulung tidak ada bersama. Namun tetap kami gunakan untuk ambil peluang. Terima kasih kakak buat semua yg memberi komen:-

gadisBunga, Mama Ju, Norzie Hany, norhidana, Maya amir, Masya, IntanBerlian, Yus (kakak tak pandai berdiet-nafsu makan kuat Yus), Ros, fieda, Pok Amai-Amai, SumeSakan, Daddy Ziyyad (kami makan di Kulai - dari IOI Mall hala ke JB susur sebelah kiri ada Bank Islam, selang satu kedai itulah restorannya doc. Empunyanya 2 pupu Ayu citarasa rinduan tau), wahida, intan_blur, kasihibu (mungkin jugalah Sya), cheqna, Eye_nee, miloais milo, azatiesayang, Henrietta Jose, So Shy Lady, Rai, Cikgu Ma, Noor, Redza, Kunang-Kunang, Qhaifa Nur, kakcik, MamaEma, sara, sissyira, fieda, Munnafendy (dekat tempat kakak Munn - Johor), adaranadzmie, Kazman/Sue, amirah, Cik Ina DDC, aanie, sayadisini, Syiela, Tentang Kita, Tihara, Pena rozie, anitadiana, Lieynanilaz, aizamia3, munna, ct rahani, dwaty, Gen2Merah, sahromnasrudin, cinnamon.com (kalau dekat mesti kakak panggil join Nor), smile, Cik Farizam, Are_lin@yu, Aju Mohit, Kancil 8349, ibuintan, AcuSayang, Iera, Syerwiena Muzzawer, Azian Elias, mulan, Mulutpayau, dhiera, Yatzakie (kena tunggu shift yg dia tak kerja Yat), PapaMifz, Prince of Noob, Acik erna, Citarasa Rinduan (kakak selalu just walk-in aje ok pulak Ayu - tak ingat masa tu nak Hari Ibu) dan Santri TPINI.

Terima kasih sekali lagi dari kakak buat semua :)

Deru Ombak said...

Assalamualaikum KZ..

Lamanya saya tak menjengah kesini. Harap sehat2 saja.
Kek2 tu yang tak tahan mata memandang.. :)

intan_blur said...

slm kak...asik menu maaaaaaakn je akk nih..nasib x tergugat..sbb harini sye x puasa..huhuhuhu.. ;)

Kasih Salina said...

saya suka air cappucino tu kak..best..

Puan Kutu said...

tengok semua menu pun menggoda.hehe..

Kakzakie said...

Tidak ketinggalan terima kasih juga kakak buat: -

Deru Ombak, intan_blur (kakak kalau cuti memang makan luar intan), kasih Salina dan Puan Kutu.

Terima kasih sekali lagi:)

@lfidah @dim said...

anak akak adik macam saya..kalau makan dulu masa bdk2 tak pernah abis..mak selalu bising.kadang mak yg kena abiskan makanan saya..sekarang nie jangan cakap makan banyak,..hikhikhik...