Tuesday, March 5, 2013

Dua minggu dua anak buah baru

Hari Jumaat kedua-dua anak yang tinggal di asrama balik. Aku menyangkakan bolehlah mereka turutserta ke Kota Tinggi untuk sama-sama meraikan majlis persandingan anak ke dua Mama Leha anak-anak kami. Tetapi nampaknya tidak dapat sebab kedua-duanya ada kerja sekolah yang perlu diselesaikan. Terpaksa tinggalkan mereka berdua di rumah. Aku, Mak Zah, hubby dan adik saja yang pergi. Bapak bertolak dari Muar dengan Kak Uda. Ahad itu kami menerima satu lagi anak buah baru untuk tahun 2013 ini. Nurawirda (anak saudara kami) disatukan dengan ikatan suci bersama pasangannya Hairul Rosley Harahap (anak buah baru kami).

Dari kamera Mak Zah - Oleh kerana aku dan hubby balik sebelum majlis persandingan ini saja yang aku ambil dari kamera Mak Zah.

Sempat membuat ini - Masih dapat membantu sebab buat ini diwaktu pagi.

Tempe dan nasi impit - Sate istimewa ini cecah dengan sambal kicap dan kuah kacang

Popia teratai - Ini Mummy Long yang buat (kak long aku)

Udang memanjt bersama sosej - sebahagian lagi yang dapat dibuat sebelum balik.
Memandangkan aku perlu menghantar balik anak-anak dara ke asrama ini saja yang ada dalam kamera aku. Ada juga melihat gambar-gambar yang dicaptured melalui FB anak-anak buah. Buat Awin dan Jo Selamat Pengantin baru dari Mama Zakie.

~~ Melihat anak-anak buah kian membesar terasa diri kian dimamah usia. Cucu juga kian bertambah. Walau bukan dari anak sendiri tapi mereka juga adalah anak-anak dari dari darah daging keturunan aku juga.~~


77 comments:

ummuaidan said...

Cantiknya gubahan untuk makanan meja pengantin yer kak..mmg kreatif..mesti syg nak makan nanti ..heheh
betul tuh kak..bila anak2 membsar terasa sgt yg zaman kita sudah semakin berlalu...

kasihibu said...

salam kak
sya tertarik nasi impit dan tempe tu mesti sedap tu

My Little Diary said...

semoga berbahagia hingga akhir hayat
:)

Sharifah Nadzarah said...

tahniah...& cantik2 gubahan makanan tu kak..

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillah..

Knor said...

makanan di rajakan..kak..raja sehari..mkn pun mcm raja berhias bagai..

compom tu pengantin mkn sikit je..lps tu tetamu yg perabiskan..heheh

hasil gubahan kak ye..berseni:)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Rajinnya akak buat gubahan semua tu yea....

TiranaAduka said...

salam bakyuku ...
syukur alhamdulillah.....

Waduk rajin temen bakyu nagwe....
bakyu......thanks mampir..untuk post TA tu...memang bersesuaian sangat dapat 2 kelahiran new born.....

m.u.l.a.n said...

woaahhh... sedapnya gubahan tu.. sate special tu mesti sedap..

zana fahmi said...

Ramai anak buah, makin tua pula kita rasa kan kakzakie. Lumrah hidup mcm tu ler. Zana dah ada cucu jugak sb anak sedara kawin muda.

redza said...

slmt pengantin baru kpd mereka!

cha said...

tempe dgn nasi impit tu fav :)

CiKPuaNLawA said...

tahniah kak dapat anak buah baru....

Cho Zila said...

kreatif jugak yerk... boleh tahan tu... kira kalau der anak buah kawen mak sedarajer ambik tender...

Haryati Faizal said...

tahniah ye...semoga berbahagia...

Aziela said...

Alaaa.....sedapnyaaa lauk pengantin. Sate tempe tu yg paling special tu kak

fairus mohamad noor said...

tahniah..bertambah lg ank buah baru

With Julia said...

wahhh seronok ada anak buah ramai2...tahniah...sedap lah tgk gubahan tuh yummyyyy

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya dah ada cicit pun, Kakzakie.. tua beno dah ni, hehehe

aizamia3 said...

popia teratai tu cantik.. ;)

are_lin@yu said...

wahh mmg berseni ni..sng kan wat sendiri..

ANNA MARIANA said...

cantiknya gubahan... boleh la nanti anna buat kat umah..hihihi..

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. semakin besar bilangan ahli keluarga.. seronoknya.. Barakallah buat pasangan pengantin..

adarnadzmie said...

wahhh...mcm2 menu untuk pengantin...hehe

Ratu Hatiku said...

Cantik2nya gubahan lauk mkn beradap..
Sama cantik sama padan pengantin.. Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat.. Amin

yan's cottage said...

untung ada ramai anak buah ye....tiap2 minggu boleh makan nasi minyak he heee....

ct rahani said...

slmt pengantin baru buat mereka.. semoga kekal bahagia hingga ke akhir usia.. amin..

Daddy Ziyyad said...

sate nasi impit & tempe tu best la kakzakie..mmg cecah dgn kuah kacang....sedappppp..

tak lama lagi , tib giliran anak anak kakzakie la pulak...:)

babYpose said...

meriah dan kreatif la kakzakie, ada telur ni selalu melambangkan fertility ek, InshaaAllah,

NM03 said...

mak saya pandai gubah lauk pengantin

Qhaifa Nur said...

bertambah lagi ahli keluarga baru Kakzakie...
tahniah & selamat pengantin baru....

suka tengok popia teratai tuh, unik sekali.....

Ema Blog said...

Tahniah utk kedau mempelai...tak pernah lagi ema tgk makanan yang dihias seperti dlm gambar tu kak

jaa jaa said...

tahniah pada pengantin baru... yg nasi impit + tempe tu cam menarik jer..

Kesuma Angsana said...

menarik ni kak. kalau bab2 ni konpem KA join seklai

[PCL] said...

yes..semakin tua bila ramai yg panggil sy 'pakcik', tp sy suka sebenarnya...apa pon meriah bila berkumpul dgn 'rakyat'.. ramai yg sentiasa saling menghormati...

p/s ...nampak masih ada telur di sana, kalau kami banyak yg digantikan dengan gula2 atau jelly saja...

Zaitun said...

Kreatif betul keluarga kakzakie...jarang jumpa kat meja pengantin.

Kak Zai pun macam kakzakie bertambah ahli keluarga baru dan panggilan pun sudah berubah hehehe....

Mia Kassim said...

uniknya gubahan makanan tu semua....cantik yang popia tu....

zila norazila said...

salam syg kak zakie,
tahniah dapat ank buah baru..bestnya..gubahan pun semuanya amat menyelerakan..sedap2.

hainom OKje said...

Tahniah ye KZ...samalah kita,...anak sedara ramai yg dah berkawen dan dah bercucu pun walaupun bukan dari anak sendiri....
Rupanya kita ni dah makin kertu kan KZ hehe....
Jarang tengok popiah dan tempe bagai tu...jarang nampak atau tak pernah menolong agaknya hehe

aTieYusof Family said...

Tempe dan nasi impit - kreatif pula cara menghias makanan itu Kak..
Tahniah menerima kedatangan ahli keluarga baru...:)

azi said...

Tahniah!!!dapat ahli keluarga baru lagi..semoga berbahagia hingga hujung nyawa..

ummiross said...

Selamat pengantin baru kepada anak buah Kakzakie,Awin dan Jo,semoga berbahagia selamanya.

Cantik2 gubahan makanan tu Kakzakie, sedap mata memandang, sedap pula dimakan.

man said...

cantik dan sedap..hehegw

Tihara said...

tahniah dapat anak buah baru..alhamdulillah :)

nik ros said...

tahniah.bertambah anak buah baru yea.
cantik nya gubahan makanan tu, kreatif tol

Juhariah Johari said...

Salam KZ

Yahniah.
Nampaknya tgn KZ ni serba sempurna, mcm2 boleh.

KY said...

ini dah hampir2 cuti sekolah, nanti ramailah buat kenduri

نورعيم said...

unik nya gubahan udang tu. xpenah tgk pn sblm ni. yg telur tu pn sama .salu tgk telur yg belum dikupas. hihi.

IntaNBerliaN said...

pandainya akak buat hiasan utk makan pengantin tu.. cantik :-)

norhidana miswan said...

tahniah tuk pantin2 baru tuh, kretip2 betul lah makcik2nyer memasak utk lauk mkn beradab... teringat dulu2 masa kecik suke menyibok time org bt lauk mkn beradab, sbb lain dr lain n sedap rasanyer

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....suka tgk hiasan tu semua...mmg kreative saudara saudara akk yea...

Papa Mifz said...

menarik gubahan makanan tuh semua...lain drpd yang lain...seronok ditengok dan sudah pasti sedap dimakan...:)

Hazmin said...

Cantik dan kreatif cara penyediaan makanan tu kak.. Pasti menarik minat pengantin dan tetamu untuk merasai hidangan.

ANIM said...

orang johor memang meriah tang makan beradap ni kak..
tempe dan tauhu jadi hidangan di meja pengantin tak pernah jumpa..wah, dah naik taraf...best..

Payz0 said...

cantiknya dan kreatif tapi harus sesuai juga dengan rasanya yang sedap

izan mama mia said...

tak pernah lak sosej digubah gtu kak..ish lain nampaknya..,

syiela said...

salam kak.....

kreatif sungguh la hai...

tempe & nasi impit... popia teratai

S..U..D..@..I..S said...

sedap dan cantik nmpak hidangan pengantin tuuu...kreatif

syafiqakarim said...

makin bertambah makin meriah

Puan Kutu said...

seronoknya kak zakie terima ahli keluarga baru..sate tu bikin sy terliur la pulak..:)

Ya ALya said...

yg ya paling suka telur burung puyuh tu....
uniknyer la popia teratai tu....first time tgk...

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Kakzakie,

Didoakan semoga pengantin bahagia keakhir hayat.

Cik Nurul Siezuka said...

lain dari yang lain.. ade popia, ade tempe, nasi impit.. mesti semuanya sedap2..

lieyalatif said...

fuh kak...cantik2 lauk penganti...tertarik dgn popia teratai tu kak...lain dari yg lain..pes time lieya tgk hah.....

betul tu kak, lepas sorang2 anak buah kawin mule laa kite rase diri dah tua kan kak....in sha Allah moga akak terus sihat walafiat....

adyna said...

wah uniknye kak.. masa g belah adik ipar kt muar takde pun mcm nie :)

Azi Azidah said...

kreatif sungguh deco makan beradabnya.. unik xpernah tengok kat sini...

rohayu osman said...

popia teratai?... cm tak pernah dengar.. pes time nengok...

Nastyna said...

Tahniah dan selamat pengantin baru kepada pasangan. Harahap?? Macam nama anak Uji Rashid tu kan. hihi

Kakzakie said...

Putaran kehidupan akan tiba satu untuk memikul tanggungjawab sebagai suami/isteri. Kemudiah andai murah rezeki ada zuriat, begitulah hendaknya. Apa yang penting ingat juga yg kita semua akan menuju ke alam satu yang kekal jua akhirnya.

Terima kasih pada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-

ummuaidan, kasihibu, My Little Diary, Sharifah Nadzarah, Mrs Eady, Knor (kami buat sama-sama Nor), Nurulhuda, TiranaAduka, mulan, zana fahmi, redza, cha, CIkPuanLawa, Cho Zila, Haryati Faizal, Aziela, fairuz mohamad noor, Seri Kandi Tanah Jauhar, With Julia, Are_linayu, aizamia3, Anna Marianna, Hanis Azla, adarnadzmie, Ratu hatiku, Yan's Cottage, ct rahani, Daddy Ziyyad, BabyPose, NM03, Qhaifa Nur, Ema Blog, jaa jaa, Kesuma Angsana, PCL (dulu ada yg bagi coklat bagai tapi sekarang macam dah tak suka lagi), Zaitun, Mia Kasim, zila norazila, hainom OKje, atie yusof, azi, ummiross, man, Tihara, nik ros, Juhariah Johari, KY, nur aim, IntaNBerlian, norhidana miswan, Henrietta Jose, Papa Mifz, Hazmin, Hanim, Payz), izan mama mia, Syiela, Sudias, Syafiqakarim, Puan Kutu, Mak Long akak Kunang-kunang, Ya Alya, Cik Nurul Siezuka, Lieyalatif, Adyna, Azi Azidah, Rohayu Osman dan Nastyna (nama aje yg sama org lain hihi...)

Buat semua terima kasih dari kakak sekali lagi.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

selamat pengantin baru utk mempelai...

Zie said...

tahniah selamat pengantin baru

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...tahniah2 buat pasangan baru tu...:)

Ena's Palace said...

hehehe..seram plak sy tgok kan udang manjat ngn sosej tu kak..

Kakzakie said...

Terima kasih juga kakak ucapkan kepada: -

Waniey's akak IbuQalief, Zie, Mas Zull dan Ena's Palace (cucuk dgn lidi ena senang nak cabut hihi...)

Terima kasih sekali lagi.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
ramai ya anak buah akak..sah besar2 semuanya..
hihi..alhamdulillah..tahniah atas kehadiran org baru..bertambah la nmpknya..

bukan tua la kak.. 'old school' hihih..
cantik gubahan2 tu

QasehnyaRania said...

tahniah.. tetiba teringin pula nak cucuk tempe, nasi impit cicah sambai kicap..hihi

Remy hazza said...

popiah teratai tu menarik....... cantik...dan unik nampak....