Monday, October 17, 2011

Nikmat

Sebaik kaki melangkah masuk di mana-mana shopping complex di negara kita pasti tidak lari dari mata akan dijamu dengan restoran yang pelbagai. Menoleh kanan, kiri, depan, belakang, tingkat atas dan bawah boleh katakan pasti ada tempat makanan. Bayangkan mereka yang berada di Somalia perjalanan membawa bungkusan untuk melarikan diri kerana kesempitan hidup untuk melihat rumput yang boleh di makan pun tiada. Air andai ada bekas yang dibawa itu 3 liter, itulah bekalan yang dibawa sepanjang berbatu-batu perjalanan untuk keluar dari cengkaman kemiskinan. Menoleh sisi mana sekali pun tiada makanan untuk mengalas perut yang kelaparan.

Bersyukur .... anak-anak kita dapat menikmati makanan. Air mocha pun dikatakan terlalu manis. Air masak juga yang menjadi pilihan

Air papa - Walau hitam pekat bagaikan kicap nikmatnya tidak terhingga. Kopi mesti menjadi pilihan.

Mocca .... sewaktu melihat menu inilah pilihan anak-anak tetapi setelah habis makan yang lemak-pedas-masam air ini dirasa tidak sesuai lagi dengan tekak mereka. Mencari air kosong juga.

Kak Yasmein - Black-papper lamb chop mesti pilihan setiap kali makan di sini. Boleh habis sepinggan untuk makan sendiri

Mee sup .... tekak mama mesti hendak yang berkuah. Senang mee hendak terus berenang menuju masuk ke perut

Mee tomyam.... pilihan papa. Anak-anak semua bila melihat takut sebab warnanya merah melambangkan betapa pedasnya. Tapi papa kata tidaklah pedas sangat.

Merasa .... bila sudah dikatakan tidak pedas apa lagi masing-masing mahu merasa. Papa terpaksalah tinggalkan setengah mangkuk melihat anak-anak yang mahu merasa

Akhirnya.... mee tomyam papa lebih banyak masuk perut anak-anak dari perut papa. Kena tolong kopekkan udang lagi. Anak-anak lebih sanggup tak makan udang kalau tidak ada yang tolong kopek.

Pedas.... adik tidak tahan pedas. Masa makan sedap tapi air mesti kena teguk untuk hilangkan pedas. Air mama pun jadi mangsa.

Nasi goreng.... sebenarnya ini pilihan adik dan Mak Zah. Bila dia merasa Mak Zah punya pedas, dia punya langsung tidak disentuh. Kami bungkus bawa balik.

Congkak.... keluar dari bilik air adik nampak congkak di depan kedai menjual barang perhiasan rumah. Bagilah dia peluang bermain sekejap.

Kerusi rotan.... adik minta benda ini tapi mama buat tidak layan. Kalau dibeli aku rasa tidak sampai sebulan entah apa jadinya.


~~ Sentiasa bersyukur atas nikmat yang diberikan olehNya kerana masih ramai saudara kita yang hidup dalam kesempitan. Tidak rugi kalau ada peluang untuk menghulur kepada golongan ini kerana nikmat sedikit yang dirasai oleh kita teramatlah besar buat mereka.~~



76 comments:

kakcik said...

Alhamdulillah, anak2 kita sentiasa ada makanan untuk dijamah. :)

~izan~ said...

rezeki kita kat sini melimpah ruah kan kak..syukur Alhamdulillah...

izan suka tomyam kung tu.mmg menu wajib order hihi..

missbby said...

wah sedapnya kak..secret recipe lagi..tapi betullah saya jugak cam tu, kalau tak dikopek udang, rela tak makan tau..

~ yus ~ said...

anak2 akak sama juga mcm anak2 yus...

mee tomyam tu, mula2 tak nak, tapi sudahnya mereka yang sibuk.

N sama, nak makan udang, ibu dan abahnya kena kopekkan kulit, kalau tidak, tak makan mereka..

PinKy MoMMa said...

bestnyer dapat makan bersama camni ;)
ai sukaaa! kak..mocha tu sedap lar..tapi mcm yang akak kata lar kalau dah makan benda lain..dia akan jadi loya kan hehehe..so kena makan light light jer..

fazrulnoor said...

nakanan skrg mahal2 la :(

ainhany said...

salam akak,

amboi tenguk je dah kecuq air liuq nie...yang peliknya..tomyam ayah jadi pilihan...mama makan seenaknya laa yer...:)

Alhamdulillah..ni nikmat yg kita kecapi dan kita mgerti makna syukur..InsyaALLAH

ucu nak jugak laaa...

IMANSHAH said...

jarang saya makan di super market

kasihibu said...

happy family...

norhidana said...

salam rindu kak, maaf ye lama dana tak jenguk sini,sejak anak tak sihat ni dana mmg slow skit nk bukak laptop...

alahai lamanyer tak jenguk SR kak,rindu kt pastanyer n kek nyer...

Rai said...

betul kak..syukur negara kita rezeki melimpah ruah..kena pandai dan rajin mencari je..

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah.. sentiasalah bersyukur dengan nikmat yg kita perolehi...

p/s: teringin nak makan chicken chop.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak makan kat mana nih?

Pia said...

"salam kak..a'ah la kat mana ni kak..~bersyukur sbb kita dilahirkn dn membesr di bumi bertuah malaysia..mewah dgn makanan.....lama tak mkn western..tingin lak tgk lamb chop tu.."

makdara TERdiva said...

org malaysia memang harus bersyukur sbb terlebih2 makan sampaikan pening kepala mcm mana nak kurangkan makan..hehe

ieda said...

alhamdulillah anak2 kita lebih mewah dari mereka2 di sana ..
kadang kala keadaan mereka selalu menjadi topik supaya anak2 tidak membazir makanan .. :)

Kakzakie said...

@ kakcik: Syukur tidak terkata. Belum pernah tak ada makanan buat kita kakcik


@ izan: Sama dgn hubby kakak ye:0


@ missbby: Anak-anak kita terlalu mewah laluan hidup mereka


@ yus: Mereka sebenarnya tak kisah kalau tak makan sebab itulah jadi macam tu.


@ Pinky Momma: Order bukan ikut hati PM, tapi ikut mata mereka tengok menu


@ fazrulnoor: Walau mahal kita masih berpeluang menikmati, berbanding org sana yg murah tapi masih tak dapat dirasa.

Kakzakie said...

@ ainhany: Mama punya dah biasa masak tak kisah. Papa suka gurau pada anak-anak kata dia punya sedap itu jadi sasaran.


@ IMANSHAH: Tunggu cikgu punya isteri dan anak, mahu tak mahu sesekali kena makan juga:)


@ kasihibu: Sama kita sya


@ norhidana: Balik tu pun anak kaak still beli kek indulgence sorang satu. Moga Aiyan scepat sembuh dana...


@ Rai: Betapa bersyukurnya kita


@ Queen Teratai: Kalau tak nak beli buat sendiri je QT:)


@ Rina Avail: SR di Giant Plentong


@ Pia: Nak bershopping di Giant makan dulu di SR Pia. Ikut selera anak-anak


@ makdara TERdiva: Betul tu MDT. Kakak sendiri selalu berusaha sekat sesetengah makanan yg rasanya sedap tapi tak boleh ambil banyak/selalu


@ ieda: Kalau tidak mereka tak sedar ieda yg kita amat mewah dgn makanan di sini. Sebab itu kalau tak habis kakak mesti bungkus bawa balik

JunAina said...

kopi itu hidup aina...sehari tak kena kopi mau mamai!

bestnya...aina jarang dapat jalan cam tu sekeluarga.

Maya Mayana said...

lain org lain citarasanya kan? unik...mocha tu yana suka juga cuma sky juice tu tetap universal walau mkn apa2 mknan pun, itu juga yg dicari...

Mamamya said...

syukur alhamdulillah dgn rezeki yg ada hari ini....mmg x sampai hati melihat penderitaan rakyat somalia yg kekurangan makanan di sana...

suami kak zakie sama dgn suami lia...[eminat tegar kopi... :) lia blh minum sikit2 jer...klu byk sgt sakit kepala....

tgk lamb chop rasa mcm t'ingin plak nak makan.... :)

Liza said...

salam kak...Lizapun selalu pesan pada anak2 hargailah apa yg kita ada dan jgn membazir..kdg2 Liza suka jugak citer tntang rakyat somalia ni kat diaorg..

aanie said...

wah, mcm secret recipe ni...x suka membazir mknn sb memikirkan susahnya nak dpt duit...

bidadarindu said...

Wah bestnyer,jalan2 sambil makan bersama family ya hujung2 minggu...

ainnoraini said...

anak2 sekarang mmg mewahkan..ape aje yg dia org nak selalunye pasti akan dpt cume cpt dan lambat jer...kalau pasal mkn selalunye mmg tertunai la...ape yg dia org nak pasti dpt...

baru2 ni anak saye yg kecik nak apple ipad la pulak pandai dari kakaknye pulak tu nk mcm2...cume kite yg kene pantau...

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Lama Kak Werdah tak dapat ziarah blog kawan-kawan..

Terliur juga dengan semua menu ni terutamanya mee tomyam... ya, kita patut bersyukur dengan erti kata syukur yang sebenar-benarnya.

ikatankasihku said...

anak akak sama ngan anak saya, x tahan pedas, tak suka airmanis, mesti carik air msk jugak..hehehe

cemomoi said...

syukur tak terhingga dengan nikmat Allah tapi heeee... time makan sokmo tak hengat hatta kat mak mentua sendiri, tu yang payah tuu

intan morsalin said...

sronoknyer leh makan cenggini...

PCL n mmD said...

sentiasa bersyukur dgn nikmat yg diberikan oleh Nya...tp ada jg segelintir manusia yg alpha , buat tak kesah dgn makanan yg di jamah tak seberap tp ordernya melebihkan berpuasa sebulan...sedih dan kesal dgn sikap mereka itu...nak jgk aku tapaw buat mereka yg sangat memerlukan makanan.

norh said...

kita ni mewah dengan makanan..

dhiera said...

meriah ye makan~

Daddy Ziyyad said...

sebab kita dah selalu mewah di Malaysia ni..saya tak tahu lah andai ditakdirkan negara kita kemarau panjang/berperang, berapa ramai yang boleh survive..

eelobor said...

Alhamdulillah.... sedap nampak semuanya

aku HIV positif said...

sabar dan syukur sama penting.
ujian datang dalam bentuk susah dan senang.
tanpa syukur dan sabar,
kedua2nya boleh membawa kepada kemurkaan Allah.
na'uzubillahi min zaalik.

moga kita semua sentiasa dalam redha dan rahmat-Nya, insya-Allah...

Ati Masrif said...

alhamdulillah rezeki rakyat msia
tapi ada gak yg tak reti nak
bersyukur...asyik cari pasal je

p/s: ati pun suka yg berkuah gak :)

Amie said...

kita pun pilih black pepper lamb chop...adeeehhh..sedapnya!

Pn. Sheila said...

alamak... sedpanyer kak... sy y cabut gigi nie telan air liur je la... hehehe...

tp syok tgk kerusi rotan tu, keciknyer...

pena rozie said...

Alhamdullilah... kite memang kayer dengan makanan.

pena rozie said...

Alhamdullilah... kite memang kayer dengan makanan.

Kakzakie said...

@ JunAina: Oh... kakak suka bau kopi tapi perut kakak tak boleh menerima - rugi kan


@ Maya Mayana: Anak-anak order ikut gambar dan ingatan lepas. Tapi bila pedas dah tak boleh lawankan


@ Mamamya: Moga kita sentias beringat Lia


@ Liza: Moga mereka faham rezeki Allah boleh tarik bila-bila masa, so kena bersyukur


@ aanie: Kakak lahir dari keluarga susah tak mahu lupa bila dah diberi sedikit kelebihan


@ bidadaririndu: Tujuan sebenar nak belanja di Giant tapi singgah makan dulu


@ ainnoraini: Bila kita memberi bukan utk bermewah ain, tapi biarlah dia dapat menghargai tidak mudah utk mendapatkan sesuatu


@ Werdah: Wa'alaikumsalam Kak Werdah. Moga kami tak lupa nikmat Allah ini kak.


@ ikatankasihku: Sebab itu berjalan mesti nak bawa air masak banyak

Kakzakie said...

@ cemomoi: Mana tak ingat, anak-anak kakak sentiasa ingat tok dia. Mertua dah tak ada. Kakak saban minggu mesti jenguk tau... kalau tak adik-beradik lain.


@ intan morsalin: Sesekali dik


@ PCL & mmD: Moga hati kita masih dibuka utk berkongsi kemudahan yg diberi


@ norh: Moga tak lupa padaNya sudah


@ dhiera: Ini baru 2 anak


@ Daddy Ziyyad: Kakak rasa masa itu baru terasa makanan lebihan dlm tong sampah pun amat bererti. Itu pun kalau ada.


@ eelobor: Sedap tu sebelum masuk perut je ee. Dah masuk habis...

Kakzakie said...

@ AHP: Benar ujian Allah beri dari kemewahan dan kesusahan. Kena selalu ingat sebagai hambaNya


@ Ati Masrif: Yg nak cari pasal tu jenis tak sedar ati.


@ Amie: Amie pandai buat sendiri tak payah pergi SR


@ Pn Sheila: Ngeri cabut gigi tu. Sehari-dua ni tak bolehlah makan keras/liat. Cuti seketika. Student pun rehatlah ye...


@ Pena Rozie: Makanan banyak sangat sampai kena sekat bila dah ada penyakit hinggap. Sampai macam tu sekali kan

Prince Halilintar said...

budak2 mmg la xsuke mkn pedas..tapi klu dah rase pastu sedap plak..mesti diorg nk lagi..

Aida Ali said...

Famousnya blok kak ni, tahniah. Gmabar2 makanan tu nampak sedap sangat bila dizoom begitu. Semoga kita akan terus bersyukur dengan nikmatNYA

chichi said...

alhamdulillah kak..suka tengok keluarga bahagia..

Tiramisu Fatiema said...

happy tgk gambar kat atas tu..enjoy je makan..heheh...

bbreena81 said...

bestnya mkn2 dekat secret recipe:)

Zana Adieyza said...

sedapnya tom yam.. tp skrg zana dh kurangkan mkn tom yam.. boleh terlir jer lah tgk gmbr tom yam tu..

zana suka pedas2.. org N9 la katakan..

Miecyber said...

Sedapnyer...

MyKad Gergasi
Taman Negara Package
Travel Online Shopping

munna said...

alhamdulillah rezeki kita masih ada di sini... dah lama munna tak makan kedai resepi rahsia tu kak zakie

dwaty said...

dalam banyak2 menu tu... nasi goreng yang jadi pilihan saya... kalau saya ada kat situ jugala... hehehe

Kakzakie said...

@ Prince Halilitar: Kata pedas tapi dia makan juga. Tapi air minum pun sama banyak


@ Aida Ali: Kena bersyukur cikgu


@ Chichi: Sesekali guna masa dgn keluarga sepenuhnya


@ Tiramisu Fatiema: Kalau makan mestilah happy kan


@ bbreena81: Ikut selera anak-anak


@ Zana Adiezya: Kakak pun suka pedas tapi anak tak boleh lagi - sakit perut


@ Miecyber: Ala... mana-mana pun ada SR nie


@ munna: Kakak biasa makan ikut aje mana yg anak-anak suka sebab kalau gitu mereka makan berselera


@ dwaty: Nasi goreng adik tapi dia tak makan sebab pedas. Bawa balik pagi kakak panaskan - kakak makan hihi...

nabilah_2908 said...

ayah saya cukup marah bila makanan yg di order tak habis..

Yan said...

sedap2nya food tu Kakzakie..

roha said...

mewahnya makan2.....syukur!

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Betul tu, walau mahal2 pun, makanan banyak di negara ini. Tinggal sediakan duit saja. Tak mampu makan makanan mahal, yang sederhana pun ada.

Syukur pada Allah atas rahmatNYA pada kita semua.

Kancil 8349 said...

jelesnya Kancil tengok...hehehe...sedap2 lagi tu makanan...

Gen2Merah said...

syukurlah kan kita masih hidup d bumi yang kaya dengan sumber makanan yang pelbagai...

salam ukhuwah Titisan Nurani

Acik Erna said...

kakzakie..alhamdulillah dengah rahmat dan nikmat yang dikurniakan illahi buat kita..syukur padanya..
kakzakie..bagus kan anak kakzakie..boleh makan kambing..acik tak makan..jadi tak pernah masak dirumah..sebab tu anak2 yak makan..kalau dikedai tak tau lah..belum pernah cuba bagi anak2 makan.

Cikli said...

mak oiii...best nya semuanya.

Afida Anuar said...

Lamanya tak makan kat secret recipe...

fida suka tomyam dia kak...;)

Cik Ina Do Do Cheng said...

Assalamualaikum kak zakie,

samalah kita suka yang bersup senang telan.cik ina masalah gigi belah kiri susah nak gigit , sebab tu suka pilih yang berkuah. sama gak order air moca , bila dah makan yang lain, dah tak lalu ngan air tu.akhirnya air kosong gak.

cik pulau said...

secret recipe tu.
bestnyaa..
tp sy xmampu kot nak bawak family makan situ..
lom keje kan..huhu

Amy Syaquena said...

zaman kecik dulu amy jarang dapat makan cam gini tapi bila dah besar dan ada peluang amy sure akan makan

ajumohit said...

Sukanya tgk ayah melayan anak2, hubungan Rapat antara kakak Dan adik...so sweet

missgee said...

Best aje bila
nengok cerita pasal makan..

Nikmat hidup kat msia :)

✿ Myra ✿ said...

happy family ;)

Nieza said...

syukur alhamdulillah dok malaysia mewah dgn makanan...org merantau kat sini susah dpt mkn luar sebab byk tak halal.

hakak CNN said...

Alhamdulillah dengan rezki yang melimpah ruah dalam hidup kiter..syukur dgn nikmatNyer..

well nasi goreng tuhh membuka selera betul..nampak sedap..:)

Kakzakie said...

@ nabila_2908: Sebab itu kalau tak habis kakak memang bawa bungkus


@ Yan: Kalau dah lapar sedap je:)


@ roha: Alhamdulillah


@ Kunang-Kunang: Wa'alaikumsalam. Apa yg nyata tempat kita susah macam mana pun makanan masih boleh dicari


@ Kancil8349: Kalau yg rajin boleh masak sendiri di rumah kancil


@ Gen2merah: Sungguh bagai dikata, bersyukur selalu. Terima kasih sudi bersilaturrahim dgn Titisan Nurani:)


@ Acik Erna: Kami sekeluarga memang lebih suka kambing berbanding lembu Acik. Sebab kambing lebih soft berbanding daging lembu


@ Cikli: Alahai Cikli pergi aje SR mesti ada sama kat mana-mana pun

Kakzakie said...

@ Afida Anuar: Sebab itulah Fida yg semangkuk tu mereka boleh share ber3. Sukalah agaknya macam Fida..


@ Cik Ina DDC: Wa'alaikumsalam CIk Ina. Selera kita lebih kuranglah ye.:)


@ cik pulau: Tak apalah sampai masa bila dah kerja boleh bawa family


@ Amy Syaquena: Kakak lagilah masa zaman kecik dulu mana ada makan di restoran. Bapak kakak tak mampu anak 8 Amy..


@ ajumohit: Papa mereka memang yg lebih rajin melayan banding kakak nie aju.


@ missgee: Cikgu di sana pun sama kan. Tak ada family di sana keluar makan dgn kawan-kawan


@ Myra: Thank you Myra


@ Nieza: Betul Niez kalau kita ke luar negara makan kena berhati-hati bimbang masalah halal tak halal


@ hakak CNN: Moga kita tidak kufur nikmat dan sentiasa beringat.

Nasi goreng adik dia tak makan kakak bungkus bawa balik, pagi panaskan kakak yg makan:)

ct rahani said...

syukurkan kak.. kite hidup di bumi malaysia yg damai ini.. cukup segala2nya.. Alhamdulillah..

MamaEma said...

tgk mangkuk tomyam tu dah agak dah kat Secret Recipe kan...udang memang besar..

cinnamon.com said...

menyelerakan aje..nak mkn lah..

aimie amalina said...

heeeee
kat secret recepi ye kak?
tom yam khung!
sama peveret cm mimi jugak
betol2
bersyukur dgn nikmat yg diberikan =]