Friday, September 23, 2011

Tak malu ke?....

Kakak: Mama Hari Sabtu ini kawan Mien nak datang beraya rumah kita mama masak spegetti mushroom boleh tak?

Mama: Boleh. Berapa ramai yang nak datang?

Kakak: Kawan Mien yang 7 orang dah confirmed tapi yang lain belum lagi. Kena tahu program mama-papa mereka.

Aku angguk saja untuk membuat hati dia senang. Adik yang duduk mengulek angry birds dia sedari tadi walau mata kelihatannya mengadap membaca novel tetapi rupanya memasang telinga.

Adik: Kakak tak malu ajak kawan kakak datang rumah? Tengok sofa di luar tu dah koyak kena cakar dengan kucing?

Mama: Kenapa nak malu, mama dah tampal koyaknya. Ala... bukan nak duduk tempat koyak tu dik. Mama sayang sofa lama tu. Sofa tu ada sejak adik belum lahir lagi tau...

Tampal - Kalau dilihat dari posisi atas ok lagi.

Alas - Lagi pula ada alas ini kalau duduk tidak perasan pun tampalan itu.
Tampalan - Tetapi kalau di lihat dari sisi jelas kerana aku tampal menggunakan kain warna purple. Hendak cari warna maroon yang sama dengan warna sofa itu tidak ada. Inilah dek cakaran entah kucing siapa boleh masuk tanpa kami sedari kerana sofa ini aku letak di porch saja.
Jelas - Itu dia sofa koyak yang adik malukan. Aku tetap menggunakannya lagi sebab bila bertanya di kedai tempohari kalau hendak tukar tidak termasuk material dia kenakan harga RM 1500/- untuk semua sekali termasuk yang single seat ada empat. Aku kata pada hubby "Tak payahlah, selagi boleh duduk kita duduk aje"......



~~ Aku bukan jenis yang cerewet sangat dengan perabut-perabut di rumah. Kalau hendak tahu rumah aku kosong agar mudah kalau ada ramai saudara-mara yang datang hendak lepak-lepak. Kalau yaasiin-tahlil pun senanglah tidak perlu hendak memungah perabut sakan (tapi yang sebenarnya aku tidak mampu hihihi...)~~~

74 comments:

AI said...

- wahhh adik pulak yg malu yer...hehe...

rumah kakak saya penuh dgn kucing...dan kerusi meja pon jd tempat duduk kucing...alahaiii...

ainnoraini said...

serupa la kat rumah saye tu...lapang jer...senang bile nak bekumpul ramai2, tak payah nak angkat barang2...

kawan2 kakak tu dtg nak berayakan..bile kakzakie masak sedap2 tak sempat kawan2 kakaknye nak tengok sofa tu kann...

Prince Halilintar said...

betul tu selagi boleh guna buat ape nk membazir kan...

Tentang Kita said...

kelakar la si adik tu...leh malu bg pihak akak nyer

eelobor said...

hehehehe...adik nih...

Penjejak Mimpi said...

ala kak, selagi buleh gune.. slagi buleh pakai.. gune ajek.. pakai ajek... :)

kakcik said...

Samalah kita. Kereusi kayu kat rumah kakcik dah hampir 10 tahun rasanya kami gunakan, selahi boleh guna, kami guna saja. Sebelum ni pernah guna kerusi totan dan sofa, tapi asyik di'lenjan' saja, terus tukar kepada kerusi kayu. :)

munna said...

sofa munna yg baru beli pun dah koyak hasil cakaran kucing kesayangan en. abg ...

Mommy Fara said...

Kak,

Tak semua org ada sofa kulit dpn umah tau! Heheheheh....

Klu kat oversea, mereka berebut cari sofa lama yg dah tak guna pakai. Mereka baik sebaik mungkin then jual harga yg tak masuk dek akal. Tp org tetap sgp nak beli.

Bygkan gobok lauk zaman dulu2 milik arwah tok nenek kita tu kita baiki dan syelek balik agar tampak baru. Pastu kite bt lelongan. Sure berebut org nak beli kak!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy ada idea kak..apa kata akak selubung sofa tu dengan kain besar yg cantik...nmpk stylo gitu..bila tetamu dh balik simpanlah kain tu

:: Mrs.Eady :: said...

selagi boleh pakai kiter pakai kan :)

rATu kEBaYA said...

kak...

rumah saya lagi besar koyak sofanya.. gara-gara digigit hero kecik.. sambil tu terus ditariknya sampai koyak.. ni pun tgh planning nak cari kain untuk tampal kat sofa tu..

ORLANDO AHMAD said...

kucing saye minat tangkap cicak je

azian said...

akak...
rajin akak tampal...sy mmg tak byk beli perabot sbb felda dah bg byk perabot...heheheh...pinjam je laaa bukan jd hak sendiri...

fuad ansari said...

iyelah... sofa yg jenis kain mudah koyak kalau ada kucing... kat rumah ayah saya pun dah ada sofa yg koyak dek kerana kucing.. last2 ambik langkah selamat dengan beli sofa kulit..

takpelah, takde apa nak dimalukan.. mungkin si adik tak tau yg dulu mak ayahnya selalu dating atas sofa tu sambil menghirup udara luar.. sentimental value tu... (",)

Diana @ bilakukatacinta said...

kak..pe kata akak try carik material kain yg tebal sikit..wat bentuk bunga-bungaan..pastu tampal..nt nmpak cam corak timbul..Cantik

norh said...

kak, rumah saya pun kosong ja, sebab tu nampak lebih luas dari rumah jiran2..he he

barang yg lama macam tu, sayangkan nak buang..

Marina Monroe said...

Selagi ada kucing, segala menda rosak..hehehhe

QueeN TerataI said...

hehehehe biasalah budak kecik kan kak... kalo saya pun mana yg boleh digunakan sya akan guna selagi boleh.. hihihi

SuriHanna said...

umah hanna pakai kusen rotan jer kakak.. dah lebih 30 tahun usia kusen rotan tu... mak Hasrul kasik,,, nak buang sayang.. pakai jelah.. janji leh duduk.. : ))

aizamia3 said...

kat rumah saya lagi besar koyaknya.. selagi boleh guna aje apa yang ada.. nak beli baru belum ada kemampuan.. ;)

ikatankasihku said...

ada rezeki, tempah jer cover sofa ni, tapi kene ukurlah dulu, bila pakai cover baru nampak mcam sofa baru nanti..syglah sebab tilam dia empuk lagi

mama maman said...

kalu sy.. sy sama ngan akak.. biar la... :)

Sharifah Nadzarah said...

guna selagi boleh...
wah!!1 wat makan2 ye..tak ajak pun hihihi..

Fatin Mraz said...

kak zakie, itu mmg rate dia lah tuh.. nway, 'selagi boleh duduk, kita duduk' -->ayat itu sweet bunyinya..

Ati Masrif said...

budak2 ni kak zakie
memang cepat je rasa malu
macam anak ati si farah
sejak dah 10 tahun...semuanya
dia segan...hihi

tapi sofa tu nampak
masih lg kukuh

Maya Mayana said...

yana selalu agree dgn akak :)

nabilah_2908 said...

kata2 dari kanak2..sangat jujur dan telus kan..? hehe... :)

tak nampak sangat pun tampalannya... ;)

redza said...

kucing ni memang...sofa kt rumah sy pon habis dicakarnya

amirah said...

ok lagi tu kak...kalau rumah kami lagila kak, sofa apa pun takde, saje sebab nanti Ahmad asik memanjat je..

missbby said...

kak..ok jelah kak..kalau saya pun sofa lama, saya sayang nak tukar..angap je kreatif kan..hehe

Pia said...

"akak,tunggu jer saya lak nak buat entri pasal sofa gak la..hehe..kalau rosak sikit2 jer nak buang kan ker membazir tu..guna jer selagi boleh duduk kan kak.."

ainhany said...

salam kak,

ala adik..tak yah laa malu2..kalau ucu pergi pun nak dok situlah...best laa lambang mama hargai setiap pemberian dariNYA . Lagi2lah kira boleh dicalonkan ketegori mama kreatif..!!ucu sokong 200/100 tau..

alahmdulilah dan selamat melayan tetamu dihujung minggu..akak masak best2 tau tapi mhn diampun yer..cu tak pi..lain kali yer kakak.
terimaksih

Hamizah said...

ye..msh cantik..
pandai kak zakie make up..

gedek! said...

alah!

small matter je tu!

Eye_nee said...

Barangan lama ni punya sentimental value kan kakzakie....anak2 begitu lah....saya pon tak suka rumah berserabut dgn byk perabot...nmpk sempitttt...

~ yus ~ said...

tahu malu adik ya...hihi

sofa saya pun ada koyak di bahagian tempat letak tangan tu kak...

tulah nak tukar kain dia mcm mahal je, pakai je kan kak..hehe

intan morsalin said...

bagus la idea kak zakie...letakkan kan aksesori...makin berseri sofa tu...kat umah sya pon ade sofa yg uzur..tp bukan koyak..cuma kayu tempat letak tgn di bahagian dlm sofa tu patah..ade idea x nak wat cane?

Zaitun said...

Memang betul tu selagi boleh pakai kita pakai jangan ada pembaziran. lebih baik duit tu untuk membiayai persekolahan anak2 atau disimpan untuk masa depan.

Cik SHiNJU said...

Nampak mcm baru lagi..
Kucing tu lupa nk potong kuku gaknye..hehehe...

Kalau nak kelainan,tampal jer smua bhgn bawah tu,org ingt mmg fesyen camtu..heheh

~izan~ said...

akak,kalau brg2 yg ada sentimenta value lagi syg nk buang kan..mcm mertua izan la baru2 ni balut sofa,mmg beribu tp kalau beli baru yg sama lg sekali ganda. dia syg sgt kerusi tu huhu..dah susah nk dpt skrg...

izan pun ruang tamu kecik,pakai sofa L aje hehe

Bro ahmad said...

masih elok lagi pakai..rosak sikit boleh pelbaiki..cantik tu hmm jimat duit pada beli baru

Ijah EmoTemo said...

wah adik pasang telinga ahahah

mamaNoriz said...

lain anak lain perangai kan kak...

adik malu takpe asal dia tak demand sgt...

sofa lama sya pun dah lunyai, baru la ni rasa bru...huhu

Aku Ibu Muda said...

selagi boleh pakai...pakai je lagi kan :)

Citarasa Rinduan said...

samalah dgn kes ayu..
perabot dah bertahun2 dalam rumah.. pakai jerlah...

adik malu sbb kawan2 nak datang tu eik.

s a r said...

assalamualaikum akak. :)

soalan akak tu macam soalan abah saya. kalau ada kawan2 nak datang or ada yang tumpang tidur ke mesti tanya.
"tak malu ke kawan2 datang tengok rumah kampung je."

eheh. saya tak pernah pulak fikir tu semua kak. happy je ada kawan2 yang sudi nak datang. kekdang ada gak cakap dengan kekawan camtu tapi dorang lagi sibuk nak datang.

p/s- oh akak. spegeti tu sangat feveret. eheh

ajumohit said...

Betul kak selagi bleh guna Dan cantik lg keadaannya elokla digunakan lg, klu Ada rzki bleh tukar baru hihi... Betul Mata pon tak semak dgn perabot yg penuh

hani@debumelukut said...

kerusi di rumah saya dibalut dgn fabrik. kucing ni kerja nya tak de lain, mencakar kerusi tu aje.. fabrik dah berbulu2...kalau ikutkan geram mau aje di potong kuku kucing tu..

Afida Anuar said...

Kak Zakie, sikit je tuh.. takpe.

Fida pun tak suka sangat dengan perabot2 ni, macam sesak. Suka suasana rumah yang lapang... ;)

Acik Erna said...

kakzakie..pandai pulak adik malu ye..
acik pun suka lapang..mula2 pindah dulu suka lapang..sofa letak kan porch je..tapi sian pulak..bila ada tetamu datang tak tau nak dok mana ..

IMANSHAH said...

sofa zaman sekarang lagi tak kualiti..pakai 3 tahun dah rosak

IMANSHAH said...

sofa zaman sekarang lagi tak kualiti..pakai 3 tahun dah rosak

ibundo said...

kak zakie tampal dan jahit kat hujung sebelah kiri pulak. Kira dah jadi macam pattern haha..

gadisBunga said...

saya baru nak cadang g macam ibundo cadangkan tuh.

buat tampal sebelah kanan pulak kak. nampak ok per..

Queenie said...

salah satu sebab naper saya tqk minat kucing...cuma suka tengok jer..

adik tu mcm saya jugak agaknya, mudah ada perasaan rendah diri...

azieazah said...

Maaf cakap...

Kalu dah cantik ada sofa dan kusyen comel yang hanya letak kat porch bukan dalam rumah, pun dah rasa malu?

Kalu rumah yang langsung takda apa-apa? Sekadar tikar mengkuang atau tikar getah? aduhai.. agaknya langsung gigil kalu ada orang nak datang rumah.

Saya ler tuuuu.. hehehehe

mama ju, said...

Aslkm

Apa kaba?
tgk tajuk hehe tak terfikir ttg benda ni.
Ala nampak cantik apa, fesyenlah tu..
Klu Ke KL meh dtg sini.

Cik Ina Do Do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie


oo adik nak buat open house tuk kawan-kawan ye. senang je kan masak spegethi, tak delah renyah sangatkan kak zakie. samalah ngan cik ina suka rumah berlapang-lapang senang budak-budak nak main ngan tetamu datang.

Kunang-Kunang said...

Kakzakie,

Rumah kak ani semenjak budak2 dan dewasa ni baru lama sikit akak dapat gunakan sofa di rumah tu. Dulu masa dia orang kecik2, tiap 2 tahun tukar sofa.

macam cubaan yang anak2 buat masa tu. Bila koyak, tanya kenapa, ada yang kata nak try gunting tajam ke tidak. Duduk di kerusi tak pernah duduk2 elok2. Dari jauh dah lompat. Kerusi besi pun patah.

Afzainizam said...

tak usah malu .... kat rumah mak saya pun tak ada kerusi perabut moden yang ada cuma kerusi kayu yang dah berumur lebih 30 tahun... sejak sebelum saya di lahirkan lagii... mak abah beli pada masa tu hanya RM 100 ajerr itu pun 2nd punya...

yang pasti kerusi ini lebih tua usianya dari saya

buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
kesan embun pagi pada kereta

suri solehah said...

amboi adik ni..kemain lagi ye..hehe..kak umah suri lagi best..perabut yang ada pun yang memang sedia ada kat sini..suri duk kuartes huhu

cemomoi said...

nampak masih elok... kekadang nostalgianya lebih bernilai tu yang susah nak ganti baru

bloghok said...

budak budak ni jgn di biar sangat..kifkifkif

L said...

sofa umh ak susia dgn ak.. hahah.. dah 20thn dah.. still maantain.. alhamdulillah..

solat ke belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

azi said...

Salam kakzakie..
Kakak...saya tengok, cantik lagilah sofa tu..apa nak dimalukan...pandai ye adik nak suruh mama beli sofa barulah tu..:)

p/s saya barang2 rumah semua seusia dengan rumah...selagi boleh pakai...saya pakai....sayang nak buang...

Santri T.P.I.N.I said...

akak cari cat sama pastu cat je dekat yg tampal tu, he3...kalau akak sudi join :

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

Sarah Syazwani said...

sy pun camtu..mana2 brg leh guna mesti simpan lg...sayang plak nk buang + x mampu gak tu..hehe

dwaty said...

sofa tu ok lagi la kak... sofa kat rumah saya dah koyak rabak kat tepi angkara kucing... tapi masih guna yelah sayang nak buang...

raya tahun ni... saya balik... tengok sofa tu dah kat luar rumah coz memang dah nazak dah... masuk rumah ingatkan adala sofa baru... tup2 duduk atas lantai... heheheh

ckLah said...

Boleh diduduki dengan selesa lagi tu....

Amie said...

masih ok sofa tu... Amie pun kalau sayang sesuatu benda, sampai hancur lunyai pun kalau boleh simpan je....tapi kalau dah tak boleh pakai, terpaksalah ganti atau buang... he heheh

Kakzakie said...

Terima kasih atas komen teman-teman semua. Kakak rangkum jadi satu sebab sejak petang Jumaat hingga Ahad kakak bercuti: -

Al, ainnoraini, Prince Halilintar, Tentang Kita, eelobor,Penjejak Mimpi, kakcik (dulu masa anak kakcik kecik semuanya lelaki kan hihi),munna, Mommy Fara (sofa kakak bukan kulit MF),Rina Avail, Mrs eady, Ratu Kebaya, Orlando Ahmad, Azian, fuad ansara, Diana @bilakukatacinta, norh, Marina Monroe, Queen Teratai, SuriHanna, aizamia3, ikatan kasihku, mama maman, Sharifah Nadzarah (anak-anak yg makan tak ada org dewasa pun SN), Fatin Mraz, Ati masrif, Maya Mayana, nabila_2908, redza, amira, missbby, pia, ainhany (ucu dah sampai JB pun tak beritahu kami), hamiza, gedek, Eye_nee, Yus, Intan Morsalin, zaitun, cik shinju, izan, Bro ahmad (terima kasih singgah sini), Ijah Emo Temo (terima kasih singgah sini), MamaNoriz, Aku Ibu Muda, Citarasa Rinduan, sar, ajumohit, hani@debumelukut, Afida Anuar, Acik Erna, Imahshah, Ibundo (bagus kan idea kakpah), gadisBuna, Queenie, azieazah, Mama Ju, Cik Ina DDC, Kunang-Kunang, Afzainizam Suri solehah, cemomoi, bloghok, L, azi (memang dah lama sangat sofa tu varnish kayu pun dah tak ada warna azi), santri, sarah syazwani, dwaty, ckLah dan Amie.

Kepada semua terima kasih kakak ucapkan....:)

wahida said...

saya tgk sofa tu ok lagi kak...ala...tampal sikit mcm tu apa ada hal...janji boleh duduk...


lamanya sofa akak tu bertahan yer...pandai akak jaga...

kella said...

haah kak.. gunakan aje.. sikit je tu ... takpun kan.. akak kaler je dengan unggu.. tak la jelas sangat! hehehe... akak.. rumah kita pun kosong, bukan suka tapi tak mampu lagi nak penuhkan! hehehehe.. ada rezeki lebih leh la tambah tambah.. =)