Thursday, September 17, 2015

Betul-betul Meletop!

Berbual anak-beranak boleh pula ada suara yang berkata "Lama kita tak makan steamboat". Papa pula memberi pandangan ada satu tempat yang agak jauh dari rumah belum pernah kami mencubanya. Oleh kerana hari cuti buat semua masing-masing bersetuju untuk ke sana.

Menanti untuk makan - Pot yang bahagi dua seperti tempat lain tidak ada. Jadi bila anak-anak sepakat mahu kuah tomyam kami mama-papa ikut saja.

Pedas jiddan - Meleleh airmata. Kesat mata dan hidunglah masing-masing. Bibir adik sampai bertukar warna bagaikan memakai lipstik.

Meletop! - Tidak salahlah mereka buat pedas sebab nama restoran dia Meletop Steamboat and Grill. Terletak di Taman Sri Pulai. Kedudukannya di sebalah kiri  jalan utama dari JB ke Pontian. 
Bahan mentah sea-food boleh dikatakan semua ada termasuklah daging dan ayam. Tetapi biasalah mama pilih sayur-sayuran dipadankan dengan nasi goreng saja. Sayur-saryuarn yang ada juga banyak termasuk cauliflower, brokoli, kangkung, sawi, bermacam jenis cendawan dan lain-lain lagi, Anak-anaklah yang meriah dengan pilihan masing-masing. Ada juga nasi dan mee. Boleh mencuba kepada yang suka pedas. Tetapi kalau pergi lagi aku rasa akan tukar kuahnya dengan kuah sup. Sebab kalau sup tidaklah menyengat sangat pedasnya. Kalau kurang pedas ada berjenis-jenis sambal disediakan. Pilih sajalan mana yang menepati selera.

~~ Syabas diucapkan kepada King Salman di atas pengumuman yang dibuat  di atas pampasan dan kebenaran menjaga keluarga yang sakit serta menunaikan haji tahun hadapan kepada yang tergendala tahun ini yang akan diberikan kepada mangsa yang terlibat dengan kemalangan tragedi kren tumbang di Masjidilharam .~~


50 comments:

idzwa kamaruddin said...

wahh terliur pulak saya kak...lagi pedas lagi sedapppp ;)

dan

ye alhamdulillah rezeki buat waris jemaah kiter..kegembiraan dalam kesedihan kepiluan kedukaan..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Kalau pedas macam tu memang meletoplah. Rahmat di sebalik peristiwa di Mekah. Allah SWT yang aturkan semuanya.

lieyalatif said...

alamak kak.... bace citer akak lieya pun rase mcm lame dah tak berstimbot nie....lieya suke makan kak tapi tak suke tang bersauna tu...sbb lieya pakai lens kan.... kene stenbai pakai spek kalo nak pi stimbot nieh....

family lieya tak kuat pedas kak...mmg amik sup ayam jek laa kuahnyer heheeheheh.... kang ade budak2 tak mo makan kalo amik kuah tomyam....

alhamdulillah...rezeki waris jemaah yg terlibat....kerajaan arab saudi betul2 menjaga kebajikan waris mangsa...

ohpanduan panduan said...

kasihan adik. Berubah warna bibir menahan pedas. betul tu akak. Lain kali ambil sup pula.

Bin Muhammad said...

Pemilihan nama restoren yang bertepatan dengan hidangan yang disediakan. Meletop2 dalam mulut ye! Hehe...

Saya kalau makan steamboat kat Danau Kota tu dia siap sediakan 2 jenis terus, tak perlu nak pilih : Tomyam atau sup.

Nieyl said...

Salam pagi...
wah!sedapnya...nieyl pun dah lama jgk x pegi makan steamboat nie...

Jie Susanos said...

mmg meletop2 ni...

tringat lak masa makan steamboot kat cameron hari tu..

adarnadzmie said...

memang best layan steamboat ni kak... saya pun dah lama x gi mkn.... bila tgk akak ni terus berkobar nak mkn sama.... hahaa

alhamdullillah...;)

paridah said...

STEAMBOT YG MELETOP KEPEDASANNYA...SEDAPTU. TAPI KAK MMG XTAHAN PEDAS..XBERANI NK CUBA..
KERAJAAN SAUDI AMAT BERTANGGUNG JAWAB N PRIHATIN KPD MANGSA KRIN TUMBANG DI MASJIDILHARAM N KEBAJIKAN WARISNYA...SYUKUR ALHAMDULILLAH.

Puan Wawa said...

Steamboat paling best wawa ambil udang dan sotong.. Pedas tu blh request dieorg kurgkan..hehe

Sedapnya kak steamboat, lme tk makan..")

Ummu Athiyah Ismail said...

Singgah pagi :))

Nampak memang meletops kuah tomyam tu hehe..saya memang tak tahan pedas2 :)


Tips Cerahkan Kulit

Zee Suhaini said...

meletop sangat ni kak..lama dah tak pekena steamboat..

syukur alhamdulillah..at least bebanan keluarga mangsa ringan dah..

nohas said...

sedapnya..dh lama tk bersteamboat..

Alhamdulillah, diatas pengumuman King Salman tu..

Fiza Rahman said...

Kak...kecur ailio saya kak ☺

Alhamdulillah...rezeki untuk waris² mangsa. Sekurang² dpt meringankan beban mereka.

insan marhaen said...

Akhmal dan ibu_suri sukalah dengan tomyam.

saya nanti pilih nasi goreng ikan masin jer...

Puan Kutu said...

Nampak je dah meletop..tp sy pun jenis tak tahan pedas..bley geng la kita order sup lg better.hehe..

Eye_nee said...

Sedapnya bersteamboat...lagi pedas lagi power kakzakie...

redza said...

sedapnya kak..sy pun dh lama tak makan steamboat

nhhas said...

akak...
kalau kita g JB akak bawak kita g tempat ni tau tau tau ...
hihihi... dulu2 pernah gak g tmn sri pulai tu...hihihi...
spuloh tahun dulu kot...

NEKCIK said...

Kakzakie nak nak..melior dah niii

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown dah lamer xmakan steamboat...sejak kedai fav dah xsesedap dlu...

εïзmummyHazaεïз said...

Sedapnye*... Kecur air liur di buatnye....

Siti Rohaida Yusof said...

lama dah tak makan steambot ni..sebenarnya kalau makan steambot ni eda tak berapa minat sebab suka masakkan husband je..kalau makan berdua macam rugi pulak sbb eda suka masakkan je..makan sikit sangat...tak berbaloi rasanya..hehe..lebih suka makan cucuk2 kat dataran je..tapi kalau ramai ahli nak makan steambot meriah jugak kak...

JunAina said...

Sedapnya makan steamboat...Aina kalau nak makan2 kena fikir selera anak2 yg kadang2 berlawanan dengan selera mak.

Rinna said...

Wow tengok pun dah tau meletopss.. gitu.. :)

Wafa Cw said...

Sedapnya.... terus terliur. :D

Nanti boleh bawa family mkn steamboat sama.. lama tak makan luar bersama family :)

Nor Azimah said...

Wah, ni raikan adik habis upsr lah kiranya kot, sok keluar result 5A lagi meriah rasanya, hi hi

Fazleyatul Aini said...

lagi pedas lagi best hihi

Malinda Ismail said...

Sedapnye kak saya pon dah lama tak makan stimbot....saya suka pedas...lagi pedas lagi sedap....dengar gak berita pasal pampasan tu malam tadi....walau pon yg pergi takan kembali tapi sekurang2 nye dpt meringan kan masalah mana yg ada tu....mana yg tercedera taun depan dapat buat haji sebagai tetamu di raja....ya Allah beruntungnye diorangkan kak

PeRdU cINta said...

Bila pedas sanfat mesti tercungap cungap kan kak...kalau PC makan pedas pedas risau jangan sampai batuk dan tersedak je..mau melompat..
Allahu..alhamdulillah.itulah rahmat sebalik musibah/ujian Allah.

amirah said...

tengok pun tau pedas sgt ni..huhu

Ann Ishak said...

akak telah berjaya membuatkan saya teringin nak makan steamboat :)

Qhaifa Nur said...

lama juga nur mkn steamboat ni...selalu pergi dgn adik2..lg ramai lag best
byk juga pampasan yg diberi...rezeki dari allah kan kakzakie...

aizamia3 said...

Dah lama tak makan steamboat ni.. nak kena cari masa sesuai ni.. ;)
Alhamdulillah di atas pengumuman yang dibuat tersebut.

wa said...

Fuhhhh....tengok je dah meleleh air liur..mesti sedap tu kak

Maya Amir said...

Assalamualaikum K.zakie..

tak tahu akak ingat saya lagi ke tak.. saya dah tak aktif blogging hampir 3 tahun.. bile buat balik blog baru, blog akak antara yang pertama saya terjah..kagum giler, di saat ramai blogger yang dah tak aktif blogging..saya masih boleh baca update2 akak di blog :D

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...dekat jer tu kak dgn rumah mas...mmg best mkn steamboat kat sini...harganya pun murah sedikit dr kedai yg lain...

seri akmad said...

pergh boleh tahan tgk kedai ni

Nora Karim said...

takut pulak saya tengok warna kuahnya kak... kalau saya dah pedas sgt mmg tak boleh mkn la kak... mesti nganga je tgk org lain mkn... huhuhu

Rapunzel Cikilolo said...

Steamboat pedas-pedas berdesing telinga.

*singgah sini melawat akak ☺

nur anis said...

Akak buat saya teringan makan steamboat..huhu

Raihanah Ahmad said...

teringin pulak nak makan steamboat

dorsett pink said...

tengok gambar akak ni, terus teringin nak makan steamboat

Mummydearie said...

Pedas meletup tu yang sedap, kak. Saya kalau anak-anak takda turut serta, memang nak makan yang pedas-pedas aje. Tapi dek kerana anak-anak, kenalah akur. Dahulukan mereka, niat kita tu dikemudiankan ajelah macam selalu!

TukangKebun said...

Memang nampak meletop steamboat tu hehehe...

hainom OKje said...

Wahhhh bagusnya.... kanda ni vege ke kanda?
Kalau adik yg kat sini mmg tak tahan pedas kanda. Kalau pedas cenggitu, mmg tak makanlah dia....

Etuza Etuza said...

hadui terliur juga tau,...sedap nya tu..Malaysia memang kaya makanan sedap2 melatop!!

Etuza Etuza said...

hadui terliur juga tau,...sedap nya tu..Malaysia memang kaya makanan sedap2 melatop!!

Etuza Etuza said...

hadui terliur juga tau,...sedap nya tu..Malaysia memang kaya makanan sedap2 melatop!!

Etuza Etuza said...

hadui terliur juga tau,...sedap nya tu..Malaysia memang kaya makanan sedap2 melatop!!