Friday, May 6, 2011

Contest Selamat Hari Guru

Imanshah - Seorang guru bujang penganjur contest ini



Terkedek-kedek dan terdencut-dencut dengan punggong besar macam itik baru keluar dari reban. Susah betul untuk tiba di pertengahan sebab membawa punggong dan kasut yang berat. Hati sebenarnya kecut. Gemuruh tepuk tangan mengiringi sama langkah kaki ketepak...ketepek..... tak putus-putus. Tubir mata yang asalnya digenangi airmata akhirnya berjuraian bagai air hujan. Sebaik berada betul di bahagian tengah pentas terdengar suara huwa…hwa…hwa… seiring juga esakan berterusan tanpa henti.

Selama majlis berlangsung esakan masih belum reda. Bila pengumuman penyampaian hadiah diumumkan …"pemenangnya ialah itik gembo-gembo!!” esakan berbaur dengan rasa terkejut. Cikgu sibuk mendukung aku supaya naik ke pentas mengambil hadiah tersebut. Piala hampir sama tinggi dengan aku. Perasaan takut masih menguasai.

Itulah peristiwa pertama kali aku naik ke pentas sempena sambutan Hari Guru. Betapa tanpamu guru aku amat naïf sekali. Naik pentas untuk acara pakaian beragam membuat aku benar-benar menangis bukan lakonan. Hahaha….. Kini aku merindui saat-saat itu. Apa juga sebutan atau panggilan insan bernama guru itulah yang berjaya memberi transformasi peribadi ke arah yang lebih positif.



Buta menjadi celik
malas menjadi rajin
keruh menjadi jernih
benci menjadi kasih
takut menjadi berani
rendah menjadi tinggi
leka menjadi peka
alpa menjadi ulama
cuai menjadi tawadhuk
dangkal menjadi lembut
merangkak menjadi raja pecut
dipimpin menjadi pemimpin
Kejayaan kami keranamu guru

“Selamat Hari Guru, cikgu”

Kepada teman-teman yang sudi memeriahkan contest ini silalah klik di sini




100 comments:

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum..
selamat pagi jumaat kakakku kak zakie..

Suka dengan entry nie. mmg di luar jangkaan itik gembol2..menang, tapi... mesti ada daya pecutan...

all the best yer.. for contest.. mesti menang nie..

Citarasa Rinduan said...

opss.. SELAMAT HARI GURU buat semua guru2..
terutama blogger yang ayu kenal bergelar guru

hani@debumelukut said...

gud luck, semoga jadi juara dan selamat hari guru..

mama ju, said...

Aslkm KZ

Wah sedapnya bahasa yg digunakan...ingatkan apa tapi...suspen je mula...
Memang2 KZ pandai bermain kata2!

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

waah... suka la puisi tu.. nasihat!! :)))

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kak

selamat berjaya untuk akak...

ramai yg join kontest nie...

semoga ukhwah sesama blogger kan semakin erat lagi :-)

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Tahniah kak!
Rasa macam nak join juga nak memeriahkan tapi saya tak pandai..

kakcik said...

Kakcik doakan agar Kakzakie mendapat hadiah. :)

Kakcik tak berkesempatan untuk 'memriahkan' peraduan itu. :(

Piasara said...

"good luck akak...selamat hari guru utk semua cikgu-cikgi.."

azian said...

kak zakie...
rajin betul akak join contest ye...bagus2...
sy ade kije sikit laaa hr ni...huhuhu....singgah jap kat umah akak ni hah...

LiFe KaMi said...

guru adalah pelita yg menerangi kita menjadi org yg brguna kepada agama,bangsa dan negara..
semoga kak zakie berjaya yer..:)

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Meriahkannya,
Hadiah belakang kira.

Moga dapat hadiahnya.

nurkass said...

gud luck kak zakie..
tanpa guru tak mungkin kita boleh secelik ini..

zue said...

suka sy dgn cara penulisan kakzakie..bravo lah..semoga brjaya.

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Kak tak pandai mengarang.. jadi susah sikit nak join. Baru-baru ni dapat hubungi cikgu kak masa sekolah rendah.. lama juga berbual setelah sekian lama tak bertemu iaitu sejak 1960an.. terkedu juga sebab dia menyebut nama kak bila kakak kepada kak ziarah beliau.

Mamamya said...

semoga berjaya kak..akak mmg kreatif...:D

selamat hari guru..kepada semua guru2..sesunggughya kerjaya seorg guru sgt mulia....:)

Prince Halilintar said...

gud luck kak zakie...sedap2 ayat2 kak zakie tu..hehe

cemomoi said...

sedih bebudak sekarang hatta mak bapak pon ramai yang dah tak hormat pada guru... cekgu pon kena hormat pada profesyen tu agar martabat mereka tinggi semula

slamat hari guru

toyolkiut said...

TK pernah nyanyi utk hari guru tau..
lagu apa?
emm..
lagu.. oh mama, saya mahu kawen..
hehe..
masa tu TK darjah 6..

selamat hari guru!
jasa mu d kenang..

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Citarasa Rinduan,

Kakak menerima undangan cikgu iman. Jom Ayu kita buat cikgu Iman sibuk membaca N3 yg kakak kira dah banyak betul....

Kakzakie said...

hani@debumelukut,

Tak nak join ke?... Meh la....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam mama ju,

Kakak tepek je nostalgia masa tadika....

Kakzakie said...

Khairul Hakimin,

Eh... puisi ke tu? Entahlah, kakak tepek je.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam sahrom,

Sebagai memeriahkan contest dan bagi cikgu Iman pening kepala membaca yg dah seida banyak. Hahaha.....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Abd Razak,

Wah... suka kakak dengar ust. nak join. Bestlah ust. supporting. Kita bagilah support cikgu Iman kan...

Kakzakie said...

kakcik,

Kakak dah kena jemput buatlah apa yg patut kan. Kalau ikutkan dah banyak dah penyertaan.

Kakzakie said...

Piasara,

Kalau ikutkan contest ini tidak dapat nak merungkai jasa guru. Minister2 kita pun dulu kena jumpa guru dulu kan....

Kakzakie said...

azian,

Kakak suka contest yg perlu tag org lain. Jom Yan join lah....

Cerita Muaz kat Tadika. Ok juga kan...

Kakzakie said...

Azian,

Silap tak perlu tag org yg kakak suka. Heeee....

Kakzakie said...

LiFe KaMi,

Tanpa guru entah apalah jadinya kita LF. Kita pun cikgu juga kan. Cikgu pada anak kita...:)

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam ahmad humairi,

Betul cikgu.
Best kakak dah baca cikgu punya.

Yg penting cikgu Iman happy sebab banyak penyertaan.

Kakzakie said...

nurkass,

Kerana gurulah manusia punya karier yg bermacam-macam...

Zaitun said...

Good luck buat kakzakie.
Selamat hari guru buat semua cikgu.

Kakzakie said...

zue,

Tak nak join ke?...
Tulis santai-santai hantar buat cikgu Iman.

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Werdah,

Mesti rasa terharu bila bertemu dgn guru yg mendidik kita. Apa lagi kalau dia telah dimamah usia. Moga kak werdah & guru itu diberi kesihatan sebaik-baiknya

Kakzakie said...

Mamamya,

Kita pun entah jadi apa kalau tak ada guru ye.

Kakzakie said...

Prince Halilintar,

Bukan ayat yg penting kakak nak ucap selamat hari guru pada semua insan bernama guru.

Kakzakie said...

cemomoi,

Benar tu cemomoi. Sedih bila hanya kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Namun setitik nila itu masih tidak mampu menghancurkan berjuta insan guru terus gigih mendidik anak bangsa.

Kakzakie said...

Toyolkiut,

Masa itu nyanyi bukan menghayati lirik. Saja suka tak kira tajuknya apa. Tapi kelakarlah juga kan.....:)

Kakzakie said...

Zaitun,

Terima kasih kak zai.
Moga semua cikgu diberkati Allah selalu...

Hantu Kak Limah said...

hehehehhehe....memang kenangan terindah tu...
itik gembo-gembo lagi...
hehhhhehhehehhe....
gud luck.....
kerana guru jugak HKL boleh buat blog ni...hehhehe

chii said...

teringt kenangan sambutan hari guru waktu umo 17 thn..guru2 dan pelajar sama2 take part dlm acara sukan..kt situ wujudnya kemesraan yg erat antara pelajar dan guru..

slmt maju jaya kak

makdara TERdiva said...

Assalamualaikum kakak..

saya tak berkesempatan lg nak join kontes ni, kemarau idea..

gud luck kakak :D

Amy Syaquena said...

Boleh menang macam nie kak , good luck ok...

munna said...

good luck kak...selamat hari guru utk semua guru2

faiz said...

akak mesti sorang pelajar yg baik dulu...gud luck kak..

ibuintan said...

kakzakie... moga berjaya

tentu Iman suka sangat

saya pun nak join juga tapi idea berat nak munculla..

redza said...

hari guru mmg best....lama dh xsambut hri guru hehe




klu ada rezeki menanglah tu

OmbakBaik said...

sgt sedap ayat akak.. itu komen saya yg merupakan seorg cekgu matematik tp kalu cekgu bm bace sure die bagi markah a+ punye nih :D

all the best kak

lalink7 said...

teringin nak tgk gambar akak yg comel tekedek2 tuee..hehehhe..mesti cuteee gilerrr kan..heheh

suke gile ngan entri nie..harap akak menang..hehehe

Kakzakie said...

Hantu Kak Limah,

Kita semua berjaya berkat kegigihan cikgu juga kan HKL...

Kakzakie said...

chii,

Dulu kita kata susahnya belajar, tapi bila kenang balik macam nak sekolah semula. Rindu dgn cikgu-cikgu kita...

Kakzakie said...

makdara TERdiva,

Masih ada masa lagi MDT...

Kakzakie said...

Amy Syaquena,

Thanks Amy...

Kakzakie said...

munna,

Thanks munna. Ucapan rasanya macam tak cukup je. Rasa besar benar jasa cikgu kan...

Kakzakie said...

faiz,

Nakal adalah faiz. Dulu tak payah belajar rajin2 macam sekarang....

Kakzakie said...

ibuintan,

Sebab dah jadi cikgu banyak sangat idea hingga tak tahu nak pilih yg mana satu. Masih ada masa lagi ibuintan....come join...

Kakzakie said...

redza,

Cikgu Iman selalu juga komen N3 kakak dan dia pun ajak kakak join. Rasa tak baik kan kalau tak ikut serta.

Kakzakie said...

OmbakBaik,

Alahai cikgu.... kakak sekadar menitip kenangan lama. Nak berpuisi dah banyak bebenar...

Kakzakie said...

lalink7,

Alahai Husz gambarnya kakak pun tak ada. Dah berpuluh tahun entah kemana dah. Fikir balik macam sayang pulak....

azi said...

Akak Zakie..
Semoga akak berjaya.....!!!...

aby said...

salam k zakie ..
aby boleh ikut jer.
tk pandai nak contes2 mcm ni.

tp klu contes Vroom atau mioew2 ..
aby yg dulu ..
he..he..

apepun selamat berkontes yer ..

di paringi menang ...

Mutiara Bernilai said...

salam alaik.

kakak ku syg ini,
sepeti biasa, ayat puitis sekali..

:)

teruskan menulis kak.
mutiara suka!
byk pengajaran tersirat,

Cik SHiNJU said...

As salam kak...

Terkesan baca ucapan hari guru kakak tu...
Betapa besarnya peranan guru dlm hidup kita...
Semoga kita x lupa jasa mereka...

Afida Anuar said...

Assalamualaikum kak zakie...

begitu mantap kata2 akak... kalau fida join, mesti tak dapat nak kalahkan kata2 akak.. hehe.. apa pun, fida nak cuba juga... insyaAllah fida akan join sbelum tarikh tutup nya.. tunggu eh kak.. he he... bukannya apa, saje nak memeriahkan contest kat blog;)

teratai said...

Cerita/pengalaman yg menarik!Good luck

Daddy Ziyyad said...

KakZakie mmg berbakat..dan rajin sertai contest..

Good luck akak..

Moga menang lagi....hari tu baru menang contest Azian...:P

Insan Marhaen said...

IM pula yang masih terkenang ialah kena berdiri atas kerusi kerana tak dapat jawap soalan congak..

Kakzakie said...

Azi,

Tak nak join ke azi?...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam aby,

Moew-meow aby tu dah jadi duta. Pandai cari duit ye. Untung juga kalau bela pet yg cam nash kan...

...angger kakak menang kakak wes niat nang ati arek cikgu iman sedekah ke duit te karo murid seng susah...

Kakzakie said...

Mutiara Bernilai,

Kakak tahu MB boleh membuat lebih baik. Masih fresh lagi dari alam pembelajaran. Kakak dah lama.

Buatlah sayang... duit tu tolak tepi kalau dapat boleh sedekah kat org lain...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Afida,

Kakak suka kalau Fida join. Kita meriahkan teman blogger. Bila ramai participant bererti kita dah membuat cikgu Iman gembira....

Kakzakie said...

teratai,

Terima kasih teratai.

Kakzakie said...

Daddy ziyyad,

Cuba sesekali doc join contest. Not to mention for the present but to make our friend happy when we participate....

Kakzakie said...

Insan Marhaen,

Kalau berdiri atas kerusi dulu memang perkara biasa. Kakak dulu satu kelas kena naik atas kerusi hanya kerana satu budak lelaki lastik cicak atas siling riuh-rendah kelas, akibatnya semualah kena...

efa nur said...

waaahh..suka sangat baca ayat kak zakie :)

InsyAllah boleh menang nie kak :)

semoga berjaya & selamat hari guru :)

mommylavender said...

salam KZ~ selamat hari guru buat semua guru2,,,jasamu murni...tak bisa di ibaratkan.

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Syabas, semoga berjaya dalam contest ni.

cikceriacorner said...

selamat hari guru..

good luck akak..heheheh

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Hari guru...
~~~~~~~@@@~~~~~~

IKRAR HARI GURU

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Terhadap tugas kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami.
Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkanPrinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.

Miecyber said...

Selamat hari ibu...

Osama Laden seorang Idola

norh said...

terima kasih cikgu2..
good luck akak.. :)

ummu said...

assalamualaikum kak zakie
suka dengan kisah akak ni
dan gaya bahasa akak.
semoga guru2 kita bahagia selamnya kan kak

Sekamar Rindu said...

salam.....

moga menang contest tu kak..:))

MaizaC'Joe said...

Assalamualaikum akak

wahh meriahnya kat sini... Selamat Hari Guru juga.. dan Selamat Hari ibu akak.. moga Allah mencintai dirimu seluasnya... :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie,

Selamat hari ibu. good luck, mana tahu ada rezeki.makcik suka ngan gaya bahasa penulisan kak zakie.Insyaalah kak zakie boleh menang contest ni.

Kakzakie said...

efa nur,

Terima kasih efa. Tak nak hantar turut serta ke?....:)

Kakzakie said...

mommylavender,

Kerana guru juga kita dapat membuat baris-baris ayat di alam maya ini...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam kunang-kunang,

Terima kasih kak ani....Kak ani pun ada kalanya jadi guru kakak bila kakak membaca N3 kak ani.

Kakzakie said...

cikceriacorner,

Selamt Hari Guru buat cikgu kita ye CCC. Masih kejap dlm ingatan kita guru-guru itu...

Kakzakie said...

Afzainizam,

Moga ikrar guru itu menjadikan mereka lebih komited and bersemangat....

Kakzakie said...

Miecyber,

Terima kasih.....
Banyak cerita kakak pada hari ibu semalam..

Kakzakie said...

norh,

Kakak pun nak ucap terima kasih juga pada mereka yg bernama cikgu...

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam ummu,

Siaplah kita tanpa cikgu.
Kerana mereka rmai insan berjaya.

Terima kasih ummu.

Kakzakie said...

Sekamar Rindu,

Kemana puisi mahu dituju
buatlah sesekali buat semua guru
kakak percaya SR mesti boleh....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam MaizaC'joe,

Hahaha....meriah ye. Tak nak kongsi idea ke?....

Kakzakie said...

Wa'alaikumsalam Cik Ina MDDC,

Lewat sikit nak ucap juga selamat hari ibu buat cik ina. Kakak kalau hari cuti memang berblog pun cuti juga....

Solihin Zubir said...

hehe.. mmg patut menang la.. tahniah... =)

gadisBunga said...

salam kak zakie, penceritaan simple tapi sangat berkesan. patut la menang. tahniah dari GB! :D

shahjiehan said...

tahniahhh