Monday, March 11, 2013

Cerita hari Sabtu kami

Hari Sabtu seperti biasa kami ke masjid. Sebaik mahu melangkah kaki masuk untuk solat tahiyyatul masjid ramai wanita yang berpakaian cantik-cantik tidak kurang yang bling-bling dan sarat dengan barang kemas yang kilat memancar-mancar di ruang solat wanita. Ada majils pernikahan yang kami tidak ketahui. Agak lewat majlis tazkirah kami pagi itu.

Booth yang banyak - Kami singgah di Plaza Angsana kerana ada Mahabbah IKIM fm di sini. Lihat Aman Palastine pun ada berkempen di sini. Hubby membeli mafla di booth sini.

DJ IKIM fm - Dapat sekali lagi melihat DJ Siti di sini. Lihat dari jauh saja


Panas - Bapak , Mak Zah, Hubby dan adik ada bersama-sama. Selepas membeli sehelai jubah putih buat bapak kami masuk ke Plaza Angsana bagi sejuk sikit badan.
Adik punya - Setiap kali ada booth Ana Muslim mesti adik singgah. Tidak membeli semua yang dia kehendaki tapi dua ini saja sebab minggu ini minggu peperiksaan buat adik.

~~ Sebaiknya walau kita tidak bertudung tapi hormatilah bila berada di tempat ibadah seperti masjid. Raikan orang tersayang dengan kasih kepada Allah juga. Pesanan buat anak-anak mama juga.~~

76 comments:

Masya said...

penuh aktiviti hari sabtu yer.. setuju sgt.. hormatilah tempat kalau kt x bertudung.. ke masjid atau kemahkamah syraiah mestilah bertudung.. sekurang² selendang...

Falsya said...

bestnye ade aktiviti..kite xgie mana pun kakak..hehe..hurmmm, sbb tuh la skang nie kebanyakan masjid xbg wat akad nikah kat masjid...sbb ramai yg masuk masjid xpaham istilah/etika berpakaian bile masuk masjid..

NinaAz said...

Rumah Allah patutnya kena berpakaian y baik la kan sis

aizu's life said...

sronok bjalan ye kak :)

tp skrg ni ramai yg mementingkan fesyen berbanding kesesuaian tmpt.. mgkn pihak masjid perlu tegas dlm hal2 camni.. pelihara masjid kita

NM03 said...

adik, good luck utk exam minggu ni yek

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oh ni mesti pengantin perempuan tak bertudung kat masjid eh..Kalaulah minggu ni ke JB dapat singgah ke Angsana tu..

ummuaidan said...

Best jgk kan sekali sekala berkunjung ke tapak gerai2 gitu kan..dpt lah jgk tgk2 brg, tgk orng, hehehe...
itlah yg dikatakan fitnah yg dibawa wanita2 ke msajid kan..kurang2 beradablah sikit...

Aziela said...

Dah lama saya ingin suarakan tentang perkara ini juga. Majlis pernikahan di Masjid memanglah elok, tapi kalau sehingga ada yang terlupa adab, kita pula sama2 perit melihatnya.

Princess Nusy said...

stuju dgn ayat last skali.. ^^

Aisy Nasiha said...

Ai kak zakie, meriah hari sabtu akak... Seronok.dapat buat aktiviti dgn ahli keluarga. Bagusla akak, tak amik gambar pihak pompuan dgn alasan nk jg aurat dia... Org lain selalunya sengaja nk tjk..

inazamri said...

pihak masjid perlu bertegas dlm hal2 sedemikian.dan tuan punye badan tu patut ada rasa malu la kan dah masuk masjid hormat la sikit cara berpakaian tu.hanya dengar melalui radio ikim je pasal program dorg di Plaza Angsana tu.

amirah said...

kenapa la berat sgt untuk kita bertudung penuh sedangkan dah byk tudung yang mudah dan menutup aurat. dan cantik..

wah, penuh aktiviti akak ye. amie sefamili semuanya duduk di rumah je sebab si kecik demam

Lya Colours said...

setuju kak. yg penting kene menghormati

elly nadyra said...

Betul tu kak. Bukan masjid aje. Kt sekolah. Pej agama. Pej kerajaan. Tempat awam. Pakailah sesuai ngan tempat kan.

hainom OKje said...

Oh ada event kat sana ye KZ.... Lama dah tak pergi Plaza Angsana JB. Anak sedara OKje, mak sedara Arjuna ada kat JB tu...lagipun Legoland pun tak pernah sampai lagi, harus pergi jugak satu hari dan masa nanti!
Kuat jugak bapak berjalankan KZ

Knor said...

TAK TAHU ADAB.

SAMALAH IMAN PUN SUKA BACA BUKU ANA MUSLIM

BANYAK JUGA KOLEKSI NOVELNYA.

Puan Kutu said...

even tak bertudung hormatlah rumah Allah..klu nak seksi2 baik akad nikah kt rumah jer.hehe..

Mia Kassim said...

Good luck utk adik...
betul tu kak...klu x bertudung pun sekurang2nya hormat tempat tu lebih2 lg dlm masjid ...

are_lin@yu said...

sambil jln sambil dpt ilmu kan.hehe

faraherda.razalan said...

Ada sbb kenapa sy tak bape suke klu majlis nikah diadakan di masjid. Sy tau, seelok2nya dpt nikah dlm masjid tu bagus. Tapi dgn keadaan pengantin yg bersolek tebal....para tetamu yg lebih mahu menonjolkan diri dari menghormati majlis...entah...

syiela said...

meriah hr sabtu kak...

setuju tu kak... sekurang2nya hormat la sikit... letak la selendang ke apa ke

Ismaliana Sulaiman said...

minggu ni lia x kemana kak..dok umah jer.cuaca kat melaka panas skrg...

mama maman aka yana said...

kekadang org tua harus kasi nasihat la kann jika nak bernikah dimasjid macam mana pakaiannya.. mesti kena dgn tempat la kann..

Acik Erna said...

assalam kakazakie..masih ada yang tidak tau menghormati tempat ibadah

Qhaifa Nur said...

Nur tengok bapak masih larat berjalan sana sini, alhamdulillah....

dari dulu kita sedia maklum, bila masuk masjid etika berpakaian penting....

With Julia said...

Alhamdulilah....yg ptg hari sabtu dimanafaat sepenuhnya...betul tuh masuk masjid kena ikut peraturan bertudung...hormati rumah Allah :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

comel sungguh buku adik beli tu...
good luck untuk exam nanti yer dik..

aanie said...

semoga dia mendapat hidayah.....

adik kalau keluar, x sah kalau x shopping buku...hehe...

JunAina said...

Pelik ada juga yang tak perihatin bab2 macam ni ye kak? Kalau yang muda buat yang tua kenalah menegur jgn buat tak tahu sahaja.

MOKCIK AZWA said...

Salam Kakzakie..

alahaii..pepandai la bawa diri kalau ke masjid tu kan kan kan..[peringatan untuk diri sendiri juga]. Ramai juga yang tak bertudung, tapi bila upacara pernikahan, dorang bawa bertudung, apatah lagi bila upacara diadakan di masjid.

sesekali berjalan2 bersama family memang seronok kan kak..

HeNRieTTa JoSe said...

btul tu akk...setuju dengan akk...kena hormat pada tempat suci, dan majlis sebegitu....rietta pown itu sebab juga jrang benar nk masukan gmbar yang ada org dalam entry...tkut terbuka auratnya, rietta pown menerima bagian kerna menyebarkan...

suka tgk adik rajin membaca, anak anak sekarang bertuah, mcm mcm bahan bacaan yang ada...

Ratu Hatiku said...

seronok sesekali pergi ke karnival mcmnie..

Kesuma Angsana said...

setuju dgn nota kaki kak zakie tu

adzairdawati makdara said...

hujung minggu yg sarat dengan aktiviti berfaedah.. terbaekkk :)

Cho Zila said...

AJK masjidpun kena pantau gak.. orangni memang tak beragak2 yerk.. dah tau masuk masjid tolonglah ...

aby said...

Salam kz,
Pd aby klu nmpak suasana yg begitu, selepas solat sunat tu kita doakant kt saudara/saudari agak di beri petujuk supaya dpt menjaga adab2 msjid kelak

Daddy Ziyyad said...

best nya saya dengar siaran langsung Mahabbah IKIM FM di radio tu kakzakie...teringin sangat nak pergi ke Mahabbah ni...nak jumpa deejay2 tu...Kali ni, Ustaz Ebit Lew turun JB..best kan..

Haryati Faizal said...

betul tu kak...setuju sgt...

TiranaAduka said...

slaam bakyu ku...
waduh kebek kambek aktiviti yo.....
ngayah ey.....
seng penting happy sis...

p/s Blog sis zalie dah matap ..orak payah ndelok piro seng mampir....kadong wes sui blog ey...wes ramei seng kenal....otai la katakan hehehhehehe

TiranaAduka said...

*
waduh akeh kambek aktiviti yo..



* p/sblog sis zakie purvit dah mantap....

Riedaffya ibrahim said...

banyak citer ari sabtu ye kak..

Rinna said...

Wahh byk aktiviti yer..hari Sabtu..

Setuju sgt..kalau dah masuk dlm masjid kena laa tutup aurat tuh.. walaupun tak bertudung dan hormati laa rumah Allah..

~aYu~ said...

tula kan kak.. adh tau nak buat di masjid pakaila pakaian yg sepatutnya..

Nini D.. said...

kadangkala orang kita nih tak dapat bezakan tertib berpakaian ditempat yang sepatutnya.

m.u.l.a.n said...

patut nak masuk masjid tu kena la tutup aurat kan.. walopon nak akad nikah..

seronok ujung minggu kak zakie..

Shaiful Zaidi said...

salam ziarah akak... Memang bagus buku Ana Muslim tu.

Kniedaz said...

kadang-kadang mereka ni buat-buat tak faham kalau dah masuk dalam masjid

ANIM said...

Dah banyak teguran dibuat pada mereka yg hendak buat majlis di masjid. Tapi..biasalah..bukan semua dengar. Bestbya dpt junpa dj siti yg saya minati....dj pian tak ikut sekali kak.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie...seeloknya berpakaian & menutup aurat ketika melangkah ke masjid...walaupon sekadar menyaksikan majlis pernikahan

aizamia3 said...

kita semua sedia maklum.. ;)

zulaikha megat said...

seronok dpat jalan jalan dengan bapak hujung minggu..

sama anak saya lebih rela beli buku dari beli baju...novel budak budak pun mahai jgk kan..

aTieYusof Family said...

Bagus nya ada aktiviti mcm ni ke Masjid.. Bagi sy, sama jugak Kak bila masuk masjid tu hormat lah skit.. itu kan tempat ibadah..:)

Azian Elias said...

lagi menyedihkan kak..hantar anak2 ke sekolah agama.. anak ke sekolah pakai tudung, tapi mak kepala nya togel.. anak2 saya pun confused.. susah nak jelaskan...semoga mereka diberi hidayah oleh ALLAH..

Ibu Lala said...

hamboi kak, jauh perjalanan. apa apa pun moga akk happy sambil merehatkan minda ye..

lieyalatif said...

sepatutnye disediakan ruangan khas tuk majlis akad ni kak ni kan kak...bukannye kan dah terganggu majlis ilmu agama.....

cuace panas kak weekend ari tu....mmg lieya tak kuar umah pun kak...tdo jek kejenye hahaahaha

Ujie said...

arwah bapak dulu tak bg kami nikah kat masjid, sebab takmo benda2 ginilah.

*kak zakie, camne saya nak contct akak ya? bg no. h/p atau email add. kat email saya ni..halifa02@gmail.com. ada hal sikit.

Asyifa Mustaffa said...

sabtu yg best ye kak...jenjalan ngan family....

kadang orng ni....duk telebey gaya dan fesyen...itu yg masuk masjid pun x pndai nak bersopan....

Cikgu Ma said...

untung la dapat tgk pengantin..hehe

bergaya dan berhias x salah walau dimana pun...asalkan bukan niat menunjuk2...hiasan yg sederhana tu lagi baik ^_^

PeRdU cINta said...

kalau bukan kita yang menghormati masjid dan surau,,siapa lagi.kita sebagai mukmin dan mikminah sejati adalah simbol dan lambang agama..melalui cara menutup aurat,,percakapan dan lainnya..

noor liyana said...

betul tu..klu pergi dan duduk dlm masjid kena pakai tudung wlupon kita tak pakai tudung..:-)

ibuintan said...

apa khabar Kakzakie... moga sihat

maaf dah beberapa hari tak berkunjung ke sini


kekadang majlis kahwin di masjid ni pun dah terlebih2 over sangat dah... adab berada dalam masjid langsung tak dijaga

Azi Azidah said...

skrg ni trend buat karnival, bukak booth di perkarangan masjid.... peniaga kata dpt keuntungan berlipat ganda.

eira eixora said...

bagusnya kakak, penuh dengan aktiviti yang bermanfaat.

semoga saya akan ikut jejak langkah kakak suatu hari nanti.

dan punyai anak2 yang soleh & solehah aminnn

adyna said...

PENGISIAN HARI CUTI YANG BERMANFAAT KAK ;)

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

memang best kalau selalu buat aktivity keluarga begini...mengeratkan lagi silahturrahim...

Kakzakie said...

Atas nasihat hubby kakak terpaksa delete gambar pengantin lelaki semalam. Pengantin yg menikah sebenarnya ok sempurna dgn menutup aurat, make-up pun sederhana tapi yg agak kurang itu adalah tetamu mereka agaknya. Mahabbah IKIM fm banyak pengisian sebenarnya selain booth jualan yg ada.

Terima kasih kakak pada semuanya:-

Masya, Falsya, NinaAz, aizu's life, NM03, Nurulhuda, ummuaidan, Aziela, Princess Nusy, Aisy Nasiha, inazamri, Amirah, Lya Colours, Elly Nadyra, hainom OKje (jalan tak jauh ok tapi balik kenalah kita urut kaki dia hihi...), Puan Kutu, Knor, Mia Kassim, Are_linayu, faraherda.razalan, Syiela, Ismaliana Sulaiman, Mama Maman aka Yana, Acik Erna, Qhaifa Nur, With Julia, Lizz@haslizalizz, aanie, Mokcik Azwa, JunAina, Henreitta Jose, Ratu hatiku, Kesuma Angsana, adzairdawati makdara, Cho Zila, aby, Daddy Ziyyad (a'ah ustaz Ebit Liew tu masih muda orgnya), Haryati Faizal, TiranaAduka, Riedaffya, Rinna, Ayu, Nini D, mulan, Shaiful Zaidi, Kniedaz, Anim (Pian pun ada Anim tapi masa kakak dtg dia kakak tak nampak), azatiesayang, aizamia3, Zulaikha Megat, atie yusof, Azian Elias, Ibuy Lala, Lieyalatif, Ujie (already email to you), Asyifa Mustafa, Cikgu Ma, Perdu Cinta, Noor Liyana, ibuIntan, Azi Azidah, eira eixora dan adyna.

Kepada semuanya terima kasih sekali lagi.

Deqla manjew said...

setuju tu kak.. even deqla sendiri, surau kat bawah umah je nk kuar x bertudung dpn umah pun x sanggup...(sejak2 deqla bertudung ni) alhamdulillah... =)

Mrs Velentine said...

betul..dah namanya masjid takkan nak masuk free hair

munna said...

betul tu.... kadang tu tgk pakaian pengantin banyak yg terdedah sedangkan akad nikah masjid

QasehnyaRania said...

benda ni ats kesedaran diri juga kan kak..kena amik tahu la serba sikit

ummiross said...

Betul tu Kakzakie, kalau buat majlis dalam masjid, kenalah menjaga adab juga, baru majlis mendapat barokah.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie....x sempat nak pergi hari tu...mesti seronokkan...:)

n 0 e s u h a i m i said...

agaknya diaorg x biasa masuk masjid kut akak...tu yg x alert.. :)

نورعيم said...

koleksi ank solehah tu kan sy pun suka kakak! hihi.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

lansung xder rasa hormat kt rumah Allah....dh kurang kesedaran tentang ilmu agama ni

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zakie..
huuhuh.. trend sekrg bt walimah di masjid..tp ramai yg amek kesedaran harus menutup aurat ketika berada diperkarangan masjid..