Wednesday, September 28, 2011

Hujung Bulan

Ada beberapa blog teman blogger yang aku cuba komen tidak dapat masuk kotak komen sebagaimana yang kakcik alami semalam. Geram juga sebab teman blogger sudah memberi komen di blog kita tetapi kita tidak berupaya untuk berkunjung blog mereka. Apa agaknya masalah blogspot sekarang?

Tambah menjengkelkan setengah hari semalam aku kehilangan kalkulator. Hujung-hujung bulan selalu benar kalkulator boleh berjalan-jalan dari satu meja ke meja lain. Boleh keluar bilik lagi. Lebih musykil bila kalkulator bertukar brand dan saiz. Bukan tidak ada nama tapi entah hantu mana yang membawanya berjalan aku pun hairan. Masing-masing bukan tidak punya kalkulator tetapi seringkali bila hujung bulan saja kalkulator boleh berubah rupa macam staff-staffnya juga yang merudum hujung bulan menantikan gaji yang belum masuk akaun masing-masing.


Pagi ini pandai pula kalkulator aku duduk cantik di atas meja siap dengan pembaris panjang yang telah seminggu hilang dari pandangan. Aku geleng kepala sambil senyum sendirian.



~~ Sampai bila agaknya baru aku dapat memberikan komen di blog teman blogger yang gagal aku tinggalkan komen tidak tahulah~~



60 comments:

pena rozie said...

Sabar ek... Kalkulator pun penting bagi PR.

missbby said...

akak boleh komen kat saya tak?

ibundo said...

kalkulator jangan tinggalkan atas meja. Masuk daalam henbeg hehe..
Dulu stapler kat meja opis selalu hilang. kakpah ikat dengan tali dan pakukan tali tu kat tepi drawer. Dah tak hilang lagi dah.
tapi kalau kalkulator nak ikat macamana ek?

Hamizah said...

ms ngajar dl, tiap2 ming kna beli pen merah br..slalunya sbb tlupa letak, atau disambar org..hehe

::NureeN:: said...

hehehe... kalkulator pon ada kaki nooo... kat cini seb baik calculator x brapa penting slalu x pakai pon..

pasal komen kat blog kengkwn tue biasa la kak.. kadang2 mesti akan jd jgk.. nureen pon dh 2 kali kena huhuhu

Mamamya said...

as salam n selamat pagi kak...

alhamdulillah lia x pulak mengalami masalah utk tinggalkan komen kat blog kawan2....tp skrg ni blogspot mmg selalu ada problem...mungkin nak upgrade system agaknya... (agaknya lah..heheee...teka je ni.. )

kalkulator akak hilang sbb ramai yg nak buat kira2 bila gaji dah masuk nnti kot...maklum lah lps raya ni kan....aritu masa raya dah byk b'belanja.... ^____^

che mid said...

Salam, komen di blog CM ok je kan..tapi semalam CM buat entri, ada gambar yang hilang walaupun dan aplod.. tengah datang bulan kut blogger ni.. !

QueeN TerataI said...

pandai kalkulator dgn pembaris tu pulang ke pangkal jalan yer.. hehehehe

kakzakie take ur time.. dah buat entri mcm ni pun kira dah tahu kakzakie ada singgah :)

Maya Mayana said...

sama je macam kat ofis yana,kalau jumpa balik tu kira dh nasib baik...

psst akak bleh masuk belog yana tk? ada giveaway ni...

CIK JATT said...

kat tempat keja saya, yang ada kaki, pen. lain kali letak dalam drawer kak, bila nak guna baru kuarkan.
saya pun kadang2 tak boleh komen kat blog lain

ainnoraini said...

same la jugak..kat tempat keje ain ni...pantang letak kat atas meja...hilang ajer...

pen jgn cakap la...nak jer ikatkan kat meja ni..jgn kasi dia berjalan...

suri solehah said...

sebut pasal kakeleter bjln teringat pulak kalau kt tempat keja suri,kalau lps exam..selalu je jd gitu.huhu

Acik Erna said...

kakzakie..kat opis acik..semua berjalan..pen pensil stapler..
kalau diikat macam yang kak pah buat tu..tinggal tali je..he he

fazrulnoor said...

komen kat aku je la

~izan~ said...

akak,izan punya blog,kwn2 komen pastu ada yg tak kuar pun..kat email ada,tp kat kotak komen takde..blogspot suka mcm tu,mencik!

kalkulator canggih tu kak,bila niat n seru,tetiba ada smula ekeke

WuMing said...

Calculator Puaka... Mua..ha..haa..


Jaga.... ada makhluk halus tuu dalam ofis

ajumohit said...

Klu org mcm ni kak, kalkulator dah jadi best friend kita, klu hilang atau tertukar tak lengkap buat keje seharian huhu

aanie said...

saya cadangkan akak ikat dgn tali macam yg kat bank buat...kalau hilang gak, sah memang ada hantu...hehe...

miloais said...

kalkulator tu main nyorok2 lah kak...
bosan katanya - setiap hujung bulan kena overtime!
ekekekekek

s a r said...

assalamualaikum akak.

haah la akak. saya semalam pun ada komen kat blog orang lain. dah komen tapi tak keluar pun. pelik aja. bukan tuan punya blog buat invsble pun. hmm. entah apa prob entah.

eheh. ramai sangat orang minat dengan akak punya calculator tu ha.. kejap aja kejap takda. ada ler tangan yang minat tu. :)

mama maman said...

Sy pun kekadang ada gak nak komen tp takleh.. tak tau nape..

Mommy Fara said...

Kak,

Sy pun pening dgn blogspot skg nie. Entah apa mslh.

Hahahaha! Hujung bln nie kak, orang seme sibuk kire budget masing2. Agak2, cukup tak nak beli tu? Beli nie? Bila tolak hutangtu, hutang nie...baki tinggal bape je? Pastu ketuk kepala dgn kalkulator.

Pening!

~ yus ~ said...

kat blog saya akak boleh komen tak?

amirah said...

same ler kak..yg paling sakit hati siap padamkan nama kita kat situ..padehal kita kenal je barang kita..tambah2 lagi yg kalo kita beli sendiri kan..ermmm

ieja amieja said...

kalkulator pun ada kaki jgk yer..hjg2 bln dia suka survey ..sib baik tahu jln nak blk..macam2 hal kan..

ikatankasihku said...

benda nak carik time tu mmg tak jumpa.. :)

sahromnasrudin said...

blog saya pun terkena jangkitan jugak ke, kak...huhuhhhh

SuriHanna said...

sy pun semua ikat dengan tali.. kalau tak mmg berjalanlah jawabnya...tetambah pula tempat mmg bebetul kat mesin potosetet..

rATu kEBaYA said...

setakat ni tak alami lagi perkara macam akak alami.. sebab semua simpan dalam drawer.. klu letak atas meja mmg dia nak bersiar2 je.

redza said...

sib baik meja x berjalan..klu x lg haru

Daddy Ziyyad said...

Blogspot memang selalu buat masalah kan kak.....

Hehehe..pandai kalkulator & pembaris tu cari jalan pulang kan...

ZaNa aDieyZa said...

zana xde kalkulator sbb zana x suka kira2... boleh??

kat office ni selalu hilang stapler.. kejap2 hilang, kejap2 hilang.. pelik betul!

Kunang-Kunang said...

Dulu masa kerja teringat kerenah seorang kawan. Setiap harta benda alat tulis dia dia akan tampal kertas bertulis "kau curi pencil/apa saja aku..... (tulis nama dia), jadi bila kita terambil cepat2 pegi letak balik atas meja dia, tak nak disebut pencuri.

Prince Halilintar said...

kalkulator pon penting dlm keje prince..xjumpe lagi ke kalkulator akak tu?

wahida said...

saya cukup bengang kalau org pinjam brg tak tau nak pulang balik...pas tu pulak bila time saya nak pakai brg tu tak de, bertambah angin saya...huh...

zue said...

mmg hujung2 bln ni mmg kena byk2 sabor...ooo saborkn hatiku..:(

fuad ansari said...

petua utk tidak sesak di hujung bulan adalah jangan ghairah berbelanja di awal bulan..

dulu stapler kat meja asyik hilang.. lepas kena ikat, sampai sekarang alhamdulillah tak hilang2 dah..

dwaty said...

blogspot macam tu la kak...

setuju dengan fuad... kena ikat!!!... tapi kalkulator cammana nak ikat??? kalau stapler@ pen boleh la...

Kakzakie said...

Aduhai.... setakat ini telah ada lima blog gagal utk kakak tinggalkan komen: -

1. Pena Rozie
2. Che Mid
3. ieja amieja
4. SuriHanna
5. Daddy Ziyyad

Sedih sungguh kan...:(

Ila said...

kalkulator kat umah ni pun selalu hilang...hehehe

ckLah said...

Kena update akaun google kita kakZakie....sebelum 20 September.

ckLah said...

Eh, 30 September...

So Shy Lady said...

seram la cerita kalkulator tu kihkih

nabilah_2908 said...

hehehe..dah tau time gaji..tu yg pulangkan semula.. ;)

tmpt sy ni dulu..kerap juga barang berjalan...bukan kalkulator je...pen..pembaris..stapler...

ada kalanya kotak isi pen sy kosong...

jadi satu kerja pula kita nak pergi kutip dari satu tempat ke satu tempat....

jalan terkahir....semua benda sy masukkan dalam laci... puas hati.. :)

AI said...

- sabar sabar...hujung2 bulan blogger pon mengong...hehehe

Kakzakie said...

Terima kasih buat: -

@ Pena Rozie: Komen kakak kena reject di blog PR. Sedih..:(


@ missbby: ok boleh


@ ibundo: Dah biasa letak atas mejalah kakpah


@ Hamizah: Pen merah utk tanda buku kan. Hilang sendiri lupa lain..


@ Nureen: Kaki dua yg bawa dia berjalan nureen:)


@ Mamamya: Semua buat monthly report biasalah Lia... bukan gaji aje sebab gaji dah kira pun:)


@ Che Mid: Sebelum ini boleh. Pagi tadi dah tak boleh...:(


@ Queen Teratai: Itu yg buat kakak senyum sendiri QT


@ Maya Mayana: Selalu jalan tak jauh tapi kadang dah berminggu baru balik.... Blog Yana kakak boleh masuk


@ Cik Jatt: Kalau pen memang dah macam tak hairan lagi Cik Jatt. Tapi kalkulator kakak nie besar tau (lupa nak tepek gambar kan ke bagus ye)


@ ainnoraini: Sama kan ain...


@ suri solehah: Kakak rasa scenario mana-mana ofis samalah suri


@ Acik Erna: Kakak tak pernah ikat pun macam tak kuasa pulak... tapi itulah bila kalkulator besar pun boleh jalan itu buat hati jengkel


@ fazrulnoor: Blog FN tak ada masalah hari ini 2 N3 FN pun kakak komen boleh


@ izan: Sedih kalau dah siap type dan enter tak masuk. Boleh jadi anoy tapi tak boleh juga. Geramlah izan..


@ WuMing: Hahaha.... takut kakak


@ ajumohit: Dah biasa guna kita punya bila nak cari button no macam kekok kalau lain. Nak pakai kita punya sendiri lagi selesa dan cepat...

aimie amalina said...

heeee
pndai jenjalan kalkulator
hehehe
insyaAllah mesti sempat nye aakak smp nnti
insyaAllah

Kakzakie said...

@ aanie: Macam mana nak ikat kalkulator aanie...:)


@ miloais: Hehehe... asyik kena tekan selalu sakit ye milo...


@ sar: Wa'alaikumsalam. Nak kena update a/c agaknya sar. Lepas ini kakak tengoklah... kalkulator dah balik rumah pun ok...


@ mama maman: Kakak baru kena semalam sampai hari ini..


@ Mommy Fara: Hahaha.... masing-masing mengira hutang ye. Gaji pulak tak masuk lagi:)


@ yus: Boleh tak ada masalah pagi ini pun ok lagi


@ amirah: Kakak punya rasanya sekadar lari sebab kadang masa berbual dia terbawa sekali masa mengira kat meja kita. Biasanya akan kembali juga


@ ieja amieja: Kakak tak boleh komen blog ieja. Dah banyak kali cuba tak boleh tau...:(


@ ikatankasihku: Masa kita busy masa itulah dia menghilang....


@ sahromnasrudin: Blog shah kakak boleh masuk. pagi ini pun boleh juga


@ SuriHanna: Kakak tak ikat pun. Hanna dari semalam kakak tak boleh komen N3 Hanna. Sedih tau...:(

Kakzakie said...

@ ratu kebaya: Kakak tak biasa buat macam tu RK. Bagus cara RK siap guna simpan dlm drawer. Kakak kerja sentiasa guna kalkulator itu yg dia dok sentiasa atas meja....


@ redza: Kalau meja yg jalan kakak pengsah dah redz...:)


@ Daddy Ziyyad: Kakak pun tak boleh komen blog doc. Nampak je Zayyan botak tu tapi geram tak boleh komen. :(


@ zana adieyza: Kerja mana pun mesti kena guna juga zana


@ Kunang-kunang: Pandai kawan kak ani tu...:)


@ Prince Halilintar: Dah balik elok pun Prince...


@ wahida: Itulah pasal tetiba tukar jenis kalkulator. Jejari tak biasa itu buat hati jengkel...


@ zue: Mulut kata sabar dan kena pujuk hati tapi bila buat kerja jadi lambat geram juga kan...


@ fuad ansari: Petua tu bagus. Tapi susah nak ikut. Kakak tak pernah ikat pun


@ dwaty: Tak apalah sesekali bagi chance dia jenjalan dwaty...:)


@ Ila: Kalau hilang kat rumah tu Ila yg guan sendiri kan. hihi....


@ ckLah: Kakak tak tahu cikgu. Oh ye ke... nanti kakak updatelah


@ So Shy Lady: Hahaha.... seram yg geram SSL...:)


@ nabila_2908: Kakak rasa simpan dlm laci yg paling selamat. Tapi kakak tak biasa lagi...


@ Al: Dia mengong buat kita tak syok sebab kawan rapat pun tak dapat nak kita jejak

Kakzakie said...

@ aimie amalina: Dia jenjalan cari meja kakak balik pagi tadi baru jumpa hehehe...

Kancil 8349 said...

sebelum nie Kancil mengalaminya...sekarang macam dah ok...kejap je tu...nanti pulih macam biasa

Aku Yang Berbicara said...

Hehehehehe.. dedulu sy slalu gak alami masalah gini. kene lak kalo cuti/kursus. tak yah tunggu sampai seminggu.. sehari due pon sah2 mende tu ilang dari atas meja ni.
dari pen.. stapler.. puncher.. hatta kalkulator skalipon.
solution? sy simpan dalam drawer. sah2 tak ilang.
tapi skang da kureng. maybe sebab kedudukan workstation ni tersorok sket.. :)

ieda said...

akak blog saya ??? ..

CT NoArIzAh ArIs said...

Akk mesti x de masalah komen kat blog sya kan?:)

Selama keja dengan bangsa kuat berniaga ni belum ada lak brg2 sy hilang atau berjalan jauh agaknya sy pki yg company punya je tak pernah beli sendiri2 tu pasal x canggih ..:D

aizamia3 said...

rasanya saya tak kena kot.. tapi ntahlah, dalam keadaan macam ni tak perasan sangat nak tengok kiri kanan atas bawah depan belakang.. ;)

pasal barang2 kat office tu biasalah.. macam biskut tapi setakat ni alhamdulillah takde yang berani amik tapi tak pulang2kan.. ;)

tapi kalau barang orang tertinggal kat meja saya dan tak tahu sape punya, limit saya bagi untuk empunya tuan amik balik sebelum petang balik kerja.. kalau tak.. confirm masuk tong sampah.. wah.. kejam tak.. ?

Sarah Syazwani said...

ingatkan time sekolah je asik ilang benda2 mcm tu..time da keje pun same ekk

eelobor said...

biasalah...barang free. blogspot memang selalu ada masalah

Afida Anuar said...

Kak Zakie, rasanya sehari dua lagi elok la tu kot...selalu jugak fida mengalami masalah ni...

kalkulator dah berjumpa 'jalan' pulang.. hehe

Kakzakie said...

@ kancil 8349: Kakak harap begitulah sebab betul ada yg dah boleh masuk komen kakak


@ Aku yang berbicara: Kalau dlm drawer mesti selamat kan. Tapi kakak tak biasa sebab kalkulator asyik nak guna sentiasa...


@ ieda: Blog ieda ok boleh..:)


@ CT Norarizah Aris: Bolehlah CT. Semalam kakak komen tang dentuman kuat tu... masuk kan


@ aizamia3: A'ah ok aje. Tak best kalau tak dapat komen kan...


@ Sarah Syazwani: Dah dewasa lagi buruk sarah...:)


@ eelobor: Kalau kena bayar kakak stop hehehe....


@ Afida Anuar: Kakak harap begitulah Fida... kalkulator tu tahu rumah dia hihi....

dhiera said...

kadang2 saya pun alami masalah tak boleh komen~