Thursday, July 21, 2011

Abah Ainul

Masa dan waktu dulu.... Walau titik embun masih kelihatan di dedauan tapi aku, kakak dan adik telah gigih menghayun langkah, memikul beg untuk kesekolah. Mana ada bas, van, hatta basikal sekalipun. Kami hidup susah. Bapak perlu memberi makan kepada lapan mulut yang belum mengerti erti susah dan seorang isteri. Kami pergi sekolah membawa botol air menggunakan botol apa saja yang ada di dapur. Untuk membeli botol air yang canggih jauh sekali.

Semalam sekembali akau dari kerja aku dikurniakan satu botol air yang cantik dan canggih dari bapak. Bukan bapak aku yang pada tahun ini akan menginjak usianya yang ke 84 tahun. Botol air ini aku perolehi dari abah yang usianya pun baru saja mencecah ke 27 tahun dan abah kepada seorang anak mungel bernama Ainul. Insan mulia itu suka menggelarkan diri sebagai Bujal x, pemunya blog matcham-matcham.

Apa lagi yang termampu kakak katakan selain syukran jazilan. Ganjaran Allah itu pasti walau tidak pada masa ini tapi bila kita tiada lagi di dunia ini kerana sesungguhnya malaikat Allah tidak pernah alpa menulis kebaikan itu. Terima kasih dik….




Mesra - Aku pilih gambar ini sebab dari mata aku nampak senyuman di bibir terpancar kebahagiaannya















Buah hati pengarang jantung - Ainul yang beruntung punya tempat bergantung harap pada dua insan di atas.






City Link - Menjadi wakil penghantar antara sahabat yang setia











Pergi sekolah - Pagi ini botol tersebut telah ikut ke sekolah. Memberi jasa pertama buat anak aku.

83 comments:

missbby said...

bertuah badan..untung tu, rezeki ya..

azi said...

Salam Kak Zakie...
Akak..seronoknya akak dapat hadiah lagi...itulah tak rugikan berbuat baik sesama ihsan...:)
Cantik botol air tu kak...

amirah said...

kak, bujal baru 27? aaa..tidak..haha..muda sgt tuuu..syukur kak dpt rezeki.siap ada tulis lagi kat bekas tu ye.

~izan~ said...

salam kak n slmt pg..seronoknya dpt botol air tu..bkn senang nk dpt tu hehe...rezeki dlm persahabatan kan kak...

~ yus ~ said...

rezeki dapat botol air tu...

alhamdulillah...

bujal X said...

saya terharu dan sedikit malu~he~~

*nama akak unik~saya ingat tu nama glemer~

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hehe..sy pon buat entri pasal botol air ni..

ahmad humairi said...

Tahniah kakzakie,
tahniah juga buat Rina...

hadiahnya pun macam-macam yer...

Taniah, tahniah.

apa nak dimalukan bujal x?

kakcik said...

Mengikut kata bujal, hanya kakcik yang belum menerima botol itu! :(

ainhany said...

salam kak,

Amboi bertuahnya dapat adiah ye.suprize gituuu...
CaNtikla botol air tu ...unik lagi creative laa Mr Bujal X ni...

ingat2 seminggu jer lagi nak bawa g sekolah..pasni kita posa..hihii
selamat mengguna dan minum air dulu!!

ORLANDO AHMAD said...

bujal x ni mempunyai bibir yang seksi...

Acik Erna said...

kakzakie..alhamdulillah dapat hadiah.
dah berjasa pun kan..siap ada tulis nama blog lagi.

Ucu Faridah said...

salam k/zakie...
seronoknye dpt prezen...
adik mesti tersenyum meleret dapt bw pegi skolah....guna puas2 ye dik..lepas ni kita dah nak puasa..

ajumohit said...

Rezeki kak, ingat nk pose lg 2 mggu, nnti lupe tbwk air sirap pulak hehe

nurkass said...

wahhhh..bestnye..
teringat pulak zaman sekolah dulu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh dah smpi dah botoldr bujal x ye kak...

Eye_nee said...

Wah untung kamu yer dapat tokan dari Bujal...


Bujallllll..makchik nak jugakkkkk....

Norhafiza said...

wah..tahniah ye dari No..selamat sampai dah upenye..bestnye dapat botol tuh..rezeki la kata kan kan kan hihi..

bersama kak Es said...

fuyoo..bstnye anak dapat bawa air dari bekal si bujalX

rATu kEBaYA said...

rezeki akak dah tu.. best dapat botol air matcham-matcham kan.

sarah-najwan said...

tahniah kak dpt botol air gtu..ada gunanya..hehe

aku HIV positif said...

hebat2 cara org berblog skang yek.
tahniah, moga bertambah silaturrahim

ikatankasihku said...

buh air sejuk2 minum time cuaca panas..best

NM02 said...

sama... ai pun dapat kaler kelabu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tahniah kak.

seronoklah anak akak dapat botol air baru.

makdara TERdiva said...

sweet 27 rupanya abah ainul.. :D

matcham2 jenis air leh isi dlm tu

Afikah Aziz said...

tahniah kak...hehe comel botol air matcham2 :)

Cik SHiNJU said...

Alhamdulillah...rezeki jangan ditolak... :)

MamaEma said...

Rezeki dah tua kak

baru td terjah kat blog cik betty..sama juga kisahnya pasal botol ini

ibuintan said...

rezeki jangan ditolak... cantik botol tu

tahniah kakzakie

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

cantik botol air...

Kakzakie said...

@ missbby: Org memberi kita merasa B...


@ azi: Bila ada pemberian nilai sentimental itu yg ada Azi. Bagus juga ada teman blogger yg murah hati kan:)

Kakzakie said...

@ amirah: Bujal X tu kreatif kan. Rajin betul dia buat botol air dgn trademark blog dia..


@ ~izan~: Inilah rezeki yg tidak terduga. Sahabat yg belum pernah bersua muka juga....

Kakzakie said...

@~Yus~: Sykur Yus... botol free. Anak kakak suka.


@ Bujal x: Balik kerja nampak bungkusan dari City-Link kakak dan jangka mesti botol air itu bujal. Terima kasih dik... kakak yg terharu sebenarnya...

Kakzakie said...

@ Rina AVAIL: Kegembiraan kita hanya Allah yg tahu kan Cik Betty.


@ ahmad humairi: Terima kasih cikgu. Kakak memang gembira bila ada sahabat blogger memberi. Ras macam dekat walau jauh...

Kakzakie said...

@ kakcik: Eh... kakcik yg dekat pun belum sampai. Jangan salah address pulak bujal. Sabar kakcik hari ini sampailah...:)


@ ainhany: Wa'alaikumsalam ain. Cu nak tahu dapat terus cuci dengan air panas. Lepas tu anak kakak dah pesan Mak Zah dia esok dia nak bekal dgn botol baru itu....

Kakzakie said...

@ ORLANDO AHMAD: Nakal kamu ye...:)


@ Acik Erna: Itulah Bujal betul kreatif. Mungkin idea dari mama ainul tak (ye ke bujal....:)

Kakzakie said...

@ Ucu Faridah: Seminggu ini dapatlah dia bawa ke sekolah dan tusyen... Seronok dapat hadiah dari sahabat blogger tau Ucu...:)


@ ajumohit: Rasanya lupa terbawa taklah. Biasa yg lupa kalau di rumah terminum hehehe....

Kakzakie said...

@ nurkass: Kakak dlm kereta pun bawa bekas air tau Kass kalau jalan-jalan...


@ Lydia Miza: Sampai semalam. Kakak balik kerja dah ada. Happy!!

Kakzakie said...

@ Eye_Nee: Bila dapat sesuatu dari seseorang pasti hati kita gembira. Kakak sama juga.. Mintaklah dgn bujal:)


@ Norhafiza: Kakak pun tak sangka boleh dlm list dapat botol. Rezeki dah tertulis No...

Kakzakie said...

@ bersama Kak Es: Ye lah Kak Es. Anak kakak dari malam dah kata nak bawa sekolah hari ini...


@ Ratu Kebaya: Bukan kakak aje yg suka tapi anak kakak lebih lagi. Muat pulak masuk poket beg dia...:)

Kakzakie said...

@ sarah-najwan: Botol air serba-guna. Masuk air seujk pun boleh. Bagusnya plastik tak mudah pecah...


@ aku HIV positif: Syukur AHP... org memebri kita yg mengguna.

IMANSHAH said...

saya juga pernah bawa air teh ke sekolah saban hari

Kakzakie said...

@ ikatankasihku: Anak kakak bawa air masak kalau pergi sekolah. Kakak jarang simpan air manis.... Cadangan yg baik kalau musim panas boleh simpan air sejuk kan...


@ NM02: Sama warna dengan seat kereta kakak. Matchinglah...

Kakzakie said...

@ azrina0307: Anak kakak apa saja kalau benda baru mesti suka. Dah bawa pun ke sekolah....


@ makdara TERdiva: Sweet lagi bujal nie MDT...Botol air plastik jangan curah air mendidih sudah:)

Kakzakie said...

@ Afika Aziz: Comel tapi boleh isi banyak sebab itu sesuai utk anak kakak bawa ke sekolah


@ Cik Shinju: Betul Yun... kakak kalau org bagi walau kecik tetap simpan dan jaga...

Kakzakie said...

@ MamaEma: Memang ramai yg dapat botol ini dan kakak rasa masuk kakak hari ini kakak dah baca 3 blogger buat N3 tentang botol bujal x tau


@ ibuintan: Cantik dan sesuai utk isi air masa berjalan jauh atau anak ke sekolah

Kakzakie said...

@ Be Simple Beb: Cantik apa lagi free BSB!! Suka kakak...:)


@ IMANSHAH: Anak kakak bawa air masak sebab keluarga kakak kurang minat air manis...

sayangsayangibu said...

memang sangat berguna bekas air tu cantik
seronok berkawan w.pun di alam maya kan kak..
anak sya bawak bekas air dari botol minerel setiap hari, pakai buanglah kiranya.

nabilah_2908 said...

smart botol air mcm ni... :)

Daddy Ziyyad said...

Unik kan botol air Bujal tu? :P

Saya punya color biru..:)

Hanis MY said...

salam kak zakie wahh seronoknyaaa dapat hadiah, murah rezeki akak...

Temuk said...

As-Salam KAKZAKIE
Dua rupa botol (walau wajah yang dulu tak dapat diketarakan) yang sama indah dan nilainya, pada dua zaman yang berlainan!

suri solehah said...

wah kakzakie..dapat hadiah lagi..seronok punya kawan2 ramai hatta kawan maya sekalipun...

Amy Syaquena said...

tahniah kak . beruntung badan.comel botol air tue..

Afida Anuar said...

Bila la fida nak dapat botol air pulak ni.. he he..

Alhamdulillah,walaupun sekecil2 benda..tp jika ianya adalah pemberian dari teman2 dan sahabat2..rasa berharga sangat..kan kak zakie?

Cik Ina Do do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie,


Syukur Alhamdulillah akhirnya dapat gak botol tu ye. dorang suami isteri memang baik. Isteri Bujal sopan santun orangnya. untunglah Bujal dapat isteri cam tu. Bujal tu kalau jumpa face to face, cam pendiam orang nya tapi nampak sayangkan budak-budak.

norh said...

alahai, ramainya dok buat entry pasal bekas air dari Bujal ni.. *jeles*

Kakzakie said...

sayangsayangibu,

Bila ada botol baru biasalah Sya anak kakak mesti nak guna yg baru. Botol yg biasa dia bawa simpan utk seketikalah...:)

Kakzakie said...

nabila_2908,

Lagilah utk anak-anak sekolah amat sesuai. Letak dekat poket beg pun just nice....

Kakzakie said...

Daddy Ziyyad,

Kakak nampak doc punya pun cantik juga biru. Kakak punya kelabu sama dgn dashboard kereta kakak....

Kakzakie said...

Hanis MY,

Murah rezeki juga pada yg memberi hendaknya Hanis....:)

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam TEMUK,

Benar cikgu dulu dalam kesusahan org tua, kakak guna botol apa saja janji dapat mengisi air dan menghilangkan dahaga.... Sekarang dapat free cantik lagi....

Kakzakie said...

Suri Solehah,

Inilah dia yg dikatakan sahabat alam maya jauh di mata dekat di hati suri.

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Comel, cantik tapi boleh isi banyak air cukup utk anak kakak guna ke sekolah...

Kakzakie said...

Afida Anuar,

Fida kena belilah sendiri ye...

Kakak sungguh menghargai walau apa juga pemberian yg diberi oleh sahabat.....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Cik Ina DDC,

Ya syukur kakak cik ina. Mula nampak dlm N3 cik ina cepat dapat mungkin sebab dekat kan.... Oh.. cik ina dah jumpa bujal dgn mrs dia padanlah dia dk cakap tentang kek cik ina....

Kakzakie said...

norh,

Ramai yg dapat botol ini norh. Kakak pun tak sangka tersenarai dlm list bujal tu. ...:)

kucingorengemok said...

kak, dia kasi botol air nak suruh akak gi joging kot, bukan buat botol air anak gi sekolah, kih kih ;)

sahromnasrudin said...

bertuahnya...banyak bujal bagi botol tue...

wahida said...

tahniah kak, mesti sonok anak akak dpt botol air baru....

Ati Masrif said...

ramai juga yg dapat
ada macam2 warna...cantikkkk

fazilzura said...

wahhhh besh nye dpt adiah ...

*** salam kenalan dr fazilzurakil

aanie said...

dia buat sendiri ke kak botol tu??kreatif..

Kakzakie said...

kucingorengemok,

Kalau pergi main badminton memang kakak bawa botol air. Tapi macam dah tak sempat la KOG sebab dah nak puasa.... tak apa lepas raya nanti...

Kakzakie said...

sahromnasrudin,

Bujal spent banyak sebab courier servis setiap satu dah RM10.60/- Botol air tu kalau dia ada kilang botol oklah juga. Hahaha...

Kakzakie said...

Wahida,

Lebih dari seronok wahida. Dah nama pun budak benda baru semuanya dia suka...

Kakzakie said...

Ati masrif,

Bujal beri memeng ramai pada teman blogger dia. Macam ada kilang sendiri je...

Kakzakie said...

fazilzura,

Terima kasih. Nanti kakak jengah ke rumah ye...

Kakzakie said...

aanie,

Botol tu mestilah dia beli aanie. Tapi sticker tu dia mesti buat sama-sama dgn wife dia.

Betul tak bujal?...:)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Tahniah dapat bekas air yang cantik tu dari saudara Bujal x.

Ingatan tak kenal masa persahabatan terjalin.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Kak Ani,

Betul kak... Kakak pun tak sangka bujal boleh bagi kakak botol tu. Alhamdulillah...

FasiHaH SupiaN said...

sangat jauh berbeza dulu dengan sekarang kan kak..dulu barang pun murah...